Military Tour na Visu4 min

Vis je pola stoljeća bio utvrđena vojna baza, izgrađena za preživljavanje čak i nuklearne katastrofe, a 38 vojnih objekata na otoku danas su jedinstvena turistička atrakcija

Svako zlo za neko dobro, kaže stara poslovica, koja svakako vrijedi za otok Vis, koji je gotovo pola stoljeća bio izolirana vojna utvrda zabranjena za strane turiste, zahvaljujući čemu kao da je zastao u vremenu i tako očuvao čudesne, nedirnute prirodne ljepote, ali i specifičan duh svojih stanovnika, koje masovni turizam i sve što on donosi nije imao priliku iskvariti.

Zbog geostrateške važnosti, Vis je u vrijeme Jugoslavije, od 1944. do 1992. godine, bio velika vojna baza u kojoj je stalno boravilo više od 4.000 vojnika, a u tjeskobno i nesigurno vrijeme hladnoga rata cijeli otok pretvoren je u pravu tvrđavu, sa spletom međusobno povezanih podzemnih atomskih skloništa, potkopa za brodove, bunkera i tunela.

Vojni objekti na Visu

Grandiozne podzemne građevine, u koje bi se za slučaj neke katastrofe moglo skriti cijelo stanovništvo Visa, uključujući i turiste za vrijeme sezone, do današnjih su dana ostale u izvornom stanju, što je otoku priskrbilo doista jedinstvenu turističku atrakciju, ne samo u hrvatskim, već u svjetskim okvirima. Jer zaista, gdje biste to još mogli nakon opuštenog jedrenja u predivnom akvatoriju ili uživanja u vrhunskoj gastronomiji sjesti u džip neke od turističkih agencija, te u nekoliko sati obići divovski potkop za brodove, podzemnu raketnu bazu, aerodrom na koji su u Drugom svjetskom ratu slijetali saveznički bombarderi, te izlet završiti u atomskoj centrali, objektu sagrađenom 60 metara pod zemljom od armiranog betona, kojemu ni eksplozija atomske bombe ne bi nanijela previše štete.

Military Tour
Military Tour organizira nekoliko agencija na otoku Visu

Vis je zbog impozantne podzemne vojne infrastrukture pravi Disneyland za svakog ‘preppera’, no jednako privlači i druge znatiželjne turiste, te ljubitelje vojne povijesti svih razdoblja, jer otok je zbog svog položaja od antičkih vremena bio važna utvrda, na kojoj su trag ostavili još stari Grci, ali jednako tako kasnije i Francuzi, Englezi, Austrijanci ili Amerikanci.

Potkop za ratne brodove i podmornice

Viški Military Tour organizira nekoliko agencija na otoku, primjerice Visit u Visu, ili Alternatura u Komiži, a izlet, ovisno o preferencijama i sastavu grupe, traje između tri i šest sati, tijekom kojih će vas profesionalni, dobro obučeni vodiči džipovima i pješice provesti kroz sve značajne vojne točke na otoku i pokazati vam većinu od ukupno 38 vojnih objekata tadašnje JNA. Krenete li džipovima iz grada Visa starom cestom za Komižu, prva točka Military Toura je potkop za ratne brodove Jastog.

Potkop je dugačak 150 metara, visina mu je 16, a dubina, odnosno gaz, šest metara, te je projektiran tako da u njega stanu tri raketne topovnjače ili nekoliko podmornica. Nasuprot potkopa je još jedna značajna točka – obrambena kula koju je dao izgraditi britanski kralj George III. krajem 18. stoljeća. Uskim makadamskim putem nastavlja se potom prema Crvenim stinama poviše Komiže, gdje se duboko u utrobi planine nalazi informativni centar Tanjug, bivše obavještajno i informativno središe

Military Tour potom vodi do raketne baze Stupišće. Nakon spuštanja u potkop, te dugog pješačenja dobro ventiliranim tunelima, stubama se izlazi do topovskih baterija uperenih prema pučini. Nekada je u objektu Stupišće bilo 12 ruskih 20-metarskih raketa zemlja-more P-21 s bojevom glavom od pola tone, zatim bitnica protubrodskih topova i bitnica protuzračne obrane, ali vojska je nakon odlaska ostavila samo nekoliko pretpotopnih talijanskih topova iz Drugog svjetskog rata. Iduća postaja Military Toura je brdo Hum, najviša točka Visa, nedaleko koje se nalazi baza s radarskim sustavom, jedini vojni objekt u kojem je i danas djelatna vojna posada.

Titova špilja i Vela glava

Nakon Huma put vodi do Titove špilje, a sljedeća destinacija je Vela glava, na kojoj se nalazila atomska komanda i bolnica. Riječ je o golemom objektu smještenom u srcu brda, 60 metara ispod zemlje, do kojega opet vode dugi, prostrani tuneli, iz kojih se račvaju mnogi sporedni izlazi i prolazi u velike prostorije za smještaj ljudstva i opreme.

Military Tour
Vis je od antičkih vremena bio važna utvrda

Unutra se, u slučaju potrebe, moglo smjestiti više od 500 vojnika, koji su imali zalihe hrane i pića za godinu dana. Na povratku prema gradu Visu još je jedna značajna točka: britanski vojni aerodrom iz Drugog svjetskog rata u Viškom polju, na mjestu kojega su sada vinogradi, te spomen-križ podignut u čast poginulih pilota RAF-a.

Viško polje na vrhu otoka idealno je mjesto za završetak pomalo neudobne i fizički zahtjevne, no nadasve interesantne vojne ture po otoku, jer tu se nalazi nekoliko restorana i obiteljskih gospodarstava – dovoljno je spomenuti čuveni Roki’s ili Magića – u kojima se redovito priređuje završni, gastronomsko-hedonistički dio Military Toura. Nakon višesatnih putešestvija po tunelima i potkopima valja se prvo okrijepiti domaćom rakijicom i viškom pogačom, a preporučujemo da kušate i neku od ribljih ili mesnih peka, po kojima su konobe u polju nadaleko poznate.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above