Restorani na Kornatima: Omiljena nautička odredišta8 min

Restorani na Kornatima svojim speciajlitetima nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i modernog pristupa gastronomiji, a plovidba prekrasnim kornatskim labirintom nije potpuna bez kušanja domaćih delicija

Kornati su jedno od najomiljenijih nautičkih odredišta u Hrvatskoj, a uz prekrasnu prirodu, dobri restorani su jedan od važnijih sastojaka svake prave ‘đite’. Svaki dan otvorit će vam se vrata kuhinja, koje nude cijeli jedan svijet, poimanje života i njegovu filozofiju. Istodobno to je i čudesni svijet izvornog Mediterana koji će vas očarati i trajno osvojiti užitkom doživljenog.

restorani na kornatima

U početku su restorani na Kornatima imali skroman i vrlo jednostavan jelovnik, koji se uglavnom sastojao od svježe ribe pečene na gradelama ili čuvene kornatske janjetine, no gastronomija je na ovoj strani Jadrana u zadnjem desetljeću vrlo napredovala. Na svojoj ruti prošli smo neke od najboljih restorana na Kornatima, po kojima je plovidba nacionalnim parkom gotovo jednako poznata kao i samo otočje.

Konoba Opat, Kornat

Plovidba iz Šibenika prema Kornatima vodi nas u uvalu Opat, na istočnom kraju otoka Kornata, u kojoj je i istoimena konoba, pravi primjer onoga što Kornati mogu pružiti. Više od 30 godina konoba Opat gurmanski je raj za sve nautičare željne iskonskog pristupa kulinarskoj tradiciji.

Ovo je fotografija konoba opat

Dnevno friški ulov, iz mora na stol, glavna je valuta koja prolazi kod svih nacija i ukusa. Ispred konobe napravljen je novi sustav muringa, pa se ispred može sigurno sidriti šest do sedam jahti s više od 30 metara duljine, dok ukupno ima oko 30 vezova. Dan možete započeti s tradicionalnim doručkom-omletom već od 9 sati, prebaciti se u koktel bar pa nastaviti s kamenicama nakon kojih ćete se zasigurno uželjeti i nečeg konkretnog.

Šest ribljih sljedova, carpaccio od bijele ribe s tartufima, riba u kaparima, tris od tune samo su dio maštovite ponude ovog restorana, a kao zvijezdu menija preporučujemo ribu pečenu na krupnoj soli, rustično jelo koje svojom jednostavnošću može iznenaditi i najbolje gastro poznavaoce, naročito kad se zna da se samo obor poput zubaca ili pagara sprema na taj nepravedno zapostavljen način.

restorani na kornatima konoba opat

restorani na kornatima konoba opat

Uz pravi kruh iz krušne peći, domaća kurnatarska janjetina također je siguran specijalitet, a s vinske karte od 85 etiketa prepune domaćih i stranih poznatih imena sigurno ćete pronaći neko vino s kojim će te zaokružiti ovu gastro štaciju.

Konoba Robinson, Vrulje

Sljedeća destinacija je uvala Vrulje, na velikom Kornatu, živopisnom mjestu koje možete doživjeti i s vrha brda do kojeg vas vodi stazica uz suhozid. U toj uvali možete vidjeti nekoliko tradicionalnih dalmatinskih kamenih kuća i među njima konobu Robinson, u kojoj se nude brojna maštovita predjela, pa je vrlo teško dogurati do glavnog jela gladan.

park prirode telašćica

Noć smo ipak odlučili provesti u susjednom parku prirode Telašćica i istoimenoj uvali, koja je najveća prirodna luka na Jadranu, a nalazi se na Dugom otoku, na izlazu iz Nacionalnog parka Kornati sa zapadne strane. Telašćicu bi bilo šteta ne posjetiti ako već plovite ovim akvatorijem. Posjet strmim klifovima koji se dižu 200 metara iznad morske površine i spuštaju na dubinu od 90 metara i slanom jezeru s ljekovitim svojstvima, bolje je ostaviti za ranojutarnje i kasnopopodnevne sate. Prednost uvale Telašćica su plutače koje služe za siguran vez i osiguravaju miran san.

Konoba Ante, Vrulje

Jedan od starijih lokala u Vruljama je konoba Ante. Osnovna ponuda konobe je riba iz ulova oko Kornata i s Kalija, uz poneku zanimljivost poput bifteka i ramsteka za sve koji su se zaželjeli dobrog komada mesa. Konobu vodi Antin sin, Jure Jerat, a promjene koje je uveo vidljive su u svakom detalju.

