Michelin restorani u Hrvatskoj



9 min

Nagrađeni restorani nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju

Kada je 2017. godine, početkom veljače, na svom Twitter profilu Michelin objavio prvu zvjezdicu u Hrvatskoj, ovaj značajan događaj prokomentiran je od iznimne važnosti za promociju i napredak hrvatske restoranske scene. Tih smo dana bili iznimno ponosni na Tjitske i Danijela Đekića, vlasnike restorana Monte. Čestitke su pljuštale sa svih strana, iako je malo tko doista poznavao njihov put do uspjeha.

Restoran Monte, Rovinj

Naime, Danijel je 1985. napustio studij građevine i krenuo raditi kao konobar upravo u Monteu. Nekoliko godina kasnije počinje kuhati te upoznaje Nizozemku Tjitske s kojom seli u Utrecht. Tu otvaraju restoran, no 2001. godine se vraćaju u Rovinj i preuzimaju Monte.

Restoran Monte već prema tradiciji svoja vrata zatvara u zimskim mjesecima kako bi ih uoči Uskrsa otvorio i pred sladokusce izvadio svoje bogate tanjure. Sezonski plodovi odabrani od malih i autentičnih lokalnih ribara, farmera i proizvođača njihova su svakodnevna inspiracija za jela čiji je imperativ istaknuti izvorni okus namirnica.

Današnja ponuda oslanja se na tri degustacijska menija Red, Green i Blue. Red čini šest sljedova pripravljenih na način koji naglašava i čuva izvorni, esencijalni okus i arome kao što su sipa, dagnje, tuna, kovač, vepar i janjetina s Cresa. Green degustacijski meni nudi šest sljedova originalnih jela iz njihove bogate riznice recepata od povrća, samoniklog bilja i mliječnih proizvoda kao što su savijača zeljanica, ombolo od karfiola i pistacio sladoled s jasminom.

U trećem Blue meniju predstavljaju šest intrigantnih kreacija u kojima kombiniraju nove, uzbudljive okuse, teksture i inovativne kulinarske tehnike, gdje će vas oduševiti pripremom kvarnerskog škampa, gofa u bariqueu, boškarina ili pak u vrhunskom desertu millefoglie od rogača i lješnjaka s muškatnom tikvom i marakujom. Koristeći hranu kao univerzalni jezik, jela restorana Monte prožeta su esencijalnim okusima i aromama koja se dugo pamte.

Restoran 360, Dubrovnik

Godinu kasnije zvjezdicu dobiva i restoran 360, smješten u srcu dubrovačkih zidina s najljepšom terasom na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno i sve milo. Za grandiozni uspjeh restorana najzaslužniji su svakako njegov voditelj Rudolf Papac i chef Marijo Curić. Mario je na poziciji chefa od 2015. godine, a u kuhinji restorana 360 radi od 2007. godine.

Neprestano educirajući i bruseći svoje znanje Mario je osjetio rad u kuhinjama najboljih svjetskih chefova te bi pri povratku u 360 nastojao unijeti svježinu i napredak. Njegovu kuhinju možemo opisati kao mediteransku fine dining kuhinju s velikim utjecajem francuske i talijanske, dok posebne tehnike pripreme ponosno pokazuje u svojoj otvorenoj kuhinji. Vođenje restorana i briga oko vinske karte pripada čovjeku nevjerojatne energije i znanja, Rudolfu Papcu.

Ovaj veliki ljubitelj i poznavatelj vina direktno je uključen u gastro scenu Hrvatske te pomno prati trendove. Vinski podrum broji oko 400 etiketa od kojih je veliki broj internacionalnih vina s fokusom na vina Hrvatske i regije, a zahvaljujući tehnologiji Coravin, gostima se nudi i više od 70 vina na čaše. Osoblje restorana redovito broji više od 50 ljudi što zahtjeva savršeno razrađen sistem rada koji će i u najtežim trenucima izbaciti zamamna jela na svoju predivnu terasu i očarati goste koji ovdje dolaze s visokim očekivanjima.

