Kopački rit: Amazona u srcu Baranje5 min

Jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u srednjem dijelu Europe, Park prirode Kopački rit, stvorila je voda, s jedne strane rijeka Dunav, a s druge Drava

Rijeke su formirale sprudove, ade i rukavce, ali i bare i grede pa cijeli park ima jedinstven izgled unutarnje delte. Riječ je o fenomenu koji u ovakvom obliku nije poznat kod drugih europskih rijeka.

Park prirode Kopački rit dom je tisućama životinja

Rit neprestano mijenja svoj izgled, a poplave, posebno u proljeće i jesen, uobičajena su pojava i prijeko potrebna za biološku raznolikost cijelog područja koja broji više od dvije tisuće biljnih i životinjskih vrsta. Najveći dio poplavljenog područja okružen je šumom, i to stablima bijele vrbe i crne topole.

Ovo je fotografija ptice močvarice
Svaka ptica, riba, kukac, biljka i životinja na svoj način obogaćuje biološku raznolikost ovog područja

Na višim dijelovima smjestio se hrast lužnjak, a uz kanale tršćaci i visoki šaševi. Kako se mijenja izgled rita, tako se mijenjaju i biljne zajednice, pa posjetitelji mogu vidjeti različite vrste perunika, uskolisni rogoz, ljetni drijemovac, vodeni grbak, bijeli lopoč, žuti lokvanj, plavun, preslice, vodene leće, močvarne alge i mnoge druge.

Uz vodoljub i crni šaš, svakog proljeća sibirska perunika svojim cvjetovima oboji u plavo nekoliko hektara rita, a najljepši od cvjetova svakako je mistični vodeni cvijet – prekrasan bijeli cvijet koji raste iz mulja močvare.

Kopački rit važno je ornitološko područje

Kopački rit je i važno ornitološko područje s tristotinjak vrsta ptica, i to najviše močvarica. Spomenimo, prije svega, bijelu rodu koja ovdje stiže u proljeće iz daleke južne Afrike i ostaje do kasnog ljeta. Ona gradi najveće ptičje gnijezdo, teško više od tonu i živi doživotno u paru. U krošnjama crne topole i hrasta gnijezdi se i crna roda, rijetka i ugrožena vrsta.

Ima tu i bijele čaplje, sive čaplje, čaplje dangube, crne liske, vodomara, ali i divljih patki. One se gnijezde u velikom broju i najviše ih je tijekom zime. Za razliku od njih, divlje guske, ždralovi i žličarke ovdje su samo u preletu.

Simbol rita je orao štekavac

Simbol Kopačkog rita je, bez sumnje, orao štekavac ili bjelorepi orao, također rijetka i ugrožena vrsta, čiji raspon krila doseže dva i pol metra. Zbog bogatog ptičjeg svijeta, Kopački rit je 1993. godine dobio status ramsarskog područja kao vlažno stanište od međunarodnog značaja.

Ovo je fotografija park prirode Kopački rit
Prirodni močvarni rezervat karakterizira čudesna ljepota krajolika

Područje Mura-Drava-Dunav, čiji je Kopački rit vrlo vrijedan dio, prepoznao je i UNESCO proglasivši ga 2012. rezervatom biosfere. U području Kopačkog rita obitava i 54 vrsta sisavaca, a divlja svinja, lisica, europski dabar i kuna samo su neki od predstavnika ove brojne populacije. Možda najimpresivniji među njima je kralj šume čiji se glas može čuti početkom jeseni u vrijeme sezone parenja kada jeleni glasnom rikom čuvaju svoj teritorij i odmjeravaju snagu rogovljem u borbi s drugim mužjacima.

U jedinstvenom močvarnom rezervatu koji su oblikovale dvije rijeke može se doživjeti jedna sasvim drukčija, netaknuta priroda u čijem se mističnom krajoliku krije bogata flora i fauna

Tijekom plovidbe močvarnim dijelom rita mogu se vidjeti vidre i jazavci, ali i otkinute grane bijelih vrba kojima dabrovi oblikuju svoje nastambe. U Kopačkom ritu živi više od 48 vrsta vretenaca, 85 vrsta kornjaša, 35 vrsta danjih leptira, više od 100 vrsta noćnih leptira, čak 21 vrsta komaraca i približno 30 vrsta obada. Od vodozemaca najbrojnije su žabe, odnosno zelena žaba, a najzanimljivija je gatalinka koja je velika poput bobice grožđa i mijenja boju ovisno o podlozi na kojoj se nalazi.

