Pravo je vrijeme da ovo ljeto istražite otok Korčulu7 min

Otok Korčula predstavlja atraktivnu sponu između 110 nm udaljenog Dubrovnika i Splita, pa bez obzira iz koje antičke ljepotice odlučite započeti svoje krstarenje, ovog magičnog otoka svakako se trebate ‘dotaknuti’

Korčulu krasi čitav spektar nautičkih, arheoloških, gastronomskih i avanturističkih doživljaja. Otok se gotovo 30 nm razvukao u smjeru istok – zapad, a na tim krajnjim točkama kao svjetionici ‘stražare’ očaravajuće lijepi gradovi – Korčula i Vela Luka. Sjeverne obale dio su popularne plovidbene rute od grada Hvara do grada Korčule, dok južne obale predstavljaju raj za nautičare koji tragaju za skrivenim i manje posjećenim morskim kutcima.

grad korčula
Grad Korčula kruna je ljepote ovog otoka, uz moćan ‘orkestar’ od 20 skladno nanizanih otočića

Dragulj otoka – grad Korčula

Grad Korčula kruna je ljepote ovog otoka. Uz nju se okupio moćni ‘orkestar’ sačinjen od malog ribarskog mjesta Lumbarde te 20 skladno nanizanih otočića. Međutim, za vrijeme navigacije ovim hipnotizirajuće slikovitim akvatorijem svakako treba pripaziti na ograničenje brzine od četiri čvora i na nekolicinu označenih pličina. Koliko je interesantno šetati korčulanskim ulicama, toliko je fascinantno uživati u pogledu na taj pravi mali dragulj s mora.

Sama ljepota grada, visokih zidina i kula, najčešće toliko zaslijepi da pri tome zaboravimo razlog zbog kojeg je taj grad u prošlosti tako dobro utvrđen. Naime, tada se čitava plovidba Jadranom odvijala kanalima i prolazima među otocima, a tko je držao u rukama Korčulu, vladao je i toliko značajnim Pelješkim kanalom, pa ne čudi činjenica da se tu toliko presudnih pomorskih bitaka odvilo.

lumbarda otok korčula

Otok Korčula ima tri marine

Na otoku se nalaze tri marine – Marina Lumbarda, Marina Korkyra, a najpoznatija ACI marina Korčula usidrila se u samom gradu Korčuli, što joj daje posebnu notu ljepote. Zaštićena je od svih vjetrova osim bure, kada nije dopušten vez na vanjski lukobran koji predstavlja omiljeno okupljalište luksuznih jahti. Kao alternativna opcija moguće se vezati na rivu sa zapadne strane grada, koja, pak, ne nudi siguran zaklon od nevera sa zapada.

Bezbrižnu noć možete provesti i u tri milje udaljenoj Marini Lumbarda, u kojoj vlada znatno intimnija atmosfera. U toj maloj marini se naleti bure također snažno osjećaju, ali ne predstavljaju opasnost za plovila. Ljubiteljima sidrenja se u ovom akvatoriju nudi čitava paleta mogućnosti.

vrnik otok korčula badija

Sidro možete baciti s južne strane otoka Badije, koju krasi franjevački samostan, duga šetnica te pitomi jeleni, ili s južne strane otočića Stupe, gdje se smjestio ekskluzivni i rado posjećeni beach bar Stupe. Usidriti se možete i uz južne obale naseljenog otoka Vrnika ili, pak, u pješčanim uvalama Bili žal i Pržina, koje su se zavukle uz istočni rt otoka Korčule. Za koju god varijantu se odlučili, tirkizno more će vas okruživati, a slikovitost cjelokupnog ambijenta zasigurno očarati.

