Proljetovanje na Jadranu istinski je doživljaj mora4 min

Razdoblje oko uskrsnih blagdana tradicionalno označava početak sezone plovidbe na Jadranu, priređuju se prve proljetne regate, a čarter-tvrtke, marine i restorani polako se bude iz zimskog sna, te otvaraju svoja vrata ranim gostima

Zadnjih godina primjetan je značajan trend produživanja sezone, odnosno predsezone na Jadranu: ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad, a nikakvo iznenađenje više nije vidjeti jedriličare koji našim morem krstare i u ožujku.

Dan je u to vrijeme već dovoljno dug, meteorološke prilike relativno su stabilne, a obala i otoci još uvijek su potpuno autentični, lišeni ne baš svima privlačne turističke kulise, u koju će se neminovno odjenuti koji tjedan kasnije. Boje, mirisi i zvukovi u ožujku i travnju još uvijek su originalni, lokalno življe je opušteno, vezova u marinama i portima ima napretek, pa ne čudi da sve više nautičara – često umjesto kasnog odlaska na zimovanje – bira odlazak na rano ljetovanje, ili, da budemo precizniji, proljetovanje na Jadranu.

Razdoblje oko uskrsnih blagdana označava početak sezone plovidbe na Jadranu
Razdoblje oko uskrsnih blagdana označava početak sezone plovidbe na Jadranu

Ipak, za odlazak na more u predsezoni valja se posebno pripremiti. Brod treba biti prilagođen za zimske uvjete – servisiran, uređen, te s obaveznim grijanjem, bilo da je riječ o klimi ili webastu, jer noći i jutra u rano proljeće još uvijek su prilično hladni. Ključna je i priprema posade za zimske uvjete: svi moraju imati pojaseve za spašavanje, sigurnosne trake i harnese, a pravila tko, kada i na koji način smije ići po kuverti, moraju biti definirana prije isplovljavanja.

Popis opreme za krstarenje u rano proljeće nešto je duži nego inače: gosti moraju ponijeti zimska jedriličarska odijela, čizme, rukavice i kape, ali isto tako i nešto veće količine hrane i pića, budući da ne mogu očekivati da će ih u svakom portu dočekati otvoren restoran. Naravno, u to vrijeme posebno pozorno valja pratiti vremensku prognozu i biti spremniji nego inače na iznenadne promjene vremena. Prije isplovljavanja valja pomno isplanirati i prilagoditi rutu plovidbe, jer u rano proljeće nemate svu infrastrukturu koja je nautičarima na raspolaganju u sezoni. Donosimo stoga prijedlog itinerara plovidbe u rano proljeće Dalmacijom.

Pročitajte: Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Pročitajte: Plovidba zlatnim trokutom Jadrana

Pročitajte: Šest skrivenih jadranskih uvala

Logičan izbor za početak proljetne đite je Split, budući da je najveći grad na našoj obali i inače klasična polazna točka za  proljetnu plovidbu, te nudi kulturne, zabavne i gastro sadržaje tijekom cijele godine. Iz Splita se, plovidbom uz obalu, u jednom danu može lako dohvatiti Makarska, u kojoj također uvijek nešto radi i može se nešto pojesti, a po akoštavanju se može napraviti i lijep izlet do Biokova.

Brod možete vezati u samom centru, na gradskoj rivi. Pravila oko plaćanja veza nisu u to doba jasno definirana – možda do vas dođe netko iz Kapetanije i naplati vam vezivanje, a možda prođete i bez plaćanja. Iz Makarske možete krenuti južno, prema Lovištu, ali naš prijedlog je da se zaputite do Trpnja na Pelješcu i tamošnjeg Tuna bara, koji drži poznati ribolovac i ugostitelj Jakov Begović.

Trpanj na Pelješcu idealna je proljetna destinacija
Trpanj na Pelješcu idealna je proljetna destinacija

Trpanj nudi siguran privez na lokalnoj rivi, a nalazi se ispod najpoznatijega vinorodnog kraja na Jadranu: položaja Dingač i Postup, na kojima rastu nasadi plavca malog. Nakon objeda u Tuna baru isplati se obići neki podrum ili obiteljsko domaćinstvo u unutrašnjosti. U zimskom i proljetnom periodu nitko nije stalno otvoren, ali domaćini su uvijek spremni otvoriti svoje objekte ako se najavite, a informacije o lokalnoj ponudi možete dobiti na prvoj benzinskoj crpki, u trafici ili trgovini.

Dobar izbor nakon Trpnja je grad Korčula, koja je prekrasna u svako doba godine, ali u predsezoni odiše posebnim šarmom. Donekle je problem što u to doba rade tek dva ili tri kafića, ali zato je stalno otvoren vrhunski restoran hotela Dimitri Lešić, a na poziv se može organizirati i odlazak na neki ranč, primjerice Pupnat.

Ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad
Ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad

Vrijeme je u proljeće varljivo, pa preporučujemo da brod vežete u tamošnjoj ACI marini, a opcija je i Lumbarda, udaljena svega nekoliko kilometara. Sljedeća postaja proljetne plovidbe je Lastovo, odnosno Skrivena Luka, vrlo sigurna uvala u kojoj se možete vezati uz ponton. U Lastovu radi restoran Porto Rosso, tamo potražite Marčelina, a preporučujemo da pozovete i taksi, te napravite turu po otoku. S Lastova se može otići u Velu Luku, koja ima što pokazati i izvan sezone. U i oko Vele Luke također je nekoliko kvalitetnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Domaćinstvo Tončija Miletića – Gulina poviše Vela Luke
Domaćinstvo Tončija Miletića – Gulina poviše Vela Luke

Preporučujemo posjet domaćinstvu Tončija Miletića – Gulina poviše mjesta, s jedinstvenim pogledom prema Visu i izvrsnom ponudom lokalnih specijaliteta, od ribe s gradela do finih brodeta, lešadi, zelja i krumpira. Hvarski porat otvoren je vjetrovima i nezahvalan za vezivanje u rano proljeće, Palmižana je u to doba još pusti otok, pa predlažemo da iz Vele Luke otplovite do Starog Grada.

Tamo ima dosta kvalitetnih lokalnih OPG-ova, gdje se telefonskim pozivom možete najaviti za večeru. Stari Grad je čuven i po kulturnim znamenitostima, te je dobar izbor za kraj proljetne đite. Ovisno o prognozi, vjetrovima i vašim preferencijama, proljetna plovidba može iz Splita krenuti i prema zapadu, prema Trogiru, Šibeniku, Skradinu, također mjestima koja manje ili više ‘rade’ i zimi. Čak i ako nemate lokalnog skipera, ne morate brinuti, jer sve informacije o restoranima, seoskim domaćinstvima, kafićima i barovima dobit ćete čim akoštate, na prvom štekatu. I stoga – ugodna vam proljetna plovidba!

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above