Vrboska: Mala Venecija na otoku Hvaru6 min

Na kraju dugog kanala usječenog u sjevernu obalu otoka poput kakvog skandinavskog fjorda, Vrboska vas dočekuje skromno i pitomo. Stoga je najbolje pristupiti joj potiho, te sa strpljenjem otkriti bogatu povijest, od koje se, zbog položaja, najviše ističe ona pomorska

Možemo bez sustezanja reći kako je nepretencioznost otočnog života malo gdje tako fino osjenčana i gotovo taktilna kao u malenoj Vrboskoj, najmanjem gradiću otoka Hvara, toliko bogatog da bi skoro mogao ponijeti titulu otočnog bisera.

Ovo je fotografija rukavca mjesta Vrboska na otoku Hvaru

ACI marina Vrboska omiljena je kod skipera

Na kraju dugog kanala usječenog u sjevernu obalu otoka Hvara poput kakvog fjorda, Vrboska vas dočekuje skromno i pitomo, stoga joj je najbolje pristupiti potiho, te sa strpljenjem otkriti bogatu povijest, od koje se, zbog položaja, najviše ističe ona pomorska.

Zbog jedinstvenog otočića u sredini uvale, koji je ujedno zaštićen kao prirodna rijetkost, te brojnih mostića koji se protežu preko kanala, ponekad se naziva i ‘malom Venecijom’. Vrboska je dobro zaštićena od svih vjetrova osim od jakog SE i E koji mogu podignuti velike valove i uzrokovati plimni val pri čemu je tada mnogo sigurnije isploviti iz luke i vezati se u susjednoj Jelsi.

ACI marina Vrboska s gotovo 120 vezova i crpkom za gorivo siguran je i omiljen odabir mnogih skipera, naročito zbog opuštajuće atmosfere, koja je u posljednje vrijeme rijetko prisutna tijekom ljetnih mjeseci diljem Jadrana, a toliko potrebna nautičarima koji su nakon cijelog dana plovidbe željni samo mira. Po buri se možete usidriti u zavjetrini otočića Zečevo ili na samom izlazu iz Vrboske, gdje se prije rta Glavice, smjestila uvala Soline u kojoj, imajte na umu, pješčano dno ne drži dobro.

Ovo je fotografija Aci marina Vrboska
ACI marina Vrboska smještena je na vanjskom dijelu vrbovačke luke, a njezinu idiličnu sliku upotpunjuje gusta borova šuma te prekrasne plaže i uvale

Jednako lijepo sidrište krasi južnu stranu obližnjeg otočića Zečevo, ali ako niste ljubitelji golišavih tijela, to nije mjesto za vas. U svakom slučaju, oba spomenuta sidrišta će vam pružiti dobar zaklon po buri, a povoljne dubine od 6 do 7 m kao da mame da se odlučite provesti noć na sidru. Želite li doživjeti šarm tipičnog dalmatinskog gradića svakako prošetajte do kraja kanala koji je prekriven mostićima i uvjerite se zašto Vrbosku zovu ‘malom Venecijom’.

Crkva sv. Lovre skriva dragocjena blaga

Za ovaj dio godine možda je najbolje vezati se uz mjesnu rivu, a većina znamenitosti, od kulturnih spomenika do šarmantne i očuvane kamene arhitekture, bit će savršena kulisa ugodnoj večeri u kokpitu.

Na južnom proplanku, visoko nad Vrboskom, baš na mjestu gdje dominira cijelim rukavcem, izgrađena je jedinstvena i jedna od najljepših u Europi – crkva sv. Marije od Milosrđa izgrađena u drugoj polovici 15. stoljeća kao gotička jednobrodna crkva s pravokutnom apsidom.

Izvorno ribarsko naselje susjednog Vrbanja u srednjem vijeku poprima konture pravog naselja, pa upadi gusara nisu bili rijetkost, te je upravo nakon jednog napada turskih osvajača crkva proširena i utvrđena, a zabilježen je i pisani podatak da su se u njoj mogli skloniti svi mještani i iz nje jurišati u napade. Ova impresivna  crkva/tvrđava nije doživjela radikalne promjene u arhitekturi te je ostala jedna od sačuvanijih u Dalmaciji, dok je na području Europe uvrštena na listu najljepših iz tog razdoblja.

Ovo je fotografija crkve sv. Marije u Vrboskoj
Veličanstvena crkva sv. Marije od Milosrđa impresivan je dragulj mjesta Vrboska

Zapadno od utvrđene crkve, nalazi se župna crkva Sv. Lovre koja datira natrag do 15. stoljeća, a bila je preuređena u baroknom stilu u 17. stoljeću. Unutrašnjost crkve skriva dragocjena umjetnička blaga – jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki u Dalmaciji. Crkva se diči s pet oltara od čega je glavni oltar ukrašen ilustracijama usredotočenim na Sv. Lovru s Majkom Božjom, dok bočne stranice oltara prikazuju Ivana Krstitelja i Nikolu. Ostatak prikaza prati Sv. Lovru kako vodi siromašne pred cara Valerijana i muke Sv. Lovre. Bočni oltari i zidovi prikazuju djela vrhunskih umjetnika poput Jacopa de Ponte Bassana, Giuseppea Alabardia, Antonia Scurie, Celestina Medovića, Marka Rašice i drugih.

