Otok Šipan: Vodič za osamljeni biser juga5 min

Vjerojatno najtiši i najbolje očuvan otok u Elafitima, Šipan je mjesto za opuštanje i prikupljanje snage za nove životne izazove

Kao najveći među Elafitima, otok Šipan se nalazi otprilike sat vremena plovidbe od Dubrovnika. Za romantiku kojom ovaj dio Jadrana odiše je zaslužna i činjenica kako je Šipan otok koji je možda najmanje promijenjen u Dalmaciji u zadnjih dvadeset godina. Poneko novo zdanje i – to je to.

Šipan je otok maslina, ljetnikovaca i crkvica

Ovo je fotografija Šipanska luka jedrilice
Šipanska luka sve je posjećenija nautička destinacija, a jedan od razloga su i dobri restorani

Šipan je otok na kojem se nalaze 42 stara ljetnikovca, 34 crkve i crkvice te mnogobrojne kapelice, a svakako prošetajte do Kneževe palače koja se nalazi malo poviše Šipanske luke, obiđite ljetnikovce obitelji Sorkočević i Katina te župnu crkvu Stjepana Prvomučenika.

Šipan je u Guinnessovu je knjigu upisan zbog najvećeg broja maslina po četvornome metru, koje su posljedica tradicije, ali i činjenice da na otoku postoje izvori pitke vode i bogato tlo.

Šipanska luka

Otok Šipan je u povijesti zbog toga korišten kao ‘rezervno’ polje Dubrovačke Republike, a plodna ravnica koja se prostire po sredini otoka danas je samo spoj dvaju glavnih mjesta na otoku, Suđurađa i Šipanske Luke, dok je većina oranica zarasla.

Uplovljenje u Šipansku luku u suton poseban je doživljaj pri čemu se gotovo svakom putniku javi želja da kupi neku staru kamenu vilu ili ljetnikovac i skrasi se u ovom rajskom kutku naše planete.

Naime, Šipanska luka (42° 43.8′ N, 17°52′ E) je bila omiljeno mjesto odmora dubrovačkih gospara, a do danas je, kako na sreću mještana, tako i sezonskih posjetitelja, ostala pošteđena masovnog turizma.

Kao jedina prava nautičarima vidljiva promjena, nad Šipanskom Lukom dominira novoizgrađeni kompleks u koji je navodno uloženo trideset i pet milijuna eura, dok se na otoku obnavljaju vile negdašnje dubrovačke gospode.

Restorani na Šipanu

Osim mira i tišine, gastronomska ponuda u restoranima također je jedan od razloga zašto otok Šipan postaje sve posjećenija nautička destinacija.

Ovo je fotografija Šipanska luka
Čisto more posebno bogato ribom, obilje zelenila i neki od najboljih restorana na Jadranu privlače na otok Šipan sve više gostiju željnih mirnog odmora

Naime, restoran Kod Marka koji se nalazi u SW dijelu uvale Šipanske luke jedan je od najboljih na Jadranu. Imaju nekoliko bova ispred restorana, jako mali broj stolova i unaprijed određeni riblji meni, a na vama je samo da se prepustite vrsnim receptima i intimnom morskom ambijentu. Izvrsna alternativa je konoba Tauris, koja se nalazi u srcu mjesta, a čiji je morski meni vrijedan svake preporuke!

U uvali se možete vezati uz kamenu rivu koja se nalazi na istočnoj obali gdje je nautičarima na raspolaganju desetak vezova, a s obzirom da je uporište muringa daleko od rive prilikom uplovljavanja pripazite na propelu kako se ne bi zapetljala o konop (muring).

Na SW dijelu Šipanske luke se nalazi dvadesetak metara dug pristan ispod kojeg je dubina 2,5 m tako da se i tu može bočno vezati jedna jedrilica.

Sidriti se može po cijeloj luci, ali treba ostaviti dovoljno manevarskog prostora za putnički brod koji se vezuje za unutrašnju stranu mola. Za juga se u cijeloj uvali osjećaju jaki udari vjetra, ali ne stvaraju probleme brodovima, već je daleko najopasnija tramontana koja zapuše nakon ljetnih nevera.

šipanska luka južni jadran

Za vrijeme anticiklone, noću se u uvali javlja lokalni termički vjetar ‘stončica’ koji može zapuhati i snagom neverina – dolazi iz pravca Stona na Pelješcu (NW), a razlog te pojave sami možete spoznati ako obratite pozornost na masivnost i nadmorske visine tog nautički, ali i gastronomski primamljivog poluotoka.

U maloj laguni svijetlih boja koju s jedne strane zatvaraju sjeverne obale otoka Šipana, a s druge otočić Mišnjak usidri se tek pokoji brod, kao i u intimnim uvalicama koje su se smjestile sa sjeveroistočne strane otoka Jakljana.

U potonjim, borovi doslovno ljube more, a boje se prelijevaju od tamnozeleno do kobaltnoplave i za koju god uvalu se odlučite na potezu od otočića Crkvine do najsigurnije uvale Veli Jakljan zasigurno ćete uživati u intimi i ambijentu po kojem su Elafitski otoci poznati.

Ovo je fotografija otok Jakljan
Uvala Veli Jakljan na otoku Jakljanu pravi je izbor za nautičare koji žele intimu uz šum valova

Ako se ne očekuje jugo, noć možete provesti na impresivnom mjestu, u visokim stijenama omeđenom prolazu između otoka Šipana i susjednog Jakljana.

Pripazite na podvodnu hrid, bacite sidro i vežite dva krmena konopa za hridi i budite uvjereni da slično mjesto nećete tako lako opet pronaći. Kad dobro usidrite brod opustite se uz čašicu rashlađenog pića i jedan od ljepših prizora zalaska sunca.

Izlet do Suđurađa

Ovo je fotografija Suđurađ otok Šipan
Pitoreskni Suđurađ na otoku Šipanu skriva pravi arhitektonski dragulj – palaču Skočibuha

Ako se odlučite za izlet do mjesta Suđurađ svakako obiđite jednu od najljepših vila dubrovačkog područja – staru palaču Skočibuha, pa prošetajte mediteranskim vrtom, obiđite dvije kule koje su služile za obranu od gusara, mlinicu, ali i jedini sačuvani primjer drvenog balkona iz tog renesansnog razdoblja.

Restoran Bowa

Ovo je fotgrafija otok Šipan restoran Bowa
Otok Šipan krije nekoliko svjetski poznatih gastronomskih destinacija, a jedna od njih je i restoran Bowa

U blizini Suđurađa nalazi se i restoran Bowa. U malenoj uvali s prekasnom plažom i tirkiznim morem čeka vas gastronomska fantazija koju je najbolje opisati kao ‘fine dining u džungli’.

Otok Šipan, Šipanska luka i Suđurađ plove svojim meditativnim svemirom, a magični arhipelag Elafitskih otoka osvaja svakog nautičara koji ih posjeti.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above