Južni Jadran: Sedmodnevna ruta tirkiznim obalama6 min

Za početak sezone zaplovite i upoznajte južni Jadran kroz sedam dana krstarenja po skrivenim i osobito lijepim dijelovima Hvara, Korčule, Mljeta i okolnih otočića

Većina lokalnih jedriličara čim ‘odriše cime’ provu usmjere prema Splitskim vratima, jer tek kada se daleko po krmi ostave obrisi Splita može se reći da je prava morska đita započela.

Pakleni otoci, uvala Taršće

Početak sezone je idealno vrijeme za uživanje u ljepotama Paklenih otoka, a na vama je samo da odaberete u kojoj ćete od južnih uvala spustiti sidro. Po mnogima, najljepša je uvala Taršće. Tirkizna laguna koja krasi njezin najuvučeniji dio ujedno je i najsigurnija ako zadere bura ili vas pak iznenadi neugodna nevera sa zapada.

pakleni otoci
Paklene otoke čini lijep arhipelag sazdan od 21 manje i veće otočne puzzle, koji nudi ponešto za svačiji ukus

Provjerite sidro, krmene konope svakako vežite za obalu i zaputite prema obližnjem restoranu Dionis. Ugodan ambijent i domaćini, pogled koji puca na okolne maslinike i otok Vis te autentičan jelovnik sigurno će vas oduševiti.

Otok Šćedro, uvala Lovišće

Nakon morskog osvježenja, provu usmjerite prema 4 nm udaljenom gradu Hvaru. Usidrite se u vanjskom, zapadnom dijelu uvale pa prošetajte njegovim kaletama, a ako nije posve upeklo, svakako se popenjite do Fortice te se prepustite pogledu na okolni razigrani akvatorij. Najslavniji hrvatski otok tijekom ljeta pretvara se u teatar na otvorenom, prepun života. Nautičari koji vole uživati u lokalnim specijalitetima, plovidba ovim krajolicima neizostavna je bez posjeta kvalitetnih hvarskih restorana i vinarija u kojima su Mediteran i tradicija itekako živi i vibrantni.

Šćedro južni jadran

Uvala na malenom otočiću Šćedro
Otočić Šćedro pravi je mali dragulj u blizini otoka Hvara

S obzirom na vjetar, odaberite u kojem od rukavaca ćete spustiti sidro pa provedite opuštajuće popodnevne sate ispod slikovitih hvarskih klisura ili pak zaplovite do obližnje Svete Nedilje i vinarije Plenković. Mala lučica, pogodna samo za mirna vremena, nalazi se tik ispred konobe čiji su vinski podrumi ispod mora. Zasigurno nesvakidašnje iskustvo. Noć provedite na otoku Šćedro, usidreni u najposjećenijoj uvali otoka – uvali Lovišće, ali kako vas bura ne bi neugodno iznenadila, na vrijeme provjerite vremensku prognozu.

Pelješac, Trpanj, uvala Lovišće

Tek pokoji čarter-brod zaplovi prema sjevernim padinama poluotoka Pelješca pa to čini još jedan od mnogobrojnih razloga zašto posjetiti i istražiti južni jadran. Nakon što prođete sjevernu puntu poluotoka, provu usmjerite prema uvali Divna čije ime sve govori – zaista je divna! Ispred uvale se nalazi otočić u zavjetrini kojeg možete pokušati pronaći zaklon od maestrala. S jedne strane spomenuti otočić, a svugdje uokolo visoki obronci Pelješca kupanje će učiniti jednostavno nezaboravnim.

Tirkizna uvala Divnana poluotoku Pelješcu
Uvala Divna je kao što joj i ime govori – jednostavno divna

Zaplovite prema 3 nm udaljenom Trpnju, gradiću koji je neopravdano nautički zapostavljen. Samo uplovljenje u to pitoreskno mjesto je jednostavno čarobno; poviše vas visoke, zelene padine poluotoka Pelješca, s desnog lukobrana se razigrani mališani bacaju u more, a s lijevog pak kip Gospe na vrhu kamenoga otočića kao da vam želi dobrodošlicu. Prošetajte trpanjskim kaletama, dugom šetnicom uz more te svakako posjetite konobu Stari mornar u kojoj ćete imati prilike osjetiti raspjevani dalmatinski ugođaj.

Otok Korčula, Korčula

Za jutarnje kupanje preporučujemo uvalu Pržina koja se smjestila odmah uz jugozapadnu puntu poluotoka Pelješca. Ta tirkizna, pješčana uvala daleko je najljepši dio cijelog razgranatog zaljeva u kojem se zapadne obale Pelješca sljubljuju s morem. Zaplovite Pelješkim kanalom te pogled usmjerite prema provi pazeći da vam se neki, vjetrom i adrenalinom nošen surfer ili kajter previše ne približi.

grad korčula
Bogato povijesno i kulturno nasljeđe Korčule ne smijete propustiti

Naime, zbog efekta Venturijeve cijevi u kanalu je gotovo uvijek vjetrovito pa je omiljeno mjesto zaljubljenika u vjetar i jedra. Koliko je interesantno šetati korčulanskim kaletama, toliko je fascinantno uživati u pogledu na taj pravi mali dragulj s mora.

