Elafiti: Otoci s potpisom dubrovačkih gospara7 min

Nakon Dubrovnika provu možete usmjeriti prema najjužnijem jadranskom dragulju – gradu Cavtatu, a zatim prema sjeveru gdje vas čekaju magično lijepi Elafiti. Upoznajte šarm Koločepa, Lopuda, Šipana i Jakljana.

Dubrovnik, kao jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj, često se naziva jadranskom Mona Lisom. U toplijim mjesecima, kada grad vrvi posjetiteljima, posebno s kruzera, pravi dodir s njegovom suštinom možda imaju samo nautičari. Oni, ploveći uz obalu, mogu doživjeti Dubrovnik na jedinstven način, pod punim sjajem sunca, osjećajući moć i ljepotu ove svjetski poznate destinacije.

Dubrovnik gradska luka
Dubrovačke zidine predstavljaju prekrasan prizor kada im prilazite s mora

Nautičari još uvijek nisu preplavili dubrovački dio Jadrana, a oni koji su tamo prisutni mogu zahvaliti svakom intimnom trenutku činjenici da ovaj dio obale još nije potpuno povezan s ostatkom zemlje. Dodatno, do nedavno je u ovom području postojala samo jedna marina – ACI marina Komolac.

Marine u blizini Elafita

Jedna od najljepših hrvatskih marina, smještena na ušću najkraće rijeke u Europi, rijeke Omble, te udaljena tek šest kilometara od stare gradske jezgre, dobila je glamurozno društvo – Marinu Frapu Dubrovnik. Riječ je o novom nautičkom centru, smještenom u samom srcu Gruškog zaljeva, koji je opremljen i za prihvat 50-metarskih luksuznih jahti te će tako značajno povećati nautičku ponudu ovog akvatorija.

ACI marina Dubrovnik
ACI marina Dubrovnik udaljena je tek nekoliko nautičkih milja od Elafitskih otoka

Tu je i obližnja ACI marina Slano, smještena u duboko uvučenoj uvali Slano, koja je oplemenila je nautičku ponudu dubrovačkog akvatorija i potaknula turistički razvoj ovog ratom opustošenog mjesta.

Na sreću, meditativna vibra ovog dijela Jadrana za sada još uvijek nije ozbiljnije narušena, a ostaje nam samo nada da će tako i ostati. Elafitski otoci nalaze se blizu sve tri marine, stoga one predstavljaju dobre polazišne točke za otkrivanje magičnog arhipelaga.

Cavtat je najjužniji jadranski dragulj

Po isplovljenju iz Dubrovnika, u slučaju da se bura nije raspuhala, ali ni da južni vjetrovi nisu zapjenili more, lijepo je provu usmjeriti prema najjužnijem jadranskom dragulju – gradu Cavtatu.

Cavtat je živahno mediteransko mjesto koje krasi bujna vegetacija, jedna od najslikovitijih jadranskih riva te autohtona arhitektura, na kojoj je vidljiv snažan utjecaj Dubrovačke Republike, ali i graditeljski stil mnogobrojnih kapetana. Zbog blizine zračne luke, Cavtat je popularna polazna i odlazna točka glamuroznih megajahti, a samim time i poznato odredište svjetskog jet-seta.RIva na Cavtatu

U Cavtatu, siguran zaklon pronaći ćete bez obzira na vremenske uvjete, samo je potrebno odabrati prikladno prenoćište. Noć možete provesti u uvali Tiha, pružajući tišinu i mir, ili pak u glavnoj cavtatskoj luci, nešto zapadnije, koja je zbog sezonskog carinskog prijelaza popularna postaja za plovila koja putuju prema obali Crne Gore.

Po povratku, nećete moći ne primijetiti elegantne jahte i impozantne kruzere usidrene u ‘dubrovačkom trokutu’, formiranom otokom Lokrum, hotelom Excelsior i starom gradskom lukom. Ova slika nudi pogled koji ostavlja bez daha, dodajući dodatni šarm već bajkovitom krajoliku Dubrovnika.

Jahte na Rivi Cavtata

Otok Lokrum

Lokrum je posebno zaštićen kao rezervat šumske vegetacije, a taj vječno zeleni otok privlači sve poglede iz starog grada Dubrovnika prema moru. Smatran gradskom oazom mira, Lokrum je također najpoželjnije mjesto za osvježavajuće kupanje, poznato i kao otok legendi i ljubavi. No, Lokrum ima i važnu ulogu kao prirodni valobran Dubrovnika.

