Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

9 MINUTES READ

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i frajama, a nadasve užicima za kojima vape suvremeni lovci na adrenalinske pustolovine

Otok Brač je poput svijeta u malome, gotovo mikrokontinent sa svojom sintezom bogatoga kulturno-povijesnog naslijeđa i škrte prirode koja je oduvijek upravljala razvojem otoka – u najranijoj povijesti uvjetujući razvoj maslinarstva i stočarstva, vinogradarstva i kamenoklesarstva, a u današnje vrijeme modernoga turizma.

Murvica Otok Brac 01
Šljunčane plaže u blizini sela Murvice među najljepšima su na južnoj strani Brača

Svjetski poznati brački kamen

Koliko god bilo paradoksalno, činjenica je da škrtost zemlje i obilje ‘tvrde stine’, život na kojima i od kojih je oduvijek zahtijevao nadljudske trude, danas služi kao najbolja moguća odskočna daska za razvoj industrije temeljene na uživanju, odmoru i bijegu od svakodnevnice – turizmu, i to onomu kulturnom i pustolovnom.

Kroz stoljeća bilo je mnogo onih koji su dolazili na ovaj otok s namjerom da ga pripitome, učine svojim – osvoje, da njegovu škrtost učine plodonosnom. Ali, Brač se nije dao – ostao je i ostaje svoj, škrt i veličanstveno okićen kulturnom baštinom svih onih koji su mu se ulagivali stoljećima, gradeći na njemu naselja i tetošeći njegovu zemlju. Iz njegova su sura kamena stvarali ljepotu, a iz njegove gole zemlje crpili bogatstvo okusa i mirisa.

Kamen, ulje, vino i uzgoj ovaca i danas su temelji života na otoku. Grčka kolonizacija Dalmacije zaobišla je Brač, pa tek u doba Rimljana nastaju mnogobrojna gospodarstva, lena veterana zvana astareje, u središtu kojih su podizane vile rustike, rezidencije za stanovanje okružene gospodarskim zgradama. Dakako, građene su od bijelog otočnog vapnenca, od kojeg je građena i Dioklecijanova palača u Splitu. Od tih dana, generacije klesara stvaraju slavu kamenarstva otoka Brača kao jednog od temelja njegova razvoja.

Bracki Kamen
Brač je jedinstven u Hrvatskoj po obradi svjetski poznatog kamena koji je utkan u povijest cijelog Mediterana

Upravo je taj kamen stvorio sve na Braču do dana današnjeg, pa stoji ondje kao znak vremena, materijaliziran u crkvama u kojima se Bračanin molio da mu sveci usliše žudnje i pošalju dažd obilni da natopi suhu zemlju, od njega su kuće u kojima se sklanjao od bure i nevere, a na kraju i grobnica u kojoj bi bio pokopan. Osim kamenom, Bračanin je uspio ovladati i zemljom koja mu je značila život i bila najvažnija osnova opstanka. Naučio je proizvoditi vino i maslinovo ulje, koji su uz prihod od stočarstva, pomorstva, ribarstva i sječe za ogrjev bili izvori prihoda bračkim domaćinstvima.

Bračka janjetina na svim gurmanskim kartama

Iako vinogradarstvo na Braču posljednjih desetljeća nije uspješno kao na susjednom Hvaru ili Korčuli, tradicija bračkog vinarstva izuzetno je snažna, a može se pohvaliti zlatnim odličjima s međunarodnih sajmova osvajanim još sredinom 19. stoljeća. Stara se slava polako, ali sigurno obnavlja, pa otočna vina zauzimaju sve bolju poziciju na enografskim kartama naše zemlje i mediteranske Europe. Najimpresivniji vinogradi otoka Brača nalaze se na njegovim južnim padinama, iznad Bola, na kosim malim poljima i terasama, dok je dio njih utisnut među liticama koje se strmo spuštaju prema tamošnjim prekrasnim plažama.

Bol
Vinogradi uronjeni u more na južnim padinama otoka Brača

Možda su ti vinogradi najbolji simbol razvoja otoka, koji se uvijek temeljio na stvaranju veličanstvenog iz gotovo ničega – u moderno vrijeme tvoreći neke od najljepših krajolika u kojima uživaju sve brojniji posjetitelji ovog otoka. Plavac mali, najvažnija crna sorta vinove loze u Dalmaciji i na ovom otoku, svjedoči sposobnosti da na kamenitu tlu, uz malo vlage, ne samo rodi, nego i da te nedostatke preoblikuje u svoje najbolje odlike – baš kao i zemlja s koje je ponikla. Uz čašu tamnocrvenoga, gustoga plavca ugodne trpkosti i posebnoga bukea, može se uživati uz dobar zalogaj u tradicionalnim konobama i na obiteljskim gospodarstvima.