Grad Korčula je okružen zidinama i kulama pa ga se s razlogom uspoređuje s Dubrovnikom. Vrhunsko gastronomsko iskustvo doživjet ćete u LD Restoranu, Michelin restoranu raskošnog boutique hotela Lešić Dimitri Palace, gdje svojom profinjenošću i elegancijom pružaju doživljaj onog najboljeg što Korčula nudi. Vez potražite u ACI marini Korčula ili pak na suprotnoj, zapadnoj strani grada – na gradskoj rivi.

lešić dimitri grad korčula južni jadran

Otok Mljet, Polače

Za prvo jutarnje kupanje odaberite korčulanske škoje – usidrite se između Male i Velike Stupe te nešto većeg otočića Majsana. Ta plitka tirkizna laguna je po mnogima i najljepše mjesto ovog mikroakvatorija. Zaplovite Mljetskim kanalom prema otoku Mljetu. Za istraživanje prirodnih fenomena – Velikog i Malog jezera, najbolje je uploviti u uvalu Polače koja se s pravom naziva Lukom te predstavlja jedno od najomiljenijih zakloništa na Jadranu.

Uvala Polače na otoku Mljetu južni jadran
Iako su Polače jedan od posjećenijih zaljeva na ovom dijelu Jadrana, u njima ćete uvijek naći sigurno mjesto na sidru

Usidrite se u najdublje uvučenoj uvali Rogač, krmene konope vežite za borove čije su se grane spustile sve do mora pa krenite u istraživanje Nacionalnog parka koji prekriva zapadni dio ovog ‘zelenog otoka’.

Otok Šipan, Suđurađ

Bilo da odlučite posjetiti istočni rukavac uvale Prožura ili pak uvalu Podškolj na krajnjem istoku otoka Mljeta, nećete pogriješiti. Potonja predstavlja raj za ljubitelje snorkelinga i ‘divljih’ mjesta, dok je zaklonjena uvala Prožura prikladnija za djecu. Uvala Prožura jedno je od primamljivijih mljetskih nautičkih odredišta. S mora gotovo da se i ne vidi jer je zaštićena s nekoliko otočića i nekoliko hridi. Najbliži joj otočić Planjak kao i okolne mljetske padine poprilično su visoke i zelene, što stvara poseban doživljaj kada ste usidreni u tom istočnom dijelu uvale.

otok šipan suđurađ južni jadran

 Suđurađa na otoku Šipanu južni jadran
Panoramom Suđurađa na otoku Šipanu dominiraju dvije obrambene kule palače Skočibuha

Zaplivajte do veće Hridi Senjevci, ili kako ga neki zovu, do Otoka ljubavi, a ako imate sreće na mali betonski pristan možete privezati krmene konope i tu poprilično zaštićeni čak i od bure provesti ugodnu noć. Po sredini uvale možete baciti sidro ili pak iskoristiti mogućnost veza uz zapadnu obalu. Za vrijeme bure i tramontane u cjeloj uvali je nemirno pa se u tom slučaju radije odlučite za najzaštićeniju mljetsku uvalu – Okuklje.

Noć pak provedite u malom mjestu Suđurađ koje se smjestilo s jugoistočne strane otoka Šipana. Naime ovdje obitava najviše dubrovačkih ribara pa ih se u Suđurađu često može vidjeti kako izvlače mreže i prebiru ulov, što je prava atrakcija za posjetitelje. Svakako posjetite palaču Skočibuha te pet kilometara udaljenu Šipansku Luku koja je jedno od slikovitijih jadranskih mjesta.

šipanska luka južni jadran
Šipanska Luka jedna je od slikovitijih jadranskih mjesta

Uvala Slano

Nakon isplovljenja, ovisno o raspoloženju, provu usmjerite prema milju udaljenoj uvali Bijač ili pak zaplovite impozantnim prolazom Harpoti pa istražite sjeveroistočne uvale otoka Jakljana, koji pripada Elafitima. Tu borovi doslovno ljube more, a boje se prelijevaju od tamnozeleno do kobaltnoplave i za koju god uvalu se odlučite na potezu od otočića Crkvine do najsigurnije uvale Veli Jakljan, vjerojatno ćete uživati u osami ili društvu tek pokojeg čarter-broda.

Uplovite u duboku uvalu Slano s čije sjeveroistočne strane se smjestilo istoimeno mjesto te ACI marina, koja je oplemenila samo mjesto, istaknula iskonske ljepote ali i povećala nautičku ponudu ovog dijela Jadrana.

otok Jakljan u Elafitima južni jadran
Jakljan je pravo odredište za morske ‘robinsone’

Hrvatski Jadran nudi beskonačno mnogo zanimljivih ruta za ljetnu plovidbu kroz otkrivanje drevnih sela, kupanja u smaragdnim uvalama i istraživanja lokalne gastronomije te osigura krstarenje koje ćete zauvijek cijeniti.

Fotografije Mario Jelavić, Antonio Rossetti, Goran Šafarek & Boris Kačan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above