7 mjesta na otoku Hvaru stvorena za nautičke gušte

9 MINUTES READ

Naša gastro-ruta za Hvar nudi prizore sa starih ‘kartolina’, a tradicionalne konobe, obiteljski restorani i vinarije pružaju jedinstvenu otočnu priču. Vodimo vas u unutrašnjost najsunčanijega jadranskog otoka, gdje se nautičarima nudi vrhunska hrana i vino u jedinstvenim ambijentima malenih sela i iskonske kulture Mediterana

Hvar. Kod ljubitelja jahtinga ova četiri slova imaju gotovo mitsko značenje. Najslavniji hrvatski otok tijekom ljeta pretvara se u teatar na otvorenom, prepun života. Vlasnici superjahti i studenti puni očekivanja zajedno se šeću po malim kalama prepunim povijesti, svjetske zvijezde sidre se na Paklinskim otocima zajedno s malim barčicama, svi s potpuno istim ciljem – udahnuti što više hvarskog eliksira života i izgubiti pojam o vremenu.

Ovo je fotografija otok hvar južna strana
Pojam luksuza danas je uvelike promijenjena paradigma, pa umjesto nekadašnjeg blještavila i razvikanih destinacija, uživati u luksuzu zapravo znači pronaći pravo mjesto i vrijeme, okružiti se društvom i pronaći mirne oaze, bilo uz obalu ili mjesto na kopnu, gdje ćete neutabanim stazama pronaći onaj istinski doživljaj

Dolaskom jeseni Hvar postaje manje ekstravagantan, a njegov mediteranski karakter puno više dolazi do izražaja. Za mnoge ljubitelje jahtinga hvarska jesen je novo ljeto jer osjećaj prirode i opuštenog načina života pišu prave pozivnice za morski hedonizam. Plovidba hvarskim krajolicima pritom nije moguća bez dobre spize i vina, pa je ovaj tekst namijenjen nautičarima koji vole uživati u lokalnim specijalitetima.

Pritom smo se odlučili broditi nešto malo drukčijim terroirom, pa vam želimo preporučiti mjesta u unutrašnjosti ovog posebnog otoka, u kojima su Mediteran i tradicija itekako živi i vibrantni. Spontanost je u ovoj priči glavni lajtmotiv, a ostvarivanje morskih snova kroz slow food, mirise polja ili zalaske sunca u intimnim uvalama svakom će nautičaru otvoriti vrata jednog potpuno drugog univerzuma, koji ovaj otok pokazuje onima koji su spremni istraživati i malo dublje zaviriti u široku hvarsku dušu.

Ovo je fotografija Stari Grad otok Hvar
Stari Grad nema bogat noćni život kao Hvar, ali odiše šarmom iz nekih drugih mirnijih vremena

Uz grad Hvar, unatrag nekoliko godina Stari Grad i Jelsa sjajno su se pozicionirali na karti omiljenih sidrišta u splitskom arhipelagu, a ljetna gužva na vezovima pokazala je kako sjeverna strana Hvara ima puno aduta kojima privlači nautičare. Izvan šarmantnih gradskih kala, jedinstvenih kulisa i antičkih priča kojima ovi gradići obiluju skriva se jedan bajkovit svijet malenih sela, kamenih kuća, mirisa lavande i umjetničkih kompozicija suhozida u kojima buja bogata povijest Dalmacije. Naša gastro-ruta za nautičarsku jesen na Hvaru nudi prizore sa starih ‘kartolina’, a tradicionalne konobe i vinarije pružaju jedinstvenu otočnu priču.

