Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga4 min

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i vremenu, kojima ćete se već nakon prvog posjeta vraćati iznova

Svojih omiljenih ruta tek se rijetki nautičari odreknu, bilo zbog dobrih uvala za sidrenje, vrhunskih restorana ili, pak, poznatih lica koja boravak u nekom mjestu učine još ljepšim, pa neki otoci i njihove malene tajne ostanu skriveni, sve dok iz nekog neobjašnjivog razloga ne okrenete kormilo na totalno drukčiji kurs i otkrijete neku novu (ili staru) priču jadranskog arhipelaga.

Doživite Prvić: Dalmatinski raj daleko od gužve

Ovo je fotografija Otoka Prvic Uvale
Za istraživanje šibenskog arhipelaga, Prvić je savršena polazišna točka

Sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, Prvić je jedan od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i vremenu, kojima ćete se već nakon prvog posjeta vraćati. I to ne samo zbog osjećaja onog istinskog otočnog okruženja, već zbog tamošnjih ljudi, koji ne skrivaju bodulski ‘svoj insularni mir’, već su otvoreni prema svima koji doplutaju do njihova otoka, a nije teško jer je otok tek pola milje odmaknut od kopna (Srime).

Povijest Prvića

Prvić se spominje u dokumentima još u 11. stoljeću, a veće naseljavanje, kao i na većini otoka na Jadranu, zbilo se nakon najezde Osmanlija, a onaj pravi procvat razvio se, naravno, tijekom renesanse. Kako je upravo tijekom toga razdoblja njegova obitelj sagradila ljetnikovac, najpoznatiji Prvićanin – Faust Vrančić, veliki izumitelj i književnik, a uz to i biskup – vjerojatno je i svoje prve genijalne zamisli, od kojih je padobran možda i najpoznatija, počeo razvijati upravo šećući i skačući obalama ovog otočića.

A zanimljivo je da je, s obzirom na ugled u ono doba, Vrančić od svih mjesta za posljednje počivalište, u svojoj oporuci, izabrao baš skromnu crkvicu Gospe od Milosti u Prvić Luci.

Ovo je fotografija Prvic Luka Sepurina
Na vezivanje u Šepurinama zaboravite, iako se na sami početak rive u portiću može vezati s jedrilicom (dubina je dva metra) tek privremeno

Obližnja ACI marina u Vodicama, Marina Mandalina ili, čak, Marina Frapa u Rogoznici (nekih 14 nm), popularna su polazišta za đite prema Kornatima, pa kako je Prvić nautičarima preblizu, često ga (kao i nautički vodiči) preskoče.

No, vjerujte, nakon brojnih ljeta, ali i nekoliko zimskih avantura s ovdašnjim stanovnicima na ovom otočnom biseru, na sljedećoj ruti ne propustite usidriti se na njegovim obalama i zavoljeti ovaj iskreno autentičan otok. Ne bi se na prvu pomislilo, s obzirom da je otok toliko blizu kopnu, no za većinu stalnih stanovnika, ‘poć u Vodice’ je čista nužnost i, naravno, nabava.

Je li ta zagriženost domaćih za obale ovog škoja posljedica što Šepurine i Luka stoje ‘okrenute leđima’ prema kopnu, ili zbog magije kamenih ulica, od koje su neki pravi labirinti, ili, pak, zbog činjenice da na jedinoj cesti od jednog kilometra nema auta, nije na kraju ni važno.

Prvić Šepurine i omiljeni dnevni boravak u konobi Bare

Ljeti se kuće i kale ispune turistima, plažama odzvanjaju dječji povici, a turisti, što će reći uglavnom domaći koji ne žive na otoku tijekom cijele godine, lijeno se prošetavaju od hlada do mora i nazad, a ispred kuća žamor se širi dugo u vruću ljetnu noć.

Ovo je fotografija Prvic Polazna Tocka Plovidbe
Otok Prvić opet se vratio na mapu omiljenih luka, koju preporučujemo baš zbog toga što nije na mnogim kartama i turističkim itinerarima

Omiljen dnevni boravak je konoba ‘Bare’, na samoj rivi, koju godinama uspješno vode Ivo i Zrinka Škara, i mjesto je gdje se dobro ‘marendaje’, a palamida u savuri jedna je od atrakcija menija.

Od proljeća i prvih sunčanih dana, traži se mjesto na teraci, jer je u vidokrugu sve: od portića s nekoliko prekrasnih primjeraka drvenih gajeta (poseban je doživljaj kad se u srpnju održava Burtiž-regata latinskog jedra), preko zvonika Sv. Roka kao simbola Šepurina, do udaljenih Kornata koji su jedna od najljepših scenografija za zalazak sunca.

Na vezivanje u Šepurinama zaboravite, iako se na sami početak rive u portiću može vezati s jedrilicom (dubina je dva metra) tek privremeno, dok obnovite zalihe u trgovini ili popijete kavu u Šepurine baru.

Ista stvar je i s vezivanjem na rivi, no dalje uz more put vas vodi do restorana ‘Ribarski dvor’, koji ispred restorana ima nekoliko bova (dno prekriveno posidonijom), dok se djeca ispred restorana mogu prepustiti uživanju na pješčanoj plaži Trstevica.

Otkrijte Prvić Luku i našeg Da Vincija

Muzej Fausta Vrančića

Ovo je fotografija Atrakcije Otok Prvic 00

Ovo je fotografija Muzej Fausta Vrancica Prvic
Muzej Fausta Vrančića jedinstvena je atrakcija Prvića

Cijela uvala može poslužiti i kao sidrište, no samo za lijepog vremena. Za miran san treba otploviti u Prvić Luku, u kojoj se nalazi mul sa svom potrebnom nautičkom infrastrukturom. Muzej Fausta Vrančića jedan od glavnih razloga za posjet Luci i zbog jedinstvenosti priče ‘našeg Da Vincija’, ne propustite posjetiti ovu jedinstvenu zbirku načinjenu od minijaturnih replika Vrančićevih izuma i multimedijalnog prikaza bogate ostavštine ovog genijalnog izumitelja.

Restorani u Prvić Luci

Uz terasu samog muzeja nekoliko je restorana poput ‘Marete’, ‘Stare makine’ ili, po našem guštu, ipak drukčije konobe ‘Maslina’ uz samo more, gdje se možete odmoriti od brodske kužine.

No, izvrsna tržnica lokalnih proizvoda odmah uz mul možda vam i pomrsi gastro-račune. Nama se sreća osmjehnula u kasno ljeto, pa smo bez gužve i drame od lokalnih ribara za smiješan iznos napunili kesu zubaca i pagara.

Čak i ako otok Prvić i nije cilj vaše đite po šibenskom arhipelagu, toplo ga preporučujemo baš zbog toga što nije na mnogim kartama i turističkim itinerarima.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Ivo Pervan, Boris Kačan i Filip Bubalo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above