Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma6 min

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegovih 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koji kao da su pupčanom vrpcom spojena s gradom Hvarom garantiraju neponovljiv morski doživljaj

Sveti Jerolim Panorama
Otok Jerolim poznato je i tradicionalno hvarsko naturističko kupalište kojim počinju Pakleni otoci

Kako su Pakleni otoci dobili ime

Pakleni otoci ime su dobili prema paklini, vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji. Kao posljedica lokalnog dijalekta, iskrivljavanjem riječi ‘paklina’, skupina se naziva i ‘Pakleni otoci’, mada sam naziv nema veze sa nikakvim ‘paklom’.

Daleko najveći otok ove ‘pakleno’ lijepe morske oaze je Sveti Klement. Njegove južne obale krase mnogobrojne tirkizne uvale, sigurno utočište na sjevernoj strani otoka osigurava ACI marina Palmižana, a vezu između njih omogućavaju razgranati otočni puteljci. S obje strane ovog ‘Svetog’ otoka smjestili su se manji otočići – s istočne ‘razuzdani’ Marinkovac i Jerolim, a sa zapadne ‘samozatajni’ Vodenjak.

Pakleni Otoci Jahta

Luka Soline Jahta 01
U ljetnim mjesecima veće jahte borave u brojim uvalama Paklenih otoka

Naime, Pakleni otoci nautičarima nude najšarolikiju paletu raznovrsnih mogućnosti. Bez obzira da li ste ljubitelji čvrstog veza ili sidrenja, ludog noćnog provoda ili zvuka zrikavaca, popularnih gastronomskih odredišta ili obiteljskih domaćinstava, ili vam je možda samo do podizanja pulsa dok ove zelene oaze istražujete snagom vlastitih mišića – Pakleni otoci neupitno ‘skrivaju’ rajski kutak za svakoga tko voli jahting!

Restorani na Palmižani

ACI marina Palmižana nudi siguran zaklon po svim vremenskim uvjetima, posebice njezin sjeverozapadni dio. Rado je posjećena od strane nautičara jer je izvrsno uklopljena u prirodni ambijent, a istovremeno nudi sve potrebne blagodati civilizacije – wellness centar, sanitarije, trgovina s prehrambenim namirnicama, restoran, bankomat, besplatan Wi-Fi. U ovoj sezonski otvorenoj marini često je živo, posebice u dane kada je posjećuju živahne flotile mlađih nautičara. Izvrsna je polazišna točka za istraživanje cijelog otoka.

Kombinacija dobrih restorana, prekrasne prirode i čarobnih uvala čini Paklene otoke pravi rajem za nautičare

Međutim, imajte na umu da je Sveti Klement prošaran uskim ‘kozjim’ puteljcima pa svakako ponesite kartu koju je moguće nabaviti na recepciji marine te obucite prikladnu odjeću i obuću.

Uvala Vinogradišće među novopečenim nautičarima poznata je i pod nazivom ‘južna Palmižana’ što kao trn u oku smeta ‘fetivim’ moreplovcima i starosjediocima. Riječ je o duboko uvučenoj uvali čije obale uljepšava zelenilo borova, a samo dno krase tirkizne nijanse mora i minijaturna pješčana plaža. Odlično je zaštićena od svih vjetrova osim onih južnih, a zbog brojnih razloga rado je posjećena od strane nauta.

Ovo je slika plaze u palmizani
Na kraju uvale Vinogradišće nalazi se mala pješčana plaža

U Vinogradišću je usidreno 40-ak bova koje je moguće rezervirati, u uvali se nalaze brojni vrsni restorani, a tek kratki puteljak dijeli je od ACI marine Palmižana. Egzotično bilje i kaktusi koji krase ovu šetnicu podsjećaju na brižno njegovan botanički vrt, a ako odaberete puteljke koji vode prema zapadu, imat ćete priliku osluhnuti neometan prirodni titraj ovog osebujnog otoka. Kao prave gastronomske institucije u Vinogradišću moramo izdvojiti dva imena – Meneghello i Laganini.

Dok oba krasi maštovito uređenje interijera i eksterijera te nestvarno ukusne gurmanske delicije, lounge bar Laganini organizira i after beach partije koje svakako treba začiniti njihovim primamljivim koktelima.

restoran laganini

Laganini, restoran na paklenim otocima

Prolaz Ždrilac smjestio se između otočića Planikovac, Borovac i nešto većeg Marinkovca. U tom prolazu često je vrlo živahno i prometno, a u njemu se redovito sidre i veće jahte koje neizostavno vežu svoje krmene konope za obalu.

Za sjevernih vjetrova Ždrilac ne nudi siguran zaklon osim ako ste usidreni uz južne obale otočića Borovac. U slučaju da se očekuje dolazak nevere potrebno je dobro provjeriti da li je Vaše sidro ‘uhvatilo’ kako zbog gužve na sidrištu tako i zbog morskih struja koje ovdje znaju dosegnuti i do 4 čvora.

Restoran Antonio Patak
Čuveni Patak jedno je od najposjećenijih mjesta na Paklenjacima

Kao kultno gastronomsko mjesto ovdje je prepoznat restoran Antonio Patak čijih je nekoliko bova usidreno isključivo za goste restorana, a najljepše žalo čine Mlini koji su se smjestili s južne strane ovog tirkiznog prolaza.

