Gastro užici ruralne Hrvatske



4 min

Ruralna hrvatska krije prave gastronomske dragulje. Daleko od gradske vreve, ovdje se kuha s poštovanjem prema tradiciji, sezoni i lokalnim namirnicama

Neki od najboljih obroka ne poslužuju se u velikim restoranima, već u obiteljskim konobama, na vinskim imanjima i u skrovitim utočištima gdje se jede ono što priroda daje u tom trenutku.

Novi okusi tradicionalnih jela

U Dalmatinskoj Zagori mladi chef daje novi život starim receptima. U Zagorju vinarija spaja organska vina s jelima lokalnih OPG-ova. U srcu Like, gastronomski retreat nudi iskustvo u kojem je svaki sastojak s vlastite zemlje, a vrijeme postaje nebitno.

Ovo su mjesta koja ne nude samo vrhunsku hranu, već i priliku da zastanete, osjetite prostor oko sebe i uživate u jednostavnim, ali besprijekorno pripremljenim jelima.

Seoski užici dolaze u punom sjaju kroz bogatstvo okusa, mirise prirode i autentične doživljaje koje nudi ruralni krajolik. Za zimski broj našeg magazina izdvojili smo nekoliko mjesta zbog kojih se isplati ‘potegnuti’ do kontinentalne Hrvatske, Like ili Dalmatinske zagore

Campanelo, Mirlović Zagora

Mirlović Zagora u šibenskom zaleđu, na pola puta između Šibenika i Drniša, ‘oznojit’ će Googleovu navigaciju, ali kada dođete na ovo mjesto, bit ćete nagrađeni mirom i ljepotom Dalmatinske zagore.

Mate Sučić, Campanelo konoba Campanelo, degustacijski meni

S dozom pozitivne mladenačke ‘ludosti’ i ambicije, chef Mate Sučić na obiteljskoj je djedovini odlučio otvoriti fine dining konobu Campanelo, u kojoj spaja najbolje od oba svijeta – autentične okuse i mirise Jadrana i Zagore. Ponuda je luksuznija interpretacija tradicionalnih jela, s posebnim naglaskom na svježim, lokalnim sastojcima iz vlastitog uzgoja i susjednih gospodarstava.

Uz klasičnu ponudu hladnih predjela i jela ispod peke, Campanelo nudi degustacijski meni kroz koji možete upoznati Sučićevu filozofiju i autorska jela poput janjećeg raviola, bakina verzota ili dekonstrukcije hobotnice ispod peke.

Bolfan, Vinski vrh

Rasprostranjeno imanje obitelji Bolfan, s vinogradima koji se protežu do horizonta, spada među mjesta s najljepšim pogledima u Zagorju. Uz klasičan motiv ‘hiže na bregu’, Bolfan je prije nekoliko godina krenuo s ambicioznijom gastronomskom ponudom koju prate vina iz ekološke vinarije.

restoran Bolfan Vinski vrh

Priča je nadograđena menijem koji sve namirnice nabavlja od desetak OPG-ova u krugu dvadesetak kilometara, a kroz korištenje lokalnih, sezonskih sastojaka i podršku malim proizvođačima, restoran promovira održivu gastronomiju.

Ravnoteža između tradicionalne i moderne kuhinje uspostavljena je s pravom mjerom, a možete probati jela poput heljde s kuhanim jajem i špekom, krem-juhe od repe s čvarcima ili krvavica s kiselim zeljem, uz neizostavne zagorske štrukle.

Mala Hiža, Mačkovec

Međimurje postaje sve traženija turistička destinacija, a Mala hiža već dugi niz godina nudi autentična međimurska jela, pripremljena uz lagani moderni pristup – bilo kroz inovativne kombinacije sastojaka ili drukčije načine pripreme.

restoran Mala Hiža, Mačkovec

Prekrasna stara hrastova kuća s kraja 19. stoljeća, preseljena u Mačkovec i pažljivo renovirana, nudi ugodne prostorije i terase ispunjene pomno odabranim detaljima. Tu je i ‘zid slave’ posvećen svim poznatim osobama koje su uživale u gostoprimstvu Male hiže, a rustikalan ambijent dodatno pojačavaju antikviteti koji restoranu donose toplinu dnevnog boravka.

Meni restorana, koji je zaslužio Michelinovu preporuku, baziran je na tradicionalnim međimurskim jelima te mjesečnoj ponudi koja poštuje sezonalnost voća i povrća. Vinska lista sadrži 150 etiketa, s velikim izborom međimurskih vina.

Korak, Plešivica

U srcu Plešivice, restoran Korak njeguje jedinstveni pristup sezonskoj kuhinji, pripremajući jela od sastojaka s vlastita imanja u ladanjskom ugođaju kontinentalne Hrvatske. Nakon što je stekao iskustvo s chefovima poput Ane Roš i Massima Botture, Bernard Korak odlučio je pokrenuti prvi fine dining restoran u regiji s vrlo jasnom filozofijom: ‘Ako nije u sezoni, nije ni na stolu.’

chef Bernard Korak restoran Korak, Plešivica

Meni restorana s Michelinovom zvjezdicom inspiriran je plešivičkim krajem i bogatom paletom sastojaka od malih plešivičkih proizvođača, poput svježeg kravljeg mlijeka od kojeg se proizvode sirevi, skute za tortelline i kiselog vrhnja za ručno tučeni maslac, samoniklog bilja koje raste na imanju, svježe ulovljene pastrve iz ribogojilišta na izvoru potoka ili smuđa iz Crne Mlake, te ostalih divljih okusa Plešivice koji se kombiniraju s Korakovim vinima.

Latibula

Latibula Retreat, projekt koji potpisuju poznati chef Dino Galvagno i Ivana Kukić, otvara vrata nevjerojatnog bijega u srce Like, gdje vas spokojni pejzaži pozivaju na potpuno uranjanje u svijet tišine i opuštanja.

Latibula retreat, Lika chef Dino Galvagno

Kao jedinstveni koncept, Latibula nudi luksuz koji je u današnje vrijeme sve teže pronaći kao što su mir, uživanje u netaknutoj prirodi i kvalitetne domaće namirnice. Vodeći se načelom samodostatnosti i održivosti,

Dino Galvagno hranu priprema od svježe ubranog povrća, voća i šumskih namirnica, kao i drugih lokalnih mesnih ili mliječnih sastojaka na dan kada se poslužuje uz pratnju prirodnih vina, ekološkog piva i prirodnih domaćih napitaka od planinskog bilja, plodova i meda s imanja. Kao dio cjelokupnog iskustva Latibula nudi smještaj i različite vrste aktivnosti poput joge, izleta i tematskih radionica.

Fotografije Campanelo / Nino Stojić, Vinski vrh, Mala Hiža / Denis Perčić, Korak / Berislava Picek – Cropix & Latibula / Sanjin Kaštelan & Ivana Kukić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above