Konoba Rugonj – Stari Grad

Nakon što se vežete u jednoj od najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu – Starom Gradu, upoznate fascinantan svijet Petra Hektorovića i njegova Tvrdalja, u kojem prostor za život imaju sva božja bića, upijete atmosferu bajkovitog Škora, saznate zašto je u Šiberiji hladno kao u Sibiru, Starogradsko polje ili, kako ga mještani zovu, Starogrojsko poje najbolji je način za širenje kulturnih vidika i uživanja u mirisima i okusima tradicije duge više od 2400 godina.

ovo je fotografija konoba rugonj restorani hvar
Konoba Rugonj nalazi se u Starogradskom polju, pravom muzeju na otvorenom

Konoba Rugonj, koju vodi Mihael Lupi, nastala je prije četiri godine s idejom pružanja autentičnog doživljaja otoka koji se ne svodi samo na četiri osnovne stavke: doći, sjesti, pojesti i platiti. Za nautičare koji žele posjetiti ovo mjesto usred UNESCO-ove baštine, ljubazni domaćini nude prijevoz, ali za one koji se odluče doći ovamo ‘na noge’ ili biciklom put neće biti pretjerano težak i naporan, jer Rugonj je udaljen od Starog Grada nešto manje od tri kilometra, a šetnja maslinicima i vinogradima, uz brojne ostatke bogate prošlosti, poseban je doživljaj.

Ova konoba usred plodnog polja svoj jelovnik temelji na domaćim i isprobanim delicijama, poput kozjeg sira koji pravi Mihaelov brat, pršuta, domaćeg povrća i mediteranskih začina kojima Hvar obiluje. Poseban je doživljaj grijati se uz topli komin i čekati mesne ili riblje delicije u sumrak, kada sunce tone u morsko plavetnilo.

Konoba Vrisnik

ovo je fotografija konoba vrisnik otok hvar

Dva desetljeća obitelj Grgičević vodi konobu koja je postala jedna od omiljenih gastronomskih luka u unutrašnjosti ovog dijela otoka. Usmena predaja ovdje je odradila sjajan posao jer tijekom sezone ovdje se mjesto treba rezervirati barem nekoliko dana unaprijed. Vrisnik je šarmantno selo koje ‘raste’ podno brežuljka na kojem se smjestila crkva sv. Antuna Opata.

Konoba se nalazi na samom početku ‘mista’, a već pri ulasku imat ćete osjećaj kao da su vas pozvali na obiteljski objed. Andro i Prošper Grgičević osvojit će vas toplim gostoprimstvom, a kuhinja gospođe Julije iskrenošću i punim okusima tradicionalne spize. Pršut, sir, različita hladna predjela, rižoti, hobotnica na toć predstavljaju tek uvod u ponudu, a kako centralno mjesto zauzima veliko ognjište, lako je zaključiti da su glavni forte menija jela s gradela i peke.

ovo je fotografija gradele u konobi
Konoba Vrisnik nezaobilazno je mjesto na Hvaru ako želite probati riblje i mesne specijalitete s roštilja te jela ispod peke

Na ‘orguljama’, kako u konobi Vrisnik zovu ovo mjesto, dirigira Božji koji je tehniku pečenja doveo gotovo do savršenstva. Pritom prilozi uz mesna i riblja jela ne igraju podređenu ulogu, dapače krumpirova salata i palenta s tikvicama pokazuje svu jednostavnost i genijalnost mediteranske kuhinje. U prekrasnom vrtu, na kojem su stolovi postavljeni na malim terasama, uživaju brojni nautičari koji su se odlučili vezati u obližnjoj Jelsi, Vrboskoj, Starom Gradu, a zbog sjajne hrane gosti do Andre znaju potegnuti i iz Hvara. Konoba Vrisnik pravi je primjer iskrene gastronomije zbog koje ćete postati redoviti gost kada ste god na otoku.

Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare

Pročitajte: Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Konoba Maslina – Vrisnik

Tamo gdje stara cesta prema Jelsi zavija prema poljima i stapa se s pitomim hvarskim pejzažem, a stabla maslina i čokoti loze pokazuju put, smještena je konoba Maslina, kako joj i ime kaže, u masliniku. Spektakularan pogled na Svirče, Vrbanj, Pitve, Jelsu i Brač, rustikalan ambijent i ‘bezobrazno’ dobar položaj pokazat će vam sva blaga hvarske jeseni dok se za stolom izmjenjuju specijaliteti hvarske gastronomije.

