Krstarenje morskim prostranstvima sjevernog Jadrana6 min

Sjeverni Jadran okrunjen je nizom atraktivnih otoka kao što su Cres, Lošinj, Unije i Susak, a uvale koje ga krase predstavljaju koktel spravljen od najpoželjnijih sastojaka

U itinerarima brojnih moreplovaca nezaobilazne su destinacije na jugu koje privlače nautičare svojom nespornom ljepotom i sadržajima, ali koje danas jedva podnose pritisak sve brojnijih posjetitelja. Tako najpopularnija mjesta postaju i najnapučenija, pa nude sve manje gostima željnim pravog uživanja u moru, a ne samo u činjenici da su prisutni na svojevrsnim ‘must be’ mjestima.

Prekrasan i donekle zapostavljen sjeverni Jadran

U tom kontekstu sjeverni Jadran je bolji od južnog, odredišta za sadržajnu i bezbrižnu plovidbu ne manjka, a uživanje u relativnoj samoći kakvo nude otoci sjevernog arhipelaga nešto je što na ruti između Splita i Dubrovnika možete uglavnom samo sanjati. Svjesni smo da je ljepota u očima promatrača, pa smo rado odlučili ‘baciti pogled’ na sjever te se uvjeriti u atraktivnost tog dijela jadranske obale.

Sjeverni Jadran okrunjen je nizom atraktivnih otoka, a iako posjeduje jednako lijepe atribute kao njegov ‘Južni pol’, od strane nautičara donekle je zapostavljen. Naime, povijesni gradovi Cres, Krk i Rab svojom ljepotom ponosno stoje uz bok Visu, Hvaru i Korčuli, a uvale koje ga krase – baš kao i one južne – predstavljaju koktel spravljen od najpoželjnijih sastojaka.

ruta sjeverni jadran Opatija
Krstarenje sjevernim Jadranom najbolje je započeti iz Opatije

‘Kontinentalce’, odnosno stanovnike metropole dijeli manje od dva sata vožnje od startnog dijela ‘slaloma’ koji meditativno vijuga među sjevernim otočnim biserima. Osim blizine, na ovom dijelu Jadrana uvijek je bilo moguće pronaći miran kutak za sebe, a mir i spokoj vjerojatno će biti nazivnik vaše čitave plovidbe.

Za oslobađajuću morsku avanturu koju vam predlažemo potrebno je pronaći sedam slobodnih dana i domoći se nekog sjevernog nautičkog odredišta kao što je Opatija pa isploviti uz zvukove najljepše melodije – one čije su note sačinjene od šuma vjetra i valova.

Valun, Lubenice i uvala Sveti Ivan

Uz povoljnu vremensku prognozu, zaplovite uz zapadne obale otoka Bjeloglavih Supova, a prve zvijezde vaše ovogodišnje đite dočekajte u okrilju pitoresknog ribarskog mjesta Valun. To je jedno od najslikovitijih naselja otoka Cresa, a osim bajkovitih vizura, mirisi ribljih specijaliteta koji se šire iz lokalnih konoba najupečatljiviji su simbol ovog mjestašca. Posjetite najljepšu plažu ovog akvatorija – uvalu Sveti Ivan.

uvala lubenice
Najljepša plaža ovog akvatorija, u uvali Sveti Ivan, ugnijezdila se podno srednjovjekovne utvrde i spektakularnog mjesta Lubenice

lubenice na otoku cresu pogled iz zraka

Ugnijezdila se podno srednjovjekovne utvrde i spektakularnog mjesta Lubenice, a odmah iza kantuna smjestila se Plava špilja s čijim spektrom plavih boja se jednostavno morate stopiti. Sačuvajte tradiciju i u ovo čudno vrijeme – obogatite se svježim ulovom lokalnih ribara pa neka se mirisi prošire iz vaše brodske ‘kužine’.

U Valunu se možete usidriti ispred duge šljunčane plaže ili pak vezati na malenu rivu uz koju dubina mora ne prelazi 2 metra. Međutim, u slučaju da vas ipak iznenade nepovoljne vremenske prilike, noć provedite u gradu Cresu čija ACI marina predstavlja pravu oazu spokojnog sna.

sjeverni jadran valun
Maleni Valun na otoku Cresu jedno je od najpoznatijih gastronomskih odredišta na Kvarneru

valun

Sjeverni Jadran: otočić Zeča i Plava špilja

Odmah iza kantuna, smjestila se Plava špilja s čijim spektrom plavih boja se jednostavno morate stopiti. U blizini se nalazi otočić Zeča koji s dvije tirkizne lagune čini idealno mjesto za kupanac. Sljedeća nezaobilazna postaja je otok Unije i uvala Maračol.

