Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

8 MINUTES READ

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno ga je uvrstio na listu pet idiličnih medteranskih otoka savršenih za bijeg od gužve i masovnog turizma

Otok Mljet, kao i čitav ovaj južni dio Jadrana sačuvao je samozatajan nautički izgled, najvećim dijelom zahvaljujući slabijoj prometnoj povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom Europe.

Nautički pogled na otok Mljet

Otok Mljet smješten je nedaleko od poluotoka Pelješca, Dubrovnika, otoka Korčule i Elafita i poznat po tome što njegovim očaravajućim obalama rado plove ‘morski robinzoni’ kojima dubrovački akvatorij stavlja na raspolaganje tek nekolicinu marina.

Ovo je fotografija otok sveta marija

Ovo je fotografija Nacionalni Park Mljet
Benediktinski samostan s crkvom sv. Marije na otoku Sveta Marija u sklopu NP Mljet

Na Mljetu nema marina, međutim, na ovom najzelenijem jadranskom otoku nalazi se desetak dobrih sidrišta i privezišta pri čemu treba imati na umu da su gotovo svi ‘mljetski vezovi’ u vlasništvu lokalnih restorana. Izoliranost, slaba naseljenost i meditativna vibracija kojom zrači, razlozi su zbog kojih na otoku Mljetu nema ni velikih naselja niti pak razvikanih noćnih klubova.

Za upoznavanje otoka idealno bi bilo izdvojiti dva do tri dana. Iako na prvi ‘nautički’ pogled Mljet možda ne izgleda kao posebno atraktivan niti pak razveden otok, njegove istočne i zapadne obale kriju pregršt čudesnih iznenađenja.

Nacionalni park Mljet najstariji je morski park u Hrvatskoj

Ovo je fotografija malo i veliko jezero
Malo i Veliko jezero najprepoznatljiviji su dijelovi Nacionalnog parka Mljet

Nacionalni park Mljet najstariji je morski park u Hrvatskoj i obuhvaća gotovo cijelu zapadnu trećinu otoka koja je prekrivena bujnim zelenilom, ukrašena mnogobrojnim otočićima te protkana s dva slana jezera (Veliko i Malo jezero) kao najatraktivnijim mljetskim simbolima.

Istočni dio otoka Mljeta kao rezervat prirodnih vrijednosti krase samonikle šume pinija te duge pješčane plaže koje rado posjećuju obitelji s manjom djecom.

Ovo je fotografioja uvala soline

Ovo je fotografija Uvala Soline na otoku Mljetu
50 nijansi tirkizne u uvali Soline

Većina nautičara ‘spajaju’ ova dva kraja Mljeta ploveći uz njegove sjeverne obale na kojima se ‘ugnijezdila’ nekolicina manjih naselja te jedina trajektna luka na otoku – Sobra.

Južnim, nenaseljenim obalama Mljeta koje su ukrašene minijaturnim uvalama, visokim klifovima i nepreglednom pučinom koja seže sve do Italije zaplovi tek pokoji nautičar – uglavnom s ciljem posjeta zadivljujućoj Odisejevoj špilji.

Pomena je sigurna luka u blizini glasovitih jezera

Ovo je fotografija uvala pomena
Uvala Pomena je od NP Mljet udaljena tek 20-ak minuta hoda, a ugodna šetnja vodi kroz čarobni prirodni akvarel Odisejevog otoka

Pomena je iznimno posjećena mljetska luka jer je tek kratka šetnja razdvaja od glasovitih mljetskih jezera i Nacionalnog parka Mljet.

U srcu sezone je osim nautičara, posjećuju i mnogobrojna turistička plovila koja se najčešće vežu uz dvjestotinjak metara dugu rivu opremljenu murinzima – odnosno ispred znamenitog hotela Odisej.

Međutim, gurmani vođeni miomirisima mljetskih specijaliteta redovito odabiru vez na nasuprotnoj, istočnoj strani uvale gdje se nalazi pregršt obiteljskih restorana.

Ovo je fotografija pomena mljet
Pomena je svoje ime dobila po palmi (pomi), a nalazi se u maloj uvali, na sjeverozapadnoj strani Mljeta. Ovdje se nalazi i Odisej, jedini hotel na otoku

Luka Pomena zaštićena je od svih vjetrova, a otočić Pomeštak štiti je čak i od jake bure kada se najsigurnije usidriti uz njegove južne obale te vezati krmene konope za otok.

Odisej je jedini hotel na otoku Mljetu

U Pomeni se nalazi jedini hotel na Mljetu, već spomenuti Odisej koji organizira mnogobrojne tematske izlete i sportske aktivnosti, zatim mali market, štandovi s lokalnim svježim namirnicama i nekoliko bankomata.

Osim velikog broja restorana u Pomeni ćete pronaći pizzeriju, fast food i beach bar. U susjednoj uvali Lokva je nekad bila vojska pa se u nju nije moglo, ali kako pruža zaštitu od svih vjetrova osim bure, danas je rado posjećena od strane nautičara.

