Želite li učiniti nešto lijepo za sebe, dovoljno je potražiti ponajbolja istarska vina i sa svakim gutljajem zaroniti u ponuđeni svijet, poimanje života i njegovu filozofiju
Oni su tragači za besmrtnošću, osebujne ličnosti koje nam podaruju dio tajni skrivenih u njihovoj mirisnoj, okusima bogatoj i iskustveno raskošnoj škrinjici života. Njihova vina, tajne kojima nastaju, kreativnost kojom nas podaruju i pobuđuju sve naše osjete ne uspijevaju sasvim iskazati veličinu njihovih duša, genijalnost, osobnost i nerijetko skromnost koja samo potvrđuje da su oni najveći, ujedno i najjednostavniji.
Nema tu velike mudrosti, ovi vinari Istru predstavljaju u najljepšem svjetlu. Gastronomske kreacije koje krase maštovitost, lepršavost, vizualnost i jednostavnost, upotpunjuju sliku o vrhunskom vinu i tada možemo u njemu uživati barem jednako kao i oni koji su ga stvarali.
Vinarija Kozlović
Jedan od najpoznatijih istarskih vinara svoj uspjeh zahvaljuje obitelji s kojom je ostvario viziju da u svojoj rodnoj dolini Vale proizvodi vrhunska vina, sagradi jednu od najmodernijih vinarija i promovira malvaziju i izvan granica Hrvatske. Gianfranco Kozlović voli reći kako najveća količina energije, vremena i truda ide u vino koje se neformalno zove – svježa malvazija.
Santa Lucia Malvazija je vino u kojem se pokazuje sav blještavi potencijal malvazije istarske kao istarskog regionalnog blaga. ‘Meni je neka vrsta uzora jedna od najpriznatijih vinskih regija u svijetu, a to je Burgundija. Ta vina donose neku posebnu dimenziju u svojoj čistoći i jednostavnosti, a posebno u emociji. Savršenstvo jednostavnosti postigli su upravo Francuzi. Elegantna vina ne moraju biti stvarana nekim pretencioznim metodama.
Mi smo tek sada došli u situaciju da s pokrićem razgovaramo o terroiru, a to je težak pojam jer podrazumijeva puno toga. Zemlja, tradicija, sorta, mikroklima, ljudi… sve je to terroir. Vino je visoko civilizirani proizvod koji je u svojoj suštini duboko vezan uz tradiciju – istarsku tradiciju. Danas je potrebno vino predstaviti na jedan moderan način, ali na jedan duboko i savjesno promišljeni način. Vino ima misiju. Važnu misiju. Svoj vrhunac doživljava otvaranjem boce u dobrom društvu i nestaje pretvoreno u dobru energiju među ljudima’, kazuje nam Kozlović.
Vinarija Rossi
Malvazija Templara dolazi s Monte d Ora, jednog od najprestižnijih položaja u Istri, o kojemu obitelj Rossi brine već petu generaciju. Punog je tijela, kremozna i nježna, spremna za uživanje u trenutku, a s vremenom postaje još elegantnija i profinjenija. Ovo vino ima potpis bijele zemlje i kreiranu začinsku notu bijelog papra koja ga čini savršenim uz tradicionalnu istarsku kuhinju gdje prevladava domaća tjestenina i meso s laganim bijelim umacima.
Vinarija se nalazi na južnim obroncima rijeke Mirne u općini Vižinada i moto joj je ‘Za život koji vrijedi živjeti!’ Cijela filozofija obitelji Rossi je raditi stvari koje uljepšavaju život, a ključ njihova uspjeha je sloga u obitelji. Svaki član obitelji zadužen je za svoj dio posla, a svatko se prihvatio onog dijela koji mu najviše odgovara kako bi se svake godine skočili na ljestvici najboljih u vinskom svijetu ovog poluotoka, a i šire.