Ova bivša baza JNA-a vojske predstavlja najbolje zaklonište na otoku, a zbog nenarušenog prirodnog titraja već dugi niz godina uživa iznimnu popularnost među nautičarima. U slučaju da vam nije do kupanja, odlučite se za kopneno razgibavanje i 20-ak minuta dugu šetnju do druge strane otoka gdje se smjestilo jedino naselje na otoku. Ovu noć provedite na otoku koji kao da pripada nekim drugim morima i prostranstvima.

unije
Otok Unije s uvalom Maračol nezaobilazna je destinacija koju rado posjećuju nautičari

Otok Susak prirodni je fenomen sjevernog Jadrana

Otok Susak prirodni je fenomen Jadrana, a već izdaleka se ističu njegovi pješčani brežuljci prošarani trstikom. Usidrite se u tirkiznoj uvali Bok pa prošetajte ovim otokom specifičnog krajobraza, narječja i običaja. Od uvale Bok vodi puteljak do Gornjeg Sela kojeg krase skladne kućice, zvonik i mjesno groblje, a mnogobrojne kamene stepenice ga spajaju s Donjim selom, svojevrsnim centrom zbivanja ovog malog otoka.

pješčani otok susak
Susak je prirodni fenomen Jadrana: pješčani otok specifičnoga krajobraza, narječja i običaja

U slučaju da vam je potreban siguran zakon, voda, struja ili pak nabava veće količine namirnica, zaplovite prema Malom Lošinju – svojevrsnom nautičkom pupku ovog dijela Jadrana. Nakon toga, paleta ‘nemilosrdnog’ izbora opet će se razastrijeti pred vama. Nenaseljene uvale Balvanida i Krivica s razlogom već dugi niz godina krase mnogobrojne turističke plakate.

Posjetite Ilovik, otok cvijeća

Duboko su se zavukle u jugozapadne obale otoka Lošinja, a ovog ljeta taj iskonski mir i ljepote poprilično sigurno neće narušavati ni ‘nametljiva’ turistička plovila. Odmah na otok Lošinj prirodno se nastavlja Ilovik. Laguna koja dijeli spomenuti otok od znatnog manjeg Svetog Petra predstavlja omiljeno sidrište nautičara.

ilovik takozvani otok cvijeća pogled iz zraka
Ilovik zovu još i otok cvijeća, a hoćete li posjetiti ovo mjestašce živih boja, prošetati se otočnim puteljcima ili se prepustiti morskim užitcima na palubi broda, odlučite sami
sjeverni jadran punta križa
Punta Križa pruža pravi mediteranski zen i nudi puno mogućnosti za sidrenje

Ilovik zovu još i otok cvijeća, a hoćete li posjetiti ovo mjestašce živih boja, prošetati otočkim puteljcima ili se prepustiti morskim užitcima na palubi broda odlučite sami. Ljubitelji tirkiza zasigurno neće propustiti barem nakratko spustiti sidro pokraj Male i Vele Orjule, obližnjih otočića koji za mnoge nautičke hedoniste predstavljaju nezaobilaznu ‘dnevnu dozu snova’.

Noć provedite usidreni uz južne obale otoka Cresa koje nose ime Punta Križa. Tu se nalazi pregršt uvala u kojima, ovisno o smjeru vjetra, možete pronaći zaklon po svim vremenskim uvjetima. Sve ove uvale međusobno su spojene pješačkim stazama, a ugodni treking kroz ovu ‘harmoničnu divljinu’ nerijetko začini susret s jelenom, srnom ili nekom manjom divljači. Sljedeći dan nagradit će vas neobičnom plovidbom. More koje postaje sve pliće, plovni put (označen motkama) koji postaje sve uži znak je da ste se približili Osorskom prolazu.

sjeverni jadran lošinj
Čarobni pejzaži lošinjskog arhipelaga krase brojne turističke plakate

Uživajte u pogledu na utvrđeni grad Osor

Prokopan je još u Rimsko doba na veselje tadašnjih, ali i suvremenih moreplovaca, a most koji danas spaja Cres i Lošinj otvara se svakim danom u 9 i 18 sati. Prepustite se užitcima ‘morskog pogleda’ na utvrđeni grad Osor pa nastavite vašu plovidbu u smjeru sjevera. U slučaju da vam je do tirkiza, ovisno o vjetru, posjetite unutrašnju ili vanjsku lagunu otočića Zeče.

Noć provedite u nenaseljenoj šljunčanoj uvali Zaglav ili pak Miračine, ali samo ako očekujete spokojnu noć. Obje uvale na jedan osebujan i samozatajan način preslikavaju ljepote već spomenute obližnje primadone – uvale Sveti Ivan. Sljedećeg jutra provu usmjerite prema gradu Opatiji.

osor pogled iz zraka
Osor

Bez obzira na koju stranu krenete, krug oko Kvarnera zatvorit ćete na zanimljiv i sadržajan način. Po našoj procjeni, odredišta za sedmodnevnu plovidbu možete birati, a ako istu produljite malo južnije, na sjeverozapad zadarskog arhipelaga uz povratak preko Paga i Raba, imate dovoljno ‘materijala’ za bogato dvotjedno istraživanje tog dijela Jadrana.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Boris Kačan, Mario Jelavić, HTZ / Ivo Biočina, Zoran Jelača, Aleksandar Gospić & Shutterstock

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above