Ovo je fotografija mljetska uvala Polače
Uvala Polače i četiri prirodna anđela čuvara – otočići Kobrava, Tajnik, Ovrata i Moračnik

Prostrana uvala Polače

Luka Polače predstavlja najatraktivnije nautičko odredište na Mljetu. Riječ je o prostranoj, duboko uvučenoj uvali koju kao prirodni lukobran štite četiri otočića – Kobrava, Tajnik, Ovrata i Moračnik – uz koje se redovito sidre i veće jahte. Uvala Rogač, kao najuvučeniji dio Luke Polače, zaštićena je od svih vjetrova što potvrđuju i borove grane koje su se spustile sve do površine mora.

Današnji izgled Polača nažalost narušen je brojnim novogradnjama, ali pečat antičkih vremena ostao je sačuvan do danas.

Grčki moreplovci, koji su se tu zadržavali radi zaštite i pitke vode za sobom su ostavili samo potopljene amfore i sidra, a Rimljani kojima su Polače predstavljale veliku luku za zimovanje, mnoštvo arheoloških ostataka.

Ovo je fotografija uvala Polače
Polače kao naselje datira još od ilirskog i grčkog razdoblja

Danas se nautičari u ovoj prostranoj uvali rado sidre jer muljevito dno odlično drži ili se pak vezuju ispred nekog od mnogobrojnih restorana koji su se nanizali uz njene južne obale, a od kojih svakako treba istaknuti ‘Antiku’, ‘Ankoru’ i ‘Stellu Maris’.

Nakon što se uvjere u sigurnost svog veza, neizostavno slijedi posjet bajkovitim mljetskim jezerima i NP Mljet do kojih je tek 2 kilometra. U Polačama se nalazi market, bankomat te se posjetiteljima nudi mogućnost najma bicikla, skutera i automobila.

Sobra je nekad bila glavna luka otoka Mljeta

Ovo je fotografija brodovi u uvali Polače
Luka Polače najpopularnija je uvala za nautičare na otoku Mljetu

Prostrani zaljev mjesta Sobra koji tek pokoji nautičar odluči posjetiti, zapravo je luka najveće otočke naseobine – Babina Polja (7 km). Mjestašce se smjestilo u zapadnom kraku uvale, a privez se može potražiti na istočnom dijelu dugačke rive.

Tu u srcu mjesta možete pronaći lokalne konobe, pizzeriju, market i bankomat. Trajektno pristanište na drugom je kraju luke pod otočićem Badanj. Kako je zaljev izložen buri, jugu i levantu, za tih se vjetrova valja po njemu premještati.

Sobra je nekad bila glavna luka Mljeta za drvo koje se prevozilo u Dubrovnik, pa joj je izgradnjom trajektnog pristana važnost zapravo vraćena, a tu se nalazi i jedina benzinska crpka na otoku.

Prožura i otok ljubavi

Ovo je fotografija Prožura
Prožura u svom istočnom dijelu pruža intiman ugođaj uz šum mora i mirise Mediterana
Ovo je fotografija Prožurska luka otok Mljet
Prožurska luka i otočić Planjak

Uvala Prožura jedno je od primamljivijih nautičkih odredišta na otoku Mljetu. S mora gotovo da se i ne vidi jer je zaštićena s nekoliko otočića i nekoliko hridi. Najbliži joj otočić Planjak kao i okolne mljetske padine poprilično su visoke i zelene, što stvara poseban doživljaj kada ste usidreni u tom istočnom dijelu uvale.

Svakako vrijedi zaplivati do Hridi Senjevci, ili kako ga neki zovu, do Otoka ljubavi, a ako imate sreće na mali betonski pristan možete privezati krmene konope i tu poprilično zaštićeni čak i od bure provesti ugodnu noć.

U tom dijelu uvale nalazi se osebujan restoran ‘Marijina konoba’ s plutačama i mogućnosti priveza.

Drugi, zapadni dio uvale pruža gradskiji doživljaj. Po sredini uvale možete baciti sidro ili pak iskoristiti mogućnost veza uz zapadnu obalu gdje se ujedno nalazi i konoba ‘Barba’. Za vrijeme bure i tramontane u cijeloj uvali je nemirno pa se u tom slučaju radije odlučite za najzaštićeniju mljetsku uvalu – Okuklje.

Okuklje pruža zaštitu od svih vjetrova

Ovo je fotografija Uvala Okuklje otok Mljet
Nautičari posebno vole mljetsku uvalu Okuklje jer su tu sigurni kao u sefu

Okuklje za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta predstavlja omiljeno sidrište mnogih nautičara jer je zaštićeno od svih vjetrova, a iz istog razloga su je Talijani prozvali Porto Cammera. U njoj se nalazi minijaturna prodavaonica i nekoliko obiteljskih restorana koji osiguravaju besplatne vezove za svoje goste.

Među nautičarima daleko najcjenjeniji je restoran ‘Maestral’. U uvali je moguće i sidriti pri čemu treba obratiti pozornost na nekoliko hridi zbog kojih je manevriranje otežano.

