Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu7 min

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu

Otok Hvar predstavlja prestižni nautički koktel sačinjen od najpoželjnijih sastojaka. Uz njegove obale plove i glamurozne megajahte i male brodice, jer ga se rado ‘dotaknu’ svi koji otkrivaju ljepote Jadrana. Zapadne obale ovog 35 nm dugog otoka, inače najduljeg na Jadranu, razvedene su te ukrašene mnoštvom popularnih sidrišta i šarmantnih gradova.

grad Hvar

Za posebnu notu prepoznatljivosti ovog dijela otoka zaslužan je slikoviti grad Hvar te Pakleni otoci kao jedna od najpoželjnijih nautičkih oaza Jadrana. Istočne obale otoka Hvara manje su razvedene, a kako se nalaze izvan glavnih plovidbenih putova, rado ih posjećuju nautičari koji tragaju za Mediteranom kakav je nekada bio.

Grad Hvar

grad Hvar
Hvar je slikovit grad protkan bogatom poviješću i najprestižnijim nijansama glamura, a predstavlja nezaobilaznu destinaciju megajahti

U gradu Hvaru mnogi nautičari željni zabave i glamura provedu i po nekoliko dana, što dovoljno govori o magnetnoj privlačnosti ovoga jadranskog bisera. Ovo je grad koji nikada ne spava, a osim mnoštva noćnih klubova ekskluzivne ponude, raj je i za sve gastro-hedoniste.

Tvrđava Fortica

Nad Hvarom se ponosno nadvija tvrđava Španjola, s koje puca pogled na bajkovite gradske vizure, živopisnu gradsku luku i zadivljujuće Paklene otoke. U gradskoj luci nalazi se tek petnaestak bova i petnaestak vezova na obali, ali potonje najčešće mjesecima unaprijed rezerviraju otmjene luksuzne jahte koje plove Jadranom. U luci je preko dana iznimno živo zbog brojnih glisera, dojmljivih hvarskih barkariola (taksisti) i redovnih trajektnih linija, a za južnih vjetrova ne nudi sigurno utočište.

grad hvar

Pakleni otoci

Pakleni otoci, iako nekoliko milja udaljeni, pupčanom vrpcom kao da su spojeni s gradom Hvarom. To je ‘pakleno’ lijep arhipelag sazdan od 21 manje i veće otočne puzzle, koji nudi ponešto za svačiji ukus. Na najvećem otoku Svetom Klementu, siguran zaklon po svim vjetrovima nudi ACI marina Palmižana. S južne strane ovog ‘svetog’ otoka ugnijezdile su se mnogobrojne tirkizne uvale, od kojih je daleko najposjećenija uvala Vinogradišće.

prolaz Ždrilac
Atraktivan prolaz Ždrilac najprometniji je dio Paklenih otoka te omiljeno sidrište luksuznih jahti

Prošarana je s četrdesetak bova, popularnim ‘Laganinijem’ te šarolikom paletom restorana od kojih su oni u vlasništvu obitelji Meneghello neraskidivo vezani uz nautički turizam na Jadranu. Bove u vlasništvu hvalevrijednih obiteljskih restorana nalaze se i u prostranoj uvali Soline te u uvali Vlaka, koja krasi nasuprotne, sjeverne obale Klementa.

Carpe Diem Beach

Gosti željni provoda rado posjećuju noćni klub ‘Carpe Diem Beach’ u uvali Stipanska na otoku Marinkovcu. Veće jahte sidre se sa zapadne strane ovog ‘razuzdanog’ otoka, u prolazu Ždrilac, ali i s istočne strane Marinkovca, prema otočiću Jerolimu. Ovisno o vjetru, nautičari siguran zaklon uvijek mogu pronaći na zavjetrinskoj strani otoka, a iz šarolike lepeze uvala samo trebaju odabrati onu koja je ‘obojena’ odabranim nijansama užitka.

Poluotok Pelegrin prirodni je rezervat koji kao da se naslanja na grad Hvar. Na ovom zaštićenom području i lovištu povremeno se s palube jahte mogu ugledati jeleni i mufloni, a krase ga skladno nanizana sidrišta – Mala Garška, Vela Garška, Parija, Duga, Vira.

