Vodič za proljetnu plovidbu na Jadranu9 min

Proljetna plovidba idealan je uvod u ovogodišnje lijepe priče na moru. Posjetite najzanimljivije luke splitskog akvatorija koje nude siguran vez i atraktivne mogućnosti na kopnu

Proljeće je doba kada se sve u prirodi budi pa tako i uspavani jedriličari, koji s nestrpljenjem iščekuju da se otisnu prema modroj pučini te se meditativno prepuste titraju vjetra i valova. Jedna od mnogobrojnih prednosti proljetne plovidbe jest što se tada na moru susreću iskusniji jedriličari koji poznaju pravila prirode te ih najčešće i poštuju.

Ovo je fotografija uvala na Jadranu
Proljetna plovidba idealna je za nautičare koji žele izbjeći ljetne gužve

Proljeće na Jadranu

Dan je u to vrijeme već dovoljno dug, meteorološke prilike relativno su stabilne, a obala i otoci još uvijek su potpuno autentični, lišeni ne baš svima privlačne turističke kulise, u koju će se neminovno odjenuti koji tjedan kasnije. Boje, mirisi i zvukovi u ožujku i travnju još uvijek su originalni, lokalno življe je opušteno, vezova u marinama i portima ima napretek, pa ne čudi da sve više nautičara – često umjesto kasnog odlaska na zimovanje – bira odlazak na jedrenje u proljeće.

Za razliku od ljetnih iznenadnih nevera, u proljeće je vrijeme znatno predvidljivije. Prevladavaju ‘mokra’ juga te ‘sunčane’ bure, a proljetne nevere su povezane s prolaskom fronte pa ih se na vrijeme može predvidjeti te samim time bezbrižno dočekati na sigurnom vezu.

Proljetna plovidba

Uvjeti i oprema za proljetnu plovidbu?

Ipak, za odlazak na more u predsezoni valja se posebno pripremiti. Brod treba biti prilagođen za zimske uvjete – servisiran, uređen, te s obaveznim grijanjem, bilo da je riječ o klimi ili webastu, jer noći i jutra u rano proljeće još uvijek su prilično hladni. Ključna je i priprema posade za zimske uvjete: svi moraju imati pojaseve za spašavanje, sigurnosne trake i harnese, a pravila tko, kada i na koji način smije ići po kuverti, moraju biti definirana prije isplovljavanja.

Popis opreme za jedrenje u proljeće na Jadranu nešto je duži nego inače: gosti moraju ponijeti zimska jedriličarska odijela, čizme, rukavice i kape, ali isto tako i nešto veće količine hrane i pića, budući da ne mogu očekivati da će ih u svakom portu dočekati otvoren restoran. Naravno, u to vrijeme posebno pozorno valja pratiti vremensku prognozu i biti spremniji nego inače na iznenadne promjene vremena. Prije isplovljavanja valja pomno isplanirati i prilagoditi rutu plovidbe, jer u rano proljeće nemate svu infrastrukturu koja je nautičarima na raspolaganju u sezoni.

Bilo da se odlučite za sedmodnevno jedrenje ili si kratkotrajni bijeg od užurbanog načina života za uskrsni ili, pak, ‘prvomajski’ produljeni vikend, mirni će snovi biti zaštitni znak vaše proljetne đite koja u sebi krije istinsko zadovoljstvo bivanja na moru. Međutim, kako su proljetni vjetrovi najčešće jačeg intenziteta od ljetnih ugodnih maestrala i burina, za vas smo odabrali najsigurnije luke na ruti od Splita do Dubrovnika, odnosno njihovih najpopularnijih otočnih satelita.

Proljetna plovidba: Otok Šolta

Maslinica je za mnoge najljepše mjesto otoka Šolte, a s otvorenjem moderne boutique marine Martinis Marchi postaje svojevrsna meka kako jedrilica, tako i luksuznijih jahti. Marina je s razlogom dobila niz priznanja i nagrada, a njezina najveća zasluga je izgradnja dugačkog lukobrana zbog kojeg ni nevere sa zapada u Maslinici više ne ugrožavaju sigurnost plovila.

Martinis Marchi
Martinis Marchi na Šolti

Prema tome, Maslinicu s pravom možemo proglasiti najsigurnijom šoltanskom lukom, što potvrđuje i činjenica da je spomenuta marina – koja je ujedno i jedina na otoku – otvorena tijekom cijele godine. Po uplovljenju zasigurno će vašu pažnju magnetski privući istoimeni impozantni dvorac Martinis Marchi, koji svoje najljepše adute otkriva tek kada padne noć, a svijetla ukrase njegove zidine. Dvorac svakako razgledajte, gdje možete uživati i u gastronomskim trenutcima njegova restorana, pa prošetajte ovim malim, ali nadasve skladnim mjestom.