Restoran Pelegrini, Šibenik

U 700 godina staroj palači Pelegrini-Tambača s pogledom na katedralu Sv. Jakova smjestio se po mnogim izborima, najbolji hrvatski restoran Pelegrini u kojem chef Rudolf Štefan s mladim i perspektivnim timom etablira suvremenu hrvatsku kuhinju na jedinstven način. Nakon desetljeća održavanja najvišeg nivoa fine dininga, jela restorana bazirana su na gastronomskom nasljeđu i inzistiranju na sezonskim i lokalnim namirnicama promovirajući male hrvatske proizvođače kao međunarodni adut hrvatske haute cusine scene.

Ako niste imali priliku otkriti zašto je Pelegrini često proglašen najboljim restoranom Hrvatske, uz obaveznu rezervaciju, zaplovite put Šibenika, vežite se na rivu te nakon nekoliko koraka naći ćete se u predivnom ambijentu restorana. Prepustite se degustacijskom meniju i wine pairingu, od kojih će vam se mirisi i okusi srednjodalmatinskog podneblja otkriti u maštovitim gastro kreacijama. Ako vam nedostaje hrabrosti za takav meni, na Pelegrinijevom meniju niska je od 13 maštovitih jela, podijeljena na hladna, topla i glavna jela te deserte.

Možete se malo poigrati i sami sastaviti slijed o minimalno četiri jela. Brancin i maslina, slanutak cikla, Jakovljeva kapica, golci i blitva, patka pašta, sipa paprika, hobotnica, pašticada, pa za kraj kava i malina, samo su neke od mogućnosti menija ‘četiri slijeda’. Povijesna palača Pelegrini pruža obilje ugodnog ambijenta, a kada na vinskoj karti imate nekoliko vina koje su prijateljski napravile poznate vinarije Bibich i Grabovac, shvatit ćete da se u Pelegriniju prema svim aspektima fine dininga odnosi s posebnom pažnjom i ljubavlju.

Draga di Lovrana, Lovran

Boutique hotel & fine dining restoran Draga di Lovrana smješten je unutar parka prirode Učka, na 400-tinjak metara iznad mora s čije se terase restorana pruža panoramski pogled na prirodne ljepote. Obiteljski hotel i restoran otvoren je 2006. godine. Njegovi vlasnici, bračni par Suzana i Christian Nikolac, veliki su zaljubljenici u gastronomiju, a od veljače 2019. godine restoran Draga di Lovrana nosi i jednu Michelinovu zvjezdicu.

Nju je zajedno s timom i voditeljima projekta zaslužio mladi chef Deni Srdoč. Odlaskom Srdoča na mjesto glavnog chefa restorana prošle godine se vratio iskusni chef Zdravko Tomšić, koji je 2005. i postavio koncept restorana Draga di Lovrana. Danas, zajedno s vrsnim chefom Lukom Golešom, chef Tomšić u jelovniku predstavlja čiste okuse, precizne tehnike i moderni osvrt na lokalne tradicionalne namirnice. Skuta, škampi, janjetina, tuna, ljekovito bilje, sve isključivo lokalno, samo su neki od sastojaka kojima se nastoji prezentirati najbolje s Kvarnera.

Restoran Lešić Dimitri, Korčula

Doživite jedinstveno buđenje osjetila okusa i mirisa u Lešić Dimitri restoranu s Michelinovom zvjezdicom, vođen palicom chefa Marka Gajskog. Markova kuhinja, nositelja prestižne Rising Chef Trophy 2022. nagrade prema izboru udruženja Relais & Chateaux, spoj je modernog i tradicionalnog te savršena kombinacija hrvatske i internacionalne kuhinje.

Meni je sačinjen od spoja najboljih lokalnih namirnica uparenih s najkvalitetnijim korčulanskim uljima i vinima koji upotpunjuju duh autentičnosti ovog prekrasnog otoka. Degustacijski meni od šest sljedova za vas će osobno poslužiti glavni kuhar i sommelier, pri čemu gosti imaju mogućnost osobnog izbora vina s vinske karte restorana.

