Plaže na Jadranu stvorene za uživanje4 min
00:05:11
00:05:11

Donosimo vam pregled najljepših plaža na Jadranu stvorenih za uživanje. Bez obzira tražite li opuštanje, avanturu ili prirodne ljepote, ove plaže imaju za svakoga ponešto

10 najljepših plaža na Jadranu

Zlatni Rat, Brač

Zlatni Rat jedna je od najpopularnijih i najprepoznatljivijih plaža u Hrvatskoj. Nalazi se na južnoj obali otoka Brača, u mjestu Bol. Ova prirodna šljunčana plaža oblikovana je kao mali poluotok koji mijenja smjer ovisno o vjetrovima i morskim strujama. To stvara jedinstveno iskustvo za posjetitelje, jer se oblik plaže tijekom dana stalno mijenja.

plaže na jadranu bol zlatni rat

Zlatni Rat je također popularna destinacija za kite surfere, zbog vjetrova koji su na ovom području idealni za takvu vrstu aktivnosti.

Stiniva, Vis

Stiniva je prekrasna, skrivena plaža na južnoj obali Visa kojoj se može pristupiti samo pješke ili brodom, što joj daje dodatni šarm i ekskluzivnost. Plaža je smještena između dvije visoke litice koje okružuju kristalno čisto more. Na plaži nema restorana ni kafića pa se posjetiteljima savjetuje da hranu i piće ponesu sami.

plaže na jadranu stiniva na otoku visu

Ukratko, Stiniva je skriveni dragulj i nezaobilazna destinacija za sve koji vole prirodu, mir i prekrasne plaže.

Sakarun, Dugi otok

Sakarun je prekrasna plaža na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka poznata po bijelom pijesku i tirkiznom moru. Jedna od jedinstvenih značajki ove plaže je vidljivost dna, koja je toliko jasna da omogućuje da se podvodni svijet vidi bez potrebe za ronilačkom opremom.

plaza sakarun dugi otok

Plaža je okružena bujnom borovom šumom, koje pruža prirodnu hladovinu. U blizini se nalazi nekoliko kafića i restorana, koji nude osvježenje i tradicionalnu hrvatsku kuhinju.

Lojena, Levrnaka

Na jugozapadnoj obali kornatskog otoka Levrnaka nalazi se najljepša kornatska uvala – Lojena, koju krasi hipnotizirajući pješčani tirkiz. Lojena je ujedno i jedina pješčana plaža u Nacionalnom parku Kornati. U sredini je prekrivena bijelim šljunkom, a uz obalu je stjenovita.

plaže na jadranu kornati

Tijekom ljeta na plaži zna biti gužva jer mnogi turistički brodovi pristaju na drugoj strani otoka, gdje se nalazi restoran Levrnaka, odakle do Lojene vodi staza preko niske prevlake.

Dubovica, Hvar

Dubovica je prekrasna šljunčana plaža smještena u slikovitom zaljevu na južnoj obali otoka Hvara. Okružena liticama i bujnom vegetacijom, Dubovica je poznata je po impresivnoj prirodnoj ljepoti. Do nje se može doći autom ili brodom. U blizini plaže nalazi se nekoliko kafića i restorana gdje se možete osvježiti.

Jedna od jedinstvenih karakteristika ove plaže je povijesna utvrda Dubovica, koja datira iz 16. stoljeća. Utvrda se nalazi na obližnjem brdašcu i pruža impresivan pogled na plažu i okolnu obalu.

Lubenice, Cres

Na zapadnoj obali otoka Cresa, blizu malog mjesta Lubenice, nalazi se istoimena plaža do koje se dolazi strmim, vijugavim putem koji može biti izazovan, ali impresivan pogled na Jadransko more itekako je vrijedan truda.

plaže na jadranu otok cres

Ova je plaža šljunčana s kristalno čistim morem idealnim za plivanje i ronjenje. Na plaži nema sadržaja, pa se posjetiteljima preporučuje da ponesu vlastitu hranu, piće i opremu.

Pasjača, Dubrovnik

Pasjača je skriveni dragulj koji se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od Dubrovnika. Smještena je na dnu strmih litica i može joj se pristupiti samo uskim puteljkom.

plaže na jadranu plaža Pasjača

Na plaži nema sadržaja, ali Pasjača nudi pravi bijeg od gradske vreve i pruža mirnu atmosferu, s impresivnim pogledom na Jadransko more i Konavle.

Blace, Mljet

Blace je prekrasna pješčana plaža na jugoistočnoj obali otoka Mljeta, u zaštićenoj uvali, okružena bujnim zelenilom. Plaža se nalazi u blizini ulaza u Nacionalni park Mljet, što posjetiteljima pruža priliku za istraživanje otoka i njegove prekrasne prirodne ljepote. Plaža je također poznata po nevjerojatnim zalascima sunca.

plaža blaca na mljetu

Punta Rata, Brela

Punta Rata je impresivna šljunčana plaža smještena u malom gradu Brela na Makarskoj rivijeri koja slovi kao jedna od najljepših plaža u Europi pa čak i u svijetu. Karakterizira je bistro more i okružuju je borovi koji stvaraju mirnu i opuštajuću atmosferu. Prepoznatljiv znak na ovoj plaži je velika kamena stijena koja izviruje iz mora.

Fotografije Ivo Pervan, Boris Kačan, Mario Jelavić, HTZ/Aleksandar Gospić & Zoran Jelača
Video Explore Croatia

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above