Upoznajte se s tradicijom Šolte

U mjestu ćete bez problema moći pribaviti sve osnovne namirnice jer su prodavaonice otvorene tijekom cijele godine, a i ugostiteljski objekti s početkom travnja polako otvaraju svoja vrata. Nakon cjelodnevnog boravka na malom brodskom prostoru, svakako preporučujemo i kratku šetnju do crkvice svetog Nikole na uzvisini, odakle se pruža pogled na samo mjesto i okolne otočiće, a možete produžiti i do uvale Šešula, do koje će vam trebati dodatnih desetak minuta ugodne šetnje.

Proljetno Jedrenje
Maslinica, Šolta

Uz prethodnu najavu, moguće je organizirati posjet uljari Olynthia Natura ili, pak, obiteljskom imanju Tvrdić i upoznati se sa svim tajnama šoltanskih tradicionalnih zanimanja – maslinarstva i pčelarstva. Informacije o zanimljivom obilasku otoka možete zatražiti od osoblja marine u Maslinici.

Proljetna plovidba: Otok Brač

Milna, najsigurnija luka otoka Brača, često je prva destinacija nautičara koji po isplovljenju iz Splita preferiraju noćenje na čvrstom vezu. U ovoj skrovitoj, duboko uvučenoj uvali može se skloniti na stotine brodova pa ne čudi činjenica da, prema legendi, ime Milna potječe od latinske riječi Mille navi, što bi u prijevodu značilo tisuću brodova. Na samom ulazu nekoliko je uvučenih rukavaca za sidrenje koje koloritno krasi autentična borovina, a prema dnu uvale nizaju se tri marine.

Proljetno Jedrenje
Dobro uvučene uvale nude siguran vez za vrijeme proljetnih nevera, ali i mogućnost za razgledavanje otočne baštine

Najbolje je zaštićena ACI marina Milna koja se smjestila u samom dnu uvale. Tu je jedina i daleko najopasnija prijetnja za vaše mirne snove jutarnji gromoglasni odjek zvona obližnje crkve – ujedno i glavnog simbola Milne. Osim mnogobrojnih crkvica, mjestom dominiraju dvokatnice koje su građene prije nekoliko stoljeća, dok su njihovi vlasnici, milnarski kapetani, plovili svjetskim morima i zarađivali za ‘kruh sa sedam kora’.

Prošećite kamenim uličicama Milne

Lijepo je prošetati dugom šetnicom uz more od ACI marine prema marini Vlaška i dalje prema izlazu iz uvale, kao i kamenim uličicama koje su se sakrile od pogleda s mora. Nautičari u Milni tijekom cijele godine mogu pronaći sve potrebne namirnice, jer nije riječ samo o turističkoj destinaciji, već o mjestu koje – iako uspavano – i zimi živi. No, početkom travnja neodoljivi miomirisi označe otvorenje gotovo svih konoba i restorana u mjestu.

Ovo je fotografija proljetna plovidba otok žirje

Desetak kilometara udaljena vinarija Senjković svoja vrata prvim posjetiteljima otvara s Praznikom rada, ali vaše strpljenje će višestruko nagraditi. Naime, ova nadaleko poznata vinarija ujedno predstavlja i mali gurmanski raj u kojem se posebna pažnja posvećuje svakom i najsitnijem detalju, bilo da je riječ o hrani, vinu, ambijentu ili srdačnoj dobrodošlici. Nadasve, unikatno i neponovljivo iskustvo!

Proljetna plovidba: Otok Hvar

Na otoku Hvaru mnogo je atraktivnih nautičkih destinacija, ali među ljepšim morskim doživljajima upečatljivo ostaje plovidba uskim, vijugavim fjordom na čijem se kraju ‘ugnijezdila’ Vrboska – najmanji grad na otoku. Gusta borovina čije se grane prema kraju uvale spuštaju sve do mora potvrđuju da je riječ o najbolje zaklonjenoj uvali otoka Hvara.

Proljetno Jedrenje
Hvar se može pohvaliti mnogim atraktivnim nautičkim destinacijama, no mi smo izdvojili Vrbosku, Jelsu i Stari Grad

Tu se jedino osjeća jako jugo i levanat, a opasnost prilikom istog predstavlja plimni val koji se iznimno rijetko javlja. Vrboska, iako mala, nudi dvije mogućnosti za vez plovila. Brod možete vezati na samom ulazu u mjesto, u ACI marini Vrboska, gdje će vam na raspolaganju biti sve blagodati sanitarnih čvorova ili se, pak, zavući malo dublje u uvalu te se vezati za gradsku rivu.

