Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

5 MINUTES READ

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarima

LD Restaurant – otok Korčula

Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault & Millaua ‘Veliki chef sutrašnjice 2021.’, koju je posvetio svom mladom timu s kojima uspješno nastavlja kreirati gastronomsku bajku otoka Korčule. U ovu sezonu LD Restaurant ušao je s novostima i na jelovniku i na vinskoj listi pridržavajući se glavnog koncepta u kreiranju ponude, mediteranskoj kuhinji inspiriranoj tradicionalnom jelima, interpretiranim na moderan način.

U jelovniku su se tako našle moderne inačice komiške pogače, sipe s bobom, ali i kultnih slastica poput paradižeta i krokanta. Odmaknuvši se od uvriježenih fine-dining trendova koji često za nazive jela koriste ili strane ili komplicirane nazive, Marko je jela imenovao upravo prema glavnom sastojku. Sipa – Baby Cuttlefish, samo je jedan od noviteta ove sezone u kojem se savršeno spajaju okusi sipe na žaru, humusa, crne beluga leće, limuna i krekera od tapioke.

Ovogodišnji adut je svakako i vegetarijanski meni čija su jela bazirana na lokalnim sezonskim namirnicama: rajčica, krastavac, cikla, cvjetača, šparoga i limun, a moguće je odabrati degustacijski jelovnik od šest sljedova ili a la carte varijantu. Vinska karta sastavljena je od raznolike ponude probranih etiketa Korčule, Pelješca i Hrvatske, ali i poznatih svjetskih vina i pjenušaca.

Posebna pažnja posvećena je dugogodišnjim partnerima, vinarijama Bire i Zure iz Lumbarde, koji su za svoja vina Grk i Pošip nedavno dobili platinastu nagradu prestižnog vinskog ocjenjivanja Decanter, a u Hrvatskoj samo su tri vina osvojila platinastu nagradu na Decanteru, od kojih su dva upravo s Korčule, točnije iz Lumbarde. Ljubiteljima koktela posebno preporučujemo Korčula Mule, otočnu verziju poznatog koktela Moscow Mule-a, signature koktelu LD Restauranta.

Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare

Pročitajte: Pakleni otoci: Restorani po mjeri nautičara

Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Bowa – otok Šipan

Malo je koji restoran, tako opušten u atmosferi, a tako ozbiljan u pripremi hrane kao Bowa na otoku Šipanu, te stoga potpuno zaslužuje mjesto u našoj kategoriju ‘avanturističkog’ fine dininga. Među brojnim gostima su i brojni celebrity koji objavljuju fotografije restoran na društvenim mrežama, riječ je o vješto uklopljenim i besprijekorno uređenim drvenim kabanama koje se izdižu nad mora u uvali Vrbova na sjeveroistoku Šipana, najvećeg među Elafitima.

Ovo je fotografija fine dining otok sipan bowa

Osim intime ovakav raspored nudi i sada prijeko potrebnu prozračnost uvjetovanu pandemijskim mjerama, pa na 1000 m2 prostora restorana gosti mogu u potpunoj slobodi uživati u senzacionalnoj ponudi restorana, dok će se osoblje uz maske i redovna testiranja, pobrinuti da atmosfera ostane sigurna. Renome poznate malostonske obitelji Šare, ovdje je doveden pred iskušenje zbog izoliranosti, no vlasnik Pero Šare unatoč svemu pa i pandemiji zadržao je nevjerojatnu razinu gastronomske savršenosti putem jednostavnosti, poput japanske metode pripreme ribe – vrlo ‘zen’ i vrlo friško.

Stoga ako ste u prilici, najavite se na degustacijski meni u kojem će te polako uživati od prijepodneva do 18 sati navečer, kada se zatvara Bowa, nesumnjivo je da će te guštati u friškim malostonskim kamenicama, molu pripremljenom u tempuri, sashimiju od sabljarke, bijeloj ribi garniranoj povrćem, koje se uzgaja lokalno i organski. Vlasnik, inače pasionirani ‘big gamer’ s dozvolom za izlov tune, sigurno će preporučiti fenomenalni tartar od tune, no s filetima ribe na žaru, krakovima hobotnice ili pak biftekom i šipanskom janjetinom, nikako nećete pogriješiti.

Od ove godine u ponudi je novo jelo ‘malostonski toć’ kao oda ribarskom brujetu, te kolač od šipanskog rogača. Uz brojna probrana domaća vina, od plešivičkih, preko istarskih malvazija, do lokalnih aduta Grka Bire i Pošipa Grgić, te dingača St. Hills, te najluksuznijih edicija Matuško Superior i Edivo Navis Mysterium Amfora, vinska karta je pomno složena da prati svako jelo pa i fenomenalne deserte.

