Crnogorska obala: Šarm divlje ljepote i stare kulture6 min

Gotovo tristo kilometara duga crnogorska obala puna je špilja, plaža i dramatičnih hridi koje uranjaju u tirkiznoplavo more. Crna Gora je zemlja gdje se na najljepši mogući način susreću more i planine

Crnogorska obala je područje koje ne impresionira svojom veličinom poput susjednih hrvatskih otoka, ali zato ima upečatljivu listu atrakcija koje možete vidjeti na relativno skučenom prostoru. Tu se isprepleću ostaci burne povijesti, vrijedni vjerski spomenici, prirodne ljepote, moderne marine i najbolji hoteli na cijelom Jadranu – uz izuzetno gostoljubive domaćine.

Ovo je fotografija Perast
Sa svojim elegantnim palačama, Perast izgleda poput male Venecije

Možda ćete baš u Crnogorskom primorju doživjeti vrijedne trenutke ljetnih radosti, a ako ih dopunite daljnjom plovidbom po hrvatskim otocima, možete računati na odmor iz snova. Isto tako, relativna blizina Cavtata, Dubrovnika ili Elafita čini ovo područje zanimljivim za nautičare koji plove Južnim Jadranom.

Crna Gora obiluje dramatičnim pejzažima

Crna Gora je zemlja gdje se na najljepši mogući način susreću more i planine – njezina gotovo tristo kilometara duga obala puna je špilja, plaža i dramatičnih hridi koje uranjaju u tirkiznoplavo more.

Posebno je lijep Bokokotorski zaljev, koji je zapravo najjužniji fjord u Europi, a oblikovala ga je rijeka koja je nekoć protjecala kroz planinski lanac Orjen. U more, koje je ovdje među najdubljima u Europi, ulijevaju se uski kanali, a planine iz njega izranjaju u visinu do 1700 metara. Cijeli je zaljev, kao i njegova naselja, pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine.

This is a photgraphy of
One&Only Portonovi prvi je resort tog prestižnog brenda u Europi

Na glavnom ulazu smjestio se Herceg Novi, sjeveroistočno je Risan, na jugoistoku Kotor, a na jugozapadu grad Tivat. Nekoliko kilometara od Herceg Novog, na samom ulazu u Bokokotorski zaljev, smjestio se One&Only Portonovi, prvi One&Only resort u Europi i marina Portonovi.

Luksuz Crnogorskog primorja

Tivatsko luksuzno naselje i marina za megajahte Porto Montenegro savršeno je mjesto za početak ili završetak krstarenja po Crnogorskom primorju. Ovo luksuzno nautičko odredište osmišljeno je kao luka za velike jahte koja nudi luksuzni smještaj u vilama ili hotelu Regent Porto Montenegro s pet zvjezdica, niz restorana, barova, kafića, trgovina i drugih sadržaja. Tijekom ljeta u marini i oko nje odvija se niz zanimljivih kulturnih, zabavnih i sportskih događaja.

Ovo je fotografija Regent Porto Montenegro
Regent Porto Montenegro privlači nenametljivim luksuzom, bezvremenskim dizajnom interijera i profinjenim ugođajem

Nenadmašni šarm Perasta

Od Porto Montenegra do Perasta dijeli vas tek kratka vožnja brodom. Grad je to bez traga dvadeset i prvog stoljeća: njegova pročelja i danas izgledaju kao u prošlosti. Perast je bio posljednje mjesto na svijetu, osim Venecije, koje je ponosno isticalo zastavu Venecijanske republike, sve dok nije pao u ruke Napoleonu.

Ovo je fotografija Iberostar Perast
Bogatstvo povijesti Perasta odražava se i unutar zidova hotela Iberostar Grand Perast, koji zauzima majstorski obnovljenu palaču u srcu gradića

Šest obrambenih tornjeva – među kojima i tvrđava sv. Križa – nadvija se nad šesnaest palača i devetnaest crkava. Nakon šetnje uskim uličicama predlažemo da napunite baterije u restoranu Conte, na samoj obali, poznatom po predjelima, morskoj hrani i lokalnim vinima, a sve zaokružite peraškom tortom od badema. Iberostar Grand Perast ‘sjedi’ u srcu Perasta i gleda na Boku kotorsku: već je i to dovoljno da bude jedno od najprivlačnijih mjesta na Jadranu.

Posjetite Gospu od Škrpjela i Kotor

Otočići Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe
Otočići Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe (foto: Ranko Maras)

Svakako posjetite i obližnji otok Sveti Đorđe s benediktinskim manastirom koji datira iz 12. stoljeća. U blizini je i Gospa od Škrpjela. Riječ je o umjetno nastalom otoku uz koji se veže i zanimljiva legenda.

Navodno se ribarima na tom mjestu u 15. stoljeću ukazala Djevica Marija pa su se zavjetovali da će baciti kamen u more svaki put kada tuda prođu. I danas, stotine godina kasnije, svakog 22. srpnja pred zalazak sunca, mještani se okupljaju i iz svojih barki polažu kamenje u more.

Crna Gora
Vrhovi planine Lovćen oslikavaju pozadinu marine Porto Montenegro kao kontrast mirnom Bokokotorskom zaljevu

Plovidbu možete nastaviti prema Kotoru, a nema ljepšeg nego usidriti se pred samim starim gradom, koji je također na UNESCO-ovoj listi zaštićene kulturne baštine. Stoljećima su ovdje vladali i Venecija i Otomansko Carstvo, čiji su stilovi najviše utjecali na današnji izgled grada.

