Nacionalni park Kornati: Krstarenje nautičkim rajem8 min

Nacionalni park Kornati ima jedinstvenu prirodnu scenografiju oblikovanu mnogobrojnim klifovima, krunama, suhozidima te sezonski naseljenim oazama, koji ostavljaju impresivan pečat na svakog nautičara

Nacionalni park Kornati predstavlja minijaturni arhipelag sačinjen od očaravajuće lepeze 89 otoka i grebena i s punim pravom zaslužuje titulu nautičkog raja Mediterana. Jedinstven plovidbeni slalom među ‘morem’ kornatskih otoka dok se naokolo nižu prizori klifova, kruna, suhozida te sezonski naseljenih oaza ostavlja impresivan pečat na svakog nautičara.

nacionalni park Kornati panorama

Što vidjeti na Kornatima?

Nacionalni park Kornati obiluje brojnim prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom, a mi ćemo navesti samo neke – najčešće posjećene. Valja naglasiti kako to nije sve što ovo otočje nudi jer ćete ostale vrijednosti najbolje otkriti sami, bilo da su u parku ili u vama.

Na otoku Kornatu smjestila se Magazinova škrila. Riječ je o posebnoj vrsti klizišta nastaloj tako što je vapnenac klizao po svojoj podlozi, a navodno ju je uzrokovao potres. Kao polaznu točku za odlazak na Magazinovu škrilu preporučili bismo uvale Kravljačicu, Strižnju ili Vruje, a kako biste došli do škrile, morat ćete ‘zagaziti’ u privatni posjed, ali ga ni na koji način ne smijete ugroziti – preskakanjem ili rušenjem suhozida, branjem plodova ili uznemiravanjem ovaca.

nacionalni park Kornati panorama

Nacionalni park Kornati

Najpopularniji fenomen Nacionalnog parka Kornati su krune, odnosno okomite litice kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru, nastale u dalekoj prošlosti kao rezultat geoloških zbivanja. Najduža kruna nalazi se iznad razine mora na otoku Mani, a najviša, od 82 metra na otoku Klobučaru.

Krune se, naravno, protežu i ispod mora pa je najdublja (više od 90 metara) na otoku Piškeri. Penjanje po krunama nije dopušteno, osim ako niste sivi sokol, morski vranac ili čiopa koji su na krunama našli svoj dom. Jedna od najzanimljivijih kulturnih atrakcija na području parka su suhozidi podignuti krajem 19. stoljeća, kada je pašnjački krajolik doživio preobrazbu.

Utvrda Tureta

utvrda tureta

O naseljenosti otočja u prapovijesno doba svjedoče ostaci ilirskih gradina, dok je iz doba Bizanta ostala utvrda Tureta na otoku Kornatu. Radi se o vojnoj građevini koja je nadzirala plovidbu tada prilično nesigurnim Jadranom.

Crkvica Gospe od Tarca

U podnožju utvrde smjestila se starokršćanska trobrodna bazilika, a posebno je zanimljiva crkvica Gospe od Tarca, u kojoj se svake prve nedjelje u srpnju održavaju svete mise. U uvali Lavsa, na istoimenom otoku, nalaze se potopljeni ostaci solane i ostaci skladišta za sol.

NP Kornati

klifovi na kornatskim otocima

Mlečani su u 16. stoljeću na otoku Vela Panitula izgradili kaštel koji je služio za ubiranje poreza na ribu od kornatskih ribara. Iz uvale Šipnata 30-minutnom šetnjom odajte počast hrvatskim vatrogascima poginulima u kornatskoj tragediji 2007. godine te posjetite impresivne kornatske križeve.

Što raditi na Kornatima?

Osim nautičkog doživljaja, svakako trebate posjetiti kornatske vidikovce kao i ‘uroniti’ u bajkovito podmorje koje ovaj ‘mjesečev’ arhipelag okružuje. Nadasve je lijepo sudjelovati s Kurnatarima u branju maslina, lovu ‘podivljalih’ ovaca ili ribolovu te doživjeti jedan drukčiji, ali jednostavniji život kakav njeguju već stoljećima.

jahta na kornatima

NP Kornati superjahte

Ronjenje & snorkelling

Za snorkeling vam nije potrebna posebna dozvola, dok je ronjenje uz autonomnu ronilačku opremu dopušteno u organiziranim i odobrenim grupama. Dozvola se izdaje u ronilačkim centrima, koji će vam preporučiti i neku od sedam zona namijenjenih ronjenju. Svaka od njih nosi posebna uzbuđenja i doživljaje. Kvalificirani ronioci svakako su u povlaštenom položaju jer mogu uživati u vrijednostima zbog kojih je ovo područje i proglašeno nacionalnim parkom.