Terasa restorana smještena uzduž srednjovjekovnih zidina grada Korčule, a udaljena samo par koraka od mora pruža romantični panoramski pogled na arhipelag, dok ljetni maestral daje notu svježine za potpuni mediteranski ugođaj. Cilj restorana je da svaki posjet gosta pretvore u posebno slavlje, nezaboravnu ceremoniju uživanja u kojoj se zaboravi na sve i prepusti savršenom spoju okusa, mirisa i atmosfere.

Restoran Boškinac, Pag

Gastronomska priča Boškinca počela je 2003. godine kada Boris Šuljić otvara restoran, uz izrazito ambiciozan start s chefom Stéphanom Macchijem i njegovom desnom rukom, Dinom Galvagnom, koji je u tren zaokupio pažnju hedonista. No, recimo da tek dolaskom mladog Matije Bregeša 2016. godine, Boškinac nagovještava novu kulinarsku eru.

Boškinac

Ovaj mladi kuhar stažirao je u vrlo renomiranim europskim restoranima s tri Michelinove zvjezdice, poput baskijskog restorana Azurmendi, nizozemskog restorana De Librije i poznatog Geraniuma, restorana u Kopenhagenu koji se nalazi na 1. mjestu Svjetske liste 50 najboljih restorana u svijetu. Novi koncept i drugačiji pristup natjerali su ga da sa svojim timom pripremi ozbiljan jelovnik koji je 2020. godine konačno okrunjen jednom Michelinovom zvjezdicom.

Boškinac danas etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju. Pag, u svojoj prividnoj ogoljenosti obiluje kvalitetnim i unikatnim namirnicama. Od glorificirane s razlogom paške janjetine, do sira, mliječnih proizvoda, maslinovog ulja, ribe i škampa iz podvelebitskog kanala, do gotovo beskrajnog opusa začinskog bilja i sočnog povrća i voća iz novaljskog polja naći će se na jelovniku restorana. Za ovu sezonu ulogu glavnog chefa restorana ponovno je preuzeo vlasnik Boris Šuljić koji je oduvijek bio glavni ideolog Boškinčeve gastronomije.

No, iako je priča o uspjehu ovog restorana važna ne samo za Boškinac već i pozicioniranje hrvatske visoke kuhinje, okosnica cijelog koncepta je vinarija koja je sagrađena 2000. godine, kada je u neposrednoj blizini vinarije posađen i vinograd s površinom od 5 Ha. Godinama je vinarija Boškinac svoj vinski renome gradila na blendu merlota i cabernet sauvignona naziva Boškinac cuvée, ali i na divnim vinima od lokalne sorte gegić, što same, a što u blendu sa sauvignonom i chardonnayom. Mjesto je to koje svojom prezentacijom zasigurno osvoji svakog posjetitelja.

Restoran Agli Amici, Rovinj

Restoran čiji meni potpisuje poznati talijanski chef Emanuele Scarello donosi u Rovinj kuhinju koju krasi Michelinova zvjezdica. Smješten u srcu marine, restoran pruža zadivljujući pogled na staru gradsku jezgru Rovinja i na otok Svete Katarine, a gostima jedinstveno i nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Agli Amici Rovinj, koji od rujna 2021. godine ima Michelinovu zvjezdicu, restoran je koji je nastao iz suradnje s obitelji Scarello, koja već generacijama vodi restoran Agli Amici u mjestu Godia, Udine, a koji krase dvije Michelinove zvjezdice. Ovo jedinstveno, profinjeno i elegantno mjesto nalazi se na prekrasnom prostoru između Grand Park Hotela Rovinj i ACI marine, a s njegove se slikovite terase pruža izravan pogled na more.

Ovdje kuhinja priča jezikom teritorija Istre i Furlanije – Julijske Krajine. Prožima se kroz tri degustacijska menija, koje je osmislio chef Emanuele Scarello: Godia, Istra i Rovinj. To su tri putanje koje prenose istu gastronomsku misao vodilju održivosti, strasti i istraživanja restorana Agli Amici.

Alfred Keller, Mali Lošinj

Gurmani lutalice u potrazi za iznimnim jelovnikom oduševit će se restoranom Alfred Keller u Boutique Hotelu Alhambra. Ovaj rijedak dragulj se nalazi na smaragdnim obalama uvale Čikat, najprestižnije adrese prekrasnog otoka Lošinja, a dobio je ime po legendarnom austrijskom arhitektu secesijske austrougarske vile u kojoj se nalazi.

