Hrvatske vinarije: Putevima kvalitetne kapljice8 min

Istražite hrvatske vinarije uz našu ‘perfect escape’ preporuku za upoznavanje s jadranskom obalom i mnogo različitih autohtonih sorti s kojima Hrvatska postaje prava meka za ljubitelje vina

Vinarija Bibich, Skradin

Vinarija Bibich obiteljska je boutique vinarija iz Skradina u kojoj se generacijama proizvode vina s naglaskom na autohtone sorte. Prvi pisani trag obiteljskih korijena seže u 15. st. u Nečven-gradu u Promini, gdje im se i danas nalaze vinogradi i zemlja.

hrvatske vinarije, Bibich

hrvatske vinarije, Bibich

Nakon brojnih godina rada, razvoja i suradnje s nizom renomiranih svjetskih vinara, enologa i zaljubljenika u vino, vinarija Bibich svoja je prva vina plasirala na tržište 1998. Čak su i za ta prva vina dobili priznanje za kvalitetu na nekoliko regionalnih ocjenjivanja. Vina Bibich danas se nalaze na vinskoj karti najboljih svjetskih restorana u New Yorku, Tokiju, Stockholmu… A poznavatelji vina opisuju ih kao drukčija, jedinstvena, originalna i intrigantna.

Vinarija Roxanich, Motovun

Vinarija Roxanich predstavlja ponosno nasljeđe više od dvaju desetljeća proizvodnje vina na jednom od najupečatljivijih vinogradarskih krajolika na svijetu – u Istri. Mladen Rožanić tamo proizvodi ne samo strogo ograničene količine vina s poviješću starom više stotina godina, nego razvija i nove sorte koje se tek pojavljuju na svjetskoj vinskoj sceni te proizvodi autentična vina u skladu s prirodom.

hrvatske vinarije, Roxanich

Za fermentaciju vina Roxanich upotrebljava se autohtoni soj kvasca te ona dozrijevaju s vlastitim taninima nastalima isključivo iz koštica, kožica i eventualno peteljki grožđa. Time se prirodno osigurava da su okusi i senzacije koje žele postići jedinstveni i nezamjenjivi.

Vinarija Kozlović, Buje

Kao obiteljska vinarija, Kozlović želi očuvati baštinu i tradiciju Istre i svojih predaka. Vinarija je izgrađena na istom mjestu na kojem su članovi prve generacije ove obitelji posadili prvi hektar i izgradili malenu obiteljsku kuću – u dolini Vale. Vinarija je izgrađena na održiv način, iskorištavanjem slobodnog pada i sustavom zelenih krovova i zidova kako bi se zgrada skladno uklopila u okoliš.

hrvatske vinarije, Kozlović

hrvatske vinarije, Kozlović

Budući da Kozlovići vjeruju da su kvaliteta i karakter vina rezultat odnosa između vinograda i vinara, njihovo su najvrjednije blago vinogradi. Uzgajaju tri autohtone istarske sorte – teran (crno), muškat momjanski (bijelo) i istarsku malvaziju (bijelo), koja je ujedno i primarna sorta. Berba se u cijelosti odvija ručno, u fazama koje prate fiziološku zrelost grožđa. Santa Lucia Malvazija i Santa Lucia Noir njihove su premium etikete koje se proizvode samo u najboljim godinama.

Meneghetti, Bale

Ekskluzivno imanje Meneghetti, smješteno 20 kilometara od živopisnog primorskog grada Rovinja, duguje svoju slavu renomiranim vinima i maslinovim uljima koja već nekoliko godina osvajaju nagrade diljem svijeta. Novi kompleks ima niz sadržaja – vinski podrum s privatnom VIP prostorom za degustaciju, prostor za arhivska Meneghetti vina i vina drugih velikih vinara, kušaonicu te zgradu za proizvodnju vina.

stancija meneghetti

S 10 sorti vina i gotovo 100.000 boca, Meneghetti vina krase sve vrhunske vinske karte hrvatskih restorana, dok je perjanica vinarije, Meneghetti Red, sinonim visoke kvalitete i slovi za jedno od najboljih crnih vina u Hrvatskoj. Vinogradi imanja Meneghetti, Val Gambalera, nalaze se u Balama, dok malvazija dolazi s najboljeg dijela Istre za tu sortu – s područja Motovuna.