Prošećite uskim uličicama prije večere u vrhunskom restoranu Galion na obali i uživajte u pogledu na gradske zidine.

Ovo je fotografija Kotor
Kotor je stari pomorski i kulturni centar koji je stoljećima bio raskršće trgovačkih puteva

Ćatovića Mlini gastronomska je institucija

Na drugoj strani zaljeva leži gradić Morinj, poznat po restoranu Ćatovića Mlini. Vlasnik restorana, gospodin Lazar Ćatović, udahnuo je nov život staroj vodenici i uredio oko nje tavernu u kojoj možete uživati u autentičnim gastronomskim kreacijama.

Predlažemo riblju paštetu ili ulov dana, poslužene uz opuštajuće zvuke ptičjeg pjeva i žubor vode. Nakon toga polako oplovite zaljev i krenite prema izlazu. Proći ćete pored otoka Sveti Marko, najvećeg u zaljevu, koji nosi ime po zaštitniku Venecije, a okružuje ga prekrasna plaža.

Između Svetog Marka i poluotoka Luštice nalazi se otočić dug svega 200 metara, na kojem je podignut manastir posvećen Djevici Mariji. U obližnjem mjestu Krtole, u restoranu Vino Santo, možete uživati u laganom obroku, i to s pogledom na svoj brod jer sidro možete baciti tik ispred restorana.

Plava špilja pravi je prirodni dragulj

Ploveći dalje uz poluotok doći ćete do male luke Rose, koja je još davne 841. godine bila važno grčko pristanište, a kasnije, u vrijeme Mlečana, i karantena. Danas je to malo ribarsko mjesto idealno odredište ako želite kušati svježe morske specijalitete i potom uživati u netaknutoj prirodi, u tihim uvalama i pješčanim plažama.

Crna Gora
Crnu Goru krase i mnogobrojne pješčane plaže, a tihe uvale idealne su za uživanje u netaknutoj prirodi

Rose je ujedno i popularna destinacija za ronjenje i istraživanje podmorja, a nešto dalje, imeđu uvale Zlatna luka i rta Mokra gora smjestila se Plava špilja, poznata po tirkiznoplavoj boji. U ovo piratsko skrovište može se ući samo brodom kroz otvor u stijeni, kao i u Modru špilju na Biševu.

Nedaleko se smjetio i kompleks Luštica Bay koji je u zaljevu Luštica otvorio novo poglavlje života na crnogorskoj obali – i to na višoj razini udobnosti i ekskluzivnosti, jer posjetiteljima ne nudi samo uobičajene usluge, nego i boravak u stilu rivijere te marinu za superjahte.

Sveti Stefan i vila Miločer

Plovidba ovim akvatorijem svakako neka obuhvati i posjet Budvi, Svetom Stefanu i vili Miločer. Ako bacite sidro u zaljevu Bigova, gumenjakom se prevezite uz obalu, a zatim provedite večer u Budvi. Uživajte u pogledu na okolicu s koktelom u ruci, a kad budete spremni za večeru, prošećite njezinim uskim uličicama i odaberite jedan od brojnih restorana.

Crna Gora
Nekoć ribarsko selo na poluotoku Sveti Stefan danas je luksuzni resort

Na poluotoku Sveti Stefan smjestio se luksuzni resort Aman Sveti Stefan i vila Miločer, nekadašnji ljetnikovac predsjednika Tita. Nakon ručka u restoranu Olive, rashladite se u moru ili posvetite najdražem vodenom sportu prije povratka u luku. Navečer, predlažemo večeru u restoranu Queen’s Chair s pogledom na okolicu s povišenog položaja.

Po povratku u Porto Montenegro, prije samog ulaza u Bokokotorski zaljev, proći ćete pored nenaseljenog otoka s tvrđavom, poznatog pod imenom Mamula. Utvrdu je sagradio austrijski admiral Lazar Mamula krajem 19. stoljeća, a iako je trebala braniti zaljev od neprijateljskih brodova, njezini topovi nisu nikada upotrijebljeni. Međutim, tijekom prošlog stoljeća poslužila je kao zatvor i dosta je dobro očuvana.

Crna Gora najljepša je s mora

Ovo je fotografija Lazure Hotel
Lazure Boutique Hotel podignut je na zidinama starog Lazareta, koji su Venecijanci izgradili 1732. godine od klesanog kamena vrhunske kvalitete

S druge strane ulaza u zaljev, pored srednjovjekovnog grada Herceg Novog, stoji novi raj za jedriličare i turiste – Lazure Hotel & Marina. Uz boutique hotel u preuređenoj palači iz 18. st., ovaj ekskluzivni resort ima restorane, barove, spa i fitness centar te marinu.

Na kraju možemo zaključiti kako je Crna Gora zemlja divlje ljepote i stare kulture, pa kako god da je posjetili, bit ćete oduševljeni, a nama se čini da je ipak najbolje kad je upoznate – s mora.

Naslovna fotografija Mathias Falcone
Fotografije Porto Montenegro, Regent Porto Montenegro, Sea Dance Festival, Luštica, One&Only Portonovi, Iberostar, Lazure & Archive

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above