Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila5 min

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente i priznanja sa svih krajeva svijeta

Velebno i ekstravagantno ladanjsko imanje Meneghetti svoju priču započinje prije nešto manje od dva stoljeća. U vrijeme Markgrofovije Istre, koja je tada bila pripojena Habsburškoj Monarhiji i Austro-Ugarskoj, tu se nalazila vojna utvrda sa šestotinjak vojnika.

stancija meneghetti
Smještena nedaleko od gradića Bale, stancija Meneghetti je u 19. stoljeću služila kao mjesto za odmor i predah časnicima austrougarske vojske

Meneghetti Wine Hotel & Winery

Gospodin Meneghetti, čije je ime ostalo kroz povijest nepoznato, tu je kupio velik komad zemlje i krenuo saditi maslinike i vinograde, uzgajati stoku, graditi štale i podizati imanje s kojeg je opskrbljivao obližnju vojnu utvrdu te ugošćavao austrougarske časnike.

Godine 2000. imanje obraslo gustom makijom i šumom kupili su Miroslav Plišo i njegova supruga Romana Kajfež te, uz puno truda, smisla za estetiku i s vizijom perspektivnog imanja, posjed pretvorili u raskošan multifunkcionalni resort s danas uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, ali i hotelom te restoranom koji nižu komplimente i priznanja sa svih krajeva svijeta.

ovo je fotografija sobe

Ovo je fotografija pogleda iz sobe
Sve smještajne jedinice su građene na način da pomno sačuvaju tradicionalni arhitektonski oblik i dizajn te omoguće poseban i jedinstven način života

Imanje se prostire na gotovo 400.000 četvornih metara, tako da je centralizirani hotel s vilama i rezidencijama okružen hektarima vinograda i maslinika te šumom, uređenim puteljcima k privatnoj plaži s pogledom na Brijune. Hotel je inače od 2013. godine član prestižne grupacije Relais & Châteaux. Suvremeno dizajniranim rezidencijama, vilama i suiteovima dominiraju kamen i drvo, što istodobno odiše rustikalnošću i elegancijom.

Suvremena kulinarska filozofija

Osim raskošnih smještajnih jedinica, tu je i restoran koji vodi chef Damir Pejčinović. Nedavno je napravljen i konceptualni zaokret u kulinarskoj filozofiji restorana koji aludira na suvremenu istarsko-talijansku tratoriju s izvrsnim servisom.

Meneghetti Wine Hotel & Winery je hotel s 40 soba, rezdencija i vila, izvanrednim restoranom, vrhunskim i nagrađivanim vinima i maslinovim uljima

Ovo je fotografija terase uz bazen
Meneghetti je prepoznatljiv kao mjesto u kojem priroda susreće luksuz

Jela koja smo kušali iznimno su ukusna s naglaskom na sezonu, tradiciju i lokalitet, no prije svega znalački pripremljena i od visokokvalitetnih namirnica lokalnih dobavljača, poput sirane Latus i Kumparička, suhomesnatih proizvoda Franjul, mesa boškarina iz AZRRI-ja, svježe ribe iz sjevernog Jadrana, školjaka iz Limskog kanala i Kvarnera, povrća iz vlastitih vrtova, koje za njihove potrebe obrađuje OPG Božić, svega kilometar od imanja, dok kruh i brojne druge namirnice spravljaju sami.

Novitet je i VIP private dining room limitiran za maksimalno osam osoba koji je od prvog dana iznimno tražen i koji oduševljava goste na najvišem nivou. Meneghetti Wine Hotel & Winery, uz glavni restoran, nudi i al fresco restaurant & lounge bar OlivetO, smješten u živopisnom eksterijeru tik do jednog od vanjskih bazena s pogledom na vinograde.

Ovo je fotografija Meneghetti private dinng room
Meneghetti kombinira rustikalni štih i moderni stil

Učestalo dupkom ispunjen za vrijeme ručka, OlivetO nudi konvencionalnu lokalnu kuhinju s određenim twistom i ponekim talijansko-istarskim klasikom. Osim vanjskih bazena i fitness centra u sklopu objekta, brojne rezidencije i vile također sadrže privatne bazene, a za slučaj lošeg vremena tu je i unutarnji bazen, sauna, te spa i wellness centar.

