Otok Lošinj: Luksuz i vitalnost pod stoljetnom borovom šumom4 min
00:03:02
00:03:02

Na Lošinju se kulturna baština spaja s luksuzom, a prirodna ljepota pruža izvanredno iskustvo. Bilo da ste ljubitelj povijesti, prirode ili odmora na predivnim plažama, ovaj kvarnerski otok nudi jedinstvenu mikroklimu koja obećava zdravlje i vitalnost

Idilični gradić Mali Lošinj, okružen prekrasnim Jadranskim morem, godinama je osvajao srca imućnih putnika iz cijele srednje Europe svojim spojem prirodnih ljepota, povijesnog nasljeđa i luksuznog smještaja.

Otok kulturne raskoši i prirodnih ljepota

Bogata povijest, prirodne ljepote i sadržaji svjetske klase razlozi su zašto se mnogi posjetitelji vraćaju na ovaj otočni raj

Baš kao što ljubitelji finog zalogaja i vina hrle na dalmatinske otoke Hvar i Korčulu, dobro čuvana tajna Lošinja postupno se otkriva onima koji traže duboka kulturna iskustva i izvor vitalnosti i ugodnog života.

Luksuzni smještaj na Lošinju

Ovaj jadranski dragulj u posljednje vrijeme privlači sve više svjetskih turista nizom novih luksuznih smještaja otvorenih posljednjih godina, među kojima su Boutique Hotel Alhambra i novootvorena Captain’s Villa Rouge, a posjetiteljima će se najteže biti odlučiti samo za jedno.

Captain's Villa Rouge na otoku Lošinju
Captain’s Villa Rouge

U Villi Sea Princess Nika, koja će uskoro biti otvorena, gosti će moći uroniti u bogatu pomorsku povijest otoka i jedinstvenu mikroklimu koja obećava zdravlje i vitalnost.

Živahni duh Lošinja izravno odražava njegovu baštinu, kao rodnog grada i matične luke odvažnih moreplovaca i utjecajnih brodovlasnika koji su ostavili neizbrisiv trag u njegovoj povijesti. Danas je otok uspješan centar nautike i jedrenja koji privlači pomorske entuzijaste iz cijelog svijeta.

Wellness destinacija koja liječi dušu i tijelo

Živahni duh Lošinja, pod utjecajem njegove pomorske baštine, danas se razvija u nautičko središte

U Lošinju se putuje od otkrića do otkrića. Terapeutska mikroklima otoka, na kojem raste aromatično bilje i koji je okružen okrepljujućim morskim zrakom, poziva posjetitelje na prirodno ozdravljenje duha i tijela.

Mjesni hoteli i vile spajaju otočnu tradiciju i moderni luksuz, snažno naglašavajući wellness i integrirajući regenerativnu snagu prirode u svoju ponudu.

Elegantne vile u uvali Čikat

Otok Lošinj, priroda

Atraktivna uvala Čikat s vremenom se od samotnog mjesta preobrazila u raskošnu oazu s ponosnim stoljetnim borovima, elegantnim vilama i vrhunskim hotelima koji podsjećaju na doba belle époque.

Živa povijest otoka, prirodna ljepota koja oduzima dah i sadržaji svjetske klase redom su razlozi zašto se mnogi posjetitelji vraćaju na ovaj otočni jadranski raj.

Nautički koncert: Glazbeni spektakl na Koludarcu

Povrh svega, kalendar posebnih događanja još je jedan dodatak šarmu Lošinja. Među najiščekivanijima svakako je Nautički koncert, jadranski doživljaj bez premca koji se svake godine održava na otoku Koludarcu. Puhački orkestar Josip Kašman pretvara tada mirnu uvalu Engleza u pozornicu, privlačeći lokalno stanovništvo i turiste iz cijele regije na ovaj spektakl na otvorenom.

Ovaj popularni i spektakularni događaj je prvi put organiziran pod vodstvom maestra Josipa Smojvera 1999. godine, a održava se svake druge nedjelje u kolovozu. Sljedeće godine bit će 25. koncert u nizu, kojim će se obilježiti četvrt stoljeća nezaboravnih glazbenih trenutaka u netaknutoj otočnoj prirodi.

Veli Lošinj
Veli Lošinj

Apoksiomen: Brončani atleta iz jadranskog podmorja

Još nešto što bi moglo poslužiti kao inspiracija za posjet Lošinju kao odredištu za kulturne doživljaje je hrvatski Apoksiomen. Kip, koji je 1996. otkrio jedan belgijski turist, primjer je starogrčke umjetnosti koji će vas ostaviti bez riječi. Pronađen u podmorju u blizini otočića Vele Orjule, brončani kip koji datira iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista prikazuje atletu (‘strugača’) koji skida znoj i prašinu strigilom – malim, zakrivljenim alatom.

Iako je 1999. godine izvađen iz mora, nakon restauracije predstavljen je javnosti tek 2006. godine. Poznat kao najcjelovitiji i najbolje očuvani kip svoje vrste, Apoksiomen i njegovo otkriće i vađenje iz jadranskih dubina predstavljaju izvanredan trenutak u hrvatskoj i arheološkoj povijesti.

Muzej Apoksiomena Lošinj
Muzej Apoksiomena

U Lošinju posjetitelji ne otkrivaju samo destinaciju, nego zaranjaju u životni stil u kojem svaki trenutak donosi nove avanture, blagostanje i jedinstvena iskustva.

Spojite posjet Lošinju s odmorom u Istri i Dalmaciji

Zbog povećanog broja izravnih letova za Hrvatsku, dolazak u ovaj jadranski raj 2024. bit će lakši nego ikad, a nova primamljiva dimenzija posjeta bit će opcija spajanja posjeta Lošinju s ugodnim avanturama u Istri i Dalmaciji u jedinstvenoj, sveobuhvatnoj jadranskoj odiseji.

Lošinjsku avanturu možete započeti i završiti ekskluzivnim privatnim povratnim čarterom iz zračne luke Pula ili Zadar, za slikoviti i impresivni početak i kraj smirenog, opuštajućeg odmora. Pripremite se i zaplovite na putovanje bez premca.

Tekst Zoran Pejović

Fotografije Lošinj Hotels & Villas & HTZ / Goran Razić, Ivo Biočina

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above