Najdugovječniji stanovnik rita je barska kornjača koja se najčešće sunča na obali, a od gmazova tu su i različite vrste zmija i guštera. Valja naglasiti kako su sve zmije u parku vodene i nisu otrovne, a vrlo vjerojatno ćete vidjeti bjeloušku i kockastu vodenjaču. Interesantna je i obična smukulja koja je prilično bezazlena, ali prije napada zauzima prijeteći položaj.

Ovo je fotografija jele u Kopačkom ritu
Park prirode Kopački rit dom je brojnih životinjskih i biljnih vrsta

U proljeće raste vodostaj pa s Dunavom u močvare dolaze i razne vrste riba kojima rit postaje ugodan i siguran dom. Kopački rit ujedno je i jedno od najvećih mrijestilišta riba dunavskog sliva gdje je zabilježeno više od četrdeset riječnih vrsta, kao što su šaran, štuka, som, zubati smuđ, crvenperka, linjak, deverika, tolstolobik, klen i drugi.

Ribi odgovara mirna i topla voda močvare, a i poplave traju dovoljno dugo da mlade ribe ojačaju kako bi uspješno nastavile put prema Crnome moru. Voda bogata ribom odgovara i pticama koje se njome hrane.

Čuveni specijaliteti iz Kopačeva

Kormorani ili veliki vranci vješti su ribolovci i pokazatelji gdje ima dosta ribe. Postoji i izreka mještana obližnjeg sela Kopačeva koji su nekoć ovdje znali izloviti i tri tone ribe tjedno. Ako je voda bila visoka, bilo je i ribe, ali stoka tada ne bi imala hrane pa su govorili: ‘Mršavo govedo, debeli ribar.’ Kad je bila suša, bilo je obrnuto: ‘Debelo govedo, mršavi ribar.’

Kako je močvarno tlo izuzetno plodno, danas mještani uzgajaju povrće i cvijeće, i to najviše crvenu papriku koja je nezaobilazan sastojak u pripremi lokalnih jela – fiš-paprikaša, čobanca, kulena i kobasica.

Kopački rit
Kopački rit oblikovala je voda koja neprestano mijenja njegov izgled

Posjetiteljima će se jako svidjeti vodene ture koje su osmišljene baš za njih. Posebno iskustvo predstavlja vožnja turističkim brodom koja nije moguća ni u jednom drugom poplavnom području na Dunavu.

Baranjski biser dvorac Tikveš

Oni koji žele iz prve ruke doživjeti ‘hrvatsku’ Amazonu, mogu to učiniti i čamcima, ovisno o vodostaju, a do najskrovitijih mjesta mogu doći i kanuima. U parku se organiziraju kraće ili duže vodene rute, kao i specijalizirani programi promatranja ptica, fotosafarija ili slušanja rike jelena. Oni mogu trajati nekoliko sati ili nekoliko dana ovisno o željama i mogućnostima posjetitelja. U sklopu parka vozi i turistički vlak, a u sjevernom dijelu, u prekrasnoj hrastovoj šumi, krije se dvorac Tikveš.

Ovdje živi i najveći broj šumskih životinja pa je vrlo vjerojatno da ćete tijekom šetnje ugledati jelene i divlje svinje. Valja naglasiti kako svaka biljka i životinja u Kopačkom ritu ima važnu ulogu. Oni obogaćuju njegovu biološku raznolikost i doprinose održivosti ekosustava. I takve osjetljive ekosustave je važno očuvati, jednako koliko je neophodno osnažiti vezu čovjeka s prirodom.

Upravo onu vezu u kojoj se čovjek vraća prirodi kako bi u njoj istinski uživao osluškujući njezine zvukove, osjećajući njezine mirise i njezin sklad. Kad jednom iskusite čudesne ljepote ovog kraja, uvijek ćete mu se iznova vraćati.

Fotografije Mario Romulić, Javna ustanova Park prirode Kopački rit

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above