Šolta: Samozatajna oaza nadomak Splita8 min

Bajkovitog otoka Šolte prvenstveno se ‘dotaknu’ moreplovci koji žele osjetiti lokalni ugođaj pitoresknih naselja i pulsiranje skrovitih uvala te pri tome zaobići prenapučene marine, u čemu Šolta nudi čitavu lepezu mogućnosti

Otok Šolta svojim je geografskim položajem i maritimnom baštinom neizbježna točka na srednjodalmatinskim pomorskim putevima. Svega je devet milja udaljen od Splita, ima osam naselja, od kojih se četiri nalaze u unutrašnjosti otoka, Gornje, Srednje i Donje Selo – administrativno središte su Grohote – a svako od tih sela imalo je u prošlosti svoju luku, izraslu u današnji Rogač, Nečujam, Stomorsku i Maslinicu.

Otok Šolta nalazi se nadomak grada Splita

Sjeverne obale otoka kao da su pupčanom vezom spojene s gradom Splitom. U uvali Rogač nalazi se jedino trajektno pristanište i benzinska crpka na otoku. Uvalu Nečujam kao najprostranije sidrište na otoku redovito posjećuju brojni nautičari, dok se u obližnju Stomorsku i uvalu Krušicu zavuku zaljubljenici u tradicionalna dalmatinska odredišta.

Zapadne razvedene obale krasi, po mnogima, najljepše šoltansko mjesto Maslinica, najljepša jadranska boutique marina Martinis Marchi, vijugava uvala Šešula te sedam otočića, dok južne obale otoka zrače sasvim drukčijim ugođajem. Tu se nalaze očaravajuće uvale koje su tek sezonski naseljene, internet signal je mjestimice dostupan, ali to ovom, gotovo netaknutom, dijelu otoka Šolte daje posebnu čar.

Sjeverne obale otoka Šolte

Uvala Krušica samo je dvije nautičke milje udaljena od Splitskih vrata, izrazito prometnog prolaza između otoka Brača i Šolte. Krušicu krase tirkizne boje mora, malo žalo, maslinik, zelena borovina i slikovite kamene kuće koje su uglavnom samo sezonski naseljene.

Dubine se kreću oko 10 metara, ali treba imati na umu da u ovoj uvali sidro uvijek ne drži dobro. Osim toga, Krušica je potpuno otvorena na sve vjetrove iz istočnih smjerova pa je u njoj lijepo prenoćiti samo za povoljna vremena.

Uvala Stomorska

Susjedna Stomorska, ‘mjesto od sto mora’, najstarije je šoltansko mjesto na obali. Razvoj nautičkog turizma na Šolti počeo je upravo u najstarijem otočnom mjestu uz more – nekadašnjoj Stomoriji, današnjoj Stomorskoj. Pomorski prijevoz robe i putnika od davnina je bila jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti otočana, a Stomorčani su bili poznati po impozantnoj floti drvenih jedrenjaka, koji su im godinama služili za prijevoz vina, ulja, smokava, drva i ostalih proizvoda stanovništva u unutrašnjosti otoka.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća stomorčanski su brodari rekonstruirali drvene motorne jedrenjake i sagradili nove tradicionalne bracere, opremljene za turistička krstarenja, tako da su već sedamdesetih imali uhodana krstarenja od vale do vale, od luke do luke, po čitavom Jadranu.

Razvoj nautičkog turizma je uvelike smanjio broj brodara, začetnika nautičkog turizma na Šolti, pa današnja Stomorska ima nekoliko turističkih brodova uređenih u stilu starih jedrenjaka. Ocrtavaju je živopisne kamene kuće i 15-ak vezova za nautičare koji ne nude dobar zaklon od bure (NE) i levanta (E). Osim priključaka za struju i vodu, osigurani su i tuševi s WC-ima, a na ovom istočnom dijelu rive mogu se sigurno vezati i dvije megajahte.

Šolta kao otok kraljice Teute, Dioklecijanovih ribnjaka i inspiracije Marka Marulića danas je jedna od nautičarskih oaza u kojoj ćete doživjeti Dalmaciju kakva je bila prije betonizacije

Stomorsku rado posjećuju i turistički trabakuli, a gotovo svi posjetitelji rado navrate u neku od lokalnih konoba te se počaste kapljicama vrhunskog vina Dobričić. Na ovu autohtonu sortu vinove loze Šoltani su posebno ponosni.