Chef kuhinje Michael Gollenz, koji također dolazi iz Austrije, pokretačka je snaga iza izvrsnih recenzija i impresivnih priznanja, među kojima je i skok na 16,5 Gault Millau bodova nakon što je prošle godine zaradio Michelinovu zvjezdicu.

vanjska terasa restorana alfred keller

Crpeći inspiraciju iz plodne zemlje i bogatog mora, chef Michael vodi goste na zadivljujuće gastronomsko putovanje s izvanrednim jelima napravljenim od najboljih lokalnih proizvoda, poštujući tradiciju, ali i s naglaskom na inovaciju. Nominiran za najbolji fine dining restoran u Europi, Alfred Keller svake sezone oduševljava posjetitelje proširenim dnevnim jelovnikom sa senzacionalnim iznenađenjima poput pohanog kruha s kamenicama.

Restoran Nebo, Rijeka

Na najvišem, petom katu ostakljenog hotela Hilton Rijeka, s pogledom na Kvarner koji oduzima dah, Nebo se vrlo brzo svrstalo u sam vrh hrvatske gastronomske scene. Vodi ga talentirani chef Deni Srdoč koji gastronomiju doživljava kao globalnu umjetničku formu nadahnutu njegovom svakodnevicom i putovanjima tokom kojih istražuje povezanosti lokalnih i globalnih elemenata u svakoj kuhinji, što je utkano u svako njegovo jelo.

Stil kuhanja u Nebu je kombinacija modernih s tradicionalnim elementima, a na jelovniku su zastupljeni sastojci i jela iz svih hrvatskih regija. Glavni sommelier Tomislav Mikinac, sommelierski je prvak Istre i Kvarnera i osmislio je izvrsno složenu vinsku kartu koja se sastoji od više od 500 etiketa i konstantno se nadopunjava.

Dodanu vrijednost restoranu čini bogata ponuda signature koktela i profinjenih lounge jela u Nebo Lounge – u kojem je glavni barmen renomirani Dimitrije Vasilijević. Jela koja se u sljedovima u Nebu elegantno izmjenjuju inspiriraju gotovo romantične osjećaje prema hrani, na prirodan i iskren način – isprepleten s osobnim doživljajima u predivnu cjelinu – vrhunskog gastronomskog iskustva.

Restoran Noel, Zagreb

Jedini zagrebački restoran koji počasno nosi svoju Michelin zvjezdicu savršeno je mjesto za visoku kuhinju i uživanje u bogatoj vinskoj karti, servisu na visokom nivou te ponajboljim koktelima u gradu. Naime restoran Noel otvoren je suradnjom chefa Gorana Kočiša i sommeliera Ivana Juga kada su se 2016. godine odlučili upustiti u pustolovinu otvaranja ambicioznog restorana koji bi se temeljio na visokoj kuhinji s često ‘odbačenim’ domaćim sezonskim namirnicama.

Restoran je munjevito napredovao i u vrlo kratkom vremenu došao do svoje prve Michelinove zvjezdice. Nakon što je restoran 2020. godine napustio chef Kočiš, mjesto chefa je preuzeo jedan od hrvatskih najboljih i najtalentiranijih mladih kuhara Bruno Vokal. Noelov kulinarski tim do svakog jela dolazi polako, a cilj je pružiti jedinstveni doživljaj na tanjuru.

Servis, kao i široka vinska karta, od prvog su dana na zavidnom nivou i već s vrata osjetit ćete poletnu atmosferu i znalački uvježbano osoblje. Mladi barmen Karlo Ferenčak izuzetan je talent čija karta signature koktela otkriva strast prema začinima i čajevima te uvijek prati aktualni Noelov meni kako bi gosti mogli uživati u koktelima uz hranu. Mjesto je to gdje se okus poštuje kao najvažniji adut kuhinje.

Fotografije Dean Dubokovič, Dea Botica, Domagoj Miletić, Agli Amici, Alfred Keller, Boškinac, Pelegrini, Nebo, Monte, Noel, 360 & Draga di Lovrana

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above