Zadarski otoci: U magičnom labirintu između Zadra i Kornata7 min

U neposrednoj blizini Zadra nalazi se, za mnoge nedirnut akvatorij, koji obuhvaća brojne otoke, plaže, uvale i prekrasne zaljeve

Cijeli zadarski arhipelag karakterizira izrazito razvedena obala, s više od stotinu otoka i otočića na relativno malom prostoru. Teško je izdvojiti najljepši zadarski otok jer svaki ima nešto posebno, no najveći među njima su Ugljan, Pašman i Dugi otok.

zadarski otoci
Vodenjak je samo jedan od stotinjak bisera u ogrlici zadarskog arhipelaga

Zadarski otoci u samom središtu Jadrana

Prema jugu ‘prosuti’ su Kornati, istinski biseri Jadrana, prema sjeveru su Olib, Silba, Ist, Molat i Premuda, intrigantni na svoj način, a između njih, kao u nekom vlastitu bazenu, položeni su Iž, Rava, Zverinac i Sestrunj.

Skriven, pust, prelijep, ponekad blizu, a prečesto udaljen, sve je to zadarski arhipelag inače, a naročito posljednjih dana ljeta jer je upravo to idealno vrijeme da se ‘počastite’ zadarskim otocima i svim tajnama što ljubomorno skrivaju.

Zadarski otoci - Tatinjak
Zadarski otoci poput Tatinjaka izrazito su fotogenični iz zraka

Ugljan, otok maslina

Za dnevno kupanje dovoljno je otići ‘preko’ do mjesta Preko koje je udaljeno svega tri nautičke milje od grada Zadra, što je i odlična dopuna razgledavanju grada. Ovdje možete uživati ispijajući koktele na rivi ili se možete ispred Preka usidriti uz otočić Ošljak, najmanji stalno naseljeni otok na Jadranu.

Najviša točka na otoku je 90 metara visok Lazaret, a posebno je lijepa pješačka staza koja okružuje otok.

Drugi otočić, Galevac ili Školjić, smjestio se svega 80 metara od Preka i na njemu se nalazi franjevački samostan iz 15. stoljeća u kojem se, osim vrijednih knjiga na starohrvatskom jeziku i umjetnina, čuvaju i ostaci hrvatske katoličke tiskare.

Gotovo svako domaćinstvo na otoku Ugljanu bavi se maslinarstvom, diljem otoka ima stotine tisuća stabala maslina, maslinskih puteva i suhozida, a o tragovima prošlosti svjedoče i ostaci antičke uljare u Mulinama pa otok s pravom nosi naziv – Otok maslina.

Krenete li iz Preka uzbrdo do tvrđave Sveti Mihovil, koja predstavlja vrlo vrijednu kulturnu baštinu Hrvatske i kao takva je zaštićena, čeka vas nezaboravan pogled na cijeli arhipelag. Ako pak okrenete kormilo samo dvadesetak stupnjeva udesno završit ćete u uvali Frnaža, koja pruža dobar zaklon od popodnevnog maestrala i omiljeno je kupalište Zadrana ljeti.

S južne strane otoka Ugljana nalaze se pješčane uvale Sabuša i Lamjana gdje s društvom možete uživati u piciginu.

zadarski otoci
Otočić Galevac nasuprot Preka

Zadarski otoci: Rivanj i Tri Sestrice

Iza Ugljana je otok Rivanj, doduše otvoren na buru, ali s netaknutim uvalama. ‘Zavucite se’ u uvalu Dobrinku, vežite četverovez i uživajte u privatnoj plaži za koju su mnogi spremni odvojiti cijelo bogatstvo. Odavde vam se pruža niz opcija za plovidbu prema desetak drugih otoka.

Svaki taj otok je poseban, a međusobno su udaljeni svega 500 metara. Taj je dio zadarskog arhipelaga slabije posjećen i još je uvijek neistražen za mnoge nautičare.

zadarski otoci

Na srednjoj Sestrici (od ukupno tri) je pješčana plaža okrenuta prema Sestrunju i naznaka ljepota što nas čekaju. Osvježenje s okusom soli možete potražiti i u atraktivnom prolazu između otoka Sestrunja i znatno manjeg otočića Mali Paranak.

