Milna: Vodič kroz omiljenu bračku luku za nautičare6 min

Uvala Milna na Braču zbog sjajnog je položaja zaštićena od svih vjetrova, a zbog blizine Splitskih vrata nezaobilazna je postaja za nautičare koji nastavljaju put prema Hvaru, Visu, Korčuli…

‘Valle di mille navi’, odnosno uvala tisuću brodova, ili jednostavno Milna, savršen je nadimak ovoj luci duboko utisnutoj u zapadnu obalu Brača, jer ova čuvarica Splitskih vrata posljednjih je desetljeća postala omiljena luka svim nautičarima koji prolaze kroz ovaj tjesnac.

Jednostavan ulazak u luku Milna

Milna Pogled Iz Zraka
Mnogi nautičari vraćaju se Milni zbog izvrsnog položaja i sjajne logistike

Dok se neki vraćaju Milni zbog izvrsnog položaja, gdje su plovila zaštićena od svih vjetrova, logistike koju pružaju tri marine i benzinska crpka, druge putnike namjernike u svoje će ozračje mira i ugode Milna uvući sitnim i gustim tkanjem pučke i profane arhitekture i mirom koji se zavlači u kale, s ožiljcima vremena urezanim na fasadama, toliko tipičnim za Mediteran da su sredstvo i potvrda autentičnosti.

Splitska vrata i zlatni trokut Jadrana

Geografski položaj učinio je Milnu strateški zanimljivom, ali je i pomalo osamio na zapadnom dijelu otoka s najbližim susjedima – Bobovišćima na moru, Sutivanom i centrom otoka – Supetrom, pa je i povijest Milne obilježena ekonomskom neovisnošću i po svemu je otočni svijet i mjesto za sebe drukčije od ostatka otoka.

Za one čiji pramac u miru i za čisti gušt prvi put reže valove od Splita prema Braču, Hvaru, Paklenim otocima, Visu pa i dalje, Splitska vrata najbrži su i najlogičniji prolaz prema zlatnom trokutu hrvatskog Jadrana, a skretanje prema Milni izvrsna je postaja za učiniti provištu, napuniti tankove, pogotovo ako se ide na višednevnu plovidbu.

Otočić Mrduja jasan je marker za skretanje u Milnu

Ulaz u Milnu bez gledanja po GPS-u, čak i po noćnoj plovidbi, jednostavan je i siguran, i za čarter-nautičare. Maleni otočić – Mrduja ispred Milne, smješten na pola puta između Šolte i Brača, jasan je marker za skretanje u ovu luku.

Već po ulasku u zaljev, na lijevoj strani u uvali Vlaška, privatna je marina Vlaška sa 71 vezom za brodove do dvadeset metara, a koja stoji nautičarima na usluzi cijele godine, te zbog zaštićenosti i sigurnosti mnogi vlasnici svoje brodove ovdje drže usidrene i preko zime.  Do centra mjesta, uz more, ugodna šetnja od desetak minuta dovest će vas do prvih trgovina, kafića i restorana na predjelu zvanom Žalo.

Milna Uvale 02
Uvala Lučice sjajno je mjesto za sidrenje

Sama luka Milna podijeljena je na rukavce Žalo i Panteru, a u potonjoj je smještena ACI marina Milna sa 183 mokrih i 15-ak suhih vezova, osamtonskom dizalicom i svim potrebitim za opremanje ili servis broda.

ACI marina Milna

Na recepciji ACI-ja možete dobiti sve informacije, pa tako i one o izletima u okolici Milne, a trgovine namirnicama i nautičkom opremom zadovoljit će i najzahtjevnije. U produžetku ACI-ja, prije benzinske crpke, gdje su se donedavno iskrcavale tone i tone plave ribe, a tvornica proizvodila najkvalitetniju plavu ribu, sada su vezovi Nautičkog centra Milna d.o.o., njih ukupno 45.

Milna Panorama Zalazak Sunca 05 Scaled
Zalazak Sunca otkriva svu ljepotu uvale tisuću brodova

Za vrijeme sezone, nemojte se začuditi ako pored restorana na kuki visi tuna od preko stotinu kilograma, jer iako u Milni nema restorana s Michelinovim zvjezdicama, ponuda je domaća, friška, a usluga iskrena.

Najsigurnija luka otoka Brača

I ova marina opremljena je svim nautičkim servisima, a u njezinu sklopu je i ronilački centar, jer za ljubitelje dubina, osim olupine koja se nalazi kod otočića Mrduje, u obližnjoj uvali Lučice poznata je špilja čiji se ulaz nalazi na samo tri metra. S obzirom na to da sam ronio u njezinu pomalo mističnom ambijentu, vjerujte na riječ, nikako ne propustite ovaj fenomenalan zaron.

Baš na ovom dijelu obale gdje je Nautički centar Milna nekoć su bili navozi brodogradilišta obitelji Bonačić-Dorić, jer ova najsigurnija luka otoka svoju povijest piše perom utopljenim u pomorsku tradiciju, ponajprije ribarsku, a potom i brodograđevnu, toliko intenzivnu da je čak i tip broda bracera nazvan po latinskom imenu Brača – Brazza.

Milna je prava riznica bračke pomorske tradicije

Na momente burna povijest, kao primjerice početkom 19. st., kada su se mornarice Francuske i Rusije sukobile negdje u akvatoriju Milne, ostavila je tragove u arhitekturi mjesta pa i oko Milne, kao što je francuska utvrda Baterija na rtu Zaglavu.