Tu ćete u većoj mjeri osjetiti lokalni proljetni šušur mjesta, a dva brata koja drže koncesiju će vam rado pomoći svojim savjetima i intervencijom prilikom uplovljenja u slučaju da zatreba. U Vrboskoj svakako treba posjetiti Ribarski muzej i impozantnu crkvu tvrđavu te prošetati do kraja slikovitog, vijugavog kanala. Zbog jedinstvenog otočića u sredini uvale, koji je ujedno zaštićen kao prirodna rijetkost, te brojnih mostića koji se protežu preko kanala, Vrboska se ponekad naziva i ‘malom Venecijom’.

Ne propustite posjet Starogradskom polju

S lijepom terasom te pogledom na spomenuti otočić, konoba Škojić predstavlja dobar gastronomski odabir, a kako je to jedina konoba u mjestu koja je otvorena tijekom cijele godine, često ćete u njoj zateći i lokalno stanovništvo.

Nakon što istražite ovo malo pitoreskno mjesto nastavite lijepom šetnicom do uvale Soline, koja se smjestila na sjevernoj strani uvale, a svakako vam preporučujemo da unajmite bicikle i nakon četiri kilometra ugodne vožnje borovinom upoznate još jedan slikoviti hvarski grad – Jelsu.

Proljetno Jedrenje 04
Kabal, Hvar

U proljeće ćete u Jelsi ili nešto udaljenijem antičkom gradu Starom Gradu, osjetiti nešto više lokalnog šušura jer je riječ o većim mjestima, a među mnogobrojnim kulturnim znamenitostima ne propustite posjet UNESCO-ovu zaštićenom Starogradskom polju te malenom mikrokozmosu Tvrdlju Petar Hektorović. U proljeće, točnije na Veliki četvrtak, započinje procesija ‘Za križen’ pa ako se na taj dan nađete u Jelsi, postanite dijelom još jedne UNESCO-ove zaštićene baštine.

Proljeće na otoku Visu

Otok Vis, koji je posljednje desetljeće postao pravi magnet, kako za turiste raznih profila, tako i za nautičare. Svoje najljepše atribute otkriva u proljetnim mjesecima kada se otok i otočani tek polako bude te iz meditativnog zimskog ritma i još nisu uspjeli uskočiti u užurbano vrelo sezone.

Vis Filmska Ruta
Proljetna đita do Visa otkrit će vam sve ljepote ovog otoka

Na ovom otoku, koji gotovo da se može proglasiti i pučinskim, daleko najsigurniju luku predstavlja Viška luka. Iako u njoj gotovo svi vjetrovi znaju puhati snažno, svaki iskusniji nautičar će u ovoj prostranoj uvali po svim vremenskim uvjetima pronaći mirni kutak za sebe.

Vis je otok na kojem se želite zateći ako vas nepovoljne vremenske prilike jedan ili više dana spriječe u namjeri da isplovite

Naime, za vrijeme jake bure i tramuntane ili nevere sa zapada daleko najsigurnije je biti vezan za neku od bova ispred benzinske stanice. Za juga najmirniji predio predstavlja Kut, ujedno i najstariji dio grada Visa, dok se vez u Luci – svojevrsnom centru svih zbivanja – savjetuje za zapadnih vjetrova.

Obiđite kopneni dio Visa

U svakom slučaju, Viška uvala može ‘ugostiti’ na stotine brodova bilo na sidru, bovi ili čvrstim vezovima u Luci i Kutu. Svakako preporučujemo šetnju jednom od najslikovitijih jadranskih šetnica koja spaja Luku i Kut, a nastavlja se dalje prema istočnom ulazu u višku uvalu. Tu se smjestila Češka vila te najljepša plaža grada Visa – Grandovac.

Gastro Vis
Plovidba i gastronomija ne mogu jedno bez drugoga

Kopneni dio otoka Visa obavezno valja obići – cesta koja kruži oko otoka duga je otprilike 35 kilometara, a na vama je hoćete li se odlučiti za ‘pedalanje’ ili pritiskanje ručice gasa. Osim toga, mnogobrojne viške agencije organiziraju uistinu atraktivne i nadasve zanimljive izlete pa ako ste raspoloženi za malo aktivniji odmor raspitajte se za Vis Military tour.