Uvala Stipanska ‘ugnijezdila’ se s južne strane otoka Marinkovca, a ljubitelji mirnog sna – čak i u slučaju da ne zapušu južni vjetrovi – ovdje zasigurno neće provesti željene meditirajuće sate. Naime, sinonim ove uvale je noćni klub ‘Carpe Diem’ i razuzdani provodi koji traju do sitnih jutarnjih sati.

Vrhunski DJ-i, najraznovrsniji kokteli, dekorativno uređen ambijent samo su mali isječak vrsne ponude ovog popularnog kluba! Osim toga, i između Marinkovca te susjednog Jerolima često se sidre mnogobrojna plovila, a oba otoka redovito posjećuju i mnogi ‘kopneni’ turisti koje iz grada Hvara prevoze vješti hvarski barkarijoli (taksisti).

Uvala Taršće jedna je od najljepših u arhipelagu

Ovo je slika uvala Tarsce i uvala Vlaka
Paklene otoke čini skupina od 21 otoka, otočića i hridi

Uvala Taršće rado je posjećena i od strane većih jahti, osim za južnih vjetrova kada ne nudi siguran zaklon.

U njoj nema kuća niti pak restorana pa je uspjela zadržati iskonsku ljepotu. Naime, riječ je o jednoj od najljepših uvala Paklenih otoka, a najbolji zaklon i najtirkiznije more krasi njezin najdublje uvučeni krak.

Ovo je slika Paklinski Otoci Brodovi
Pakleni otoci pripadaju tzv. Zlatnom trokutu Jadrana

U tom kraku stijene kao da su ispeglane za izležavanje i upijanje sunčevih zraka, dok zapadni dio ovog skrovitog dijela uvale uljepšava mala šljunčana plaža. U slučaju da vam nije do ‘kužinavanja’ na plovilu, od plaže puteljak vodi do obližnje obiteljske konobe Dionis.

Ova gastronomska destinacija božanskog imena ‘ušuškana’ je u slikovitom masliniku, a svakog pojedinog gosta neizostavno oduševi pogledom koji puca na pučinu i otok Vis te maštovito spremljenim jelima. Prostrana uvala Soline zajedno sa svojim prirodnim ‘čuvarom’, Dobrim otokom, može nautičarima pružiti zaklon po svim vremenskim uvjetima – samo se potrebno usidriti uz aktualnu zavjetrinsku stranu uvale.

Ovo je slika Luka Soline Dobri Otok 01
U prvom planu je uvala Pakleni bok, a iza nje je vidljiva Luka Soline i Dobri otok

U njenom sjeveroistočnom dijelu nalazi se prekrasno žalo, dok su u sjeverozapadnom potopljeni ostaci rimskih termi. U potonjem dijelu nalazi se i mali mulić te desetak bova koje su rezervirane za goste restorana Paradiso. Uz mul je plitko pa do njega možete samo gumenjakom, a od njega kratkom šetnjom kroz borovinu i maslinike svakako treba prošetati do suprotne strane otoka i uvale Vlaka.

Za južnih vjetrova u njoj nautičari rado potraže siguran zaklon. U uvali Vlaka nalazi se i ponton na koji po dogovoru pristaju brzi taksiji koji će vam rado osigurati prijevoz do grada Hvara.

The FisherMen’s House i Colnago vrijedi okusiti

Ispred malog žala je usidreno i nekoliko bova koje pripadaju restoranu The FisherMen’s House kao još jednoj spektakularnoj gastronomskoj destinaciji Paklenjaka koju svakako vrijedi ‘okusiti’. Ako se poželite razbuditi uz dobar espresso, rashladiti uz koktel ili pak počastiti kapljicom vrsnog vina, sve što trebate je zaviriti u susjedni Colnago winery and snack bar.

U slučaju da vremenska prognoza najavljuje bonacu, a vi sanjate pronaći komadić mira samo za sebe – izgubite se među zapadnim obalama ovog otočja. Naime, na sjeverozapadnoj strani Svetog Klementa (gdje se nalazi podvodna hrid i otočić Borovac) ili pak u njegovim jugozapadnim uvalama Studeni i Pakleni bok tek se povremeno usidri pokoje plovilo.

Pakleni Otoci Borovac 01
Otočić Borovac i plaža Mlini na Marinkovcu

Kao šlag za kraj, otok Vodnjak s ponosno uzdignutim svjetionikom će vam provedeno vrijeme zasigurno obojiti robinzonskim nijansama.

Usidrite se okruženi tirkiznim bojama koje oplahuju njegove sjeverne obale pa maskom i disalicom istražite plitki prolaz koji Vodnjak dijeli od obližnjih hridi i otočića (obavezno proučite pomorsku kartu!). Nenarušena čarolija podmorskog svijeta koja ovdje postoji, ali i ljepota čitavog ovog bajkovitog mikrokozmosa zasigurno će osigurati neizbrisivo mjesto u vašim najljepšim sjećanjima!

Tekst Josipa Vlahović Cikatić
Fotografije Yachts arhiva, ACI/Žunić/Fabijan, Javna ustanova More i krš

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above