Ekonomski uzlet Milna počinje u 18. stoljeću, i to upravo zahvaljujući pomorstvu i brojnim kapetanima koji su se otisnuli i preplovili svjetska mora. Kao najveći spomen na to razdoblje, barokna crkva Gospe od Blagovijesti iz 1783. g. dominira vizurom cijelog mjesta, no crkve ne bi u takvom obliku bilo, pa i najvjerojatnije ni ostatka mjesta, da se bogati kapetani nisu vraćali u Milnu svojim obiteljima i posjedima i izgradili mjesto manje-više u obliku koji i danas očarava goste.

Milna Mala Lucica U Gradu 03
U sredini sezone Milna je prepuna ljudi

Danas je ekonomska paradigma preusmjerena u potpunosti na turizam, a mjesta od golemog značenja za lokalni identitet, koja su obilježila povijest mjesta, uskoro će oživjeti, neka kao obnovljeni lokaliteti, a neka uz pomoć virtualne stvarnosti na tematskoj stazi posvećenoj brodarstvu Milne.

Milna je imala prvi hotel za nautičare

Škver obitelji Bonačić-Dorić, istezalište brodova – crkva sv. Jere, potom Blatačka kuća u kojoj su pustinjaci iz samostana Blaca trgovali svojim proizvodima i posebna interpretacijska postaja – kuća Babarović, kao prvi hotel namijenjen upravo nautičarima, putem interpretacijskih punktova znatiželjnicima će pripovijedati o zlatnom dobu Milne.

U sredini sezone, u marinama i po obali gužva je od jarbola, no nekad i ne mora to nužno biti razlog da napustite vez. Možete se zaputiti na treking ili vožnju biciklom dugu nekoliko kilometara do obližnje uvale Osibova, pa i dalje, ili posjetiti ekokamp Gea Viva, udaljen desetak minuta od samog mjesta i meditirati ili sudjelovati u kakvoj radionici održive gradnje usred maslinika. No, u vrijeme sezone brojni događaji Milnarskog srca lita ili barem neki od njih zadržat će vas u ovom portu.

Potezanje Mrduje

Ako ni to ne uspije, krajem srpnja održava se najveća fešta ‘Potezanje Mrduje’, gdje se stanovnici Milne i susjedne Šolte uz pomoć potezanja konopa natječu za ‘pravo’ vlasništva nad škojićem na godinu dana. Jedinstvena je to prilika za doživjeti kako se fešta u Milni.

Milna Potezanje Mrduje 04
Potezanje Mrduje između Šoltana i Bračana

Ljubitelje aktivnog odmora sigurno će privući neobična utrka – kalaton, koja se odvija po ulicama, odnosno kalama Milne, koja spaja fizičku aktivnost i razgledavanje u najboljem omjeru. No, za mirnih ljetnih noći, malo prije i malo iza srca sezone, osim u samom mjestu, po valama koje gravitiraju Milni naći ćete svoje mjesto pod suncem ili pod tendom, čisto i azurno more, bilo da ste se odlučili za dnevni izlet ili za noćenje. Već po izlasku iz Splitskih vrata, neposredno prije lanterne Ražanj, uvala je Salbunara, ne toliko sigurno sidrište koliko prekrasno mjesto za cjelodnevno kupanje.

Milna: Predivne plaže kao najava Zlatnog rata

Južna strana Brača na potezu od Milne do Bola zapravo je izvan nautičkih ruta, a započinje s dubokim uvalama Osibova, Lučice, Smrka, gdje je uglavnom sigurno i dovoljno veliko i duboko za sidrenje. Duboke uvale na putu do Bola, kao Farska, Veli i Mali Zagradac, Dračevac i Murvica, razvukle su se u predivne pješčane plaže kao najava Zlatnog rata na Bolu.

Ako vaše nautičko putešestvije meandrira srednjodalmatinskim arhipelagom, jedna od kultnih gastro-destinacija jest uvala Lučice s restoranom i bovama, koja dočekuje i ispraća zadovoljne i site nautičare već desetljećima. Uvala Lučice sastoji se od pet krakova, s dovoljno dubine i širine, a mjesta za sidrenje možete pronaći u Smrči, Slavinjinoj, Dubokoj ili Koromaslinovoj.

Bobovisca na moru Brac

Prema sjeveru, prema nautičkim lukama u Splitu ili Kaštelima, uvala je Bobovišća na moru. Možda više za one romantične ili one željne mira, pa i posljednjeg obroka prije povratka u Split, Bobovišća n/m, odnosno ovdašnji nautički centar, pruža usluge vezivanja na bove za 32 broda.

Okrjepu u vidu oborite ribe ili tradicionalnih peki možete najaviti u legendarnoj konobi Vala, pa i ako nabasate na čarter-flotu, istrpite malo buke, jer premda bez njezina glavnog aduta, nedavno preminulog vlasnika Danka, ova konoba još uvijek slovi kao vrhunsko gastro utočište.

Stoga je boravak u Milni na otoku Braču recept za autentičnu, ponekad i lijenu atmosferu Mediterana, koja tako dobro sjedne nakon nekoliko dana ili tjedana krstarenja, a oni koji promatraju i poimaju svijet oko sebe dalje i dublje od onoga što je pred očima otkrit će jednu drukčiju i tajanstvenu Milnu.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Croatia Yachting / Zvonimir Barišin, Ivo Pervan, Boris Kačan, TZ Milna & studio Gabrić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above