Ronjenje u Hrvatskoj: Svijet vrijedan otkrivanja7 min

Ronjenje je najbolji način da doživite, osjetite i spoznate more, a pritom i sebe

Hrvatski turizam duguje jako puno našoj razvedenoj obali i njoj pripadajućim otocima, moru, ljudima, prirodi… Ako bismo trebali pronaći najvažniji čimbenik u tom nizu, to je zasigurno more. Možda nije najprozirnije ili najtoplije more, a nije ni najmirnije. Međutim, mogli bismo reći da je glavna karta na koju igra naše more upravo umjerenost. Iz tog razloga, u njemu je moguće uživati plivajući, jedreći, loveći ribu, roneći…

ronjenje u hrvatskoj

Jadransko more ima još nekoliko važnih prednosti. Jedna od njih je sigurnost. Tu je vrlo mala vjerojatnost da će struja odnijeti nekog u nepovrat, što je čest slučaj u oceanima, nema velikih predatora, valovi se gotovo nikad ne razviju do razine da vas spriječe od ulaska u more, a isto je tako mala vjerojatnost stradavanja od žarnjaka ili neke otrovne ribe. O uživanjima u čarima Jadrana ploveći njegovim obalama i skrivenim kutcima, gastronomiji, povijesti, dosta je toga već napisano i opisano, ali njegov najljepši dio, onaj koji se krije ispod površine, još uvijek je malo poznat.

Ronjenje, aktivnost dostupna svima

Ronjenje – snorkeling, praktički je besplatna aktivnost, dostupna gotovo svim uzrastima i najjednostavnija. Sve što vam treba su maska, disalica i peraje. Ključno je imati masku koja odgovara vašem licu, ne propušta vodu i ne magli se, te peraje odgovarajućeg broja i disalicu. Majica od likre, rashgard ili odijelo su svakako poželjni, kako u zaštiti od sunca, tako i u zadržavanju topline.

Snorkeling je aktivnost vezana uz plivanje po površini i ne pretpostavlja zaranjanje ispod nje, gdje počinje ronjenje na dah. Jednim skokom u more i pogledom prema dnu, ostat ćete zarobljeni igrom boja i oblika koji će se izmjenjivati pred vašim očima.

telašćica

U Jadranu je dosad registrirano oko 6.000 biljnih i 7.000 životinjskih vrsta koje su rezultat spleta geoloških, klimatskih i bioloških utjecaja koji su oblikovali more tijekom desetak milijuna godina. Za razliku od tropskog mora, Jadran ne obiluje tom količinom boja i života, ali svakako jest svijet za sebe vrijedan otkrivanja. Biološki fond, prozirni plitki pojas, olupine, spilje ili jednostavno život podmorja, neki su od motiva koji će vas privući. U nastavku vam nudimo kratki vodič po lokacijama koje su pogodne za istraživanje na Jadranu, od olupina do podvodnih safarija i špilja, ukratko, za svakoga ponešto.

Ronjenje u Hrvatskoj

Dugi otok i jedinstvena Telašćica

Sjevernodalmatinski otok dio je zadarskog arhipelaga i dom prekrasnog Parka prirode Telašćica, a njegove uvale, plaže i, naravno, Telašćica kao najveća i najsigurnija uvala Jadrana nudi brojne mogućnosti za snorkeling – od klifova pokraj svjetionika Veli rat, olupine Michele, otočića Mežanj, pa do spilje Brbiščica na zapadnoj obali otoka. U samoj uvali Telašćica obitava 250 životinjskih i 300 biljnih vrsta, od žarnjaka, zvjezdača, rakova pa sve do dobrog dupina koji još uvijek voli doći do ove uvale i oduševiti kupače i nautičare.

ronjenje u hrvatskoj Veli rat, olupine Michele

Na sjeveru, u uvali Široka na Premudi nalazi se jedna od najpoznatijih lokacija, podvodna kaverna – tzv. Katedrala, no za njeno temeljnije istraživanje potrebno je ipak zaroniti s bocama i vodičem. No, zato južno od Dugog otoka, leže razasuti Kornati u čijim će te valama zbog zakona o zaštiti koji štite Nacionalne parkove, naići na obilje podmorskog života, neusporedivo s bilo kojom lokacijom na Jadranu.