Za nautičare je osigurano šest bova u samoj uvali i dvije vanjske, dok se privremeno možete privezati na lijevom mulu gdje je dubina 3m, a na desnom 1,8m, na kojem se nalazi i pet muringa. Valja napomenuti kako je gostima koji trebaju luksuzni transfer, bilo iz Dubrovnika ili luke Brsečina na usluzi domaća jahta Colnago 35.

Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Pročitajte: Restorani južnog Jadrana: Što južnije, to ukusnije

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Pelegrini – Šibenik

Ponajbolji fine dinning i po mnogim izborima, naj hrvatski restoran – Pelegrini, već je neko vrijeme izašao izvan okvira restoranske priče i postao institucijom u najboljem smislu riječi. U pitanju nije samo riječ o maštovitoj gastronomiji Rudi Štefana, čvrsto postavljenom na educiranom osoblju i predivnoj lokaciji u srcu šibenske gradske jezgre s pogledom na svjetski poznatu katedralu, već i viziji ovog Michelinova chefa koji kroz razne projekte poput ‘Budi Foodie’, želio stvoriti novu generaciju vrhunskih hrvatskih kuhara.

Nakon desetljeća održavanja najvišeg nivoa fine dininga i maštovitost oslonjena na šibenski dišpet i inzistiranje na sezonskim i lokalnim namirnicama, a naročito vinima, Pelegrini se ustoličio kao međunarodni adut hrvatske haute cusine scene. Nakon teške pandemijske godine, Pelegrini je 2021. sezonu počeo upravo fantastično-nagradom za ‘Najbolji restoran – Gault & Millau’, na zadovoljstvo gostiju koji ga pohode kao u najboljim godinama, s tim da se radi samo jedan sitting na stolovima koji su dovoljno razmaknuti.

Ako niste imali priliku otkriti zašto je Pelegrini četiri godine zaredom proglašen za najbolji restoran Hrvatske, uz obaveznu rezervaciju, zaplovite put Šibenika, vežite se na rivu te nakon nekoliko koraka naći će te se u predivnom ambijentu restorana. Prepustite se degustacijskom meniju i wine pairingu, od kojih će vam se mirisi i okusi srednjodalmatinskog podneblja otkriti u maštovitim gastro kreacijama. Ako vam nedostaje hrabrosti za takav meni, na Pelegrinijevom meniju niska je od 14 maštovitih jela, od predjela i glavnih jela od ribe, mesa, te vegetarijanskih pjatanci.

Možete se malo poigrati i samo sastaviti slijed o minimalno četiri jela. Gof krastavac, slanutak cikla, teletina tartar, inćun terina, sipa raviol, đuveč frigatura, patka pašta, pa za kraj breskva flan, rogač smokva, samo su neke od mogućnosti menija ‘4 slijeda’. Povijesna palača Pelegrini pruža obilje ugodnog ambijenta, a kada na vinskoj karti imate nekoliko vina koje su prijateljski napravile poznate vinarije Bibich i Grabovac, shvatit ćete da su Pelegriniju prema svim aspektima fine dininga odnosi s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Blur, LD Restaurant i Pelegrini

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Gastronomija

Najbolja svjetska chefica Ana Roš u Brtonigli

Ana Roš i Teo Fernetich iznijeli su cijelu paletu delicija specifičnih za Brtoniglu pred gastro-stručnjake iz cijele Europe. Njihovi gosti imali su priliku i sami …

Putovanja

Dabiz Muñoz: Kulinarska avangarda

Najbolji chef na svijetu Dabiz Muñoz u sklopu madridskog restorana DiverXO nudi meni koji vas, poput roller coastera, baca sad na jednu pa na drugu …

falkensteiner resort ounta skala Hoteli

Falkensteiner Resort Punta Skala slavi život

Razmazite se na obali Zadra uz kristalno čisto more te očaravajući pogled na dalmatinske otoke i Velebit Smješten na poluotoku koji oduzima dah, Falkensteiner Resort …

Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

elektricni sklopivi bicikli Jahting

Najbolji električni bicikli i romobili za brodove

Sklopivi i ekološki orijentirani e-bicikli i e-romobili vrlo su popularni kod onih koji vole krstariti obalom. Mnogi vlasnici brodova rado ih imaju jer predstavljaju jednostavan …

Jahting

ClubSwan 80 MY Song porinut u La Speziji

Dugačak 80 stopa, ClubSwan 80 dokazuje sposobnost Nautor’s Swan da ponudi niz modela koje se temelje na stilu, brzini, inovacije, tehnologije i konkurentnog jedrenja Nautor’s …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Scroll to Top