Otok Sestrunj i jedino naselje na otoku istog imena

Na uzvisini tog malenog otoka utaborilo se istoimeno mjesto Sestrunj, koje je ujedno i jedino na otoku. Možete se usidriti u uvali Kablin, u kojoj je tek nekoliko manjih mulova i kuća pa se odlučiti za petnaestak minuta dugu šetnju kako biste upoznali rustikalno mjesto Sestrunj.

zadarski otoci
Jedino naselje na otoku Sestrunj

Tu nema ni dućana ni škole, ali ima jedna pametna klupa, jedan kafić i tek tridesetak ‘vjernih’ otočnih stanovnika. Prije no što pjesmu cvrčaka zamijenite glasanjem zrikavaca, približite se otoku Ižu.

Marina na otoku Ižu

Imajte na umu da se u ovom akvatoriju nalazi nekoliko ribogojilišta označenih bovama, a dobro opremljena marina Veli Iž, koja se smjestila u istoimenom, najvećem naselju na otoku, može vam osigurati siguran zaklon u slučaju nepovoljnih prilika.

zadarski otoci Veli Vodenjak
Uvala Veli vodenjak ispred Školjića na Malom Ižu, izvrsna je međupostaja bilo da plovite prema sjeveru ili jedrite prema Kornatima

S južne strane otoka Iža ima više malih uvala pogodnih dnevna kupanja i odmor, a sa sjeverne strane su mjesta Veli i Mali Iž. Uvala Veli vodenjak ispred otočića Školjića pruža siguran zaklon po svim sjevernim vjetrovima, a u njoj su postavljene i bove.

Zadarski otoci zovu u avanturu

Rava, centar svita

Dobro je znati da su bove postavljene i u gotovo svim zapadnim, od bure zaštićenim uvalama obližnjeg otoka Rave, koji su mještani zovu ‘Rava – centar svita’. A istina je da je svit otišao s otoka, da trenutno živi tek 40-ak ljudi, od kojih je najmlađi davno prešao pola stoljeća.

zadarski otoci
Otočić Rava mještani su proglasili ‘centrom svita’

U slučaju da vas privuče ljepota ovoga minijaturnog otoka razvedenih obrisa, a preferirate intimnije kutke, savjetujemo uplovljenje u uvalu Paladinica ili uvalu Grbavac. Dok prva predstavlja najveće i najbolje sidrište na otoku, u drugoj se, osim slikovitog ambijenta, u restoranu Villa Rava može doživjeti i pokoji gastronomski vrhunac.

Zadarski otoci Idula, Sestrice, Tun Veli, Vrtlac, Bršćak, Mrtovnjak dio su ‘razreda’ od stotinjak otoka i otočića koji brode nekim svojim smjerom, pomalo zaboravljeni od nautičara

Upoznajte Dugi otok

Samo oko Dugog otoka je pedesetak otočića, a razvedenost je donijela i nekoliko nevjerojatnih lokacija poput Zmajeva oka, odnosno prirodnog bazena uz samo more kod Brbišćice.

Potpoljeni brod sjeverno od Velog rata

U Salima, Brbinju, Zaglavu i Božavi uređene su lučice u kojima se možete opskrbiti vodom i strujom, na krajnjem zapadnom dijelu Dugog otoka nalazi se najpopularnije sidrište ovog dijela Jadrana – zaljev Pantera, no najbliža svjetioniku Veli rat je istoimena marina, također dobro opremljena, a sam put do lanterne vodi kroz ‘Napoleonov drvored’, makadam kroz borovinu kao prirodni tunel idealan za skrivanje od ljetne žege.

Posebno je zanimljiva lokacija potopljenog broda Michelle sjeverno od svjetionika. Ako nikad niste čuli za ovu lokaciju, pogledajte Gibonnijev spot ‘Ej, vapore’, no treba joj prići oprezno s obzirom na pličine uokolo.

Ovo je fotografija plaža Sakarun Dugi otok
Plaža Sakarun na Dugom otoku

Južnije s vanjske strane otoka je uvala Sakarun s osam stotina metara dugom pješčanom plažom, uvrštena među najljepše svjetske plaže. Dalje prema su brojne hridi i male uvale u kojima se može sidriti i uživati na privatnim plažama. Ispred otočića Mežanj je prekrasna plaža Veli Žal, s bijelim žalom, kristalno čistim morem i nedirnutom prirodom.

