Ono po čemu je restoran Fešta čuven među nautičarima jest odlična hrana, prekrasan pogled na kornatski arhipelag, otočni mir i tišina, ali i siguran vez
Restoran Fešta danas je jedno od najprestižnijih mjesta na Kornatima, ali i na jadranskoj obali. Smjestio se uz samu obalu, u uvali Golubovac, na Žutu – malom otoku sa strmom i vrlo razvedenom obalom duž koje se nižu robinzonske uvale koje pružaju mogućnost zaklona za ribarske brodice i male jedrilice.
![Restoran Fešta](https://www.yachtscroatia.hr/wp-content/uploads/2015/05/festa-01-1024x681.jpg)
Restoran Fešta djeluje od 1993. godine kao obiteljsko ugostiteljstvo koje je pokrenuo Mirko Mudronja, a naslijedio ga njegov sin Krešimir. Smješten među stoljetnim maslinama i u hladu čempresa, restoran ima otvoreni roštilj na drva, krušnu peć i dva akvarija, a ono što je posebno zanimljivo nautičarima, postoji privezište sa strujom i vodom za 30 brodova koje je besplatno za goste restorana.
Posjetitelji ovog restorana na Kornatima mogu uživati na dvjema prostranim terasama, dok je unutrašnjost uređena u stilu stare dalmatinske konobe. Tu su izloženi brojni ribarski i težački alati, pribor i nošnje – jedna prava zavičajna zbirka.
![Restoran Fešta](https://www.yachtscroatia.hr/wp-content/uploads/2018/06/Restoran-Festa-04-1024x682.jpg)
O dobrom jelu brine se tim mladih ugostitelja predvođenih Krešimirom Mudronjom, a restoran svakodnevno ima u ponudi svježu ribu, školjke i plodove mora. Riba se priprema na kornatski ribarski način, a od specifičnih jela valja izdvojiti carpaccio od bijele ribe, paštetu od ugora i tartar od sabljarke. Treba naglasiti da se u restoranu Fešta može kušati više od trideset vrsta hladnih jela i deserata.
U pripremi jela se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno ekološkim putem od otočnih maslina. Kruh je domaći iz krušne peći, a i tjesteninu rade sami. Iz ponude se izdvaja i impresivna vinska karta sa šampanjcima, pjenušcima, selekcijom bijelih, roze i crvenih vina iz Dalmacije, Istre, kontinentalne Hrvatske, kao i brojnim internacionalnim vinima.
Vinska karta je rezultat dugogodišnjeg ulaganja u znanje, odnose s vinarima, vinogradarima, dobavljačima i gostima i praćenja trendova, pa stoga obuhvaća mnoga vina svuda prisutna, ali i neke raritetne i teže nabavljive boce iz Hrvatske i svijeta.
![Ukusne delicije kornatskog restorana](https://www.yachtscroatia.hr/wp-content/uploads/2015/05/festa-06-1024x681.jpg)
Ono po čemu se još ovaj restoran izdvaja od ostalih na Jadranu jest činjenica da ima vlastiti ekološki sustav. Vlasnici restorana napravili su moćan solarni sustav i desalinizator koji na sat može proizvesti 800 litara pitke vode, a potom su investirali u pročistač otpadnih voda. Posjetiteljima otoka je, uz restoran, na raspolaganju i nekoliko soba i apartmana, a za potpunu relaksaciju tu su kozmetički tretmani i masaža.
Djeca se mogu zabaviti u akvaparku, a u blizini je i mala pješčana plaža. Na otoku nema stalnih naselja, već tu tijekom godine povremeno borave ribari i čuvari stoke, uzgajivači maslina i berači smokava s otoka Murtera, pa gosti, uz dobru spizu, odmor mogu provesti ribareći, jedreći, berući masline ili jednostavno šećući otokom. Ploveći Jadranskim morem u kornatskom arhipelagu, svakako posjetite riblji restoran Fešta i uživajte u otočnom miru, njegovim maslinicima i ‘ovčjim’ stazama, a dan završite s prekrasnim pogledom na uvalu Golubovac.