
Najbolji restorani na Jadranu za nautičare: od Šipana do Istre
Od kabana iznad mora na Šipanu do istarskih fine dining terasa – ovo su najbolji restorani za nautičare koji Jadran pretvaraju u vrhunsko gastronomsko putovanje
Plovidba Jadranom ne donosi samo nezaboravne vidike i skrivena sidrišta, nego i priliku za vrhunska gastronomska iskustva. Od kultnih fine dining restorana skrivenih u uvalama, do obiteljskih konoba u kojima svaka kap maslinova ulja i svaki komad kruha nose priču o tradiciji – obala i otoci nude nautičarima pravi festival okusa. Na ovoj ruti gurmanskih otkrića svaki je zalogaj nova destinacija, a svaka čaša vina – još jedno putovanje.
Bowa – fine dining iznad mora
U mirnoj uvali Vrbova na otoku Šipanu, Bowa spaja opuštenu otočku atmosferu i vrhunski fine dining. Drvene kabane iznad mora pružaju privatnost i intiman ugođaj, dok se kuhinja temelji na svježini i jednostavnosti.
Malostonske kamenice, sashimi od sabljarke, filet bijele ribe s lokalnim povrćem, tartar od tune i ‘malostonski toć’ inspiriran ribarskim brujetom samo su dio ponude. Desertna karta donosi kolač od šipanskog rogača, a vinska lista – od plešivičkih etiketa do lokalnih pošipa i dingača – savršeno prati svako jelo. Nautičarima su na raspolaganju bove i mogućnost priveza, a luksuzni transfer osigurava jahta Colnago 35.
Stermasi – mirisi i okusi Mljeta
Na jugoistočnom dijelu Mljeta, Stermasi ujedinjuje autentičnost otoka, svježinu namirnica i mirnu mediteransku atmosferu.
Riblji specijaliteti poput carpaccia od svježe ribe, crnog rižota od sipe i ribe na gradelama stoje uz bok tradicionalnim jelima poput mljetskih makarula, hobotnice ispod peke te kozletine i veprovine s domaćim njokama. Ručno rađena tjestenina i deserti od rogača zaokružuju iskustvo, dok marmelade, maslinovo ulje i povrće iz vlastitog vrta omogućuju da okusi Mljeta otputuju kući s gostima.
Gastro Mare na Pelješcu
U restoranu Gastro Mare Kobaš na Pelješcu chef Bjelko radi s nešto manje personala, no zato se nudi ‘catering’ na brodu, gdje chef sa svojom ekipom odradi od spremanja jela do pospremanja. A ako ste od akcije, možete s njegovim ribarskim brodom čak poći i u pravi ribolov.
Augusta Insula na Lastovu nautička je institucija
Izoliranost otoka Lastova, obilje otočića i djevičanskih uvala, čine ovaj Park prirode savršenim odredištem, a uvala Zaklopatica, u koju se mogu sidriti i superjahte, krije omiljenu ‘gastro-poštu’ domaćeg i svjetskog jet-seta - restoran Augusta Insula. Kuhanje je ovdje desetljećima duga obiteljska tradicija, a vlastite namirnice, brižno uzgojene, ovdje su zaista drukčijeg okusa. Terasa je dovoljno velika da se možete uživati u privatnosti, a restoranski vezovi vas čekaju ispred restorana.
Gariful – provjerena hvarska adresa
Ove sezone Gariful ostaje vjeran formuli koja ga je učvrstila među najprepoznatljivijim adresama na Hvaru – nepokolebljivoj kvaliteti namirnica, pažljivo osmišljenim jelovnicima i gostoprimstvu koje se osjeti u svakom detalju.
Umjesto brojnih noviteta, naglasak je na usavršavanju postojećih standarda i pružanju iskustva koje gosti pamte i zbog kojeg se vraćaju. Iza kulisa već se pripremaju nove ideje i suradnje, a u planu su i posebna iznenađenja koja će dodatno obogatiti gastronomski doživljaj.
Laganini – hedonizam na Paklenim otocima
Lounge bar Laganini na Paklenim otocima odavno je sinonim za ljetne zabave i ‘after beach party’ događanja Palmižane. No, iza te razigrane fasade krije se intimna gastronomska oaza namijenjena gostima koji žele istražiti nove okuse i prihvatiti kreativne interpretacije jela.
Spoj suvremenih kulinarskih tehnika i svježih namirnica donosi kreacije poput lagano podimljenog tartara od tune s džemom od hvarske gorke naranče, kobasica od škampi i čipsa od kamenica – iznenađenja koja luksuz na obali podižu na novu razinu.
Opat – kornatska legenda
Među gastronomskim draguljima Kornata, konoba Opat u istoimenoj uvali nezaobilazna je za nautičare. Legendarni Ante Božikov Dupin ovdje kreira jelovnik temeljen na najkvalitetnijim morskim sastojcima, spajajući jednostavnost pripreme s vrhunskim okusima. U opuštenoj atmosferi, uz pogled na netaknutu kornatsku prirodu, Opat nudi iskustvo koje već godinama potvrđuje njegov status jedne od najboljih konoba u akvatoriju.
Cap Aureo – istarska kulinarska scena na vrhuncu
U sklopu rovinjskog hotela Grand Park, Cap Aureo predvodi istarsku fine dining scenu. Lokalni sastojci, suvremene kulinarske tehnike i nenadmašan pogled na marinu i staru gradsku jezgru čine ga jednim od najupečatljivijih restorana u Hrvatskoj. Otvorena kuhinja i chef’s table omogućuju gostima uvid u preciznost tima koji vodi chef Jeffrey Vella.
Sezonski jelovnici donose jela poput tartara od mrkve, poriluka s dagnjama iz Limskog kanala, zapečenih kamenica sa zečjim bubrezima te reinterpretacije jela cacio e pepe s lignjom, crvenim kozicama i kavijarom. Pomno birana vinska karta i stručni sommelieri zaokružuju iskustvo, dok minimalistički interijer i zalasci sunca nad Rovinjom stvaraju savršenu kulisu za vrhunski gastronomski doživljaj.
Tekst Yachts Croatia
Fotografije Cap Aureo, Opat, Gariful, Bowa, Nikola Radovani, Stermasi, Augusta Insula