Pakleni otoci

Nedaleko od Hvara, krije se ovaj mali raj od gotovo dvadesetak Paklenih otočića, čija se predivna morfologija direktno nastavlja u kristalno čisto podmorje. Ovaj svjetski poznati arhipelag s razlogom je proglašem spomenikom prirode. Nije ni čudo što su se na njima još od prapovijesnisih vremena tu nastanjivali pomorci, a podmorje krije i neke antičke ostatke ne samo brodova već i infrastrukture. Pokraj najpoznatije lokacije hrid Kampanel koja sa 46 metara dubine izranja na desetak metara ispod površine kraj Velog Vodnjaka, nalazi se zanimljiva Sika koja se sastoji od nekoliko vertikalnih hridi koje se uzdižu s morskog dna prema površini.

ronjenje u hrvatskoj

Na punti Hvara poznatom Rtu Pelegrin, odnosno dalje prema jugu nalazi se Vela Garška s podvodnom spiljom od 30 metara dužine s ulazom na dubini od svega pet metara. No, ono najljepše kod ovih rajskih otočića, jest što ćete u gotovoj svakoj uvali kada s broda skočite u more, bilo da ste na Paržnju, Dobrom otoku, Marinkovcu ili najvećem Sv. Klementu, otkriti vapnenačko bogatsvo u čijim su pukotinama našle svoj habitat brojne ribe i rakovi, od školjkica i hobotnica pa sve do kraljica podmorja – kirnji.

Vis, otok gusara, podvodnih zidova i olupina

Sa svojom strateškom pozicijom Vis je tisućljećima bilo luka spasa, ali i razlog mnogih sukoba, pa ne čudi što su u njegovom podmorju svoje posljednje počivalište pronašli brojni pomorci, stoga bilo da se radi o snorkelingu ili ronjenju s bocama, o prirodnim ljepotama ili povijsneim olupinama, Vis je možda ponajbolja ronilačka destinacija na Jadranu.

uvala stiniva na otoku visu

Stiniva i Srebrna su svakako dvije najpopularnije lokacije za snorkeling, jer pružaju sigurno sidrište i relativno su plitke i zanimljive. Na južnom dijelu otoka, obala se nastavlja posve vertikalno u more, prema dubinama i više od 100 metara, i na takvim zidovima često vrvi životom.

No, prava poslastica za podvodne fotografe je Zelena spilja na otoku Ravniku, jer svod spilje s dva ulaza propušta sunčevu svjetlost koja stvara gotovo nestvarnu igru svjetla, a na površini je vidljiv samo djelić onoga što se krije u podmorju. Na otoku Biševu Modra špilja je ipak atraktivnija, ali u njoj barem u sezoni nećete zaplivati.

modra špilja biševo

Modra i Medvidina špilja

No, zato na istom otoku potražite Medividinu špilju u uvali na jugu otoka i slobodno zaronite u nevjerojatnom ambijentu, koji je nekoć nastanjivala i sredozemna medjedica. Kako se olupine nalaze daleko ispod razine rekreativnog snorkelinga, potražite stručne vodiče u lokalnim ronilačkim centrima i spremite se na zarone života, od potopoljenih parobroda do američkih bombardera.

Potopljene tajne Šolte

Otok Šolta, naročito njena južna strana krije jedinstvene i pomalo neočekivane lokacije za boravak s brodom, a njene dubine skrivaju mnoštvo potopljenih tajni. Za snorkeling se dosta usidriti ispred Maslinice kod otočića Saskinja i s maskom i disalicom zaokružiti cijeli otočić ili otplivati do obližnjeg Polebrnjaka. U uvali Senjska krije se i podvodna špilja čiji se ulaz nalazi na 10 m, pa bez vodstva i opreme ne preporučamo dalje odnosno dublje.