Ako se odlučite sami istražiti Brač, nudi vam se mnogo načina da to učinite na aktivan način. Poljski puti, koji vode iz svakoga mjesta prema unutrašnjosti otoka, idealni su za jednodnevne ‘trekking’ izlete u društvu obitelji, a oni ambiciozniji pronaći će izazov na jednoj od ruta Male ili Vele staze, koje vode iz Bola prema Vidovoj gori

Ne zna se jesu li pitomu maslinu na Braču prvi uzgajali Iliri ili Rimljani, ali je sigurno da je tradicija maslinarstva na otoku, kao drugdje po Sredozemlju, stara koliko i sama civilizacija. U povijesti otoka Brača, maslinarstvo je unaprijeđeno najviše za mletačke vladavine: tada je maslina zasađena na gotovo svim za nju prikladnim, a za druge kulture neupotrebljivim površinama. Stoga je tijekom tih četiriju stoljeća Brač postao maslinarska velesila, a maslina najvažnija osnova opstanka na otoku.

Bol Dominikanski Samostan 01
Dominikanski Samostan u Bolu na samoj obali mora izgrađen je u 15. stoljeću

Danas se Bračani ponose svojim uljima od starih sorata, od kojih je najbrojnija oblica, a slijede levantinka, lastovka i buhavica. Obnovom zapuštenih maslinika i podizanjem novih vodi se računa i o očuvanju krajobraza i biološke raznolikosti, što bi moglo pridonijeti zaustavljanju devastiranja bračkih suhozida i gomila. Uz kamen, vino i ulje, uzgoj ovaca od povijesnih početaka života na otoku jedna je od najvažnijih grana gospodarstva. Danas, uzgojena u idealnim prirodnim uvjetima i bez upotrebe herbicida i pesticida na brdskim pašnjacima, bračka janjetina zaslužuje predznak ‘eko’ i s pravom zauzima mjesto na gurmanskim kartama.

Od svih vrsta mesa na dalmatinskim je otocima janjetina najcjenjenija, a Brač je neizostavna destinacija istinskih ‘bonkulovića’. Među mnogim delicijama spravljenim od janjetine brački je vitalac svakako najzanimljivija i najoriginalnija, pa je stoga upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Priprema ovoga jela od janjećih i kozlećih iznutrica jedna je od najznačajnijih tradicija otoka Brača, rođena u vremenima dodira Rimljana i otočana, i to ne kao izmišljotina nekog kreativnog ‘chefa’, nego kao odraz nužde da se iskoristi sve od životinja othranjenih na siromašnoj otočnoj zemlji.

Brac Otok Krovovi Kuca 01

Otok Brac Selo Unutrasnjost 01

dalmatinsko selo detalj
Unutrašnjost otoka Brača obiluje brojnim šarmantim detaljima iz bogate prošlosti

Da biste uživali u okusu i mirisu vitalca, nema boljega mjesta od hladovine na bračkim uzvisinama, u pastirskom stanu na Vidovoj gori. Najviše brdo na jadranskim otocima (778 m) uvijek iznova fascinira svojim ljepotama i tajnama u dubinama njezinih gustih šuma i skrivenim dolovima. Automobilom se može do samoga vrha, pa je Vidova gora dostupna i današnjem čovjeku u žurbi. Pogledom se odatle može obuhvatiti cijeli srednjodalmatinski arhipelag, a od te centralne bračke točke putovi vode po brdovitoj unutrašnjosti, kroz kamenit ili ozelenjen prostor, spuštajući se prema nekoj od skrovitih luka i uvala.

Milna je nautičko središte otoka

U tim portima uvijek je neki ‘šušur’. Otočni folklor, obilježen mediteranskim i kontinentalnim utjecajima – zbog mnogih migracija stanovništva – sačuvan je u raznim varijantama bračkog dijalekta, u pričama i pjesmama te plesovima i pjevanju uz pratnju na liri. Te priredbe, česte u gotovo svim bračkim mjestima, pogotovo tijekom ljetne sezone, pridonose kulturnom životu otoka, jednako kao i likovne izložbe, znanstveni simpoziji, književne večeri bračke poezije u zvonkoj čakavici te koncerti, kiparski susreti…

Pucisca Panorama 01
Pučišća su od davnina poznata po klesarskoj kulturi čuvenog bračkog kamena

Tradicionalne ‘fjere’ održavaju se uglavnom ljeti, a redovito počinju liturgijskim slavljem i svečanom procesijom kroz mjesto te potom narodnim veseljem. Ima Brač, međutim, i moderne međunarodne festivale, kao što je Supetar Super Film Festival, prvi takav na nekom od naših otoka, a ima i zanimljivi glazbeni dio. Osim njega, u Supetru se održava još nekoliko manifestacija, poput gastronomskoga Bisera mora i Otočkog festivala. U Postirama se već nekoliko godina održava neobična jedriličarska noćna zabava pod reflektorima, čiji start označavaju prvi taktovi Mozartove ‘Male noćne muzike’.

