Preporuka: Restorani na Jadranu za nautičare6 min

Na Jadranu je obilje uvala u kojima su izvrsni restorani, a dostupnost restorana s Michelinovom zvijezdicom za nautičare čini gastro-lutanje našom obalom i otocima još uzbudljivijim

Naša preporuka su Elafiti

Dubrovnik kao jedna od najprestižnijih svjetskih destinacija nudi predivnu atmosferu, te je nesumnjivo da ćete u gradu pronaći vrhunsku gastronomiju, poput one u restoranu 360 – nositelju Michelinove zvjezdice, no zapravo bismo u ovom slučaju preporučili Elafitske otoke, tamo gdje je nekoć dubrovačka vlastela provodila ljeta u dokolici.

Restaurnt 360, Michelin star restaurant, Dubrovnik, Croatia

U Šipanskoj Luci, osim sigurnosti veza i sidrišta, institucija kakva je restoran Kod Marka savršen je izgovor da posjetite ovaj otok. Legendarnog ugostitelja Marka zamijenio je vrlo uspješno sin Đino, koji klasična jela upotpunjuje izvrsnim predjelima, dok je probrani meni s desetak izvornih jela pripremljen s ljubavlju i poslužen na terasi uz more, za koju se itekako vrijedi najaviti.

Restoran Bowa na sjevernoj obali Šipana uživa ambijent netaknute prirode, azurno plavo more s privatnim plažama te ponudu fenomenalnih gastro užitaka. Nakon bogatog mediteranskog ručka u restoranu, uz osvježavajući koktel možete se opustiti u Lounge baru koji se sastoji od dva dijela skrivenima u borovima i debelom hladu.

Gastro Mare na Pelješcu

U restoranu Gastro Mare Kobaš na Pelješcu chef Bjelko radi s nešto manje personala, no zato se nudi ‘catering’ na brodu, gdje chef sa svojom ekipom odradi od spremanja jela do pospremanja. A ako ste od akcije, možete s njegovim ribarskim brodom čak poći i u pravi ribolov.
Najbolje restorani u Hrvatskoj za nautičare: Gastro Mare na Pelješcu
Najbolje restorani u Hrvatskoj za nautičare: Gastro Mare na Pelješcu

Augusta Insula na Lastovu nautička je institucija

Izoliranost otoka Lastova, obilje otočića i djevičanskih uvala, čine ovaj Park prirode savršenim odredištem, a uvala Zaklopatica, u koju se mogu sidriti i superjahte, krije omiljenu ‘gastro-poštu’ domaćeg i svjetskog jet-seta – restoran Augusta Insula. Kuhanje je ovdje desetljećima duga obiteljska tradicija, a vlastite namirnice, brižno uzgojene, ovdje su zaista drukčijeg okusa. Terasa je dovoljno velika da se možete uživati u privatnosti, a restoranski vezovi vas čekaju ispred restorana.

restorani na jadranu
Restorani Augusta Insula na Lastovu omiljeno je mjesto elitnih gostiju koji vole mir i izoliranost

LD Restaurant: Korčula

Južnim obalama Korčule plovi se zbog predivnih plaža, vrhunskog vina, poput pošipa i grka, a arhitektura samog grada Korčule nimalo ne zaostaje za onom Dubrovnika. Lešić Dimitri Palace jedinstveno je iskustvo odmora u čistom luksuzu, a u njihovom Michelin zvjezdicom okrunjenom LD restoranu, ne propustite iskustvo vrhunskoga gastro-koncepta smjelog chefa Marka Gajskog, koji tradicijska jela dekonstruira u avangardne slike na tanjuru.

LD Palace Korčula island Croatia
LD Restoran je restoran s Michelinom označenom zvjezdicom u starom gradu Korčuli.

Restorani na Jadranu: Pakleni otoci

U gradu Hvaru i na Paklenim otocima situacija je daleko od uobičajene, no omiljene ‘gastro-štacije’, poput restorana Gariful u samom gradu ili Patka u prolazu Ždrilca, te Snack bara Colnago i legendarnog Dionisa na Vlaki, drže širom otvorena vrata za sve nautičare, doduše u reduciranom obliku primjenom socijalnog distanciranja.

restorani na jadranu pakleni otoci
Uvala Vinogradišće, smještena na južnoj strani Svetog Klementa, poznata je kao jedno od omiljenih sidrišta za jahtaše.

Uvala Vinogradišće toliko je očaravajuća da neki nautičari navraćaju desetljećima, i to uglavnom zahvaljujući restoranima obitelji Meneghello i Toto’s koji rade s vlastitim kapacitetima, dok terase ili, bolje rečeno, botanički raj na kojem se poslužuje hrana pruža dovoljno distance kako biste mogli guštati u vrhunski pripremljenim jelima, s naglaskom na plodovima iz mora.

restorani na jadranu Laganini hvar
Laganini je namijenjen nautičarima koji traže drugačija iskustva i inovativnu kuhinju

U restoranu Laganini, koji slovi kao hedonistički centar srednjeg Jadrana, i to ne samo zbog gastronomije, već i zbog ambijenta i stolova odijeljenih po etažama, gdje ćete naći mir i zadovoljstvo kušanja gotovo pa japanskog pristupa dalmatinskoj kuhinji, već pri prvom zalogaju bit će vam jasno zašto je ovdje zalazio i Bono Vox.