Stari Grad otok Hvar
Stari Grad je grad lokalnog ugođaja i nenametljivog sjaja

Uvale u Starogradskom zaljevu

Starogradski zaljev razveden je i duboko zavučen u hvarsko kopno. Izrezbaren je mnogobrojnim uvalama, a kao daleko najposjećenija, ističe se uvala Tiha koja krasi njegov sjeverni dio. Ovu nenaseljenu uvalu karakteriziraju mnogobrojni rukavci u kojima je usidreno 45 plutača, a kada se odabere zavjetrinski dio, nudi zaklon po svim vjetrovima. Iako se zove Tiha, tijekom sezone njezinu tišinu često poremete razuzdane posade ‘Yacht weeka’.

U uvali se nalazi i restoran ‘Veli Dolac’ koji je poznat po vrsnim jelima ispod peke. Susjedna uvala Zavala omiljeno je kupalište ‘kopnenih’ turista, a u njoj je također usidreno deset bova namijenjenih plovilima do 15 metara.

Kabal
Kabal

Stari Grad Hvar

Mnogi gosti se iznenade kada spoznaju da je Stari Grad prva grčka kolonija na Hvaru te da je nekoć ovaj grad bio centralno mjesto otoka. Jedinstven šarm Staroga Grada posebice otkriva šetnja vijugavim uličicama koje su se sramežljivo skrile od pogleda s mora. Najljepši dio grada je tvrdalj Petra Hektorovića, koji je taj osebujni pjesnik gradio cijeloga života. Otkako je napravljena nova moderna riva, Stari Grad postaje prestižno odredište jahtaša.

Osim 70 vezova, u luci je postavljeno 20 plutača na kojima je poprilično valovito za vrijeme zapadnih vjetrova. Svi ostali vjetrovi se u Starom Gradu osjećaju, ali, na sreću nautičara, ne stvaraju neugodne valove.

Vrboska
Vrboska je najmanji i najskrovitiji grad na otoku Hvaru. Zbog živopisnih mostića nosi naziv Mala Venecija

Fotografije poluotoka Kabla iz zraka, opravdano, krase mnogobrojne turističke plakate. Svojim oblikom podsjeća na prste ruke, a prirodno se nastavlja na UNESCO-om zaštićeno Starogradsko polje.

Uvala Žukova

Sa sjeverne strane Kabla, ‘ušuškala’ se uvala Žukova koja je satkana od sedam rukavaca. Osim za vrijeme bure, najljepše se usidriti u njezinu središnjem kraku u kojem se nalazi nekoliko kućica, malo žalo te kamene ploče kao stvorene za sunčanje.

Jelsa otok Hvar
Jelsa

Vrboska

Na otoku Hvaru mnogo je atraktivnih nautičkih destinacija, ali među ljepšim morskim doživljajima ostaje plovidba uskim, vijugavim fjordom na čijem se kraju ugnijezdila Vrboska – najmanji grad na otoku. Gusta borovina čije se grane prema kraju uvale spuštaju sve do mora potvrđuju da je riječ o najbolje zaklonjenoj uvali otoka Hvara. Tu se jedino osjeća jako jugo i levanat, a opasnost tada predstavlja plimni val, koji se iznimno rijetko javlja.

Uvala Soline

Vrboska, iako mala, nudi dvije mogućnosti za vez plovila. Brod možete vezati na samom ulazu u mjesto, u ACI marini Vrboska (85 vezova), ili se pak zavući malo dublje u uvalu te se vezati za gradsku rivu. Prostrana uvala Soline, kao tirkizna uvertira Vrboske, predstavlja omiljeno sidrište manjih, ali i većih jahti.

uvala Prapatna otok Hvar
Prapatna

Jelsa

Jelsa je oduvijek bila popularno odredište nautičara koji žele osjetiti lokalni ugođaj, a posljednjih godina ovo živahno mjesto rado posjećuju i veće megajahte. Naime, Jelsa je s novom, potpuno popločanom rivom zablistala neodoljivim sjajem. Osim za bure, na koju je potpuno otvorena, nudi siguran vez za 54 plovila. U Jelsi se nalaze i neki od prestižnih restorana, a nautičari se često odluče za degustaciju vina u obližnjoj vinariji ‘Tomić’ ili pak za opuštanje u inovativnom koktel-baru ‘Mojito’, uz prvi sto posto hvarski koktel.