Boškinac, Pag

U želji da se nastavi stoljetna tradicija i pokaže svijetu što sve nudi otok Pag, hotel, vinarija i restoran Boškinac gostima i posjetiteljima omogućuju miran odmor u kombinaciji s vrhunskim lokalnim namirnicama i vinom. Vlasnici su posebno ponosni na vinariju, izgrađenu 2000. godine, u čijoj je neposrednoj blizini posađen vinograd s površinom od pet hektara i podrum u kojem su već zaživjele vrhunske sorte vina i kvalitetna rakija.

hrvatske vinarije, Boškinac

Svoj vinski renome vinarija Boškinac gradi na blendu merlota i cabernet sauvignona naziva Boškinac cuvée, ali i na vinima od lokalne sorte gegić, te u blendu ove sorte sa sauvignonom i chardonnayom. Ispred hotela, među mediteranskim cvijećem i zelenilom, bazenom i ležaljkama, nalaze se brojne terase, a posebnu draž daju omamljujući mirisi borova i mediteranskog bilja.

Vinarija Bire, Lumbarda

Sorta Grk važi za autohtonu vinsku sortu koja se već dva stoljeća uzgaja na području Lumbarde u vinogradima gotovo u dodiru s morem i tako rađa najaromatičnije grožđe i suho zlatno-zeleno vino osebujnog okusa. Budući da sorta Grk raste na pjeskovitom tlu na mikrolokaciji Lumbarda, do nje bi najbolje bilo doći sidrenjem na istočnoj strani plaže u Lumbardi, mirnoj i sigurnoj zoni. Jedan od pionira i promicatelja te vrste je Frane Milina-Bire. Njegov Grk Bire iz 2017. osvojio je srebrnu medalju na Decanteru 2019. Ipak, još uvijek čuvamo uspomenu na njegovu Deforu Grk, uzgojenu na eko rekonstruiranim kamenim terasama s puno ljubavi.

Vinarije poluotoka Pelješca

S obzirom na to da poluotok Pelješac od Korčule dijeli tek kanal, ako ste ljubitelj vina, ploveći uz grad Korčulu, nemojte propustiti posjet tom velebnom carstvu plavca malog, dingača i postupa. Obilazak vinograda dingača autentičan je doživljaj jer se njihova pozicija najčešće nalazi na strmim padinama, prolazak kojih je doživljaj sam za sebe, jednom kad prođete kroz čuveni tunel u Dingaču. Vinova loza uzgojena uz morske hridi i obilje sunce toliko je specifična da su među prvim hrvatskim vinima dobila Zaštićenu oznaku izvornosti.

Korta Katarina, Orebić

Od samog početka i prve berbe 2006. godine, Korta Katarina posvećena je plavcu malom, koji je plod kombinacije grožđa s dva ključna položaja na Pelješcu, ali i pošipu, od odabranog grožđa iz vinograda s položaja Čara na otoku Korčuli. Sva vina Korte Katarine imaju definirana vremena fermentacije, hladne maceracije i dozrijevanja u drvu.

hrvatske vinarije, Korta Katarina

interijer vinarije Korta Katarina

Vinarija trenutno proizvodi oko 70.000 boca godišnje koje se sastoje od osam etiketa. Kako biste odškrinuli vrata u svijet njegovanja vinograda, stvaranja i promišljanja o vinu te prenijeli emociju koja se nalazi u svakoj boci vrhunskog vina Korta Katarina, prepustite se u ruke domaćinima vinarije i uživajte u ovoj posebnoj vinskoj priči.

Saints Hills, Oskorušno

Na fantastičnoj lokaciji u mjestu Oskorušno na Pelješcu, koja podsjeća na najljepše francuske vinograde, dom je vinarije Saints Hills. Vinarija s vinotekom, kušaonicom, restoranom i velebnom kurijom izgrađenom 1880. godine – s pogledom na vinograde, jedna je od najmodernijih pogona za proizvodnju vina, u ovom slučaju s područja Komarna i Dingač, na kojima Saints Hills uzgaja sortu plavac mali.

hrvatske vinarije, Saint Hills

Saint Hills vinarija

U barrique sobi se radi fermentacija u bačvama, bobice plavca se probiraju, zdrave idu u bačve koje se zatvore, te se u njima radi prva fermentacija, prešanje, pa druga fermentacija. Koriste se male i velike hrastove bačve, te betonski tankovi koji se koriste za grožđe s položaja Komarna. Roko s Komarne u malim bačvama stoji devet do dvanaest mjeseci, zavisno kakva je berba, a dingač do 24 mjeseca. Dva puta godišnje vino se miješa, a jedna berba daje osamdeset do devedeset uzoraka. Sva vina mogu se kušati samostalno ili u sklopu gastronomske ponude vinarije.

