Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente i priznanja sa svih krajeva svijeta
Velebno i ekstravagantno ladanjsko imanje Meneghetti svoju priču započinje prije nešto manje od dva stoljeća. U vrijeme Markgrofovije Istre, koja je tada bila pripojena Habsburškoj Monarhiji i Austro-Ugarskoj, tu se nalazila vojna utvrda sa šestotinjak vojnika.
Meneghetti Wine Hotel & Winery
Gospodin Meneghetti, čije je ime ostalo kroz povijest nepoznato, tu je kupio velik komad zemlje i krenuo saditi maslinike i vinograde, uzgajati stoku, graditi štale i podizati imanje s kojeg je opskrbljivao obližnju vojnu utvrdu te ugošćavao austrougarske časnike.
Godine 2000. imanje obraslo gustom makijom i šumom kupili su Miroslav Plišo i njegova supruga Romana Kajfež te, uz puno truda, smisla za estetiku i s vizijom perspektivnog imanja, posjed pretvorili u raskošan multifunkcionalni resort s danas uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, ali i hotelom te restoranom koji nižu komplimente i priznanja sa svih krajeva svijeta.
Imanje se prostire na gotovo 400.000 četvornih metara, tako da je centralizirani hotel s vilama i rezidencijama okružen hektarima vinograda i maslinika te šumom, uređenim puteljcima k privatnoj plaži s pogledom na Brijune. Hotel je inače od 2013. godine član prestižne grupacije Relais & Châteaux. Suvremeno dizajniranim rezidencijama, vilama i suiteovima dominiraju kamen i drvo, što istodobno odiše rustikalnošću i elegancijom.
Suvremena kulinarska filozofija
Osim raskošnih smještajnih jedinica, tu je i restoran koji vodi chef Damir Pejčinović. Nedavno je napravljen i konceptualni zaokret u kulinarskoj filozofiji restorana koji aludira na suvremenu istarsko-talijansku tratoriju s izvrsnim servisom.
Meneghetti Wine Hotel & Winery je hotel s 40 soba, rezdencija i vila, izvanrednim restoranom, vrhunskim i nagrađivanim vinima i maslinovim uljima
Jela koja smo kušali iznimno su ukusna s naglaskom na sezonu, tradiciju i lokalitet, no prije svega znalački pripremljena i od visokokvalitetnih namirnica lokalnih dobavljača, poput sirane Latus i Kumparička, suhomesnatih proizvoda Franjul, mesa boškarina iz AZRRI-ja, svježe ribe iz sjevernog Jadrana, školjaka iz Limskog kanala i Kvarnera, povrća iz vlastitih vrtova, koje za njihove potrebe obrađuje OPG Božić, svega kilometar od imanja, dok kruh i brojne druge namirnice spravljaju sami.
Novitet je i VIP private dining room limitiran za maksimalno osam osoba koji je od prvog dana iznimno tražen i koji oduševljava goste na najvišem nivou. Meneghetti Wine Hotel & Winery, uz glavni restoran, nudi i al fresco restaurant & lounge bar OlivetO, smješten u živopisnom eksterijeru tik do jednog od vanjskih bazena s pogledom na vinograde.
Učestalo dupkom ispunjen za vrijeme ručka, OlivetO nudi konvencionalnu lokalnu kuhinju s određenim twistom i ponekim talijansko-istarskim klasikom. Osim vanjskih bazena i fitness centra u sklopu objekta, brojne rezidencije i vile također sadrže privatne bazene, a za slučaj lošeg vremena tu je i unutarnji bazen, sauna, te spa i wellness centar.
Novi jelovnik Meneghettija kombinacija je istarske i talijanske kuhinje s naglaskom na sezonu, tradiciju i lokalitet
Za one koji svoj odmor žele provesti uz more, Meneghetti je prošle godine otvorio Boho beach club na svojoj plaži u Barbarigi, udaljenoj nešto manje od dva kilometra od stancije.
Do plaže možete doći autom, biciklom, hotelskim shuttleom ili pješice iz hotela hodajući kroz vinograde, maslinike i šumu, što će mnogima poslužiti kao idealna ruta za jutarnji jogging. Meneghetti je svoju veliku popularnost stekao i cijenjenim vinima te maslinovim uljima kojima već godinama niže nagrade na svjetskoj sceni.
Vinarija Meneghetti nudi odmak od tradicije
Od prve je berbe grožđa prošlo gotovo 18 godina, a ove je zime započeta i gradnja novog kompleksa vinarije koji bi trebao biti dovršen do konca ove godine. Kompleks će se prostirati na 15.000 četvornih metara i brojit će niz sadržajnih jedinica – vinski podrum s privatnom VIP degustacijskom salom, prostor za arhivska vina Meneghetti, ali i drugih vinara, kušaonicu te zgradu za proizvodnju vina. Ulaz u vinariju nalazi se nasuprot glavnog ulaza u imanje.
S deset vinskih etiketa i gotovo 100.000 boca, vina Meneghetti krase sve vrsne vinske karte domaćih restorana, a perjanica vinarije Meneghetti Red simbolizira visoku kvalitetu i nosi renome jednog od najboljih crvenih hrvatskih vina.
Ovog smo proljeća imali priliku kušati i novo vino vinarije Meneghetti, malvaziju Moni Emvasis iz 2017. godine, koja je 18 mjeseci odležavala u inoks tanku, a zatim dodatno dvije godine u bocama.
Vinogradi vinarije Meneghetti nalaze se na pozicijama Val Gambalera u Balama, dok im malvazija potječe iz najboljeg istarskog područja za tu sortu – motovunske regije. Ne zaboravimo njihova nagrađivana maslinova ulja koja su već 15 godina u samom svjetskom vrhu sudeći prema najprestižnijem svjetskom vodiču maslinovih ulja Flos Olei.
Još je 2006. godine na ocjenjivanju u Rimu, buža pod nazivom Meneghetti Izbor proglašena najboljim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji intenzivno voćnih okusa u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta. Istra, koju je Flos Olei već šestu godinu zaredom proglasio najboljom maslinarskom regijom, savršena je za uzgoj maslina, a uz bužu u Meneghettiju kušajte i bjelicu, rosulju te leccino.
Vjerujem da smo vam uspjeli prenijeti bar djelić impresija koje smo doživjeli u Meneghetti Wine Hotel & Winery. Razloga za ponovni dolazak imamo pregršt i nestrpljivo iščekujemo novu priliku da ih posjetimo i uživamo svim osjetilima.
Tekst Hrvoje Petrić
Fotografije Meneghetti Wine Hotel & Winery