Posjetite ribarski muzej u Vrboskoj

Ovo je fotografija Ribarskog muzeja Vrboska unutrašnjost
Zbirka Ribarskog muzeja Vrboska prikazuje razvoj ribarstva na otoku Hvaru i sadrži predmete iz razdoblja druge polovine 19. stoljeća do 70.-tih godina 20. stoljeća

S vrha kampanela pruža se predivan pogled na cijeli zaljev Vrboske, pa i na jedan spomenik lokalnoj ribarskoj tradiciji – tvornici za preradu ribe, koja je vidjela puno bolje dane

Fascinantni artefakti ribarske tradicije izloženi su u jednoj od najljepših zbirki na našoj obali – Ribarskom muzeju. Kustos muzeja Mario Franičević uporan je i strastven ljubitelj maritimne baštine, i kao takav jedan od glavnih protagonista pokreta obnove tradicijskih drvenih brodova, lokalne udruge Lantina, koja je u kratkom vremenu obnovila flotu tradicijskih brodova s latinskim jedrom i kao takva je među najbrojnijima na Jadranu.

Restorani u Vrboskoj

Šetnjom dalje uz rivu naići ćete na legendarne natpise ispred kuća: vino, rakija, med, prošek, i ne zaobilazite ih, već uronite u mirise i okuse još uvijek tradicionalnih proizvoda i gostoljubivih Vrbovljana.

Jedan od kantuna s idealnim omjerom šarma i autentičnosti jest Pinjata, hvarska konoba izvornog izgleda s ponudom domaćih sorti bogdanuše, parča, plavca, uz koje poslužuju i tradicionalni čok, hladna predjela, taman raznolika da vam zagolicaju nepca za bijelo i crveno vino, pa čak i ako treba završite s domaćim prošekom, a ako se zaželite tople nadogradnje na hladno predjelo, provjerite lokalnu legendu o najboljoj pizzi u vrboskom restoranu Škojić.

 

Ovo je fotografija mostića u mjestu Vrboska
Zaželite li se autentičnog ozračja malog mjesta, okrenite provu prema sjevernoj strani otoka Hvara i zavucite se u doboki rukavac na čijem kraju se nalazi mala Venecija

Od ostalih gastro-kutaka nemojte očekivati luksuznu ponudu, ali budite sigurni u iskrenu i toplu uslugu i namirnice koje se uglavnom dobavljaju iz polja razasutih oko Vrboske. Kao prava školjka, Vrboska svoj biser skriva u dnu vale, u predjelu zvanom Podva, zbog koje Vrboskoj nerijetko tepaju da je mala Venecija.

I uistinu, zalutate li u ovaj dio Vrboske u magičnu večer, ako ste posjetili Veneciju, pratit će vas jednak osjećaj romantike, a po našem skromnom sudu i mnogo ugodnije, ako ništa zbog izostanka tisuća turista koji zuje oko vas.

Vrboska svoje čari skriva po kaletama

Negdje između mostova naići ćete i na konobu obitelji Carić s ponudom koja će nadmašiti vaša očekivanja. U nekoliko godina supružnici Ivana i Ivo u svoja su vina unijeli puno ljubavi (otuda i naziv jednog vina Jubo’v), s kojima polako osvajaju nepca od Europe do SAD-a i Brazila.

Uz Cesaricu (bogdanuša), te vina plavac, od kojih je Ploški iz 2009. u ponudi nizozemskog restorana De Librije s tri Michelinove zvjezdice, od ove vinogradarske sezone pomalo stidljivo krenula je i proizvodnja njihova prirodnog pjenušca Danice (biser vino) upravo od bogdanuše, i to ubrane u Starogradskom polju koje je pod UNESCO-ovom zaštitom.

Ovo je fotografija Vrboske vale predio Podva
Kao prava školjka, Vrboska svoj biser skriva u dnu vale u predjelu zvanom Podva

Svježina i mineralnost sorte čine Danicu ne samo kao idealnu suputnicu za ljetne pa i jesenske plovidbe, nego i savršenim ‘oproštajnim pismom’ od gradića Vrboska, bisera sjeverne obale Hvara.

Ali prije nego što odvežete cime, izgubite se još malo uzduž i poprijeko malenim i kogulanim kaletama, jer život ljudi, pa tako i arhitekture, ovdje je lišen kiča i pomalo je uljuljan u svoju hermetičnost, ali na onaj topao i ljudski način, tako da vam se pruža prilika upoznati i zavoljeti mjesto i ljude upravo onakve kakvi jesu i, naravno, vratiti se dogodine.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Ivo Pervan, Mario Jelavić, Damil Kalogjera & Ivana Krstulović Carić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above