Stari Grad: Kulturni biser otoka Hvara3 min

Stari Grad na Hvaru ima jednu od najsigurnijih prirodnih uvala na Jadranu i duh starih civilizacija koje se osjete tijekom šetnje malim uličicama

Turističko mjesto Stari Grad

Stari Grad na Hvaru mali je turistički grad čije je glavno obilježje slojevita povijest koja je mnogim svojim sastojcima ulančana u univerzalni, posebno mediteranski prostor. Male uličice, kuće u kojima su osjeća duh starih civilizacija, Tvrdalj hrvatskog renesansnog pjesnika Petra Hektorovića, brojne crkve, lokalni restorančići idealna su mjesta za ljetni predah. Iznajmljivanjem bicikla, motora ili automobila možete se uputiti u Starogradsko polje, najbolje sačuvan antički grčki katastar na Sredozemlju.

Stari Grad na otoku Hvaru

Od 2008. najstariji dio grada je pod UNESCO-ovom zaštitom kao Protected World Heritage Site, a ta titula je više nego zaslužena zato što je Starogradsko polje prekrasno jednako kao što je povijesno važno. Klapsko pjevanje koje je na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine od 2012. godine, ujedno je i dio života otočana, stoga se nemojte iznenaditi čujete li klapu kako pjeva ispred kafića ili pak na rivi bez posebnog razloga.

Sigurnost starogradskog zaljeva

Već na samo ulasku u osam kilometara dug starogradski zaljev osjećat ćete se zaštićeno. Poluotok Kabel koji oblik podsjeća na raširene prste ruke kao da vas poziva u istraživanje najstarijeg mjesta na Hvaru koji postoji preko 2400 godina. A prema kraju uvale ljeti će vas nositi i maestral koji gotovo svakog dana počinje puhati oko podneva i ne gubi snagu do zalaska sunca. Stari Grad (43°11′N 16°36′E, 43.18°N 16.60°E) odavno je omiljena baza među nautičarima prvenstveno jer je zaljev jedan od najsigurnijih na Jadranu, otvoren jedino jakim NW ili W vjetrovima.

Stari Grad Hvar
Šetnja slikovitim uličicama do Dominikanskog samostana, preko Tvrdalja i župne crkve sv. Stjepana zapravo je šetnja kroz vrijeme i dugu povijest grada

Šarmantni gradić s nekoliko tisuća stanovnika dodatno se približio nautičkoj publici izgradnjom nove gradske rive na kojoj je osigurano 100 vezovima s murinzima te priključcima za vodu i struju. Vezati se može i usred vale na bovama, a velike jahte svoje mjesto mogu naći na starom trajektnom pristaništu.

Sigurnost koju pruža Stari Grad najbolje se vidi tijekom ljetnih nevera ili jakog juga kada je riva prepuna brodova i žamora brojnih posada. Stari Grad nema bogat noćni život kao Hvar, ali odiše šarmom iz nekih drugih mirnijih vremena.

Stari Grad, Hvar
Starogradsko polje zaštićeni je kulturni krajolik u kojem je antička grčka podjela zemljišta sačuvana do današnjih dana kao sustav putova i terasiranih parcela

Uz mjesta na gradskoj rivi starogradski zaljev nudi brojna mjesta gdje je moguće boraviti na sidru. Luka Tiha prva je uvala nakon prolaska Kabala. Čini je sedam uvala, one na sjevernoj strani sigurne su od svih vjetrova, zapadne nisu sigurne po jugu, a Hobonj na istoku po lebićadi. Korisna je informacija kako tijekom ljeta radi i restoran u kojem se nautičari mogu opustiti.

Fotografije Mario Jelavić

 

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above