Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini5 min

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarima

LD Restaurant – otok Korčula

Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault & Millaua ‘Veliki chef sutrašnjice 2021.’, koju je posvetio svom mladom timu s kojima uspješno nastavlja kreirati gastronomsku bajku otoka Korčule. U ovu sezonu LD Restaurant ušao je s novostima i na jelovniku i na vinskoj listi pridržavajući se glavnog koncepta u kreiranju ponude, mediteranskoj kuhinji inspiriranoj tradicionalnom jelima, interpretiranim na moderan način.

U jelovniku su se tako našle moderne inačice komiške pogače, sipe s bobom, ali i kultnih slastica poput paradižeta i krokanta. Odmaknuvši se od uvriježenih fine-dining trendova koji često za nazive jela koriste ili strane ili komplicirane nazive, Marko je jela imenovao upravo prema glavnom sastojku. Sipa – Baby Cuttlefish, samo je jedan od noviteta ove sezone u kojem se savršeno spajaju okusi sipe na žaru, humusa, crne beluga leće, limuna i krekera od tapioke.

Ovogodišnji adut je svakako i vegetarijanski meni čija su jela bazirana na lokalnim sezonskim namirnicama: rajčica, krastavac, cikla, cvjetača, šparoga i limun, a moguće je odabrati degustacijski jelovnik od šest sljedova ili a la carte varijantu. Vinska karta sastavljena je od raznolike ponude probranih etiketa Korčule, Pelješca i Hrvatske, ali i poznatih svjetskih vina i pjenušaca.

Posebna pažnja posvećena je dugogodišnjim partnerima, vinarijama Bire i Zure iz Lumbarde, koji su za svoja vina grk i pošip nedavno dobili platinastu nagradu prestižnog vinskog ocjenjivanja Decanter, a u Hrvatskoj samo su tri vina osvojila platinastu nagradu na Decanteru, od kojih su dva upravo s Korčule, točnije iz Lumbarde. Ljubiteljima koktela posebno preporučujemo Korčula Mule, otočnu verziju poznatog koktela Moscow Mule-a, signature koktelu LD Restauranta.

Bowa – otok Šipan

Malo je koji restoran, tako opušten u atmosferi, a tako ozbiljan u pripremi hrane kao Bowa na otoku Šipanu, te stoga potpuno zaslužuje mjesto u našoj kategoriju ‘avanturističkog’ fine dininga. Među brojnim gostima su i brojni celebrity koji objavljuju fotografije restoran na društvenim mrežama, riječ je o vješto uklopljenim i besprijekorno uređenim drvenim kabanama koje se izdižu nad mora u uvali Vrbova na sjeveroistoku Šipana, najvećeg među Elafitima.

Ovo je fotografija fine dining otok sipan bowa

Osim intime ovakav raspored nudi i sada prijeko potrebnu prozračnost uvjetovanu pandemijskim mjerama, pa na 1000 m2 prostora restorana gosti mogu u potpunoj slobodi uživati u senzacionalnoj ponudi restorana, dok će se osoblje uz maske i redovna testiranja, pobrinuti da atmosfera ostane sigurna. Renome poznate malostonske obitelji Šare, ovdje je doveden pred iskušenje zbog izoliranosti, no vlasnik Pero Šare unatoč svemu pa i pandemiji zadržao je nevjerojatnu razinu gastronomske savršenosti putem jednostavnosti, poput japanske metode pripreme ribe – vrlo ‘zen’ i vrlo friško.

Stoga ako ste u prilici, najavite se na degustacijski meni u kojem će te polako uživati od prijepodneva do 18 sati navečer, kada se zatvara Bowa, nesumnjivo je da će te guštati u friškim malostonskim kamenicama, molu pripremljenom u tempuri, sashimiju od sabljarke, bijeloj ribi garniranoj povrćem, koje se uzgaja lokalno i organski. Vlasnik, inače pasionirani ‘big gamer’ s dozvolom za izlov tune, sigurno će preporučiti fenomenalni tartar od tune, no s filetima ribe na žaru, krakovima hobotnice ili pak biftekom i šipanskom janjetinom, nikako nećete pogriješiti.

Od ove godine u ponudi je novo jelo ‘malostonski toć’ kao oda ribarskom brujetu, te kolač od šipanskog rogača. Uz brojna probrana domaća vina, od plešivičkih, preko istarskih malvazija, do lokalnih aduta Grka Bire i Pošipa Grgić, te dingača St. Hills, te najluksuznijih edicija Matuško Superior i Edivo Navis Mysterium Amfora, vinska karta je pomno složena da prati svako jelo pa i fenomenalne deserte.

Za nautičare je osigurano šest bova u samoj uvali i dvije vanjske, dok se privremeno možete privezati na lijevom mulu gdje je dubina 3m, a na desnom 1,8m, na kojem se nalazi i pet muringa. Valja napomenuti kako je gostima koji trebaju luksuzni transfer, bilo iz Dubrovnika ili luke Brsečina na usluzi domaća jahta Colnago 35.

Pelegrini – Šibenik

Ponajbolji fine dinning i po mnogim izborima, naj hrvatski restoran – Pelegrini, već je neko vrijeme izašao izvan okvira restoranske priče i postao institucijom u najboljem smislu riječi. U pitanju nije samo riječ o maštovitoj gastronomiji Rudi Štefana, čvrsto postavljenom na educiranom osoblju i predivnoj lokaciji u srcu šibenske gradske jezgre s pogledom na svjetski poznatu katedralu, već i viziji ovog Michelinova chefa koji kroz razne projekte poput ‘Budi Foodie’, želio stvoriti novu generaciju vrhunskih hrvatskih kuhara.

Nakon desetljeća održavanja najvišeg nivoa fine dininga i maštovitost oslonjena na šibenski dišpet i inzistiranje na sezonskim i lokalnim namirnicama, a naročito vinima, Pelegrini se ustoličio kao međunarodni adut hrvatske haute cusine scene. Nakon teške pandemijske godine, Pelegrini je 2021. sezonu počeo upravo fantastično-nagradom za ‘Najbolji restoran – Gault & Millau’, na zadovoljstvo gostiju koji ga pohode kao u najboljim godinama, s tim da se radi samo jedan sitting na stolovima koji su dovoljno razmaknuti.

Ako niste imali priliku otkriti zašto je Pelegrini četiri godine zaredom proglašen za najbolji restoran Hrvatske, uz obaveznu rezervaciju, zaplovite put Šibenika, vežite se na rivu te nakon nekoliko koraka naći će te se u predivnom ambijentu restorana. Prepustite se degustacijskom meniju i wine pairingu, od kojih će vam se mirisi i okusi srednjodalmatinskog podneblja otkriti u maštovitim gastro kreacijama. Ako vam nedostaje hrabrosti za takav meni, na Pelegrinijevom meniju niska je od 14 maštovitih jela, od predjela i glavnih jela od ribe, mesa, te vegetarijanskih pjatanci.

Možete se malo poigrati i samo sastaviti slijed o minimalno četiri jela. Gof krastavac, slanutak cikla, teletina tartar, inćun terina, sipa raviol, đuveč frigatura, patka pašta, pa za kraj breskva flan, rogač smokva, samo su neke od mogućnosti menija ‘4 slijeda’. Povijesna palača Pelegrini pruža obilje ugodnog ambijenta, a kada na vinskoj karti imate nekoliko vina koje su prijateljski napravile poznate vinarije Bibich i Grabovac, shvatit ćete da su Pelegriniju prema svim aspektima fine dininga odnosi s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Blur, LD Restaurant i Pelegrini

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above