Pogled prema otoku Lokrumu s dubrovačkih zidina
Lokrum je idealan za one koji traže bijeg od turističke gužve i žele malo privatnosti.

Posjetitelji mogu pristupiti otoku samo iz uvale Portoč, pri čemu se naplaćuje ulaz. Ova ograničenja doprinose očuvanju otoka i omogućuju posjetiteljima da uživaju u njegovoj ljepoti na održiv način.

Pohode ga mnogobrojni dnevni izletnici, najviše iz Dubrovnika, ali zbog posebno uređenih pravila i nesigurnih sidrišta, nije često posjećen od strane nautičara. Za nepovoljnih vremenskih prilika nakon što dubrovačke konture ostavite po krmi, mnogo je sigurnije plovidbu nastaviti prema sjeveru.

Što vidjeti na Elafitskim otocima?

U Koločepskom kanalu svi vjetrovi također znaju puhati snažno, ali ne razvijaju velike valove. Priroda se za to čudesno pobrinula podarivši ovom mikroakvatoriju još jedan prirodni valobran – magično lijepe Elafitske otoke. Elafiti su otočna oaza Dubrovnika, kako u prošlosti, tako i danas.

Prethodno omiljeno mjesto dubrovačkih gospara, a danas onih dubrovačkih sretnika koji imaju priliku pobjeći iz Grada za vrijeme turističke gužve. Najveća tri koja su ujedno i jedini naseljeni Elafitski otoci – Koločep, Lopud i Šipan – skladno su nanizani jedan uz drugi, a iako imaju mnogo različitosti, dijele i pregršt sličnosti.

Glavne luke nalaze se na sjeverozapadnoj strani otoka, dok su manje razvijena nautička odredišta na njihovim sjeveroistočnim stranama. Svi su opojno zeleni, a u bujnu vegetaciju skladno se uklopila bogata stoljetna arhitektura dubrovačke vlastele, koja je ovaj rajski kutak naše zemlje iskoristila za gradnju svojih ljetnikovaca.

Elafitski otoci
Zbog jezerski uvjeta Elafiti su idealna nautička destinacija

Otok Koločep

Otok Koločep je najbliži, ali i najmanje posjećen među Elafitima, posebno od strane nautičara. Na njemu se nalaze dva naselja, Gornje i Donje Čelo, čiji su nazivi dobiveni prema orijentaciji prema izlasku sunca. Gornje Čelo smješteno je na istočnom dijelu otoka (gdje sunce izlazi), dok se Donje Čelo nalazi na zapadu (gdje sunce zalazi). Obe uvale su predivna i idealna za kupanje, iako je važno imati na umu da blizina Dubrovnika može uzrokovati valove koje stvaraju mnoga plovila.

Uvala Donje Čelo, smještena na zapadnoj strani otoka Koločepa, odlično je zaštićena od južnih vjetrova, ali je potpuno otvorena prema maestralu. Najbolje je usidriti se na sjevernom dijelu ove uvale, ispred glavnog mula, i uživati u pogledu na strmice stijena, tirkizno more te bogatstvo borove šume, čempresa i palmi koje okružuju ovo predivno mjesto.

Otok Lopud

Mnogi smatraju otok Lopud najljepšim među Elafitima, zahvaljujući skladnom suživotu čovjeka i prirode. No, zbog ograničenog broja vezova duž obale, mjesto Lopud najčešće posjećuju samo oni nautičari koji preferiraju sidrenje. Ipak, jaki maestrali često prisiljavaju takve nautičare da potraže sigurniju luku negdje drugdje.

Pogled na Lopud i franjevački samostan

Uvala Šunj, smještena na jugoistočnoj strani otoka, pruža zaštitu od većine vjetrova, osim juga, što je vidljivo po pješčanim sprudovima koji zahtijevaju oprez pri približavanju obali. Ova uvala predstavlja najpopularniju pješčanu plažu u dubrovačkom akvatoriju, a nedavno je otvoren i beach bar koji privlači posjetitelje željne opuštajuće zabave.

Uvala Šunj na otoku Lopudu omiljena je destinacija za izlete iz Dubrovnika

Tijekom dana, sunčana obala Elafita oživi uz smijeh kupača i raznobojna plovila koja mirno klize vodama, čineći otoke idealnom destinacijom za izlet iz Dubrovnika. Noću, kada dan polako jenjava i većina posjetitelja se povlači, uvala Šunj otkriva svoju čaroliju nautičarima. Pod mjesecom i zvijezdama, ova uvala dobiva potpuno novo obličje, pružajući tišinu i mir koji se rijetko može doživjeti tijekom dana.

