Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog4 min

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života

Jelsa, očaravajući gradić na otoku Hvaru, smješten na sjevernoj strani te u neposrednoj blizini dvaju najviših vrhova otoka (Sv. Nikola i Humac), savršeno je mjesto za bijeg od svakodnevice. Nastala kao luka obližnjeg mjesta Pitve, Jelsa se počela razvijati u 13. stoljeću te je bila čuvena trgovačka luka tog vremena. Trgovački brodovi iz Jelse prevozili su vino i maslinovo ulje koje je obitelj Duboković, osnivači moderne Jelse, uzgajala na svojim posjedima na otoku, sve do Trsta pa čak i do engleske luke Portsmouth.

noćni život gradića jelsa

Iako jelšanska fascinantna vinska povijest, stara više od dva tisućljeća, počinje dolaskom Grka (384 g. pr. Kr,) Jelsa je svoj procvat doživjela kao središnja transportna luka povezana s Europom. Obitelj Duboković-Nadalini od Jelse je napravila pravi napredni gradić, pa su tako, osim luke, izgradili pučke škole, obnovili mnoge vinograde te osnovali Narodnu čitaonicu, koja je bila prva narodna čitaonica na jadranskim otocima.

Plaže u blizini Jelse

Danas je Jelsa gradić s razvijenom turističkom ponudom, a upravo položaj u širokom prirodnom zaljevu čini je magnetom posebno za nautičare. Čisto, tirkizno plavo more posebno je bajkovito u valama koje su dostupne samo nautičarima, a uređene i opremljene pješčane plaže u blizini centra (Mina, Grebišće) idealne su za opuštanje i kupanje i posebno zanimljive obiteljima s djecom i mladima.

ulični svirači na rivi jelse

lagodni život na otoku ulični svirači i povorka

Svi oni koji žele samoću svoj kutak mogu pronaći bilo gdje uz obalu, na glatkim stijenama, u hladovini borovih šumica ili uz kavu, koktel i male zalogaje u nekom od barova i restorančića na obali. Jelšani posebno vole otočić Zečevo, koji je smješten na morskom putu prema Vrboskoj, u zavjetrini, i savršeno je sklonište kada popodnevni maestral poremeti mir. Odnedavno, osim kristalno čistog mora i borove šume, Zečevo ima i bar, idealno usklađen s jedinstvenim prirodnim okruženjem.

Posjetite Vrbosku i Starigrad

Osim plaža u blizini nezaobilazne su, ali i najljepše, one na južnoj strani otoka: u Gromin Dolcu, Ivan Dolcu, Zavali i Svetoj Nedjelji. Za one koji u svoj dnevni raspored vole unijeti sport i aktivnosti, tu su staze za vožnju biciklom, šetnje i trčanje, a smjer u kojem se želite iskušati morate samo izabrati – prema Vrboskoj kroz prekrasnu Vitarnju, prema Starigradu kroz UNESCO-ovo zaštićeno Starogradsko polje uz također zaštićene suhozide, ili uzbrdo do grčko-ilirske kule Tor iz 4. st. pr. Kr. i srednjovjekovnoga grada-utvrde Galešnik.

plovidba otočić zečevo

plaže jelsa i okolni otočići

Nakon dnevne sieste najbolje je upustiti se u gastronomsku avanturu: degustirati najbolja vina na otoku u kušaonicama ‘skrivenim’ u kalama (Vina Tomić/Morinovi) ili u okolnim vinogradima poznatih vinara (Tomić, Duboković, Huljić, Marijan), probati vrhunske mediteranske, moderne i tradicionalne specijalitete u autentičnim jelšanskim konobama i restoranima (konoba Nono, Taula, Napoleon), pogledati film ili predstavu na pozornici ljetnog kina ili se prepustiti večeri i zabaviti u jednom od popularnih barova na rivi (Tarantela, Prošperin).

Fešta vina

Ovdje nikada ne nedostaje dobre zabave, a nije zanemariva ni činjenica da je upravo u Jelsi davne 1964. otvoren prvi diskoklub u bivšoj državi, predstavljajući početak zlatnog doba jelšanske turističke ere. Ljetno vrijeme rezervirano je za nekoliko događaja koji su poznati diljem cijele Hrvatske – Fešta vina, koja se održava svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu, Vela Gospa (15. kolovoz) te kulturno-zabavni festival Večeri Antuna Dobronića (20. srpnja – 20. kolovoza).

restorani gradilća jelsa na otoku hvaru

Tada Jelsa vrvi dobrim koncertima zabavnog i klasičnog karaktera, izložbama, utrkama magaraca, natjecanjima u brzom penjanju na jarbol po pršut, izvlačenjem tombole, spektakularnim bakljadama na brodovima nasred vale te, naravno, kušanjem hvarskih vina i uživancijom u gastronomskoj ponudi.

Procesija Za križen

Jelsa je poznata i po još jednom UNESCO-ovu zaštićenom tradicionalnom događaju koji datira iz 17. stoljeća – procesiji Za križen, koja se održava u noći Velikog četvrtka, a uz Jelsu uključuje mjesta Pitve, Vrisnik, Vrbanj, Svirče i Vrbosku.

Povorka vjernika predvođena križonošom tada kreće na 22 km dugu mističnu noćnu procesiju pod voštanim svijećama, uz molitve i dojmljive arhaične napjeve te tako privlači brojne strane i domaće vjernike.

Gdje se vezati u Jelsi?

novi vezovi na rivi jelsa

U Jelsi nećete imati problema s pronalaskom veza. Izvor struje i vode se prije nalazio samo na sjevernoj strani luke, a proširenjem nove rive sada ga možete pronaći i na južnoj strani. Ukupno ima 54 veza, na sjevernoj obali 21, a na južnoj 33 veza dubine preko 4,5 metara. Sjeverna strana je uglavnom namijenjena za jedrilice, jahte i ostale brodove, a južna za pristanak izletničkih brodova i katamarana.

Za ovaj nevjerojatno šarmantan gradić na Hvaru može se reći da je jedno od najposebnijih i najljepših mjesta u Hrvatskoj, a jednom kad ga posjetite, sigurno ćete se poželjeti vratiti.

Tekst Nika Drinković
Fotografije Mario Romulić & TZ Jelsa

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above