Split: Početak i kraj svih nautičkih đita5 min

Grad Split krasi fascinantna povijest koja vam se ‘plete pod nogama’ dok se šetate njegovim ulicama, a istodobno možete uživati u svim blagodatima modernog turizma

Split je najveći grad na hrvatskoj obali Jadrana i omiljena polazišna točka brojnih nautičara, za što je glavni razlog njegov središnji položaj na hrvatskoj obali. To ga čini odličnim ishodištem za istraživanje, ponajprije dalmatinskih otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa, ali i južnije Korčule, Pelješca, Lastova ili nešto sjevernijeg jedinstvenoga šibensko-kornatskog arhipelaga.

Split je urbani centar Dalmacije

Već i dolazak u grad Split s mora ili isplovljavanje iz njegove luke, s vizurom grada kojemu su u pozadini dalmatinske planine, prizor je za pamćenje. Osim toga, ponudom i brojnim sadržajima kakvi se ipak ne mogu naći u manjim gradovima, jednako je važan na krstarenjima i zato se u Splitu danas zadržavaju oni kojima je Split početna ili završna točka plovidbe.

Dolazak u Split s mora, s vizurom grada kojemu su u pozadini dalmatinske planine, prizor je za pamćenje

Danas ćete na Zapadnoj obali grada pod Marjanom tijekom cijelog ljeta zateći privezane luksuzne jahte kakvih se ne srami ni monegaška luka, pa smo pokušali identificirati koji su to magični sastojci koji privlače moderne jahtaše u Split. Očito je kako je grad doživio turistički procvat, i to se na ulicama u njegovu centru odmah vidi. Šarmantni restorani, maštovite prodavaonice sladoleda i ulickani kafići uz nekoliko modernih noćnih okupljališta čine Split ugodnim odredištem za mnoge, posebno mlađe, goste.

Grad rimskog cara Dioklecijana

S druge strane, kao idealna dopuna modernom turizmu, grad Split krasi fascinantna povijest koja vam se ‘plete pod nogama’ dok šetate njegovim ulicama. Kao grad nastao iz palače rimskog cara Dioklecijana, jedne od najbolje očuvanih i impresivnijih građevina rimskog doba u Europi, njegova povijesna gradska jezgra je od 1979. na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. No Split nije grad-muzej, nego mjesto puno života koji buja među povijesnim slojevima njegovih građevina.

Iako je poprilično teško upoznati ga za jedan dan, pokušat ćemo vam dati nekoliko savjeta jer se nautičari najčešće upravo toliko zadržavaju ‘na kopnu’. Predlažemo da prvo krenete od najvažnijih znamenitosti, dakle Dioklecijanove palače i gradske jezgre, uključujući najvažniju gradsku šetnicu Rivu. Premda će vam stari dio grada u Palači i oko nje nalikovati labirintu, zapravo je lak za snalaženje, a u tome će vam pomoći maketa povijesne jezgre na Rivi i obližnji panel s prikazom rekonstruirane Dioklecijanove palače.

Izgrađena kao spoj luksuzne vile – ljetnikovca i rimskog vojničkog logora, podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama, Dioklecijanova palača je pravokutna građevina s četiri velike kule na kutovima i vratima na svakoj od četiri strane.

marmontova split

vocni trg split

Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita, adaptirali su prostore palače, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su vrlo vidljivi. Ako se prošetate Rivom prema zapadu, uz brojne kafiće i trgovine, uživat ćete u pogledu na južnu fasadu palače i gradsku luku. Put će vas potom voditi po gradskim trgovima poput Voćnog ili Narodnog trga, te dalje prema najbolje očuvanom, sjevernom zidu palače.

Split nije grad-muzej, nego mjesto puno života koji buja među povijesnim slojevima njegovih građevina

Ne propustite tamo ‘za sreću’ i ispunjenje želja dotaknuti nožni prst grandioznog kipa Grgura Ninskog, rada velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Pred vama će se ukazati veličanstvena Zlatna vrata, koja su u rimskim vremenima vodila do Salone, najvećeg rimskog grada na istočnoj obali Jadrana, i koja su smjeli koristiti samo car Dioklecijan i njegova obitelj.