Milna
Milna je omiljena bračka luka za nautičare koji krstare srednjim Jadranom

Milna, nautičko središte, organizira jedinstven turistički happening pod nazivom ‘Potezanje Mrduje’ – riječ je o ‘uprizorenju’ legende o potezanju otočića Mrduje između žitelja otoka Brača i Šolte. U Sutivanu, pak, već se više od desetljeća održava ‘Outdoor sport & film festival Vanka regule’, kultna manifestacija koja je mnogobrojnim natjecanjima, demonstracijama sportskih disciplina i festivalom pustolovnoga filma, tomu lijepom mjestu pribavila status ‘trendsettera’ i okupljališta svih kojima su pustolovni sportovi strast.

Naravno da Vanka regule nije samo znoj i adrenalin sportaša koji sudjeluju na natjecanjima – izvan svih pravila je sam Sutivan, sa svojom višestoljetnom bogatom poviješću… štoviše, i cijeli Brač, koji uz prekrasnu prirodu nudi toliko jedinstvenih sadržaja i doživljaja. Brojem sportaša, disciplina i oduševljenih gledatelja, festival Vanka regule dokaz je da ideja o Braču kao otoku pustolovnih sportova itekako ima smisla – pred ovom je priredbom još mnogo uspješnih godina.

Brac Sutivan Panorama 01
Sutivan, ili kako ga njegovi mještani zovu Stivan ‘centar je svita’ kada su u pitanju pustolovni sportovi

Ako se odlučite sami istražiti Brač, nudi vam se mnogo načina da to učinite na aktivan način. Poljski puti, koji vode iz svakoga mjesta prema unutrašnjosti otoka, idealni su za jednodnevne ‘trekking’ izlete u društvu obitelji, a oni ambiciozniji pronaći će izazov na jednoj od ruta Male ili Vele staze, koje vode iz Bola prema Vidovoj gori.

uvala jadran
Uvala Lovrečina poznata je po velikoj pješčanoj plaži i vrijednim arheološkim nalazištima

Možda jedan od najboljih načina da se razgleda otok Brač jest vožnja brdskim biciklom uskim stazama koje vas vode kroz lijepe i gotovo netaknute pejzaže do starih bračkih naselja. Prolazit ćete brežuljcima s kojih se pružaju pogledi na maslinike, vinograde i srednjovjekovne crkvice. Na raspolaganju su vam staze raznih uspona i duljina, a ako nemate bicikl, možete ga unajmiti na nekoliko lokacija na otoku. Bili početnik ili s iskustvom u kajakarenju na moru, na otoku je ponuda, što se tiče tog sporta, zaista raznovrsna.

Pustolovni je turizam svakako najatraktivniji u ponudi kojom se otok Brač nameće kao destinacija za goste željne kulturnih doživljaja i gastronomskih užitaka u jedinstvenom ambijentu

Možete unajmiti kajake raznih modela (‘sit on top’ ili ekspedicijskog tipa), veslati sami ili u pratnji vodiča. Bračke plaže poznate su po svojoj ljepoti, počevši od onih uz naselja, do udaljenih, u mirnim uvalama. Sjeverozapadnom obalom otoka niže se dvadesetak uvala i plaža na kojima se i u jeku turističke sezone može u osami uživati u besprijekorno čistome moru, a za najtoplijih dana naći hladovina u šumi alepskoga bora. Brač se u nekoliko posljednjih godina nametnuo i kao destinacija za sportsko penjanje: u blizini Ložišća, u ‘kanjonu’ Veliki dolac – preko kojeg je sagrađen predivan kameni most, u narodu zvan most Franje Josipa – uređeno je više od stotinu penjačkih smjerova različitih težina.

Blaca
Pustinjački samostan Blaca prava je atrakcija u srcu Brača, a pristup je moguć i s mora

Novost je kružna planinarsko-turistička staza Brača u duljini 135 kilometara koja povezuje 12 najatraktivnijih povijesnih lokacija i većinu pitoresknih mjesta ovog najvećeg srednjodalmatinskog otoka. Via Brattia je izazov za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem.

Nezaobilazni Zlatni rat

Uz crkvice sv. Spiridona nedaleko od Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira, na najdužoj bračkoj turističkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik – jedan od pet selačih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu. Da biste na Via Brattiji vidjeli svih ovih 12 iznimnih lokaliteta trebate proći kroz većinu bračkih mjesta – od onih najpoznatijih turističkih središta poput Supetra, Milne i Bola, do ambijentalnih mjesta poput Mirca ili Ložišća, ali i najljepših uvala – Smrke, Farske, Rasotice i Lovrečine.

