Vinarija kuće Saints Hills poznata je po kvaliteti vina i šarmantnom zdanju provansalskog štiha u kojem vas čeka vrhunska gastro ponuda, te ambijent vrijedan divljenja
Na fantastičnoj lokaciji u mjestu Oskorušno na Pelješcu, koja podsjeća na najljepše francuske vinograde, nalazi se vinarija Saints Hills s pogledom na nasade vinove loze koja je okružuju. Predivno staro zdanje vinarije koju je nekada držala obitelj Bibica, datira od 1880. godine, a danas je jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju vina, u ovom slučaju s područja Komarna i Dingač, na kojima Saints Hills uzgaja sortu plavac mali.
Proces izrade vina u Saints Hillsu
Osmišljena kao cjelogodišnja destinacija, vinarija plijeni ljepotom arhitekture, okruženja i kvalitete po kojoj je svjetski prepoznata. Naime, čak sedamdeset posto vina Saints Hillsa ide u izvoz, najvećim dijelom u Njemačku, Švicarsku i Englesku, gdje posebno dobro ide etiketa Roko. Za to je zaslužna upornost i poslovna strategija vinarije.
Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju. U barrique sobi se radi fermentacija u bačvama, bobice plavca se probiraju, zdrave idu u bačve koje se zatvore, te se u njima radi prva fermentacija, prešanje, pa druga fermentacija. Dio se radi u velikim bačvama, a dio u malim.
Koriste se male i velike hrastove bačve, te betonski tankovi koji se koriste za grožđe s položaja Komarna. Roko s Komarne u malim bačvama stoji devet do dvanaest mjeseci, zavisno kakva je berba, a dingač do 24 mjeseca. Dva puta godišnje radi se blendiranje, a od jedne berbe bude između osamdeset i devedeset uzoraka, koji se miješaju i degustiraju po kriteriju što ide, a što ne ide zajedno.
U podrumu se svake godine ostavi i postotak vina za odležavanje. Sva vina brenda mogu se degustirati u ‘light’ posjeti vinarije ili onoj spojenoj s gastronomskom ponudom koju nudi restoran. Našu pažnju zaokupio je ‘secret room’, tajno mjesto s kušaonicom za posebne namjene sa zasebnim ulazom i izlazom gdje gosti mogu doći inkognito.
Vinarija Saint Hills cjelogodišnja je destinacija
Bez obzira kako došli, osim vrhunskih vina u Oskorušnom će vas dočekati i pažljivo odabrana gastronomska ponuda s jelovnikom skrojenim prema vinima Saints Hillsa. Izrazito se pazi na kvalitetu namirnica, pa se u kuhanju primjerice koristi i domaće povrće uzgojeno od tradicionalnih sjemena. Uživanje u jelima predviđeno je u restoranu koji se nalazi na vrhu zdanja s pogledom na vinograde i lijepom terasom.
Poseban ton cijelom projektu daje njen obiteljski karakter. Samo ime vinarije nastalo je jer su njihovi vinogradi dobili ime po svecima, a kako bračni par Tolj ima četvero djece po kojima vinogradi nose imena – Sv. Ante u Istri, Sv. Roko u Komarni, Sv. Luciju na Dingaču, pa je prevod brenda u Brda svetaca bio logična stvar.
Saints Hills je danas nezaobilazno odredište za ljubitelje vina i dobre hrane, a iako nova vinarija ima takav koncept da bude cjelogodišnje odredište, idealna je i kao ljetna ‘postaja’ za degustaciju vina, a vez ćete lako pronaći u obližnjim lukama, Trpnju ili Orebiću.
Fotografije Mario Jelavić