Butik vinarija Vicelić, Pijavičino

Butik vinarija Vicelić, smještena u Pijavičinom, na prekrasnoj vapnenačkoj zemlji njeguje jedinstven i organski terroir dingača. Nju možete posjetiti samostalno ili se pridružiti obilasku ‘all-star’ peljeških vinarija. Ovo je jedan od rijetkih vinograda koji ima svoje prirodne kvasce trešnje što dingaču daje finoću i iznimnu pitkost, dok miris i okus ima osebujnu notu tamne trešnje i vanilije.

vinogradi vicelić, pelješac vicelić vina, pelješac

Naime, sva vina vinarije Vicelić fermentirana su na divljim, prirodnim kvascima, bez umjetnih intervencija, a od 2017. godine certificirani su ekološki proizvođači dingača. Dok uživate u spektakularnom pogledu na more, ove godine u vinogradima vinarije imate priliku degustirati Rose 2022., Plavac 2018., Dingač 2019. i Dingač selekciju 2015., uz prezentaciju ideologije i povijesti proizvodnje vina, kao i degustaciju njihova ekstra djevičanskog maslinova ulja.

Sva navedena vina na svoj specifičan način izražavaju svježinu, pitku zrelost, aromatičnost i svježu voćnu notu. Ova izrazito sortna vina jednostavno treba kušati i u njima polako uživati. Za one, pak, posebnije goste vinarija nudi mogućnost organizacije dolaska helikopterom izravno u vinograd, a detalji ove jedinstvene usluge su dostupni isključivo na upit.

Tonči Marijan, Pitve

Uz staru tvornicu lavande u Pitvama pišu se najljepši stihovi posvećeni vinu, a posebice sorti plavac mali. Tonči Marijan ušao je u ‘vinarski NBA’ kada je osvojio povijesno, prvo Decanterovo zlato za Vron Bod iz 2012. u kategoriji vina iznad 50 funti, i ovu najvažniju dalmatinsku crnu sortu svrstao među relevantna svjetska vina.

ovo je fotografija tonči marjan
Hvarski vinar Tonči Marijan

Bivši direktor Badela i Dalmacijavina u malom hvarskom raju na zemlji bavi se butiknom, mogli bismo reći i artisanskom, proizvodnjom vina, u kojoj su neke etikete napravljene u samo nekoliko stotina boca. Među trenutačno 17 etiketa nalaze se bogdanuša, pošip, grk, ali najdraža mu je sorta plavac mali, koji poput draguljara brusi dok ne postane remek-djelo poput teške artiljerije u obliku Vron Boda, ali i prošeka od prosušenih bobica, crnog zlata u čaši koji ruši sve dosadašnje postulate o ovom vinu.

Istodobno, Tonči Marijan radi svoje maslinovo ulje, uskoro planira i kvasinu, a uz klasičnu degustaciju nudi i slow-food. Na meniju su hvarska gregada i tjestenina s jastogom, a oni koji žele mogu Tončiju Marijanu pomoći u pripremi hrane dok uživaju u jedinstvenoj vinskoj priči.

Vinarija Tomić, Jelsa

Obitelj Tomić s otoka Hvara poznata je po vrhunskim vinima i sofisticiranom prepoznatljivom identitetu koji njeguje godinama, kao i po tome što poštuje umjetnost, književnost, običaje i povijest otoka Hvara i Mediterana. Andro Tomić, autor jedne od najljepših rečenica posvećenih vinu: ‘pije na ure, ne na litre’, vlastitu je vinariju otvorio 1993. godine u kojoj je Hvar glavna inspiracija.

ovo je fotografija andro tomic
Hvarski vinar Andro Tomić

U vinariji Tomić, odvest će vas na vinsko putovanje Hvarom u Trikliniju, kušaonici sagrađenoj po uzoru na Dioklecijanove podrume. Jedinstveni ambijent Triklinija mjesto je u kojem možete spoznati svu čar hvarskih vina i povijesti. Kad se odlučite na posjet prekrasnom obiteljskom zdanju vinarije Tomić u uvali Mina u Jelsi na Hvaru, bit će vam jasan smisao Tomićeve otočne filozofije.

Vina se proizvode od različitih sorti, među kojima dominiraju domaće autohtone dalmatinske sorte plavac mali, kao crna sorta, te pošip i bogdanuša kao bijele sorte, a dva nova iznenađenja obitelji Tomić su Tomić Selekcija, ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje, i Tomić Rajska kvasina.

Za sva mjesta preporučujemo najavu ili rezervaciju, posebice kada su u pitanju jela ili degustacije vina koje je potrebno ranije pripremiti. Većina ih nudi i prijevoz za nautičare, ali sve je najbolje iskomunicirati putem telefona ili maila.

Fotografije Bibich, Roxanich, Kozlović, Korta Katarina, Vinarija Tomić, Meneghetti, Đorđe Stošić & Boškinac

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above