Pokrivenik Hvar

Zaplovite sjevernim obalama otoka Hvara i stopite se s nenarušenim prirodnim titrajem. Međutim, imajte na umu da uvala Pokrivenik predstavlja jedino dobro sidrište na potezu od Jelse do Sućurja. Ova poveća uvala se zapravo sastoji od pet krakova, a daleko najljepše se usidriti u središnjem, najdublje uvučenom kraku, koji je okružen strmim impresivnim liticama, a završava lijepim žalom s velikim oblutcima iza kojeg se nastavljaju vinogradi i maslinici.

Veli Pokrivenik
Veli Pokrivenik

Usidriti se možete u spomenutom, središnjem kraku na dubinama od 6 do 12 metara, a ako se očekuje bura, zaklon možete potražiti u istočnom kraku ove razgranate uvale. Tu se nalazi malo pristanište s murinzima, a tik do njega hotel ‘Timun’ u sklopu kojeg je otvoren restoran s tipičnom mediteranskom kuhinjom.

Uvala Pakomina

Nautičari rado posjećuju i obližnju uvalu Pakomina, prvenstveno radi izvanrednog obiteljskog restorana koji nudi i mogućnost priveza na malu rivu, koja ipak ne nudi dobar zaklon u slučaju bure.

Sućuraj

Sućuraj je malo ribarsko mjesto u kojem se tek pokoji nautičar zaustavi. Ako se očekuje jugo ili levanat, neće vam pružiti dobro zaklonište, a i JZ zna napraviti bibavicu. Nekoliko brodova se može vezati bočno s unutrašnje strane lukobrana, a dvadesetak brodova može pronaći vez u sjevernom dijelu luke – na pontonima uz rivu. Lijepo je prošetati se ovim mjestom, posjetiti neku od lokalnih konoba, zaviriti u pokoju crkvicu te se zaustaviti pred tri metra visokim kipom sv. Nikole na pumpureli – i zamoliti ga za dobro more!

uvala Mala Stiniva
Mala Stiniva

Od Sućurja prema zapadu kao biseri nižu se male uvale pogodne za sidrenje samo za mirna vremena. U uvali Mrtinovik i uvali Veprinova obiteljski restorani nude mogućnost veza na plutače, kao i idilični ugođaj na otvorenom.

Otok Šćedro

Prirodni rezervat Šćedro ostavite po krmi pa zaplovite podno najviših obronaka otoka Hvara. S tih padina potječu mnoga vrhunska vina, a najpoznatije je ono Zlatana Plenkovića, koji u Svetoj Nedjelji ima malu lučicu i restoran ‘Bilo idro’, u sklopu kojeg se nalazi jedinstveni vinski podrum pod morem.

otok Scedro hvar
Otok Šćedro

Obližnje uvale Zarače te uvalu Borče, koja se ‘usidrila’ tik do Milne, krase strme litice, lijepo šljunčano žalo, zelena autohtona vegetacija te karipske nijanse mora. Restorani koji su se usidrili u spomenutim uvalama, osim svježe i dobre hrane, također nude mogućnost priveza na plutače. Međutim, imajte na umu da i ove uvale treba izbjegavati za vrijeme južnih vjetrova.

Grad Hvar tek je nekoliko milja udaljen, pa doplovite do njega i ovu bajkovitu morsku avanturu završite onako kako ste je i započeli – okruženi fascinantnim obrisima najspektakularnijega hvarskoga grada.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije Boris Kačan, Ivo Pervan, Unsplash/ Geio Tischler, TZ Hvar & Antonio Rosetti

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above