Kvarner nudi bogatu paletu gastronomskih specijaliteta, kombinirajući morske i kopnene namirnice, a kreativni chefovi često eksperimentiraju s modernim tehnikama i neočekivanim sastojcima kako bi stvorili tradicionalne okuse s modernim twistom
Mnogobrojni su restorani na Kvarneru vrijedni pažnje i razloga da ih se posjeti, no neki se ipak izdvajaju svojim poimanjem gastronomije i filozofijom svojih kuhinja ili sasvim posebnih vinskih karata. Zahtjevniji gost neće se razočarati ako posjeti ova četiri restorana na Kvarneru, koji čitavu rivijeru predstavljaju kao nešto ‘naše, a svjetsko’.
Zijavica, Mošćenička Draga
Konoba ‘Zijavica’ nalazi se uz atraktivnu plažu s pogledom na Rijeku i otoke Krk i Cres. Kreativna kuhinja ove netipične konobe pokazuje istančanost i jak autorski pečat chefa Stivena Vunića, koji beskompromisno svojim gostima nudi samo najsvježije namirnice iz mora. Zadržani su korijeni tradicije, uz prihvaćanje modernih izazova visoke gastronomije. Loptica prženog bakalara razblaženog bešamelom na posteljici umaka od rajčica, klasik je restorana.
Nobilion, Hotel Ikador, Ika
Restoran je smješten u jednom od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj. Misija chefa restorana je stvarati jela koja izazivaju nepce na sve moguće načine kreirajući jedinstveno gastronomsko iskustvo, fokusirajući se na detalje. Jedan od sljedova predstavlja pravu malu školu izvanserijske pripreme kvarnerskog škampa. Restoran ima i sasvim poseban Riva Privee Chefs Table, privatnu blagovaonicu, idealnu za do osam osoba.
Više o hotelu namijenjenom gostima koji žele pravi hedonistički odmor, vrhunsku uslugu i jedinstveno iskustvo pročitajte ovdje
Bevanda, Opatija
Zasigurno jedan od najpoznatijih opatijskih restorana, smješten u istoimenom luksuznom hotelu, od svog osnutka nudi kvalitetnu svježu ribu i ima najbogatiju vinsku kartu u regiji. U skladu s današnjim trendovima imaju ponudu fusion jela. Zanimljivi su dim sum, gyozu, lazanje od ribe, tempura, sashimi i riblji tartar… Rižoto s kvarnerskim škampima Bevandin je klasik. S pravom se govori da je Bevanda bila i ostala institucija, ne samo Opatijske rivijere, nego i puno šire, u kojoj se vrlo dobro jede i još bolje pije – vrhunsko vino.
Nebo, Hotel Hilton, Rijeka
Chef restorana Deni Srdoč postao je najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom. Veliki je pobornik pokreta ‘farm to table’ i njegova mreža dobavljača iz čitave Hrvatske obuhvaća impresivnih 77 malih, probranih adresa. Restoran ‘Nebo’ koncipiran je kao doživljajni i pet couverta predstavljaju hrvatske regije – Istru i Kvarner, Liku, Zagorje i Međimurje, Slavoniju i Dalmaciju. Sve su regije, naravno, predstavljene lokalnim namirnicama kao najbolje iz Hrvatske, na izuzetno moderan način. Restoran ‘Nebo’ bavi se čistom, esencijalnom visokom kuhinjom i istražuje krajnje mogućnosti pojedinih namirnica.
Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Gault & Millau Croatia, Marija Djanešić & Hotel Ikador