Novi jelovnik Meneghettija kombinacija je istarske i talijanske kuhinje s naglaskom na sezonu, tradiciju i lokalitet

Za one koji svoj odmor žele provesti uz more, Meneghetti je prošle godine otvorio Boho beach club na svojoj plaži u Barbarigi, udaljenoj nešto manje od dva kilometra od stancije.

Ovo je fotografija Meneghetti Bara
Skladno uređene interijeri odišu elegancijom, toplom atmosferom i diskretnim luksuzom

Do plaže možete doći autom, biciklom, hotelskim shuttleom ili pješice iz hotela hodajući kroz vinograde, maslinike i šumu, što će mnogima poslužiti kao idealna ruta za jutarnji jogging. Meneghetti je svoju veliku popularnost stekao i cijenjenim vinima te maslinovim uljima kojima već godinama niže nagrade na svjetskoj sceni.

Vinarija Meneghetti nudi odmak od tradicije

Od prve je berbe grožđa prošlo gotovo 18 godina, a ove je zime započeta i gradnja novog kompleksa vinarije koji bi trebao biti dovršen do konca ove godine. Kompleks će se prostirati na 15.000 četvornih metara i brojit će niz sadržajnih jedinica – vinski podrum s privatnom VIP degustacijskom salom, prostor za arhivska vina Meneghetti, ali i drugih vinara, kušaonicu te zgradu za proizvodnju vina. Ulaz u vinariju nalazi se nasuprot glavnog ulaza u imanje.

S deset vinskih etiketa i gotovo 100.000 boca, vina Meneghetti krase sve vrsne vinske karte domaćih restorana, a perjanica vinarije Meneghetti Red simbolizira visoku kvalitetu i nosi renome jednog od najboljih crvenih hrvatskih vina.

Ovo je fotografija meneghetti chefa Damir Pejčinović
Chef Meneghetti restorana Damir Pejčinović

Ovo je fotografija posluženog jela, Meneghetti restoran

Ovo je fotografija Meneghetti vino, malvazija
Jelovnik Meneghettija sastoji se od jela pripremljenih od svježih i lokalnih sastojaka izabranih u skladu sa sezonom, a naša preporuka uz jela su vina iz vinarije Meneghetti

Ovog smo proljeća imali priliku kušati i novo vino vinarije Meneghetti, malvaziju Moni Emvasis iz 2017. godine, koja je 18 mjeseci odležavala u inoks tanku, a zatim dodatno dvije godine u bocama.

Vinogradi vinarije Meneghetti nalaze se na pozicijama Val Gambalera u Balama, dok im malvazija potječe iz najboljeg istarskog područja za tu sortu – motovunske regije. Ne zaboravimo njihova nagrađivana maslinova ulja koja su već 15 godina u samom svjetskom vrhu sudeći prema najprestižnijem svjetskom vodiču maslinovih ulja Flos Olei.

ovo je fotografija Meneghetti lifestyle
Meneghetti Wine Hotel & Winery predstavlja pravu oazu mira u pitoresknoj Istri

Još je 2006. godine na ocjenjivanju u Rimu, buža pod nazivom Meneghetti Izbor proglašena najboljim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji intenzivno voćnih okusa u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta. Istra, koju je Flos Olei već šestu godinu zaredom proglasio najboljom maslinarskom regijom, savršena je za uzgoj maslina, a uz bužu u Meneghettiju kušajte i bjelicu, rosulju te leccino.

Vjerujem da smo vam uspjeli prenijeti bar djelić impresija koje smo doživjeli u Meneghetti Wine Hotel & Winery. Razloga za ponovni dolazak imamo pregršt i nestrpljivo iščekujemo novu priliku da ih posjetimo i uživamo svim osjetilima.

Tekst Hrvoje Petrić
Fotografije Meneghetti Wine Hotel & Winery

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above