Ovo je fotografija konobe Maslina

ovo je fotografija konoba maslina restorani hvar
Konoba Maslina u selu Vrisnik

Posebno je ugodno boraviti u Maslini tijekom večeri uz zalazak sunca i slušati tišinu. Konoba Maslina jedna je od rijetkih koja radi tradicionalno dalmatinsko jelo škartocetu, koja se nekada davno kuhala samo za posebne prigode, a vlasnici se posebno ponose i desertom – sladoledom sa smokvom u prošeku.

Olive Garden OPG Gamulin – Pitve

Za razliku od ostalih mjesta na kojima ćete sjesti i naručiti hranu, u Olive Gardenu imate mogućnost zajedno s vlasnicima pripremiti vlastiti obrok. Mario i Haja odlučili su prije nekoliko godina spojiti ugostiteljstvo i umjetnost u jedinstven doživljaj otoka. Samoodrživa kamena kuća u pitoresknim Pitvama postala je mjesto gdje se održava tečaj kuhanja pod nazivom ‘Od vrta do stola’, a mi bismo dodali i tečaj mediteranskog načina života.

ovo je fotografija Olive Garden OPG Gamulin otok hvar
Mario i Haja Gamulin kroz tečaj kuhanja u Pitvama goste uče i mediteranskom načinu života

Ova hvarska ‘štorija’ počinje aperitivima koji su obogaćeni otočnim začinskim biljem i kušanjem maslinova ulja. Potom vas čeka pregača i priprema tradicionalnih jela uz asistenciju vrijednih domaćina koji će vas, osim receptima, počastiti i lijepim pričama o Hvaru i njegovoj povijesti. Usput možete uživati i u Hajinim umjetničkim radovima koji nose znak Art of Heart. No, najvrjednija stvar koju ćete ponijeti iz Pitava je humor, toplina i ljubav s kojom Mario i Haja vode ovaj projekt.

Pročitajte: Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Tonči Marijan – Pitve

Uz staru tvornicu lavande u Pitvama pišu se najljepši stihovi posvećeni vinu, a posebice sorti plavac mali. Tonči Marijan ušao je u ‘vinarski NBA’ kada je osvojio povijesno, prvo Decanterovo zlato za Vron Bod iz 2012. u kategoriji vina iznad 50 funti, i ovu najvažniju dalmatinsku crnu sortu svrstao među relevantna svjetska vina.

ovo je fotografija tonči marjan
Hvarski vinar Tonči Marijan

Bivši direktor Badela i Dalmacijavina u malom hvarskom raju na zemlji bavi se butiknom, mogli bismo reći i artisanskom, proizvodnjom vina, u kojoj su neke etikete napravljene u samo nekoliko stotina boca. Među trenutačno 17 etiketa nalaze se bogdanuša, pošip, grk, ali najdraža mu je sorta plavac mali, koji poput draguljara brusi dok ne postane remek-djelo poput teške artiljerije u obliku Vron Boda, ali i prošeka od prosušenih bobica, crnog zlata u čaši koji ruši sve dosadašnje postulate o ovom vinu.

Istodobno, Tonči Marijan radi svoje maslinovo ulje, uskoro planira i kvasinu, a uz klasičnu degustaciju nudi i slow-food. Na meniju su hvarska gregada i tjestenina s jastogom, a oni koji žele mogu Tončiju Marijanu pomoći u pripremi hrane dok uživaju u jedinstvenoj vinskoj priči.

Konoba Stori komin – Malo Grablje

Iako je ova konoba pomalo izvan ruke bez obzira jeste li se vezali u Hvaru ili Starom Gradu, Stori komin je izlet koji se ne smije propustiti. Smještena u Malom Grablju, selu koje je napušteno tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je štetočina zvana filoksera uništila vinograde i drugu poljoprivredu tog područja, konoba Stori komin nudi atmosferu Fellinija i Kronika iz Narnije.

ovo je fotografija malo grablje otok hvar
Napušteno selo Malo Grablje

Do Storog komina vode dvije ceste, jednako lijepe i mistične, ona preko Hvara i Milne do Malog Grablja ili preko Starog Grada i Velog Grablja. U blizini skretanja za Velo Grablje nalazi se i spektakularan vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Starogradsku uvalu, a ono što vas čeka u Malom Grablju zaslužuje Oscara za posebne efekte.