Otok Korčula – južne obale

Južna strana otoka Korčule nalazi se izvan glavnih nautičkih tokova i ‘zrači’ robinzonskim ugođajem. Do većine tih južnih uvala vodi tek makadamski put, krasi ih nekolicina kamenih kuća, gusta borovina, klifovi i mala žala čije su oblutke oblikovali južni vjetrovi. Uvala Rasohatica, Pavja luka, Orlanduša… teško je reći koja je od njih čarobnija, ali ipak daleko najljepše žalo na otoku nalazi se u povećoj Pupnatskoj luci.

otok korčula plaža istruga
Južne obale otoka Korčule raj su za nautičare koji tragaju za skrivenim morskim kutcima

otok korčula prižba

U toj uvali, na pjeskovitom dnu mjestimično prekrivenom travom, moguće se dobro usidriti i provesti noć, ali pri tome treba imati na umu da se noću snažni termički vjetar spušta niz okolne strme padine. S obzirom da do Pupnatske luke vodi i cesta, najčešće je prepuna kupača pa nakon morskog osvježenja zaplovite dalje prema zapadu i potražite intimnije zaklonište za noć.

Arhipelag između uvale Brna i Tri luke je iznimno razveden i ukrašen mnogobrojnim otočićima, ali prirodne ljepote samog otoka Korčule na tom dijelu, nažalost, narušava neugledna novogradnja. Najpopularnije sidrište predstavlja uvala Tri luke. Kako joj ime govori, sastoji se od tri kraka, a najljepše se usidriti ispred najzapadnijeg, ujedno najmanje uvučenog kraka. Taj dio je sačuvao iskonsku ljepotu i nije narušen mnogobrojnim novogradnjama, a možete i zaplivati do malog žala ili prošetati se do neke od lokalnih konoba.

veli pržnjak

Tri luke će vam pružiti zaklon po svim vjetrovima, osim po južnim, a u tom slučaju u zavjetrini otočića Veli i Mali Prženjak, koji su se smjestili odmah nasuprot, možete potražiti miran san. Tirkiznu lagunu između Pržnjaka krasi nekoliko prelijepih žala nad kojima se nadvilo tek par sezonski naseljenih kuća pa ne čudi što ovu osamljenu lagunu rado posjećuju nautičari.

Otok Korčula – zapadne obale

Zapadni dio otoka ocrtava razvedeni Velolučki zaljev i grad Vela Luka, koji se ‘ugnijezdio’ u samom dnu ovog opjevanog zaljeva. More u samoj Veloj Luci nije najbistrije, a grad otkriva svoju jedinstvenu ljepotu tek kada se zavučete među kamene ulice koje su se skrile od pogleda s mora. Noć možete provesti na rivi istočno od benzinske crpke, gdje je postavljeno 25 muringa, ili se vezati za jednu od 15 bova.

vela luka otok korčula
Zapadni dio otoka ocrtava razvedeni Velolučki zaljev i grad Vela Luka, koji se smjestio u samom dnu zaljeva

Međutim, i tu olujni zapadnjak stvara bibavicu, a jugo puše s jakim udarima s istoka pa je u tom slučaju mnogo bolja opcija vezati se u novootvorenoj, moderno opremljenoj Marini Korkyra. Najatraktivniji dio Velolučkog zaljeva je tirkizna uvala Gradina, koja je omiljeno sidrište mnogih nautičara.

Odlično je zaštićena od sjevernih, istočnih i južnih vjetrova, a slabije od zapadnih i jugozapadnih pa je potreban oprez ako se očekuje nevera. Dubine se kreću oko šest do sedam metara, što je čini iznimno pogodnom za sidrenje, a u njoj je postavljeno i dvadesetak bova. U dnu uvale nalazi se u kamenom stilu lijepo uređen restoran čiji je vlasnik dugo radio kao skiper pa ako vam zatreba neki nautički savjet, na pravom ste mjestu da potražite pomoć.

proizd proizd

Tek 2,5 milja udaljen otok Proizd biser je ovog akvatorija. Ovaj mali otok njegova nedovoljno zaštićena sidrišta čuvaju od najezde nautičara. Sjeverne pitoreskne uvale krase savršeno izmodelirani kameni oblutci i ‘ispeglane’ bijele ploče idealne za sunčanje, dok se s južne strane nalazi najbolje sidrište na otoku – uvala Batala.

