Najpopularnija ruta od Splita do Dubrovnika4 min

Plovidba od Splita do Dubrovnika sazdana je od stotinjak očaravajućih nautičkih milja i kao takva idealna je za sedmodnevno krstarenje

Jedrenje od Splita do Dubrovnika već dugi niz godina ponosno nosi titulu najatraktivnije rute na Jadranu. Razloga za to barem je stotinu, jer toliko milja ‘kroji’ magičnu plovidbu od Splita do Dubrovnika. Iako će vas zasigurno iza svakog rta očarati skriveni aduti ove južne rute, izdvojili smo četiri najupečatljivija. Vjerujemo da će oni ukloniti i najskrivenije potencijalne sumnje, a onda se samo trebate prepustiti plovidbenoj simfoniji ove jadranske bajke.

Brač

Split i Dubrovnik – gradovi impresivne ljepote kao savršeni početak i kraj

Nautička ruta od Splita do Dubrovnika prvenstveno je popularna zbog svojih glamuroznih krajnjih destinacija. Naime, gosti plovidbu u okrilju jadranskih otočnih ljepotica rado započnu obilaskom atraktivnih gradskih vizura antičkog Splita, a završe impresivnim posjetom spektaklularnom gradu Dubrovniku.

Više od 100 nm plovidbenog hedonizma

Jedrenje od Splita do Dubrovnika sazdano je od stotinjak očaravajućih nautičkih milja i kao takvo idealno za sedmodnevnu plovidbu. Luksuzne motorne jahte najčešće se odluče za ‘gornju parabolu’ pa, uz nezaobilazne atraktivne destinacije koje su im na ovoj ruti servirane kao na dlanu, svakako ‘dotaknu’ i otok Vis, Biševo, Lastovo. Na taj način uveličaju svoju plovidbu za dodatnih pedesetak milja čistog hedonizma, a dnevno po krmi ostave tridesetak nm, što predstavlja idealnu dnevnu distancu.

Plaža Istruga na otoku Korčuli

Plovidbu od Splita do Dubrovnika krasi ‘ocean’ neodoljivih nautičkih destinacija

Na ovoj južnoj ruti nalazi se čitava paleta primamljivih destinacija, a na vama je slatki izbor koje ćete posjetiti, odnosno kojim ćete tonovima obojiti vaš morski odmor. Gosti željni dobrog noćnog provoda i restorana neizostavno u gradu Hvaru provedu i po nekoliko dana, ili se, pak, odluče za posjet nešto mirnijem gradu Korčuli. Otok Vis svemir je za sebe i osigurat će svakom gostu njegovu porciju gušta.

Grad Vis i Komiža za mnoge su najljepši na Jadranu, a razvedene južne obale otoka magnetski privlače brojne nautičare. Osim toga, tek pet nm udaljen otok Biševo i neodoljiva Modra špilja kruna su ‘viških’ ljepota. Svi oni koji su željni stopiti se s iskonskim titrajima prirode, rado ostave nešto više milja po krmi pa se stope sa smirujućom energijom Parka prirode Lastovo. Na ovom pučinskom otoku ni u srcu sezone nema prevelikih gužvi pa kao takav za mnoge predstavlja idealno odredište. Slična energija krasi i dvadesetak nm udaljen otok Mljet.

Plaža Vela pržina na Korčuli

Njegov sjeverozapadni dio, protkan s dva velika slana jezera predstavlja pravo remek-djelo majke prirode – Nacionalni park Mljet. Mnogi dnevni posjetitelji ostaju zadivljeni ljepotama ovih jezera, a sa zalaskom sunca pojedini sretnici osjete i njegov jedinstveni meditativni titraj.

Plovidba Elafitskim otočjem razoružat će vas do kraja pitoresknim gradićima i veličanstvenim plovidbenim slalomom, a nemojte propustiti osjetiti šarm jedinog nenaseljenog otoka – Jakljana. Usidrite se u svojoj privatnoj uvali, stopite se s bojama zelenih borova čije se grane spuštaju do mora te stapaju s kobaltnoplavim bojama mora, i što god radite – carpe diem.

Cavtat
Šipan

Idealni vremenski uvjeti

Vremenski uvjeti su iznimno bitni za sve koji se odluče otisnuti na more, a uobičajeni ljetni idealni su za plovidbu od Splita do Dubrovnika. Naime, na Jadranu će vam dobro jutro najčešće poželjeti lagani burin koji puše od kopna prema moru, a popodne će vam dobrodošlicu poželjeti osvježavajući maestral.

Ovaj vjetar puše sa zapada, odnosno sjeverozapada, baš kao idealan ‘vjetar u leđa’ na vašem kursu za Dubrovnik. Kapetani koji rade u Hrvatskoj zaista imaju najlakši posao na svijetu, jer koju god destinaciju posjete, njihove goste oduševe bajkovite scenografije hrvatske obale. Bez sumnje, ovaj južni dio Jadrana predstavlja eliksir tih ljepota.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Boris Kačan, Mario Jelavić & Hrvatska turistička zajednica / Aleksandar Gospić

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above