Uvala Nečujam najpopularnije je sidrište

Uvala Nečujam najpopularnije je sidrište na otoku, gotovo milju se zavukla u kopno, a pruža zaštitu od svih vjetrova, pa čak i od bure. Ovisno o smjeru vjetra, samo treba odabrati zaštićenu stranu uvale. U ovoj prostranoj uvali čak je car Dioklecijan imao svoj ribnjak, čiji su ostaci vidljivi i danas. Mnogobrojni domaći nautičari od davnina veći dio ljeta provedu usidreni u Nečujmu pa nerijetko prirede pravi lokalni ugođaj uz dalmatinsku pjesmu, svježe pripremljenu ribu i vino.

Međutim, od rimskog doba mnogo toga se promijenilo pa je tako izgrađeno apartmansko naselje i brojne vikendice, ali zapadni dio uvale još je uvijek sačuvao iskonsku draž. Dok se u nečujamskim rukavcima rado zavuku manja plovila, po sredini uvale se redovito sidre veće jahte.

Luka Rogač

Obližnja luka Rogač također se duboko urezala u šoltansko kopno, a čini je šest manjih uvala koje će pružiti zaklon po svakom vjetru, osim od, već spomenute, bure. U prošlosti je Rogač bio luka Grohota, najvećeg mjesta u unutrašnjosti otoka. Sličan značaj sačuvao je i danas jer sve što dolazi i odlazi s otoka ‘timbra kartelu’ u Rogaču.

Uz samo trajektno pristanište nalazi se benzinska crpka, prodavaonica te malena marina, ali i maštovito uređen restoran tik do mora koji rado posjećuju nautičari. Na drugoj strani uvale je još sedamdesetak metara nove rive, s ormarićima za struju i vodu. U produžetku se nalazi i uređena plaža, koja se proteže gotovo do sljedećeg rta za kojim je skrivena poznata rogačka uvalica Banje, danas turistička zona i hidroarheološko nalazište – pretpostavlja se da je ondje bilo rimsko naselje.

Uvala Maslinica

Maleno ribarsko mjesto Maslinica ime je dobilo po maslini, a mnogima je i najdraže na otoku Šolti. Posebnu notu privlačnosti daju mu kula i barokni dvorac, danas preuređeni u atraktivan hotel, restoran i marinu Martinis Marchi.

Južna obala puna je lijepih uvala, a niz najpoznatijih započinje razvedenom Šešulom na zapadu. Tu su i veličanstvena Tatinja, skrivene Jorja i Stračinska, kao i Livka, koja gotovo dodiruje Splitska vrata

Ekskluzivnu marinu, koja je izgrađena po potpuno prihvatljivim ekološkim rješenjima, rado posjećuju i veće jahte. Osim 55 vezova s pratećom opremom, tu se nalazi i amfiteatar koji ljeti ugošćuje svakojaka kulturna događanja. Ispred Maslinice nalazi se sedam otočića ispred kojih se lijepo sidriti, a zaklon od maestrala najljepše je potražiti uz obale Polebrnjaka i Saskinje, u plitkoj laguni tirkiznih boja.

uvala maslinica na otoku šolti
Nekoć ribarska luka, malo otočno mjesto Maslinica danas je centar nautičkog turizma na otoku

Heritage Hotel Martinis Marchi

Ako ste ovog ljeta odlučili istražiti savršenu destinaciju na Jadranu, koja osvaja mirnim mediteranskim stilom života, i ako vas prati sreća, završit ćete ispred očaravajućeg dvorca hotela i imanja Martinis Marchi na otoku Šolti. Luksuz, privatnost, sigurnost i visoku razinu usluge koju ćete doživjeti u ovoj marini, restoranu i heritage hotelu nećete pronaći nigdje drugdje.

Ova prirodna luka, lako dostupna i smještena na zapadnoj strani otoka Šolte, idealno je polazište za otkrivanje svih ljepota Jadrana, kao i za odmor ili istraživanje ovog čarobnog otoka meda, vina, smokava i maslinova ulja. Ovo jedinstveno mjesto u kojem moderno i suvremeno skladno koegzistiraju s tradicionalnim i lokalnim, okruženo netaknutom prirodom, idealno je za posebne prigode, vjenčanja iz snova, profinjena poslovna, sportska i privatna događanja ili proslave, kojih tijekom ljetne sezone ondje ima gotovo svakodnevno.

Marina Martinis Marchi uvala Maslinica Martinis Marchi hotel šolta

Međutim, između spomenuta dva otoka dubine su manje od dva metra pa je bolje ne pokušavati proći između njih. Uvala Šešula jedno je od najboljih jadranskih sidrišta, a smjestila se milju sjevernije. Na samom ulazu, gdje se nalazi i ribogojilište, dubine su velike, pa za sidrenje treba odabrati krajnji SE ili NE krak.