Njihova vina ne vole se samo zbog kvalitete, već i zbog priče obitelji Rossi. Sasvim sigurno i zbog atmosfere koju doživite kada ih posjetite na njihovom imanju. Njihova priča počinje u sedam sati ujutro i završava u sedam sati navečer, pa nakon toga razgovaraju o poslu, a noću posao sanjaju…
Vinarija Pilato
Malvazija Sur Lie je jedna sasvim posebna malvazija stvarana na točno odabranim položajima, reducirane proizvodnje, nakon zelene rezidbe i kasnije berbe. No, nije svaka godina dovoljno dobra za ovo vino. Prvo je nastalo 2011. zatim 2015., 2016., 2018. i konačno 2019. Fermentacija grožđa u drvenim bačvama koje je kasnije odležalo u vlastitim kvascima u kombinaciji novih i rabljenih Barrique bačvica, posebnost su ovog suhog vina. Kasnija berba u drugoj polovici rujna podarila je vinu slamnato žutu boju te intenzivan miris vanilije i cvijeta bagrema.
Punog je tijela i bogatog okusa koji dugo ostaje u ustima. Vinarija Pilato s pripadajućim vinogradima nalazi se na zapadnoj obali istarskog poluotoka, u mjestu Lašići, u blizini Vižinade, na zemljištu koje se generacijama u obitelji Pilato prosljeđivalo s koljena na koljeno, kao i neiscrpan izvor strasti prema stvaranju vina koju je Eliđo Pilato naslijedio od svog oca Končeta. Ove je godine Vinistra postrožila kriterije ocjenjivanja vina. Podignut je bodovni prag za zlatne medalje i uvedene su platinaste, a jedini proizvođač koji je osvojio čak dvije platinaste medalje je upravo obitelj Pilato, i to za spomenutu Malvaziju Sur Lie iz 2018. i slatki muškat Serafin.
Vinarija Misal
Prirodno pjenušavo vino Misal Istra je jedan unikatan pjenušac. Proizveden je samo od sorte malvazije istarske, ali od vina berbi iz triju različita godišta i različitih tehnologija proizvodnje nakon čega je odležavan na kvascima u drvenim bačvama i to čak šest godina. A, sve je počelo u kućnom podrumu s nešto boca kroz koje je dr. sc. Đordano Peršurić istraživao kako napraviti vrhunski pjenušac.
Tako je nastala vinarija Misal koju danas, kada oca više nema, vode sestre Ana Peršurić Palčić i Katarina Peršurić Bernobić. U malom istarskom selu Peršurići, nedaleko Poreča znatiželja jednog zaljubljenika rezultirala je ponajboljim hrvatskim pjenušcem, naravno, proizvedenim po tradicionalnoj metodi, vrenjem u boci. Ove dame, danas su priznate vinarke, a njihovi pjenušci, ne samo istarski, već i hrvatski brend.
Ne uspoređuju se s čuvenom regijom Champagna, čak to smatraju i prednošću jer mogu koristiti različite sorte. Ne smeta ih ni to što više nisu jedini ozbiljni proizvođači pjenušaca, dapače, kako je tata Đordano govorio: ‘Povećanje broja proizvođača na našem tržištu dobra je stvar, jer ako smo mi jedina lasta, nikad nećemo napraviti proljeće’. No, ostaje neosporna činjenica, a to je, da povijest istarskih pjenušaca počinje od njih.
Vinarija Meneghetti
Luksuzni turizam traži i luksuzna vina. Oboje se nalazi na istoj adresi – Meneghetti Wine Hotel & Winery. U ekskluzivnom kompleksu koje se prostire na 15 tisuća četvornih metara, nadomak Bala, ostvarena je jedna vizija, koja je beskompromisno došla do svog cilja. ‘Kada sam prije tridesetak godina došao u Istru, odmah sam vidio koliko je ona napredna u odnosu na ostatak Lijepe naše. Drago mi je reći da je danas još naprednija.
Ovdje ljudi rade vrijedno, rade dobro i rade pametno’, kazao je osnivač brenda Meneghetti Miroslav Plišo. Uz suprugu Romanu Kajfež ostvario je svoj cilj i nedavno otvorio novu vinariju, potpuno uklopljenu u prirodno okruženje, izvanrednim arhitektonskim rješenjem. Perjanica vinarije je Meneghetti Red 2017. (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc). To je elegantno vino dubinske crvene boje, punog tijela, jake i guste konzistencije, zrelo i uravnoteženo. Na nosu dominiraju mirisi izvrsne kakvoće s naglašenim začinskim notama.