Planinarenje po kornatskim otocima

Gotovo je nemoguće izdvojiti neki kornatski vrh – vidikovac, i reći da je on bolji od drugih. Svaki će vas ostaviti bez daha. Najviši je Metlina (237 m) na otoku Kornatu, ali do njega je najteže doći. Vrh Opata, kao i Litnji vrh na Veloj Smokvici pružaju prekrasan pogled na Murtersko more prema sjeveroistoku i na Nacionalni park s druge strane.

nacionalni park kornati suhozidi

restorani nacionalnog parka kornati

S Otočevca na otoku Piškeri vidi se, pak, gotovo cijelo područje Nacionalnog parka Kornati, dok se do vrha Levrnake dolazi prilično lako pa se svakako isplati posjetiti ga i uživati u pogledu. Moramo vam skrenuti pozornost da je kopneni dio parka, pa tako i vrhovi, u potpunosti u privatnom vlasništvu, uglavnom mještana s obližnjeg otoka Murtera, pa se prilikom razgledavanja trebate ponašati kao pažljivi i obazrivi gosti. Imajte na umu i da je ljeti sunce jako, a hlada je na Kornatima malo, što može pješačenje učiniti nesnosnim.

Kada je najbolje vrijeme za posjetiti Nacionalni park Kornati?

Nacionalni park Kornati najbolje je posjetiti tijekom toplije polovice godine, odnosno u razdoblju od početka travnja pa sve do kraja listopada. Naime, osim što je tada vrijeme pogodno za plovidbu ovim očaravajućim arhipelagom, vrata dobrodošlice autentičnih kornatskih restorana su u tom razdoblju posjetiteljima širom otvorena.

nacionalni park kornati panorama

NP Kornati Žirje

Popularne kornatske destinacije

Vrulje

Mjesto Vrulje sastoji se od pedesetak kućica, tri ulice, desetak molića te neopisivo podsjećaju na najstariji dio murterske Hramine, odakle je i većina sezonskih stanovnika. Ime naselju dolazi od vrulje u zapadnom dijelu uvale koja nakon kiša samo što se ne pretvori u vodoskok. U Vruljama se nalazi povremeno otvoren dućan te konoba Robinzon i Ante koji osiguravaju vezove za goste restorana. Ne propustite ovjekovječiti pogled s južnog vidikovca predivnom fotografijom ovog kornatskog dragulja.

konoba strižnja

Strižnja

Slikovitu uvalu Strižnja treba izbjegavati samo za zapadnih vjetrova i kratkotrajnih ljetnih nevera. Simbolizira je istoimeni otočić te netom zatvorena Darkova konoba koja je još do nedavno predstavljala omiljeno okupljalište nautičara. Danas svi željni dobre spize rado posjećuju restoran Quattro ispred kojeg se nalazi i nekolicina čvrstih vezova. Zbog malih dubina svakako se preporučuje pristajanje provom.

Otok Vela Smokvica

Otok Smokvica smjestio se s istočne strane NP Kornati, a uvala Lojena se zavukla s južne strane spomenutog otočića. Zaštićena je od svih vjetrova osim onih iz južnih smjerova, a sidriti se može po sredini uvale na dubini od 5 do 8 metara. Ako ste željni vrhunskog gastronomskog doživljaja i ugodnog ambijenta posjetite restoran Piccolo. Smjestio se u samom dnu uvale, a za goste restorana vlasnici također osiguravaju vezove. U suton svakako prošetajte ovim brdovitim otokom, njegovim maslinicima te doživite pogled koji puca s najvišeg – Litnjeg vrha.

nacionalni park kornati otočje proversa

Otok Katina

Otok Katina ‘usidrio’ se između prolaza Vela Proversa i Mala Proversa. Prepoznat je po jednom od najstarijih kornatskih restorana – ‘Šporka Mare’ koji se nalazi s južne strane otoka, u malenoj uvali lijepih boja i mirnog ugođaja. Kako ova uvala nudi zaštitu od gotovo svih vjetrova, Šporka Mare ljeti predstavlja nezaobilazno odredište nautičara.