Jure nam predlaže da probamo nešto iz svakodnevne ponude. Škampi, jadranske lignje, zubatac, blitva, krumpir i salata – znalački ispečeno na žaru od domaćeg drveta i preliveno maslinovim uljem. Zvuči jako jednostavno, ali kada je stiglo na stol na terasi uz more, sve se odjednom pretvorilo u gozbu i okuse koje teško možete doživjeti negdje drugdje. Škampi, riba, lignje… sve je slatko, sočno, punog okusa.

Kažu da riba prvo pliva u moru, zatim u ulju, a posljednji put u vinu koje će vas opustiti dovoljno da pogledate zalazak sunca u Vruljama. Naša preporuka ovdje su svakako domaće jadranske lignje na žaru. Prelivene maslinovim uljem, uz blitvu i kuhani krumpir, ovaj standard zaslužuje pet zvjezdica. Plovidbu nastavljamo do otoka Vele Smokvice koji se nalazi na istočnoj strani Kornata. U dnu duboke uvale s istočne strane otoka nekoliko je kuća i dvije konobe – Piccolo i Smokvica.

Konoba Piccolo, Vela Smokvica

Pristajanjem ispred konobe Piccolo stigli ste na mjesto gdje se njeguje tradicionalna kornatska kuhinja. Rajka Turčinov i suprug trude se poslužiti svježe namirnice, pripremljene tako da imate osjećaj kao da jedete hranu iz vremena vaših nonica.

restorani na kornatima Vela Smokvica

‘Proširili smo meni s hladnim predjelima, namazom od slanutka, tagliatellama i jadranskim kozicama na bijelo, juhom od povrća, steakom od tune na gradelama kako bismo zadovoljili istančane okuse naših gostiju’, istaknula je Rajka.

Miješana riblja salata, salata od hobotnice, slane srdelice, slani inćuni, marinirani inćuni, marinirane kozice na salatu, pašteta od tune, palamida na salatu, zatim carpaccio od tune, crna palenta sa sipom, rižoto od jadranskih kozica i brbavice na buzaru te riba na sve načine samo su dio bogatog dnevnog menija.

restorani na kornatima konoba piccolo

restorani na kornatima konoba piccolo

Nemojte napustiti Piccolo, a da ne probate jastoga ili hlapa s tjesteninom. Jastog, crveni luk, bijeli luk, maslinovo ulje, sol, papar, rajčica… i već se drugi put pokušavamo dokopati recepta, ali ništa. Rajka ga ljubomorno čuva. Jedino što vam preostaje jest da probate ovu nezaboravnu čaroliju i pamtite okus, još dugo, dugo.

Konoba Žakan, Ravni Žakan

Vezati se u Žaknu znači stići na mjesto gdje je sve potpuno drukčije, novo i duboko uronjeno u 21. stoljeće. Od samog privezivanja (25 vezova) ljubazno osoblje otpratit će vas na gastro putovanje, u kojem neće nedostajati mašte, tradicije i vrhunske izvedbe.

konoba Žakan kornati

Vrhunski pristup vrijedi za sve segmente ovog restorana, u koji, kada uđete, ne možete vjerovati da ste na otoku i Kornatima, osim u trenutku kada sjednete i pogledate okolinu koja vas okružuje. Gastronomski pristup je također u pravcu modernog, ali s naglašenim osjećajem za mjesto na kojem se nalazi.

Svakako preporučujemo šest sljedova degustacijskog menija za koji se potrebno prethodno najaviti, dok ono sve što more i polje kornatsko nudi možete očekivati pripremljeno na žaru, ispod peke, ili ako kao mi volite – sirovo.

restorani na kornatima

restorani na kornatima

U tom slučaju ne propustite senzacionalna hladna predjela kao što su ‘ceviche’ od tune, zubatac mariniran u đumbiru i limeti ili salata od jastoga, nakon kojih se možete prepustiti preporukama osoblja, naročito kada je riječ o vinskoj karti, na kojoj se uz sve važne domaće i strane etikete, mogu degustirati i vina Deklić.

Mirna uvala na otočiću Ravni Žakan s predivnim zalascima sunca dodatno je obogaćena lounge barom, iz kojeg možete uživati u nestvarno lijepom ambijentu.

