Lošinj Hotels & Villas: Luksuz do krajnjih granica4 min

Kada su nas iz Rolls-Royce tvornice pitali želimo li napraviti novu ‘đitu’ po Hrvatskoj s njihovim automobilom, mi smo rado pristali i uputili se u posjet lošinjskoj uvali Čikat, nezaobilaznom odredištu za elitne goste na Jadranu

Hrvatski Jadran skriva puno mjesta koja se ističu po svojoj ljepoti, prirodnim znamenitostima, a u posljednjem desetljeću i po razini usluge koju nude. Dubrovnik, Hvar, Kornati, Krka…, posjetitelji naše obale imaju bezbroj mogućnosti za uživanje u zaista posebnim mjestima. Ima li među njima posebnijih i možemo li ih uopće rangirati po bilo kojem kriteriju? Realan je odgovor da ne možemo, ali postoji jedno mjesto koje je možemo proglasiti jedinstvenim.

Lošinj Hotels & Villas

Uvala Čikat na otoku Lošinju

Na otoku Lošinju nalazi se uvala Čikat sa stoljetnom tradicijom turizma, koji danas dobiva svoj novi sjaj i zamah. U prvom redu, tamo se nalaze najluksuzniji hoteli i vile s ove strane Jadrana, a dio su portfelja hotelskog brenda Lošinj Hotels & Villas, čija razina usluge ‘debelo’ nadilazi njihovo inače vrlo bogato i ekskluzivno uređenje.

Sam otok Lošinj od davnina je poznat kao klimatsko lječilište, ima blagu i ugodnu klimu, kristalno čisto more, miomirisan zrak te natprosječan broj sunčanih dana. Nakon ere jedrenjaka u kojoj su istaknuto mjesto imali lošinjski pomorci, još u doba Austro-Ugarske, prije stotinu i dvadeset godina, događa se turistički procvat Lošinja. Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi i velikom broju sunčanih sati, boravak na ovom otoku smatrao se čak ljekovitim. Mali i Veli Lošinj postaju jednim od najstarijih i najznačajnijih turističkih središta na Jadranu, prvo kao omiljena zimska klimatska lječilišta austrougarske aristokracije, a zatim i kao ljetni kupališni raj za bogate građane.

Rolls Royce Lošinj Hotels & Villas
Obilazak Lošinja skupocjenim automobilom pokazao se kao pravi potez

Lošinj Hoteli i vile

Uvala Čikat jedna od najljepših i najintimnijih uvala na otoku i danas je točka isprepletanja vrhunskih eno-gastronomskih doživljaja, vrhunskog smještaja i svih popratnih usluga koje će zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje Jadrana.

Boutique hotel Alhambra

U svemu tome bitnu ulogu ima boutique hotel Alhambra koji je za Gabriele Kersten, rođenu kao barunica Gregory, 1912. projektirao poznati bečki arhitekt Alfred Keller, te je bio primjer luksuznog i vrhunski opremljenog hotela svog vremena pružajući svojim gostima ugodan boravak tijekom čitave godine. Dio Kellerova projekta je i lijepo kupalište ispod hotela, s lučno zatvorenim nišama kabina, koje su u hladnijim mjesecima služile i kao zaklon za okrepljujuće ‘sunčane kupke’.

Hotel Alhambra u uvali Čikat Lošinj Hotels & Villas

Prolazilo je vrijeme, mijenjali su se vlasnici, no hotel Alhambra u svojih više od sto godina postojanja nikada nije promijenio ime, što je prava rijetkost u svijetu (ne samo) hrvatskih povijesnih hotela. Danas taj hotel, inače član grupacije Small Luxury Hotels of the World, nudi najluksuzniji smještaj na Lošinju, a i u Hrvatskoj za goste istančanog ukusa, koji su navikli na vrhunsku, personaliziranu uslugu i elegantnu udobnost. Hotel ima 36 deluxe soba i 15 suitova.

Dio hotela čini i vila Augusta, sagrađena oko 1908. u izrazito secesijskom stilu. Svojom fasadom bogato ukrašenom ornamentima, štukaturama i filigranski razigranim ogradama balkona i skladno oblikovanim vrtom svakako zaslužuje svoje ime Augusta ili ‘uzvišena’. To je mjesto gdje se duh vremena savršeno sjedinjuje s modernom udobnošću i izvrsnom uslugom.

Lošinj Hotels & Villas
Villa Hortensia s kvalitetom usluge podignutom na novu potenciju

Villa Hortensia se iznajmljuje cijela i ima sedam suiteova i jednu sobu te je sjevernojadranska konkurencija vjerojatno najpoznatijoj jadranskoj vili, Sheherezadi u Dubrovniku. I ova je predivna vila karakteristične austrougarske arhitekture, okružena vrtom te raspolaže vanjskim bazenom s grijanom morskom vodom,  sunčalištem i privatnom plažom, a gostima je na raspolaganju batler i chef. Cjelokupan prostor vile je otvoren, prozračan i svijetao, a za najljepši ugođaj u bilo koje doba dana, pobrinuo se jedan od vodećih arhitekata za svjetlo, Dean Skira, koji je osmislio poseban sustav rasvjete, prilagođen svakom kutku ovog luksuznog zdanja.

Hotel Bellevue u uvali Čikat

Mi smo bili jako zadovoljni smještajem u hotelu Bellevue, iskustvom za koje se isplati provesti barem vikend u Malom Lošinju, a osim brojnih luksuznih sadržaja najviše nas se dojmila ljubaznost domaćina i njihovog osoblja. U svakom trenutku se možete obratiti srdačnom zaposleniku koji će se svojski potruditi udovoljiti vašim željama. Kapa dolje za gostoprimstvo domaćina koje nadmašuje viđeni luksuz, što, vjerujte nam na riječ, uopće nije lako.

Rolls-Royce Ghost & Lošinj
Hotel Bellevue s pet zvjezdica

Ovaj hotel jedinstvene arhitekture pruža bogatstvo pomno biranih detalja koji uključuju elegantnu spa kliniku s vlastitim spa vrtom, suvremeno opremljenom relax i fitness zonom, te prostranim unutarnjim i vanjskim bazenom s morskom vodom. Hotel pruža novu generaciju spa usluge osmišljene u suradnji s liječnicima, nutricionistima i kineziolozima.

Za luksuzno uživanje u odmoru i izbjegavanju gužvi na prometnicama, gostima Lošinj Hotels & Villas na raspolaganju je zrakoplov Beechcraft King Air C90B, koji može prevesti šest putnika, a letovi se organiziraju na upit kako iz domaćih, tako i stranih zračnih luka.

alhambra-usluga

U uvali Čikat možete privezati i jahtu u posjetu njezinim sadržajima, gledajući preko puta, na rtu uvale u zavjetnu crkvicu lošinjskih pomoraca – tzv. Anuncijatu koja očito i dalje štiti generacije žitelja Lošinja – ovog puta na malo drukčiji način. Nama se čini kako se, uz već do sada viđeno, njegovi stanovnici poznati po pomorstvu i brodogradnji ne trebaju bojati za svoju budućnost.

Rolls-Royce Ghost & Lošinj
Idilični pejsaži zaštitni su znak cijelog akvatorija

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Mario Jelavić & Jadranka hoteli

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above