Zlatni Rat Bol Otok Brac 01
Svaki vodič za otok Brač prekrasni će Zlatni rat označiti kao ‘must see’ destinaciju

Posjetitelji otoka sigurno se žele okušati i u vodenim sportovima i aktivnostima, a otok Brač tu nudi bezbroj mogućnosti – od jedrenja u malim klasama i uživanju u popodnevnom ‘meštralu’, preko nautičkog turizma, pa do neizostavnog Bola i jedrenja na dasci. Pustolovni je turizam svakako najatraktivniji u ponudi kojom se otok Brač nameće kao destinacija za goste željne kulturnih doživljaja i gastronomskih užitaka u jedinstvenom ambijentu. Spoj prirodnih predispozicija za takav način odmora i iznimno bogate kulturno-povijesne baštine, te očuvane prirode, otok Brač je zaista – a ne samo marketinški – otok kulture i avanture.

Tekst Ivo Ljubetić Šteka

Fotografije Ivana Miletić, TZO Bol, TZO Milna, TZO Postira, Zoran Jelača/HTZ, Aleksandar Gospić/HTZ, Ivo Pervan & Mario Jelavić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Sedam Dana Kvarnera Otocic Zeca 01 Plovidba

Pet dana Kvarnera: Nautički hedonizam na sjevernim otočnim biserima

Yachtsova preporuka za nezaboravnih pet dana Kvarnera i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do …

Bisevo Panorama Iz Zraka 01 Destinacije

Biševo: Upoznajte magičnu ljepotu jadranskog otoka nad otocima

Iako se nalazi u neposrednoj blizini otoka Visa, s takvom količinom prirodne ljepote na tako malom prostoru, uz svjetski poznatu Modru špilju, otok Biševo zaslužuje …

Vransko Jezero Pogled S Kamenjaka 00 Destinacije

Vransko jezero: Slatkovodna oaza na korak do mora

Vransko jezero postalo je jedna od omiljenih destinacija aktivnog turizma, gdje se može pješačiti, pedalirati, veslati, ribariti, prstenovati ptice, pa čak i testirati svoje fizičke …

One&Only Portonovi Putovanja

One&Only Portonovi: Luksuzna oaza u idili Boke kotorske

One&Only Portonovi u Crnoj Gori bit će prvi One&Only’s resort u Europi, a ultimativnim luksuzom i uslugom želi postati najmodernija destinacija na Jadranu Kreiran isključivo …

Arksen Jahting

Arksen predstavio Adventure seriju

Brodogradilište Arksen u Düsseldorfu je zauzelo središnji dio izložbenog prostora kako bi predstavilo niz inovacija i tehnoloških rješenja, posebice onih namijenjenih ugradnji u jahte kategorije …

Jahting

Deveta Arcadia Sherpa samo za vlasnika

Deveti primjerak jahte Sherpa brodogradilišta Arcadia, po želji naručitelja sagrađen je u vlasničkoj verziji. Ova 18-metarska jahta u standardnim verzijama ima dvije kabine, koje su …

Blue Kotor Bay Putovanja

Blue Kotor Bay: Luksuz s wild beauty potpisom

Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, kategorizirano s 5 zvjezdica, u potpunosti je renoviran i rebrendiran hotel koji je prije bio poznat …

Jahta Sirena 88 Testovi

Sirena 88 na testu: Boutique hotel na moru

Sirena 88 duga gotovo 27 metara, jedinstveni je brod namijenjen dugim krstarenjima koji pruža pravi komfor od pet zvjezdica, a beskompromisna luksuzna rješenja i mnogobrojni …

Nacionalni Park Kornati Pogled Iz Zraka 01 Destinacije

Nacionalni parkovi i parkovi prirode: Priča o kamenim jadranskim brodovima

Na Jadranu jednostavno postoje mjesta koja su prva među jednakima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog atributa kojima su zaslužila status morskih zaštićenih područja. …

Aquila 54 motorni katamaran Jahting

Aquila 54: Luksuzni motorni katamaran

Brodogradilište Aquila Power Catamarans nedavno je najavilo prinovu u svojoj proizvodnoj gami, Aquila 54. Dvotrupna jahta duljine 16,50 metara bit će savršeno prikladna za krstarenja, …

Intervjui

Joaquin Phoenix: Čovjek iza glumačke maske

Po mišljenjima mnogih kolega i tutora, Joaquin Phoenix je jedan od rijetkih glumaca koji svoj etički i radni etos stavlja ispred svega te, unatoč velikom …

Scroll to Top Skip to content