Konoba Levrnaka, otok Levrnaka

Uplovljavanje u ovu tirkiznu uvalu već je samo po sebi doživljaj. Miris mora i otočnog bilja može vam samo otvoriti apetit za raznovrsne delicije spremljene na tradicionalan način, a ipak prezentirane vrlo moderno i atraktivno.

konoba levrnaka kornati

Okusi su iskonski i pošteni, a osjeća se poštovanje prema namirnici, vrhunska priprema i, naravno, izbor jela je velik. Janjetina ispod peke s krumpirima, lignje i hobotnica ispod peke jela su za koja se treba najaviti zbog duže pripreme, ali zato hladnih predjela, brudeta i svježe ribe na gradelama ne nedostaje.

Sin vlasnika restorana Danijel Ježina ponudio nam je salatu od hobotnice, carpaccio od kozica, salatu od kozica, paštetu od slanutka i inćuna i mariniranu tunu s kapulom i višnjama. Iznenađenje ovog tanjura je pašteta od slanutka i inćuna. Vrlo jednostavno jelo, ali nekako zapostavljeno u okruženju ostalih, koje u nepcima blago podsjeća na spoj zemlje i mora.

Preporučili bismo i rižoto s plodovima mora. Lignja, brbavice, meso dagnji i kozica u spoju s domaćim maslinovim uljem i rižom pokazali su nam snagu svježe namirnice i iskreno napravljenog vrhunskog rižota. Dodatak svemu je terasa ‘u moru’ s pogledom na barke koje se lagano ljuljuškaju u ritmu valova.

Restoran Fešta, otok Žut

Uplovljavanje u uvalu Golubovac na otoku Žut odmah vam daje do znanja da ulazite u jedan posve drukčiji svijet. Smaragdna boja mora i odrazi koji dominiraju pejzažom najavljuju da je riječ o posebnom mjestu. Tamo se smjestio restoran Fešta koji već više od desetljeća slovi kao vrhunsko gastro odredište svih nautičara koji brode Kornatima.

restoran fešta otok žut restoran fešta terasa

Premda imaju sve predispozicije za uhodanu rutinu, vlasnici i osoblje svake godine kao da podižu ljestvicu usluge i ponude uvijek za stubu više. Uz njihovo maslinovo ulje, sastojci koji ulaze u svako jelo, plodovi su ubrani s vlastitih polja, pa pravo povrće i ponešto voća stiže svaki dan u restoran, zdrava i rijetko dostižna činjenica za mnoge koji se bave ugostiteljstvom, naročito na zabačenim otocima.

Tako ovo cirkularno gospodarstvo sad uistinu pruža jedinstven doživljaj lokalne povijesti i gastronomske tradicije, koja inspiraciju vuče iz netaknute prirode. A buđenje u takvom rajskom okruženju, zaslužuje i nevjerojatan izbor doručka koji može imati samo Fešta, a spomenut ćemo samo omlet od dimljene hobotnice s divljim lukom.

restoran fešta meni

Držati najviši nivo pripreme hrane i usluge, zahtjeva jednako svježe glavne namirnice, naročito kad se radi o hladnim predjelima a la carpaccio: riba, jastozi, kamenice, tuna i druge ribe, ili pak majstorski spremljenim tartarskim biftekom. Kako je Fešta istinski riblji restoran, riblji štrudel ili grancigula na rižot, riba u krušnoj peći ili u vinu, te jastog ili hlap na način Fešta, jela su za koje vam ne treba oznaka Michelin da znate da jedete ‘zvjezdano’ dobro.

Plovidba Kornatima

Kako biste bili sigurni da će vas dočekati vez, unaprijed ga rezervirajte, a preporučili bismo vam da rezervirate i mjesto u restoranima na Kornatima. Naime, u središnjem dijelu dana izletnički brodovi dovode brojne posjetitelje s kopna pa su gužve neizbježne.

nacionalni park kornati

Dobro bi bilo i da na Kornate doplovite punih tankova goriva i vode jer ćete tamo teško nadopuniti zalihe. Slično je i s električnom energijom, koja se na kornatskim otocima uglavnom dobiva pomoću solarnih panela i generatora. Za sigurnu plovidbu Kornatima treba prethodno proučiti i karte jer među brojnim otocima ima pličina i hridi na koje treba paziti.

Kornati su jednostavno magični – to možete doživjeti na brojne načine, ali vjerujte nam da ploveći kroz nacionalni park možete pronaći pravi odmor i mir.

Fotografije Boris Kačan, Kristina Peračić, Đorđe Stošić & Mario Jelavić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above