Spuštajući se prema jugu, doći ćete do spilje i istoimene uvale Brbišćica, za koju neki tvrde da je ljepša čak i od mnogo poznatije Modre spilje na Biševu. Taj sud prepuštamo vama. Na otoku svakako valja posjetiti i spilju Strašna peć. Cijela je ova obala, uključujući i Kornate, bila sklonište Mletačke Republike pa ovdje postoje stari tuneli, vile i ljetnikovci.

zadarski otoci telašćica

Nastavak plovidbe s jugozapadne strane Dugog otoka protječe tik uz stijene čije visine prelaze stotinu metara (Grpašćak 161 m) te se strmo ruše u more, sve do ulaza u Park prirode Telašćica.

Plovilo vežite za bovu u uvali Mir pa krenite u istraživanje obližnjih fenomena. Prošetajte uređenom stazom (2,2 km) uz fotogenične obale jezera, u kojem se možete i okupati, pa nakon toga posjetite impresivne klifove.

Na sjevernoj strani Dugog otoka su tuneli pored Dragove i Božave gdje se nekoć skrivala ratna mornarica. Tuneli su funkcionalni i dubine oko trideset metara. Ponekad se, iz puke zabave i znatiželje, u njih znaju uvući i velike jahte. S ove strane je mnogo malih plaža skrivenih u stijenama, a najhrabriji će se odvažiti i skočiti s klifova, visokih dvadeset metara.

Kanal Mala Proversa i Kornati
Mala Proversa ulaz je za bajkoviti arhipelag Kornata

U zagrljaju Molata

Dalje prema sjeveru čeka vas Molat s nekoliko izuzetno lijepih pješčanih plaža, a uvala Brgulje upravo je savršeno sidrište. Stari dio mjesta Brgulje niknuo je na uzvisini (zaštita od gusara) i ako imate vremena, upustite se u šetnju.

A potom i otok Ist koji je, uz prekrasne plaže i uvale, te sigurno privezište u mjestu Ist, poznat i po jastozima koji se pripremaju u restoranu Kety. Dalje prema pučini je otok Olib sa svojim prekrasnim pješčanim plažama.

Otkrijte prekrasne plaže Oliba i Silbu, otok pješaka

Olib je jedan od najljepših otoka u ovom dijelu Jadrana, nizak s mnogo dugih pješčanih laguna.

Ovo je fotografija uvala slatinica otok Olib
Uvala Slatinica na otoku Olibu

Tu je i mnogo malih hridi i otočića sa svjetionicima gdje se može baciti sidro na deset-dvanaest metara i cijelo vrijeme provesti u prekrasnom tirkiznom okruženju. Šteta je ne posjetiti i obližnju Silbu koja nudi dobar vez.

S južne strane nalazi se sidrište Sv. Ante, pogodno kad je bura, a samo mjesto Silba udaljeno je svega desetak minuta pješice od sidrišta. Otok Silba je poseban po tome što ima mali izvor vode, nema automobila, a posjetitelje će osvojiti prirodnim ljepotama, odličnom hranom i autohtonim sortama vina.

Ovo je fotografija otoka Silbe
Otok Silba

Cijelo područje zadarskog arhipelaga ima i dugu ribarsku tradiciju, pa će vas razveseliti odlična ponuda uvijek svježih i probranih jadranskih delicija. Otoci Premuda i Škarda poznati su po staništima škarpine, a vrhunska se riba može kupiti rano ujutro na rivi.

No da biste istinski uživali u ovom kraju preporučujemo vam da lagano krstarite, jer samo tako moći ćete upoznati otoke i uvale, uživati u detaljima i ‘napuniti svoje baterije do kraja’.

Posjet zadarskim otocima najljepše je završiti u suton – uz pozdrav Suncu.

Tekst Filip Bubalo, Josipa Vlahović Cikatić & Matija Longin
Fotografije Boris Kačan, Filip Bubalo & Aleksandar Gospić/HTZ
Video Yachts Croatia

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above