Restoran Fešta: Mirisi i okusi Kornata3 min

Ono po čemu je restoran Fešta čuven među nautičarima jest odlična hrana, prekrasan pogled na kornatski arhipelag, otočni mir i tišina, ali i siguran vez

Restoran Fešta danas je jedno od najprestižnijih mjesta na Kornatima, ali i na jadranskoj obali. Smjestio se uz samu obalu, u uvali Golubovac, na Žutu – malom otoku sa strmom i vrlo razvedenom obalom duž koje se nižu robinzonske uvale koje pružaju mogućnost zaklona za ribarske brodice i male jedrilice.

Restoran Fešta
Restoran Fešta

Restoran Fešta djeluje od 1993. godine kao obiteljsko ugostiteljstvo koje je pokrenuo Mirko Mudronja, a naslijedio ga njegov sin Krešimir. Smješten među stoljetnim maslinama i u hladu čempresa, restoran ima otvoreni roštilj na drva, krušnu peć i dva akvarija, a ono što je posebno zanimljivo nautičarima, postoji privezište sa strujom i vodom za 30 brodova koje je besplatno za goste restorana.

Posjetitelji ovog restorana na Kornatima mogu uživati na dvjema prostranim terasama, dok je unutrašnjost uređena u stilu stare dalmatinske konobe. Tu su izloženi brojni ribarski i težački alati, pribor i nošnje – jedna prava zavičajna zbirka.

Restoran Fešta
Restoran Fešta

O dobrom jelu brine se tim mladih ugostitelja predvođenih Krešimirom Mudronjom, a restoran svakodnevno ima u ponudi svježu ribu, školjke i plodove mora. Riba se priprema na kornatski ribarski način, a od specifičnih jela valja izdvojiti carpaccio od bijele ribe, paštetu od ugora i tartar od sabljarke. Treba naglasiti da se u restoranu Fešta može kušati više od trideset vrsta hladnih jela i deserata.

U pripremi jela se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno ekološkim putem od otočnih maslina. Kruh je domaći iz krušne peći, a i tjesteninu rade sami. Iz ponude se izdvaja i impresivna vinska karta sa šampanjcima, pjenušcima, selekcijom bijelih, roze i crvenih vina iz Dalmacije, Istre, kontinentalne Hrvatske, kao i brojnim internacionalnim vinima.

Vinska karta je rezultat dugogodišnjeg ulaganja u znanje, odnose s vinarima, vinogradarima, dobavljačima i gostima i praćenja trendova, pa stoga obuhvaća mnoga vina svuda prisutna, ali i neke raritetne i teže nabavljive boce iz Hrvatske i svijeta.

Ukusne delicije kornatskog restorana
Restoran Fešta

Ono po čemu se još ovaj restoran izdvaja od ostalih na Jadranu jest činjenica da ima vlastiti ekološki sustav. Vlasnici restorana napravili su moćan solarni sustav i desalinizator koji na sat može proizvesti 800 litara pitke vode, a potom su investirali u pročistač otpadnih voda. Posjetiteljima otoka je, uz restoran, na raspolaganju i nekoliko soba i apartmana, a za potpunu relaksaciju tu su kozmetički tretmani i masaža.

Djeca se mogu zabaviti u akvaparku, a u blizini je i mala pješčana plaža. Na otoku nema stalnih naselja, već tu tijekom godine povremeno borave ribari i čuvari stoke, uzgajivači maslina i berači smokava s otoka Murtera, pa gosti, uz dobru spizu, odmor mogu provesti ribareći, jedreći, berući masline ili jednostavno šećući otokom. Ploveći Jadranskim morem u kornatskom arhipelagu, svakako posjetite riblji restoran Fešta i uživajte u otočnom miru, njegovim maslinicima i ‘ovčjim’ stazama, a dan završite s prekrasnim pogledom na uvalu Golubovac.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above