Po sredini uvale Tatinja koja je prekrasna za sidrenje, i u kojoj se čak i u kolovozu možete sidriti bez gužve, nalazi se hrid Školjić. Veslajući ili plivajući do njega, posjet i ronjenje na ovoj hridi naročito ako ste u pratnji vaših najmlađih, sigurni je kandidat za uspomenu ljeta. Ako ste ljubitelj olupina, u uvali Potkamenice, u samom dnu vale, netom ispod površine, nalazi se potopljeni brod, kao i južno od Stomorske, gdje će te i bez opreme u bistrom moru na dubini od 20 metara snimiti olupinu bogatu morskim organizmima, savršen kao model za snimanje podvodnih fotografija.

ronjenje u hrvatskoj

Podvodna galerija na dvije milje od Trogira

Grad Trogir kao jedan od najljepših i najmanjih UNESCO-vih gradova bisera, ujedno je i izvrsna polazišna točka bilo za jednodnevne izlete ili višednevne đite. I to ne samo zbog nautičke infrastruktrure, već i zbog blizine skupine malenih otoka i hridi na putu do Malog i Velikog Drvenika, od kojih je svaki intrigantan na svoj način, dok se na otočić Kludu možete vezati za kraj pa osim ronjenja malo i prošetati.

Veli Drvenik i uvala Krknjaši zanimljiva je za ronjenje, ali prečesto okupirana, dok se na Malom Drvenik poznatijem kao Ploča, može roniti uz predivne pješćane plaže i što je najvažnije u miru, a što će odgovarati obiteljima čija djeca žele poduzeti prve korake u istraživanju podmorja. Jedna posebna atrakcija na ovom području krije se u uvali Jelinak zapadno od Trogira i mogla bi vas sasvim oduševiti.

krknjaši

Naime, na dubini od četiri metra, postavljeni su podvodni kipovi, njih čak 52 od kojih je svaki ručni rad, a sve kako bi autori ispričali priču o Križnom putu, ali ispod mora. Pa umjesto da pješačite po suncu, preronite postaje jer vjerujemo da će vas očarati kipovi na morskom dnu.

Mali Drvenik

Nedaleko od Velog Drvenika i poznatih Krknjaša nalazi se Mali Drvenik. Uglavnom popularan zbog svoje plave lagune idealne za podvodno fotografiranje, ovaj otočić pravi je izazov i za ronjenje. Na malim dubinama udaljenim svega stotinjak metara od obale, moguće je promatrati zanimljive podvodne krajolike, s velikom mogućnošću susreta s raznim ribljim vrstama. Razvedeno podmorje lako će vas odvući u dugotrajno istraživanje ovog zanimljivog otočića.

Ronjenje kao stil življenja

I južna strana otoka Hvara, Mali Krknjaš, Odisejeva špilja na Mljetu, Punta Križ na Cresu, južna strana otoka Pašmana, Proizd, Lastovo i Elafiti također su mjesta gdje valja zaviriti s druge strane površine.

Proizd vela luka korčula

A ako vas gledanje s površine inspirira da zaronite dublje i doživite more na drugoj razini, tada vam predlažemo ronjenje na dah. Kao i kod svake sportske aktivnosti na otvorenom, naravno, postoje određena pravila koja je najbolje usvojiti uz pomoć instruktora ronjenja na dah, kako bi cijeli proces protekao još ugodnije. Uz određenu edukaciju, Jadran će tada postati vaše igralište i doslovno će vas ostaviti bez daha.

Fotografije Vitomir Maričić, Mario Jelavić, Ivo Biočina & Boris Kačan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above