Marine i vezišta u NP Kornati

U Nacionalnom parku Kornati sidrenje i noćenje je dopušteno u 19 uvala, a nautičarima je na raspolaganju i jedna marina – ACI Piškera. Plutače su postavljene u uvalama Tomasovac – Suha punta (10), Šipnate (10), Anica (12), Kravljačica i Strižnja (20), Vrulje (18) te Kameni Žakan (10). Međutim, u gotovo svim sezonski naseljenim uvalama nalaze se vrsni kornatski restorani koji također osiguravaju vezove za svoje goste. Među najprestižnijim su Opat, Ravni Žakan i Levrnaka.

nacionalni park kornati panorama

NP Kornati

Ploveći od istoka prema zapadu iznimno popularne, kako nautičke tako i gastronomske destinacije, su Vrulje i Strižnja te otoci Vela Smokvica, Lavsa i Katina. Ipak, moreplovci željni iskonskog kornatskog ugođaja biraju posjet uvali Kravljačica, Šipnate ili pak Statival koje su se kao samozatajni biseri ‘ugnijezdili’ uz obale otoka Kornata. U prostranoj uvali Modri Bok mnogi rado zastanu u potrazi za morskim osvježenjem. Omiljeno dnevno sidrište je i 2 nm udaljena uvala Lojena na otoku Levrnaci, koju krasi hipnotizirajući pješčani tirkiz.

ACI Piškera

U sedamdesetak metara širokom kanalu, koji se nalazi između otoka Piškere i znatno manje Vele Panitule, oduvijek su se sklanjali ribarski brodovi, a danas ovo osebujno mjesto rado posjećuju nautičari. U sklopu jedinstvene kornatske marine ACI Piškera nalazi se prodavaonica i dobar restoran.

aci marina piškera

Osim potonjeg, autentičan doživljaj predstavlja vožnja drvenom barkom do restorana, koji se smjestio ‘preko puta’, na otoku Piškera. ACI marina Piškera sezonski je otvorena marina kojoj je moguće prići samo iz pravca juga, a nudi odličan zaklon po buri. Međutim, kada pojača maestral ili, pak, jugo kroz prolaz jako puše pa je posjet ovoj slikovitoj marini bolje ostaviti za neke druge prigode.

Restorani na Kornatima

Opat

Uvala Opat prvenstveno je prepoznata po istoimenom restoranu koji će vaš posjet nagraditi jedinstvenim gastronomskim spektaklom te toplim kornatskim ugođajem. Uvala Opat dobro je zaštićena od bure, ali za vrijeme juga ne nudi siguran zaklon. Čvrsti vezovi i za veće jahte nalaze se uz istočne obale, a po sredini uvale je usidrena i nekolicina plutača. Nemojte propustiti uspon i spektakularan pogled s obližnje krune, jedne od mnogih na Kornatima.

konoba opat kornati

Ravni Žakan

Ravni Žakan je malen i nizak otok koji krase dvije uvale. Uvala koja se ‘usidrila’ s njegove južne strane postala je popularna još u vrijeme intenzivnog kornatskog ribarstava, kada je na mjestu današnjeg restorana sagrađena stanica za otkup ribe. Danas je ispred prestižnog restorana, odnosno ‘Konobe Žakan’ izgrađen dugački lukobran koji rado posjećuju veće jahte.

Osim toga, do ove uvale rado doplove mnogobrojni izletnički brodovi pa je na otoku uvijek živo. Svakako preporučujemo 5-minutnu šetnju do vrha Ravnog Žakana odakle ćete moći uživati u pogledu na Vrata od Opata, ali i brojne otoke koji vas okružuju. Ova tirkizna laguna dobro je zaklonjena od bure, ali ne i od juga kada je sigurnije zaklon potražiti sa sjeverozapadne strane otoka.

konoba žakan na kornatima konoba žakan kornati

Uvalu Turčinov Žakan krasi nekoliko kuća u lijepom šumarku što predstavlja pravu rijetkost na Kornatima. U uvali se možete usidriti, vezati za neku od 15-ak plutača ili, pak, na kamenu rivu u vlasništvu restorana ‘Larus’. Riječ je o maloj, rustikalnoj konobi u kojoj ćete zasigurno uživati u tradicionalnim kornatskim specijalitetima.

Levrnaka

Otok Levrnaka još je jedna elitna nautička destinacija Nacionalnog parka Kornati. Pri tome se prvenstveno misli na istoimeni restoran koji će vas oduševiti veličanstvenom lepezom ponuđenih jela.

konoba levernaka

Smjestio se u dnu tirkizne uvale Anica koja ‘gleda’ na otok Kornat, a nautičari svoja plovila mogu vezati uz ponton, tik ispred restorana. Uvala je dobro zaštićena od svih vjetrova iako se jugo u njoj osjeća, a bura stvara valove. Svakako prošetajte preko niske prevlake do nasuprotne strane otoka i najljepše kornatske uvale Lojena.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Ivo Pervan, Boris Kačan, HTZ/Aleksanadar Gospić, HTZ/Zoran Jelača, Đorđe Stošić & Mario Jelavić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above