Otok Mljet: Pješčane plaže Limuni i Saplunara

Uvala Podškolj predstavlja jednu od najljepših skrovitih destinacija koje nudi otok Mljet. Ovu tirkiznu lagunu sa zapadne strane krase visoki mljetski obronci, a s istočne dva manja otočića – Veliki i Mali Školj.

Sidrenje po sredini lagune, na dubini od 3 m ili pak vez za neku od bova restorana ‘Stermasi’ predlažemo nautičarima samo u slučaju mirnog vremena, jer uvala Podškolj je otvorena na sve vjetrove iz prvog i drugog kvadranta.

Ovo je fotografija plaža Saplunara
Pješčani raj otoka Mljeta – plaža Limuni (u prvom planu) i uvala Saplunara
Ovo je fotografija Plaza Limuni otok Mljet
Predivna laguna plaže Limuni

Između Velikog i Malog Školja nemojte pokušavati proći jer je preplitko, ali maskom i disalicom svakako istražite taj atraktivni podmorski mikrokozmos. Nakon toga se opustite na visoko uzdignutoj terasi s pogledom koji hipnotizira ljepotom pa se stopite s bogatstvom okusa mljetskih specijaliteta po kojima je restoran ‘Stermasi’ odavno prepoznat.

Obližnja uvala Saplunara je zaklonjena od bure i juga, ali otvorena na SW. Tu se nalazi duga pješčana plaža, mali dućan i nekoliko restorana od kojih se širokom lepezom maštovito spremljenih jela ističe ‘MS’.

Možete se vezati za jednu od 20-ak bova koje su u vlasništvu lokalnih restorana. U istočnom rukavcu se nalazi manji kameni pristan na koji su se nekada vezivali vojni brodovi te popularni beach bar ‘Hippocampus’ ispred kojeg je lijepo sidriti.

Možete i prošetati do 20-ak minuta udaljene uvale Limuni (Blace). Najveća pješčana plaža na otoku Mljetu će vas zasigurno oduševiti finim pijeskom i svojim jedinstvenim izgledom, ali zbog malih dubina nemojte pokušavati uploviti u ovu očaravajuću lagunu.

Kako doći do Odisejeve špilje?

Odisejeva špilja se nalazi podno Babinog polja, nasuprot hridi Ogiran. Prema legendi, upravo na toj hridi Odisej je doživio brodolom te se sklonio u špilji, koja je po grčkom junaku i dobila ime.

Ovo je fotografija Odisejeva špilja otok Mljet
Odisejeva špilja se nalazi nasuprot hridi Ogiran na južnoj obali Mljeta

U samoj špilji, na njenom najuzvišenijem dijelu i danas ribari ostavljaju svoje barke i alat, a iz njene unutrašnjosti vodi i uski, strmi puteljak prema obližnjem Babinom Polju.

Ispred špilje dubine su velike pa se nemojte sidriti. Jedna osoba neka ostane na brodu, a ostali mogu zaplivati ili pak gumenjakom istražiti unutrašnjost špilje, donedavni dom sredozemne medvjedice. Doplovite li oko podne i vedro je sve što trebate je – stopiti se s veličanstvenim spektrom ‘Odisejevih’ boja.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije Mario Jelavić, Boris Kačan, TZ Mljet, Boris Jović, Ivo Biočina/HTZ, Arhiva NP Mljet

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Kostelić Ivica Transat Sport

BLOG: Transat Jacques Vabre iz pera Ivice Kostelića

Nakon 22 dana, 14 sati, 29 minuta i 51 sekundu Ivica Kostelić i Calliste Antoine na jedrilici Croatia Full of Life ušli su u cilj …

This is photo of a Rolex Middle Sea Race 2021 Jahting

Regata Rolex Middle Sea: Utjelovljenje mediteranskog ideala

Privlačnost regate Rolex Middle Sea Race nikada nije bila samo u ukupnoj pobjedi ili prvom prelasku preko ciljne linije: ona seže dublje, temelji se na …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija Peter Burling Sport

Peter Burling: Nepodnošljiva lakoća jedrenja

Dvostruki osvajač America’s Cupa nasljednik je slavnih novozelandskih jedriličara kao što su Russell Coutts, Sir Peter Blake, Grant Dalton Kao što u Hrvatskoj ima četiri …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Ovo je fotografija Ivan Kljaković Gašić, ACI Sail Intervjui

Ivan Kljaković Gašpić: Budućnost elitnog jedrenja na Jadranu

Istaknuti hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima, višestruki europski prvak i trostruki sudionik Olimpijskih igara, nešto više od godinu …

elektricni sklopivi bicikli Jahting

Najbolji električni bicikli i romobili za brodove

Sklopivi i ekološki orijentirani e-bicikli i e-romobili vrlo su popularni kod onih koji vole krstariti obalom. Mnogi vlasnici brodova rado ih imaju jer predstavljaju jednostavan …

Jahting

ClubSwan 80 MY Song porinut u La Speziji

Dugačak 80 stopa, ClubSwan 80 dokazuje sposobnost Nautor’s Swan da ponudi niz modela koje se temelje na stilu, brzini, inovacije, tehnologije i konkurentnog jedrenja Nautor’s …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Scroll to Top