Otok Šipan

Najveći biser među Elafitima, otok Šipan, čarobno dočekuje morske putnike svojom ljepotom, a ulazak u Šipansku Luku u sumrak pruža nezaboravan doživljaj. Gotovo nijedan posjetitelj ne može odoljeti želji da istraži očaravajuće kamene vile ili ljetnikovce te se skrasi u ovom rajskom kutku našeg planeta.

Šipan je adresa koju biraju i najzahtjevniji gurmani, a Konoba Kod Marka postala je legendaran simbol nautičkih restorana za sve ljubitelje izvrsne kuhinje i nautičare koji znaju cijeniti pravu vrijednost. U ovom zaklonjenom zaljevu, moguće je sigurno pristati uz rivu ili mirno usidriti, iako je mudro biti oprezan tijekom zapadnih nevremena ili lokalnih vjetrova koji dolaze iz smjera Stona – poznatih kao ‘stončice’.

Staro spremište za brodove iz 16. stoljeća u dnu vale Vrbove na otoku Šipanu epicentar je male gastro-fantazije pod imenom Bowa. Fine-dining dalmatinski restorani poput ovog jedno su od onih mjesta koja se ljubomorno čuvaju i preporučuju samo uskom krugu prijatelja. Istina, taj krug prijatelja i obožavatelja toliko se proširio da vam svakako preporučujemo rezervaciju jer je u restoranu Bowa sve teže pronaći mjesto, makar se nalazi na punti Šipana.

Restoran Bowa otok Šipan Elafiti
Restoran Bowa na Šipanu

Na suprotnoj strani otoka Šipana smjestio se Suđurađ. To je malo ribarsko mjesto u kojem pogled s prove broda može popratiti sva mjesna događanja. Odavde je najviše dubrovačkih ribara pa ih se u Suđurađu često može vidjeti kako izvlače mreže i prebiru ulov, što je prava atrakcija za posjetitelje.

Svakako obiđite jednu od najljepših vila dubrovačkog područja – staru palaču Skočibuha, pa prošetajte mediteranskim vrtom, obiđite dvije kule koje su služile za obranu od gusara, mlinicu, ali i jedini sačuvani primjer drvenog balkona iz tog renesansnog razdoblja.

Suđurađ otok Šipan
Najveća atrakcija Suđurađa su ladanjsko-gospodarski sklopovi obitelji Stjepović-Skočibuha

Uvala pruža solidan zaklon gotovo po svim vjetrovima, a plovila se mogu sidriti ili vezati na obalu. Riječ je o sve popularnijoj destinaciji nautičara, ali i mnogobrojnih dnevnih izletnika pa je preko dana u mjestu uvijek živo. Na otok Šipan prirodno se nastavlja nenaseljeni Jakljan, omiljeno odredište morskih Robinzona, koje vam predlažemo da posjetite u sklopu plovidbe kroz Južni Jadran između Dubrovnika i Lastova.

Otok Jakljan

Jugozapadna obala Jakljana stjenovita je i nepristupačna, dok se uz čitavu sjeveroistočnu stranu otoka može sidriti. Tu borovi doslovno ljube more, a boje se prelijevaju od tamnozelene do kobaltnoplave i za koju god uvalu se odlučite na potezu od otočića Crkvine do najsigurnije uvale Veli Jakljan, vjerojatno ćete uživati u osami ili društvu tek pokojeg čarter-broda.

Uvala Veli Jakljan otok Jakljan
Elafiti: Uvala Veli Jakljan na otoku Jakljanu

Po povratku u Grad mnogi se odluče za noćenje u obližnjem, duboko uvučenom Zatonskom zaljevu. Naime, Zaton rado posjećuju nautičari koji su željni mira i privatnosti, a pri tome ih tek dvadesetak minuta vožnje dijeli od dubrovačkog glamura i njegovih zidina. U prostranom zaljevu sidre se raznorazna plovila, a sve češće svoj mir tu pronalaze i luksuzne megajahte.

Gotovo svake noći, pa i za najsparnijih dana, s okolnih strmih planina snažno se strmoglavi osvježavajući sjeverac koji nepripremljene nautičare neugodno iznenadi, a one druge iznimno ugodno rashladi.

Fotografije I. Pervan, B. Kačan, M. Romulić, ACI

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above