Nautičari najradije sidre u NE dijelu uvale, u kojem se nalaze dva restorana s vezovima. Iako su tu dubine male i sidro dobro drži, uvala je uska pa krmene konope svakako treba iznijeti na obalu. Uvalu Šešulu treba izbjegavati samo za vrijeme jačih SW vjetrova, koji ljeti tek rijetko zapušu.

Atraktivne južne uvale otoka Šolte

Južne obale otoka krase najljepše šoltanske uvale, kao i impozantne litice idealne za ljubitelje slobodnog penjanja, ali i ronjenja. Kao najveće, od zapada prema istoku skladno se nižu uvale Tatinja, Jorja, Senjska, Stračinska i Livka. Svaki lokalni nautičar ima svoju miljenicu među njima, ali prvenstveno poštuje more te ih zaobilazi za vrijeme južnih vjetrova i nevera sa zapada, od kojih ne nude siguran zaklon.

Uvale Tatinja, Jorja, Senjska, Stračinska i Livka

Uvala Tatinja svakako je vrijedna skretanja s utabanih ruta koje vode prema otoku Visu i Hvaru, a nautičari prilikom uplovljenja samo trebaju pripaziti na dvije stijene koje se nalaze tik uz obalu. Ovu razvedenu uvalu čime tri rukavca u kojima se dubine kreću između 8 i 12 metara, a omeđuju je impresivne stijene koje se gotovo okomito spuštaju u podmorska prostranstva.

Svi rukavci su uski pa prilikom sidrenja krmene konope svakako treba vezati za obalu. Za mnoge je srednji rukavac najljepši, ali on je i najslabije zaštićen. U istočnom rukavcu je restoran koji redovito obilaze lokalni skiperi – jer brod je sigurno vezan (pet bova), a gosti oduševljeni jedinstvenim ambijentom.

Susjednu uvalu Jorja krase slični epiteti, međutim restoran na uzvisini, s kojeg puca očaravajući pogled, privlači drukčiji profil nautičara. Dok u Tatinju redovito zalaze manja plovila, Jorja je postala omiljeno odredište glamuroznijih motornih jahti. Ovu uvalu također okružuju impozantne litice, a zapadni, zavučeni dio uvale i najljepše nijanse tirkiza.

Senjska uvala na otoku šolti

Prema legendi na brdu iznad uvale Senjska nalazili su se Teutini dvori. Prema toj legendi ribari su od ulova bacali na sve četiri strane svijeta u more ribu za naklonost i milost kraljice Teute u daljnjem lovu. U sjevernom kraku uvale danas se rado sidre zaljubljenici u iskonski spoj s prirodom, dok istočni krak s dvije kućice, malim žalom i smaragdnozelenom bojom mora može pružiti i dobru zaštitu od juga.

Slikovitu uvalu Stračinska, udaljenu tek dvije nautičke milje od Splitskih vrata, tijekom dana često posjećuju izletnički gliseri. Međutim, noću u njoj redovito zavlada iskonski mir. U ovoj duboko zavučenoj uvali s dva rukavca sidri se uz samu obalu na dubinama 7 do 15 metara, a čine je lijepo žalo, dojmljive stijene i nekolicina kamenih kuća skladno uklopljenih u okolnu borovinu.

Šolta

U uvali Livka nautičari koji plove od Splita prema Visu često naprave kratki predah, međutim mnogi u njoj vole i provesti noć. S obzirom na to da su dubine velike, sidro treba baciti blizu obale, a konope svakako vezati za kraj. I to treba učiniti čim prije, jer Livka, u kojoj se planira gradnja marine – uskoro će ‘pisati’ neke druge nautičke priče.

Šolta je otok prepun maslinika

Otok Šolta je prepun maslinika, sve je više uređenih starih i zasađenih novih: maslinarstvo je trenutno na otoku najrazvijenija poljoprivredna djelatnost. Spoj tradicije i suvremenosti daju otoku neodoljivu privlačnost zbog koje danas Šolta postaje sve atraktivnija turistička destinacija, kao i idealno mjesto za povratak otočana, s obzirom na izuzetno dobru prometnu povezanost i blizinu Splita.

Šolta

Okruženu plavetnilom, kao zelenu oazu među velikim srednjodalmatinskim otocima, Šoltu odavno više ne spominju po zaboravljenoj krilatici ‘dabogda te Šolta dopala’, nego po činjenici da se onaj tko stupi nogom na ovaj djevičanski otok i makar jednom na Šolti prespava – ponovno vraća.

Fotografije Arhiva, Boris Kačan, Martinis Marchi, Ivo Pervan & HTZ / Ivo Biočina

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above