U čaši se vino dodatno otvara, a do izražaja posebno dolaze note vanilije, dima, kave, cimeta, klinčića, kao i voćne note maline i ribiza. Okus je suh, topao i savršeno mekan uz fine tanine. Živost i mineralnost okusa osjete se dugo na nepcu. Odlično prati crvena mesa, divljač i suhe, tvrde sireve. Vino ima veliki potencijal evolucije u boci.
Vinarija Benvenuti
Vinarija Benvenuti smještena je u mirnom istarskom mjestašcu Kaldir s pogledom na Motovun. Njeguje tri autohtone sorte – Malvaziju Istarsku, Teran i Muškat. Nikola i Albert Benvenuti nastavljaju obiteljsku tradiciju stvaranja dobrih vina. Najbolje je reći da su dobra vina učinili vrhunskim. Ako i ne znate koje biste vino kušali u Istri, nećete pogriješiti ako se zaputite u njihovu vinariju jer bi vam to i preporučili ozbiljni poznavaoci vina.
Obitelj, tradicija i teritorij, najčešće su spominjane riječi kad s Benvenutijevima govorite o filozofskom poimanju vina. Vino na koje su trenutno najponosniji zove se Santa Elisabetta 2017. Prava je kolekcionarska vrijednost jer to je vino koje se može čuvati desetljećima. Nećete ga naći na policama trgovina, a nećete ga naći čak ni u kušaonici vinarije Benvenuti. To je jedino vino koje niti sami nemaju u svojoj redovnoj ponudi. Napunjeno je 3800 butelja, od kojih je najveći dio unaprijed rezerviran i rasprodan. Albert i Nikola Benvenuti dokazali su da je njihova vjera u teran i njegove potencijale itekako opravdana.
Obojica vole reći kako je Santa Elisabetta plod njihove težnje da se dosegne savršena verzija terana. Teran obožava njihovo bijelo istarsko tlo i ‘surađuje’ u misiji da ovo vino postane besmrtno. Pazi se da bačve budu što neutralnije kako bi njihova jedina zadaća bila da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci. U čaši, vino je još mlado, teranski iskričavo i živo, a kako se polako otvara, iz dubokih slojeva, kakvi postoje samo u velikim vinima, otkriva se njegova bogata struktura, kompleksnost, koncentracija i elegancija.
Vinarija Veralda
Vinarija obitelji Visintin smještena je između Buja i Brtonigle, na lokaciji koja se ističe posebnim položajem koji daje vina vrhunske kvalitete. Njihova priča započela je s inovacijama. Tržištu su predstavili ono što se nikada prije nije moglo pronaći na vinskim policama. Napravili su rose od terana. Sorta koja se u Istri oduvijek njeguje kao crno vino postala je savršena za jedno lagano, pitko vino u kojem se uživa, danju i noću, ljeti i zimi…
Lansiran na tržište kao mirno vino, pokrenuo je cijeli jedan novi pravac. Jogunasta sorta prvi put je ukroćena i poslušno ‘radi’ sve ono što Luciano Visintin od njega traži. Nastao je tako i sasvim poseban Veralda Xtrian 2020. To je monosortno vino proizvedeno u posebnim godinama od odabira najzrelijih grozdova Refoška iz posebno odabranog dijela vinograda, na lokaciji Veralda. Vibrantne, intenzivne rubin crvene boje s ljubičastim nijansama, gusto, naglašene voćnosti, s notama zrele višnje i šljive u tamnoj čokoladi s nježnim začinskim notama sladića, crvenog papra i tamnog duhana.
Ovo je izrazito kompleksno i zaokruženo, baršunasto vino. Vinarija s ponosom nosi titulu najboljeg crnog vina na svijetu, što je danas u Hrvatskoj jedino platinasto priznanje za vino proglašeno ‘Best in show’ 2016. godine. Vinarija Veralda primjer je autentičnosti, tradicije, no iznad svega pokretač inovacija u razvoju autohtonih sorti.
Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić