Lumbarda: U okrilju znamenitog grka3 min

Lumbarda je popularna ne samo zbog slavnog grka već ladanjskog ugođaja gdje pješčane i šljunčane plaže te čisto, azurno more pružaju nezaboravno iskustvo

Malo mjesto Lumbarda, na sjeveroistočnom dijelu otoka Korčule, izgrađena je oko male uvale s marinom i na pješčanim brdima iznad same uvale, a okružena je nepreglednim pjeskovitim vinogradima i maslinicima.

Zašto posjetiti pitoresknu Lumbardu?

Samo mjesto predstavlja prvu grčku koloniju na otoku Korčuli, iznimno je slikovito, a osim što se u njemu osjeća ribarski ugođaj, domaćini su nekako posebno ljubazni. Naime, podno brežuljka na poluotoku Koludrt je pronađena iznimno značajna Lumbardska psefizma, spomenik s grčkim natpisom iz 3. st. prije Krista koji dokumentira osnutak starogrčke kolonije na mjestu današnje Lumbarde. Tako je ovo malo mjesto na velika vrata ušlo u svijet arheološke znanosti s jednim od najstarijih pisanih spomenika u ovom dijelu Europe.

Prošetajte do Župne crkve sv. Roka, glavnog zaštitnika mjesta, koja se nalazi na vrhu brežuljka u starom gradu s kojeg puca pogled na dvadesetak razigranih otočića tog očaravajućeg mikroakvatorija pa kroz drvored murvi nastavite šetnju prema pješčanim vinogradima koji su ujedno i kolijevka vinske sorte grk.
Lumbarda
More ispred same uvale obiluje pličinama, hridima i otočićima

Naime, grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde. Neki pretpostavljaju da su ga na Korčulu prenijeli Grci još prije 500. godina prije Krista, a neki da je ime dobio po gorkastom okusu vina.

Ako želite pobjeći od gužve, a pri tome noć provesti na sigurnom, obavezno posjetite tihu marinu Lumbarda

Ako se zaželite čašice dobrog vina ili, pak, vrhunske spize, obavezno posjetite agroturizam Zure koji nudi svježu jadransku ribu i povrće iz vlastita vrta u mediteranskoj bašti. A ljubitelji vrhunskog vina svakako trebaju posjetiti agroturizam Bire koji se nalazi u blizini crkve pa uz fregulu sira uživati u prvoklasnim vinima grka i plavca malog.

Pješčane plaže Lumbarde

Ako vam je do akcije, unajmite bicikl i provozajte se kroz vinograde do pješčane uvale Pržina ili kroz maslinike, preko Gornjeg Blata, strmom stazom do vidikovca s kojeg pogled seže sve do otoka Lastova, Glavata i Mljeta.

Pješčana plaža Pržina zaštićena je od sjevernih vjetrova, a plitka joj uvala okrenuta prema jugu omogućuje ugodno kupanje već u predsezoni. Udaljena tek nekoliko minuta šetnje od Pržine, kroz vinogorje grka, plaža Bilin žal ima pogled prema sjeveroistoku, poluotoku Pelješac i otocima korčulanskog arhipelaga, dok s plaže Tatinja, idealne plaže za djecu gledate ka sjeveru. Ukoliko ste se smjestili u centru starog grada, na sjevernom dijelu lokalne marine nalazi se šljunčana plaža.

Marina Lumbarda

More ispred same uvale obiluje pličinama, hridima i otočićima pa obavezno obratite pažnju na navigacijsku kartu prilikom plovidbe ovim akvatorijem (ograničenje brzine 4 čvora) i prilikom samog uplovljavanja u Lumbardu. Iako se u njoj bura osjeća jako, marina Lumbarda je dobro zaštićena od svih vjetrova koljenastim molom, a dubine (između 8 i 1,5 m) se prema dnu uvale smanjuju pa neka pogled uvijek bude na dubinomjeru.

Cijena veza je niža nego u ACI marini Korčula, a na raspolaganju su vam priključci za vodu i struju, tuševi i toaleti. Poseban gušt je nakon što vežete brod posjetiti kafić iza kantuna na maloj plaži sa šarolikim pogledom na arhipelag između Korčule i Lumbarde koji broji dvadesetak otočića.

Lumbarda
Iako se u njoj bura osjeća jako, marina Lumbarda je dobro zaštićena od svih vjetrova

Za šušur i noćni život tu je grad Korčula udaljen svega šest kilometara. Pred vama je mnoštvo opcija: usidriti se možete u pješčanim uvalama Bili žal i Pržina, sidro možete baciti s južne strane otoka Badije koju krasi franjevački samostan ili, pak, s južne strane otočića Stupe gdje se smjestila i istoimena, nadaleko hvaljena konoba. Za koju god varijantu se odlučili, tirkizno more će vas okruživati, a slikovitost cjelokupnog ambijenta zasigurno očarati.

Fotografije M. Jelavić, B. Kačan i I. Pervan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above