Najbolji restorani otoka Visa

Ako plovite Dalmacijom bez posjeta otoku Visu i njegovim restoranima, propuštate kulinarsku čaroliju koju ovo područje nudi. Vis je po mnogočemu poseban, nudi veliku raznolikost koja ga izdvaja od ostalih destinacija, uključujući i gastronomiju.

This is a photography restaurant Vis island
Zbog dugogodišnje izoliranosti i udaljenosti od turističkih središta, Vis je uspio sačuvati svoju autentičnost.

Plodna viška ravnica u unutrašnjosti otoka ima nekoliko restorana u kojima se krije čarolija tradicionalne, ili kako je mještani zovu pojorske (od riječi poje, što je na domaćem dijalektu polje ili ravnica) gastronomije. Iako su ovi restorani udaljeni od mora, nautičari ih rado posjećuju kako bi otkrili sasvim drugačiju stranu magičnog otoka Visa. Konoba Magić, Roki’s, imanje Vinogradi polje ljepote ili vinograd Senjanović pružit će vam nove gastronomske užitke.

Restorani na Jadranu: Krstarenje Kornatima

Ako svoju plovidbu započinjete iz Murtera, ne propustite konobu Boba Murter, gdje vlasnik i chef Vjeko Bašić svoja jela temelji na lokalnoj ribarskoj tradiciji, te je svojim kreacijama stekao brojne poklonike, pa ne čude preporuke svjetskih gastro-vodiča.

restorani na kornatima
U konobi Levrnaka, na otoku Levrnaka, osjeća se poštovanje prema namirnici, vrhunska priprema i, naravno, izbor jela je velik

Od kornatskih restorana, u poznatim i obaveznim restoranima, poput Levrnaka, Piccolo ili u konobi Ante, kvaliteta ponude ostala je standardno kornatska. Definitivno jedna od najboljih konoba u ovom rajskom akvatoriju jest konoba Opat u istoimenoj uvali na Kornatu gdje vas čeka legendarni Ante Božikov Dupin sa svojim gastronomskim atrakcijama baziranim na morskim sastojcima.

Restoran Fešta čuven je među nautičarima

U restoranu Fešta na otoku Žutu, s kojim je Krešimir Mudronja izgradio međunarodni ugled, sve je spremno, a prije svega to su jela u kojima možete uživati svim osjetilima, naročito kada su u pitanju riblji tartari i carpaccia. U blizini je ACI marina, a 40 vezova ispred samog restorana Fešta i velika terasa s manjim brojem mjesta nesumnjivo će biti popunjeni.

Restoran Fešta na otoku Žutu
Restoran Fešta čuven je među nautičarima zbog odlične hrane, prekrasnog pogleda na arhipelag i otočnog mira

Posjetite restoran Pellegrini u Šibeniku

Četiri godine za redom Pelegrini je simbol za jedan od najboljih hrvatskih restorana nagrađen Michellinovom zvjezdicom. Zaplovite do Šibenika, privežite se na rivi i uživajte u maštovitim gastronomskim kreacijama.

This is a photography of restaurant Pellegrini Šibenik Croatia
Michelinom nagrađeni Pellegrini u Šibeniku je jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj.

Gastro-hedonizam otoka Paga

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu fine dining kuhinju. Od samog otvaranja Boškinac slovi kao mjesto koje terroir ovog otoka predstavlja kroz zanimljive sljedove i degustacijske menije: Moj Otok, Moje More i Moje Polje. Maksimum kreativnosti, izvornosti, ali i jednostavnosti vidljiv je na svakom tanjuru, a jela od poznate paške janjetine i Boškinac vino kombinacija je koja vas navodi da se prepustiti onom što je najvažnije – trenutku.

Boskinac Restoran
Boskinac Restoran

Gdje jesti u Rovinju?

Za ljubitelje krstarenja po istarskoj obali, dobra vijest je da su otvoreni brojni restorani kao što je rovinjski Monte koji nudi vrhunsku kuhinju restorana s Michelinovom zvjezdicom. Opatijska rivijera nautičarima je poznata kao mjesto sjajne gastronomije.

This is a photography of Ikador Luxury Boutique Hotel
Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa je jedini hotel na svijetu s Riva Loungeom i Riva Priveeom (privatnim stolom šefa kuhinje u restoranu Nobilion).

Opatijska rivijera nautičarima je poznata kao mjesto sjajne gastronomije. Hotel Navis, restoran Molo te Nobilion u sklopu luksuznog hotela Ikador zaslužuju preporuku za fine dining, a na Lošinju vas čeka Matsunoki, koji spaja najbolje od Hrvatske i Japana, te Alfred Keller, koji je poznat po mediteranskoj kuhinji u modernom izdanju čiji su temelj lokalne namirnice, mirisi i okusi otoka Lošinja.

Fotografije iz arhive Yachtsa

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above