Proljetovanje na Jadranu istinski je doživljaj mora

4 MINUTES READ

Razdoblje oko uskrsnih blagdana tradicionalno označava početak sezone plovidbe na Jadranu, priređuju se prve proljetne regate, a čarter-tvrtke, marine i restorani polako se bude iz zimskog sna, te otvaraju svoja vrata ranim gostima

Zadnjih godina primjetan je značajan trend produživanja sezone, odnosno predsezone na Jadranu: ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad, a nikakvo iznenađenje više nije vidjeti jedriličare koji našim morem krstare i u ožujku.

Dan je u to vrijeme već dovoljno dug, meteorološke prilike relativno su stabilne, a obala i otoci još uvijek su potpuno autentični, lišeni ne baš svima privlačne turističke kulise, u koju će se neminovno odjenuti koji tjedan kasnije. Boje, mirisi i zvukovi u ožujku i travnju još uvijek su originalni, lokalno življe je opušteno, vezova u marinama i portima ima napretek, pa ne čudi da sve više nautičara – često umjesto kasnog odlaska na zimovanje – bira odlazak na rano ljetovanje, ili, da budemo precizniji, proljetovanje na Jadranu.

Razdoblje oko uskrsnih blagdana označava početak sezone plovidbe na Jadranu
Razdoblje oko uskrsnih blagdana označava početak sezone plovidbe na Jadranu

Ipak, za odlazak na more u predsezoni valja se posebno pripremiti. Brod treba biti prilagođen za zimske uvjete – servisiran, uređen, te s obaveznim grijanjem, bilo da je riječ o klimi ili webastu, jer noći i jutra u rano proljeće još uvijek su prilično hladni. Ključna je i priprema posade za zimske uvjete: svi moraju imati pojaseve za spašavanje, sigurnosne trake i harnese, a pravila tko, kada i na koji način smije ići po kuverti, moraju biti definirana prije isplovljavanja.

Popis opreme za krstarenje u rano proljeće nešto je duži nego inače: gosti moraju ponijeti zimska jedriličarska odijela, čizme, rukavice i kape, ali isto tako i nešto veće količine hrane i pića, budući da ne mogu očekivati da će ih u svakom portu dočekati otvoren restoran. Naravno, u to vrijeme posebno pozorno valja pratiti vremensku prognozu i biti spremniji nego inače na iznenadne promjene vremena. Prije isplovljavanja valja pomno isplanirati i prilagoditi rutu plovidbe, jer u rano proljeće nemate svu infrastrukturu koja je nautičarima na raspolaganju u sezoni. Donosimo stoga prijedlog itinerara plovidbe u rano proljeće Dalmacijom.

Logičan izbor za početak proljetne đite je Split, budući da je najveći grad na našoj obali i inače klasična polazna točka za plovidbu, te nudi kulturne, zabavne i gastro sadržaje tijekom cijele godine. Iz Splita se, plovidbom uz obalu, u jednom danu može lako dohvatiti Makarska, u kojoj također uvijek nešto radi i može se nešto pojesti, a po akoštavanju se može napraviti i lijep izlet do Biokova. Prijedlog za večeru u Makarskoj je restoran Grma, malo zavučen iza mandrača, s izvrsnom ponudom domaće, marendaške spize. Brod možete vezati u samom centru, na gradskoj rivi. Pravila oko plaćanja veza nisu u to doba jasno definirana – možda do vas dođe netko iz Kapetanije i naplati vam vezivanje, a možda prođete i bez plaćanja. Iz Makarske možete krenuti južno, prema Lovištu, ali naš prijedlog je da se zaputite do Trpnja na Pelješcu i tamošnjeg Tuna bara, koji drži poznati ribolovac i ugostitelj Jakov Begović.

Trpanj na Pelješcu idealna je proljetna destinacija
Trpanj na Pelješcu idealna je proljetna destinacija

Trpanj nudi siguran privez na lokalnoj rivi, a nalazi se ispod najpoznatijega vinorodnog kraja na Jadranu: položaja Dingač i Postup, na kojima rastu nasadi plavca malog. Nakon objeda u Tuna baru isplati se obići neki podrum ili obiteljsko domaćinstvo u unutrašnjosti. U zimskom i proljetnom periodu nitko nije stalno otvoren, ali domaćini su uvijek spremni otvoriti svoje objekte ako se najavite, a informacije o lokalnoj ponudi možete dobiti na prvoj benzinskoj crpki, u trafici ili trgovini. Dobar izbor nakon Trpnja je grad Korčula, koja je prekrasna u svako doba godine, ali u predsezoni odiše posebnim šarmom. Donekle je problem što u to doba rade tek dva ili tri kafića, ali zato je stalno otvoren vrhunski restoran hotela Dimitri Lešić, a na poziv se može organizirati i odlazak na neki ranč, primjerice Pupnat.

Ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad
Ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad

Vrijeme je u proljeće varljivo, pa preporučujemo da brod vežete u tamošnjoj ACI marini, a opcija je i Lumbarda, udaljena svega nekoliko kilometara. Sljedeća postaja plovidbe je Lastovo, odnosno Skrivena Luka, vrlo sigurna uvala u kojoj se možete vezati uz ponton. U Lastovu radi restoran Porto Rosso, tamo potražite Marčelina, a preporučujemo da pozovete i taksi, te napravite turu po otoku. S Lastova se može otići u Velu Luku, koja ima što pokazati i izvan sezone, a tamo su otvorena barem dva restorana – gostionica Pod Bore i Casablanca. U i oko Vele Luke također je nekoliko kvalitetnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Domaćinstvo Tončija Miletića – Gulina poviše Vela Luke
Domaćinstvo Tončija Miletića – Gulina poviše Vela Luke

Preporučujemo posjet domaćinstvu Tončija Miletića – Gulina poviše mjesta, s jedinstvenim pogledom prema Visu i izvrsnom ponudom lokalnih specijaliteta, od ribe s gradela do finih brodeta, lešadi, zelja i krumpira. Hvarski porat otvoren je vjetrovima i nezahvalan za vezivanje u rano proljeće, Palmižana je u to doba još pusti otok, pa predlažemo da iz Vele Luke otplovite do Starog Grada.

Tamo će raditi izvrsni restoran Jurin Mlin, a ima i dosta kvalitetnih lokalnih OPG-ova, gdje se telefonskim pozivom možete najaviti za večeru. Stari Grad je čuven i po kulturnim znamenitostima, te je dobar izbor za kraj proljetne đite. Ovisno o prognozi, vjetrovima i vašim preferencijama, proljetna plovidba može iz Splita krenuti i prema zapadu, prema Trogiru, Šibeniku, Skradinu, također mjestima koja manje ili više ‘rade’ i zimi. Čak i ako nemate lokalnog skipera, ne morate brinuti, jer sve informacije o restoranima, seoskim domaćinstvima, kafićima i barovima dobit ćete čim akoštate, na prvom štekatu. I stoga – ugodna vam proljetna plovidba!

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija Doktora Nikola Deskovic 00 Intervjui

Nikola Dešković: Doktor od biznisa i jedrenja

Pobjedom na ovogodišnjoj Mrdujskoj regati Nikola Dešković ostvario je još jedan san, a ovaj splitski poduzetnik s inozemnom adresom očito ima formulu kako ostvariti snove …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Optimus Prime moj je novi najbolji prijatelj

U prvom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojoj novoj jedrilici Class 40 koja se zove Optimus Prime Put do mojeg novog broda …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Ovo je fotografija grad Rovinj Hrvatska

Rovinj: Grad u kojem Istra ljubi more

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Scroll to Top