Riva 68 Diable na testu: Open iz snova5 min
00:00:59
00:00:59

Elegantna vanjština, spektakularni detalji i dizajnerski sklad krase novi model Riva 68 Diable, koji jednostavno predstavlja najbolje što možete pronaći na tržištu opena u segmentu do 70 stopa

Tijekom jesenskog sajma u Cannesu 2021. godine, grupa Ferretti predstavila je novi Riva model, luksuznu open jahtu imena 68 Diable. Nova Riva uvijek će privući pažnju, a tim više što se radi o do posljednjeg detalja dotjeranom modelu, koji ponovno potpisuje dizajnerski dvojac Mauro Michieli i Sergio Beretta iz studija Officina Italiana Design, koji već 27 godina potpisuju sve nove Riva modele.

Jahta Riva 68 Diable
Rive 68 Diable novo je neodoljivo iskušenje za svakog obožavatelja legendarnog brenda

Savršeno uravnoteženu vanjštinu jahte naglašava kombinacija metalik sive boje (Shark Grey), sjajnih detalja od nehrđajućeg čelika, mahagonija i crno obojenih plastičnih dijelova. Pritom je najveći novitet ovog modela integrirani hard top pokrov kokpita izrađen od karbonskih vlakana. Naime, od prošle godine je Riva prvi put u povijesti počela ugrađivati fiksne hard top pokrove, i to na modele Dolceriva i Rivale, uz friško predstavljeni Diable, sljedeći mnogobrojne zahtjeve s tržišta.

Rivina open jahta
Riva 68 Diable sjedi u segmentu opena duljine manje od 70 stopa poput dijamanta u kruni

Ova jahta, međutim, nudi puno više od toga vrijednog dodatka, ona ‘vrišti’ elegancijom i luksuznim detaljima, baš poput najskupocjenijeg automobila. Krmena platforma čini integralni dio trupa te je spojena s kokpitom stubama s obje strane. Prirodan i neposredan pristup moru dio je stila kojem ova jahta pripada. Iako je ona komforni cruiser s tri kabine, često ćete je vidjeti i kao ‘pomoćnu’ brodicu raskošne vile u funkciji dnevnog plovila.

U garaži ćete naći mjesta za njezinu pomoćnu brodicu, u ovom slučaju Williams 354 te Seabob. Na vrhu garaže nalazi se krmeno sunčalište, a električni bimini ugrađen u hard top zaštitit će i krmeni dio kokpita od sunca. S druge strane sunčališta nalazi se krmeno sjedište, kojem predviđamo status najudobnijeg sjedišta za vrijeme plovidbe ako vas kormilarenje ovom izvanrednom jahtom ne zanima. U krmenom dijelu kokpita nalaze se i velika sjedišta L-oblika s desne i lijeve strane, s koje se nalazi i stol presvučen visokim sjajem lakiranim mahagonijem.

Riva 68 flybridge

Riva 68 Diable ekterijer
Kokpit je natkriven otvorivim hard top pokrovom, te je uređen uz detalje od inoksa, bijele kože i mahagonija

U prednjem dijelu kokpita je upravljački dio s dva sjedišta za kormilara i ledomatom ugrađenim ispod njih. Ispred njih su dva multifunkcionalna Simrad ekrana od 16’. Iako je fiksan, pokrov kokpita ima dva otvora kroz koja se u taj dio plovila propušta dodatni zrak.

Za ugodan boravak na otvorenom nije zadužen samo kokpit, već i prostrani pramac, na kojem se nalaze veliko sunčalište i kauč U-oblika ugrađen ispod vjetrobranskog stakla. Ovaj dio jahte posebno će biti cijenjen kod boravka u lukama jer vam daje potrebnu dozu privatnosti, ali i romantike ako vas interesira plovidba s vjetrom u kosi.

Salon Rivine jahte
Svaki detalj unutrašnjost daje vam osjećaj da se nalazite na posebnoj jahti

Silaskom u unutrašnjost doživljavamo pravu malu Riva inicijaciju. Naime, dizajneri su vješto u relativno maleni prostor ispod palube utkali toliko detalja kojima ‘na čelu piše Riva’ da će vam još dugo nakon posjeta ovoj jahti ostati zapamćen Riva DNK. Inoks detalji, visokim sjajem lakirano wenge drvo, ali i kvake na kojima se ponosno ističe logo talijanskog brenda, daju vam osjećaj da se nalazite na zaista posebnoj jahti, u kojoj se u ovom slučaju nalaze tri kabine, kuhinja i mala blagovaonica.

U krmenom dijelu potpalublja, u punoj širini plovila, smjestila se vlasnička kabina, u kojoj je s lijeve strane smještena kupaonica sa zasebnim tušem i toaletnim prostorom. Centralni dio potpalublja zauzima kabina za goste s dva odvojena ležaja s lijeve i toaletni prostor s desne strane jahte, a ispred njih se nalaze linearna kuhinja s lijeve strane i udobno sjedište L-oblika s desne strane, u čijoj je sredini preklopni stol za blagovanje.

Vlasnička kabina Riva 68 Diable
Vlasnička kabina Rive 68 Diable

U pramčanom dijelu potpalublja nalazi se VIP kabina sa zasebnom kupaonicom, a u krmenom dijelu je kabina za posadu sa zasebnim ulazom koja ima krevet i odvojenu kupaonicu. Ovakav klasičan raspored potpalublja nimalo ne umanjuje ‘wow’ efekt kada dotaknete savršenstvo stila i materijala koji u njemu vladaju.

Ova jahta standardno je opremljena dvama pogonskim strojevima MAN V12 od 1550 konjskih snaga, dok je prototip bio opremljen parom jačih motora od 1650 konjskih snaga, s kojima je ona postizala zavidnih 40 čvorova maksimalne brzine trošeći 670 litara na sat, ali i visoku brzinu krstarenja ostvareno po mirnom moru od 34 čvora, pri čemu je potrošnja bila 490 litara na sat.

rivina jahta 68 diable
Elegancija, sportske linije i dinamičnost – to su ključne riječi Rive 68 Diable

S obzirom na to da je boravak na ovoj jahti čisto zadovoljstvo, ako vam se ne žuri, uštedjet ćete nešto goriva, a jednako uživati u plovidbi, a izvrsna je spoznaja da možete ‘stisnuti gas’ ako vam se žuri. Na tako nešto su nas od Rive i naučili, a jahta koju su predstavili samo nastavlja niz savršenih plovila koje ovaj legendarni brend predstavlja.

Riva 68 Diable tehnički podaci

Duljina preko svega: 20,67 m
Širina: 5,29 m
Gaz: 1,78 m
Istisnina: 37.000 kg
Najveća brzina: 37 / 40 čvorova
Brzina krstarenja: 33 / 34 čvora
Spremnik za gorivo: 3800 l
Spremnik za vodu: 600 l
Motori: 2 x MAN V12 od 1550 KS
2 x MAN V12 od 1650 KS
Graditelj: Riva
Zastupnik: MennYacht

Tekst Darko Šupuk

Fotografije & video Riva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above