Turistički brodovi redovito iz Vele Luke do spomenute uvale prevoze dnevne posjetitelje pa je u obližnjem restoranu ‘Proizd’ uvijek ljeti živo. Međutim, kada noć padne, posjetiteljima je zabranjen boravak na otoku pa samo nautičari imaju priliku osjetiti iskonski titraj ovog nenaseljenog otoka.

otočići pred vala lukom

Otok Korčula – sjeverne obale

Od Proizda do početka Pelješkog kanala nautičarima se nude tek dva manja zakloništa – Prigradica i Račište. Riječ je o malim mjestima na čijim lukobranima povremeno prenoći pokoje čarter-plovilo. Zaplovite magičnim Pelješkim kanalom koji s jedne strane krase strme, zelene padine poluotoka Pelješca, a s druge znatno pitomije obale Korčule.

Ovaj kanal je prvenstveno prepoznat kao omiljeno mjesto surfera jer je zbog efekta Venturijeve cijevi u kanalu gotovo uvijek vjetrovito. Samo pet milja prije grada Korčule smjestila se uvala Kneža. Ovo je još jedno zadivljujuće mjesto tirkiznih boja mora koje nudi dobar zaklon od popodnevnog maestrala.

račišće otok korčula

Međutim, imajte na umu da je Kneža omiljeno sidrište i turističkih trabakula pa se je u njoj uvijek nađe veći broj plovila. Obogaćeni ‘morem korčulanskih doživljaja’ završit ćemo ovu plovidbu tamo gdje smo je i počeli, u rodnom mjestu Marka Pola – bajkovitom gradu Korčuli.

Što vidjeti i doživjeti na otoku Korčuli?

Jednom kada se iskrcate na kopno, Korčulu vrijedi doživjeti i u njezinim autentičnim detaljima, u kojima se isprepleću bogata povijest i osobna interpretacija korčulanske sadašnjosti

zvonik katedrale sv. Marka otok korčula

1. Sa zvonika katedrale sv. Marka imate priliku uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na staru gradsku jezgru jednog od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu i otočiće arhipelaga

2. Posjet palači Gabrielis ujedno je i posjet Gradskom muzeju, koji čuva arheološku zbirku, dokumente i predmete iz života i povijesti grada, a valjalo bi posjetiti i rodnu kuću svjetskog moreplovca Marka Pola, najpoznatiju korčulansku turističku atrakciju.

3. U srpnju i kolovozu svoja nepca počastite kušanjem vina od autohtonih bijelih sorti otoka, pošipa i grka, tijekom Festivala vina u mjestima Blato, Čara, Smokvica, Korčula i Lumbarda.

mjesto čara na otoku korčuli

4. Na pjeskovitom tlu kojim obiluje biser otoka Lumbarda, osim fantastičnog grka, uspijevaju i posebne sorte lumbarajskih cherry rajčica i tikvica koje u sezoni možete pronaći na lokalnoj pjaci.

5. Žrnovska makarunada već godinama privlači mnogobrojne goste koji na toj manifestaciji imaju priliku ‘vrtit makarune’ (tradicionalna vrsta tjestenine), kušati ih s gustim šugom od govedine ili ih, pak, kupiti.

6. Korčulanski barokni festival pruža nezaboravan doživljaj izvedbi vrhunskih baroknih glazbenika u jedinstvenom okruženju spomenika kulture otoka Korčule tijekom prve polovine rujna.

plaža pržina u mjestu lumbarda otok korčula

7. S oko 400 kilometara biciklističkih i pješačkih staza kroz stoljetne vinograde i maslinike, nepregledne guste borove šume i raznorazna arheološka nalazišta, otok Korčula je idealna destinacija za one željne aktivnog odmora.

8. Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti svakog mjesta koje posjetite, stoga s otoka ne smijete otići ako niste probali lumbliju, tradicionalni dizani kolač bogate mediteranske arome.

žrnovski makaruni

9. Voćni smoothie, prefini gluten-free kolači i zdravi doručak samo su dio ponude slastičarnice Aurora, gdje možete započeti svoja jutra na Korčuli.

10. Vrhunski gurmani i ljubitelji biranih komada vrhunskog mesa zasigurno će zapisati Steak house Maretu i za nove posjete.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Boris Kačan, Đorđe Stošić, Damir Pačić, HTZ / Aleksandar Gospić, Korčulanske pjatance & Visit Korčula / Zvonimir Ferina

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above