Razdoblje oko uskrsnih blagdana tradicionalno označava početak sezone plovidbe na Jadranu, priređuju se prve proljetne regate, a čarter-tvrtke, marine i restorani polako se bude iz zimskog sna

Za gurmane Vis je kao izmišljena destinacija. U samom Visu, konoba Pojoda ima najdužu tradiciju i omiljeno je mjesto mnogih nautičara, kao i konoba svima znanog Senka Karuza. Ukoliko ste krenuli ka unutrašnjosti u potrazi za restoranima Visa tu su konoba Magić, imanje Fields of Grace Vineyards, te agroturizam Roki’s ali i vinogradi Senjanović, pa zašto ne svoju gastro avanturu započeti ili pak završiti s izvrsnim autohtonim vinima, samo vama je na izbor.

Otok Lastovo u proljeće

Za sve one sretnike koji si u proljeće mogu priuštiti još pokoji dan na moru, a ujedno im vremenske prilike to dozvole, savjetujemo nastavak plovidbe prema Skrivenoj luci na otoku Lastovu te posjet gradu Korčuli i Veloj Luci na obližnjem korčulanskom škoju.

Lastovo Uvala 01
Otok Lastovo u proljeće izgleda kao u bajci

O Skrivenoj luci kao našem odabiru skrovitog sidrišta ime bi trebalo reći dovoljno. Zaštićena je od svih vjetrova, a kako je iznimno prostrana i u ljetnim mjesecima nautičarima osigurava privatnost. Za ljubitelje čvrstog veza, ponton ispred restorana Porto Rosso na raspolaganju je tijekom cijele godine, dok istoimena konoba prve posjetitelje prima od Uskrsa. Nakon vrhunskih mnogobrojnih sljedova ove nadaleko poznate gastronomske lokacije, prijevoz do mjesta Lastova, koje se skrilo u unutrašnjosti otoka, lako se organizira.

Proljetna plovidba: Otok Korčula

Ovo je fotografija grad Korčula zalazak sunca
Korčula je prava ljepotica u svako doba dana

Nakon Lastova lijepo je zaploviti prema gradu Korčuli, mjestu u kojem tijekom cijele godine Korčulani upriličuju raznorazne manifestacije i fešte. U ACI marini Korčula siguran vez ćete u proljeće sa sigurnošću i pronaći pa bezbrižno krenite u istraživanje ovog bajkovitog grada koji zasluženo nosi atribut ‘mali Dubrovnik’.

Za prave gurmane tu je ekskluzivni restoran Lešić Dimitri, dok će i najskrivenije želje nautičara željnih aktivnog odmora s neopisivom lakoćom ispuniti turistička agencija vrijedna svake preporuke – Korcula outdoor. Nakon što grad Korčulu ostavite po krmi, provu usmjerite prema najmuzikalnijem mjestu na Jadranu – Veloj Luci.

Ovo je fotografija proljetna plovidba Korčula
Proljetna plovidba idealan je prilika za hedonizam na Korčuli

Samo mjesto otkriva svoju ljepotu tek kada se zavučete među njegove kamene ‘kalete’. Romantičarima, kao alternativu, savjetujemo noćenje pod zvijezdama u tirkiznoj uvali Gradina koja se smjestila na samom početku prostranog Velolučkog zaljeva. U slučaju da prognoza ne najavljuje neugodna iznenađenja sa zapada, vjerujemo da će to biti jedna od noći koje još dugo ostaju među najljepšim proljetnim sjećanjima.

Zadnjih godina primjetan je značajan trend produživanja sezone, odnosno predsezone na Jadranu: ono što su nautičarima ranije bili svibanj i rujan, sada su travanj i listopad, a nikakvo iznenađenje više nije vidjeti jedriličare koji našim morem krstare i u ožujku. Ovisno o prognozi, vjetrovima i vašim preferencijama, proljetna plovidba može iz Splita krenuti i prema zapadu pa tako proljeće na Jadranu možete provesti krstareći prema Skradinušibenskom arhipelagu, Nacionalnom parku Kornati, također mjestima koja manje ili više ‘rade’ i zimi. Čak i ako nemate lokalnog skipera, ne morate brinuti, jer sve informacije o restoranima, seoskim domaćinstvima, kafićima i barovima dobit ćete čim akoštate, na prvom štekatu. Stoga – ugodna vam proljetna plovidba!

Fotografije Lešić Dimitri, Martinis Marchi, Mario Jelavić,  HTZ/ Aleksandar Gospić & Arhiva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above