Dok ulazite u selo, imate osjećaj kao da vas je vremeplov vratio barem 50 godina unatrag, u Dalmaciju kakvu je danas više teško naći. Među kamenim ljušturama kuća Stori komin pronaći ćete po mirisu i zvuku. Vlasnik konobe Berti pjevuši klape dok dočekuje goste i nudi ih domaćom rakijom. Na meniju su tradicionalna jela poput pršuta, sira, slanih inćuna, janjetine ili peke.

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Pročitajte: Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Vinarija Tomić – Jelsa

Obitelj Tomić s otoka Hvara poznata je po vrhunskim vinima i sofisticiranom prepoznatljivom identitetu koji njeguje godinama, kao i po tome što poštuje umjetnost, književnost, običaje i povijest otoka Hvara i Mediterana. Andro Tomić, autor jedne od najljepših rečenica posvećenih vinu: ‘pije na ure, ne na litre’, vlastitu je vinariju otvorio 1993. godine u kojoj je Hvar glavna inspiracija.

ovo je fotografija andro tomic
Hvarski vinar Andro Tomić

U vinariji Tomić, odvest će vas na vinsko putovanje Hvarom u Trikliniju, kušaonici sagrađenoj po uzoru na Dioklecijanove podrume. Jedinstveni ambijent Triklinija mjesto je u kojem možete spoznati svu čar hvarskih vina i povijesti. Kad se odlučite na posjet prekrasnom obiteljskom zdanju vinarije Tomić u uvali Mina u Jelsi na Hvaru, bit će vam jasan smisao Tomićeve otočne filozofije.

Vina se proizvode od različitih sorti, među kojima dominiraju domaće autohtone dalmatinske sorte plavac mali, kao crna sorta, te pošip i bogdanuša kao bijele sorte, a dva nova iznenađenja obitelji Tomić su Tomić Selekcija, ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje, i Tomić Rajska kvasina.

Otok Hvar: Korisne informacije

Za sva mjesta u tekstu preporučujemo najavu ili rezervaciju, posebice kada su u pitanju jela ili degustacije vina koje je potrebno ranije pripremiti. Većina ih nudi i prijevoz za nautičare, ali sve je najbolje iskomunicirati putem telefona ili maila. Svi objekti, osim Storog komina, nalaze se relativno blizu Starog Grada, Vrboske ili Jelse, pa je do njih vrlo lako doći skuterima ili biciklima.

Za posjet konobi Rugonj obratite se Mihaelu Lupiju (+385 (0)95 508 5596), za informacije oko konobe Vrisnik zadužen je Prošper Grgičević (+385 (0)91 578 7351), konobu Maslina vodi Borivoj Bojanić (+385 (0)91 353 7462), za Olive Garden OPG Gamulin možete se naručiti preko Marija Gamulina (+385 (0)91 234 8808), a za Stori komin najavite se Bertiju Tudoru (+385 (0)91 527 6408).

Tonči Marijan rado će vas provesti kroz vinski podrum i prezentirati svoja vina ako se javite na +385 (0)92 141 0048, dok se za degustacije u vinariji Tomić možete javiti na +385 (0)21 762 015. Za one koji žele doživjeti tailor-made putovanje po Hvaru, agencija Private Tours Croatia i Mira Strujić (+385 (0)91 728 2828) sjajan su izbor.

Fotografije Mario Jelavić, Ivo Pervan, Hvarwine, Đorđe Stošić, Vina Tomić & TZ Jelsa / Vedran Rafael Janjić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija čokoladnog deserta Claude Krajnera Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Gastronomija

Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i …

ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top