Prošetajte se ulicama bogate povijesti

Uđite kroz vrata u Palaču, u carskom stilu, i obiđite njezine antičke i srednjovjekovne uličice i trgove, prođite kroz najužu ulicu u gradu ‘Pusti me proć’, tik uz nekadašnji Jupiterov hram, do Vestibula i središnjeg carskog trga Peristila.

split peristil

grad split prokurative

Riječ je o jednom od najvažnijih primjera kasnorimske arhitekture, s 3500 godina starom egipatskom sfingom, i uz kojega se uzdiže zvonik katedrale sv. Dujma, splitskog zaštitnika. Ta je crkva smještena u nekadašnjem carskom mauzoleju, što je čini jednom od najstarijih kršćanskih građevina na svijetu. Ako od Peristila krenete prema jugu proći ćete kroz Dioklecijanove podrume i doći opet do Rive.

Sjednite na Rivu poštujući ritual dugog ispijanja kave ili se s čašom vina smjestite na neki od antičkih trgova i postanite sastavni dio gradskog duha

Podrumi su nekad služili kao skladište za svakodnevne potrebe stanovnika palače, a danas su jedna od najvećih splitskih turističkih atrakcija, u kojoj su snimljene i scene popularne serije ‘Igra prijestolja’. Krenete li od Peristila prema istoku, proći ćete kroz Srebrna vrata i doći ćete do gradske tržnice – Pazara, a prema zapadu put vas vodi glavnom rimskom ulicom Decumanus do zapadnih Željeznih vrata i Narodnog trga ili Pjace.

split luksuzna jahta zapadna obala

Vrijeme tamo pokazuje stari gradski sat, jedan od rijetkih na svijetu s 24 znamenke. S Pjace odšetajte do 120 godina stare gradske ribarnice ‘Peškarije’, pa kroz uvijek živu Marmontovu ulicu do Prokurativa, divnog trga nalik venecijanskom Trgu svetog Marka. Ako imate vremena, predlažemo da se prošetate četvrtima u kojima još živi duh starog Splita, posebno Velim Varošom i Radunicom. Možete i prošetati do vidilice na Marjanu s koje se pruža spektakularan pogled na grad.

Ako se prošetate Rivom prema zapadu uživat ćete u pogledu na južnu fasadu palače i gradsku luku

Obilazak završite šetnjom Stazom slave splitskog sporta na Zapadnoj obali, gdje se nalaze imena svih Splićana osvajača olimpijskih medalja, posebno ako je vaša jahta baš tamo privezana. Naravno, možete i jednostavno sjesti u neki od kafića i prepustiti se omiljenoj zabavi Splićana – pijuckanju kave i promatranju bučnog života i sve luđih turista oko sebe.

Virtualno iskustvo Diocletian’s Dream

Povijest grada Splita nakratko će vam možda najvjernije prikazati virtualno iskustvo Diocletian’s Dream, koje priča priču o caru Dioklecijanu kroz virtualni prikaz njegove palače u blistavoj ljepoti koju je nekoć imala. Svakako posjetite i Galeriju Ivana Meštrovića i njegov Kaštilac, koji sadrže neprocjenjive zbirke radova najpoznatijeg hrvatskog kipara.

Ljubitelji čokolade svakako se trebaju prošetati do splitskog ‘čoko-brenda’ Nadaline u Dioklecijanovoj ulici. Spomenimo i Nered shop, malu suvenirnicu za ljude dobrog ukusa, koja nudi najbolje od hrvatskog dizajna. Ako odaberete jutarnju šetnju, moći ćete izravno na lokalnoj tržnici, slavnom splitskom Pazaru, kupiti svježe sastojke, koji se mogu u malo vremena pretvoriti u ručak na vašoj jahti.

Tekst TZ Split
Fotografije TZ Split / Maksim Bašić & Boris Kačan
Video TZ Split

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above