U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje
Otok Vis jedan je od rijetkih koji je uspio održati jedinstvenu kombinaciju karaktera, skromnosti i šarma, što čini esenciju mediteranske filozofije, pa stoga i ‘kužine’. No, u plodnom viškom polju, dolini utisnutoj između obronaka, nanizalo se dvadesetak obiteljskih gastro-kutaka, u kojima poput žara lagano tinja autohtona viška, odnosno, kako domaći kažu, ‘pojorska’ gastronomija.
Tim restoranima, iako kilometrima udaljenima od mora, rado pohode i nautičari, otkrivajući jedan drukčiji otok. Na počecima te gastro-priče, primjerice ‘Kod Darka’ u Ženi Glavi, koji i dandanas ima četiri stola, svoje ‘bilo i crno’ vino i kozletinu i janjčiće ‘pol peku’, mala poljoprivredna gospodarstva iz dugogodišnje izolacije 1990-ih su se tek budila za novo (turističko) doba. Upravo nautičari željni dobre i iskrene gastro-ponude, pogurali su ovu priču na najbolji mogući način.
Danas, mjesta za uživati u vrhunskoj domaćoj spizi u unutrašnjosti škoja ima dvadesetak, a dok niste pokucali na sva vrata dobrih domaćina, neopterećenih šušurom koji u sezoni vječno vlada u restoranima uz more, nećete znati što propuštate. U ovom tekstu predstavljamo samo nekoliko, kao inspiraciju za drukčiji obrok na otoku Visu i pozivnicu da sami malo istražujete ovaj trajno magični ‘škoj’.
Restorani Vis: Konoba Magić
Obiteljsko gospodarstvo Magić prije 13 godina krenulo je s idejom da se oplemeni mladi vinograd i da se cijela obitelj uključi u tu priču. Od vlastita uzgojenog povrća, lokalno dobavljene ribe i mesa, te dviju vrsta vina, već je na početku ovaj OPG bio omiljen kod nautičara.
Tako se dobar glas o kužini u Magićevih širio usmenom predajom, a Viška regata, onda i sada, bila je događaj koji se usko vezivao uz konobu, pa se i danas sezona zatvara s ovom, svima omiljenom, regatom. Na meniju su provjerene stvari, poput pršuta od tune s pestom od rikule i badema, cvjetova tikvica punjenih kozjim sirom i inćunima koji se panirani poslužuju uz poseban tartar s kaparima.
U jesen, kada je plavac na rodu, jelo koje progovara jezikom davnina jest brudet od puževa s dodatkom bobica grožđa, koji svakako spada u sada gotovo već izgubljeni jelovnik stanovnika jadranskih otoka.
‘Peka to go’ za nautičare
Ono po čemu je poznata konoba Magić definitivno su peke od teletine, janjetine ili morske peke s hobotnicom, grdobinom ili čak kokotom i, kako smo se sami uvjerili, nekoliko gostiju se moralo vratiti jer je mjesto na prekrasnoj terasi okruženo vinogradima nemoguće dobiti bez prethodne rezervacije. Za nautičare se može organizirati i prijevoz ili čak naručiti ‘peka to go’.
Popularni su i jestivi suveniri s likom tovarića, razne marmelade, sirupi i drugi plodovi polja, koje, uz botilju vina, možete ponijeti sa sobom i uživati u okusima Visa daleko od otoka.
Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare
Pročitajte: Pakleni otoci: Restorani po mjeri nautičara
Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila
Restorani Vis: Roki’s
Smješten pokraj nekadašnjeg savezničkog aerodroma, Roki’s godinama slovi kao jedno od najomiljenijih gastro-odredišta, naročito za skipere privržene viškom akvatoriju. Evolucija Roki’s je krenula kao ekstenzija obiteljske vinogradarske tradicije duge dva stoljeća.
Nakon početnih godina traženja, meni je sveden na peke s janjetinom, teletinom ili pak morske peke: od hobotnice, repa od grdobine, pa čak i mola. Vegetarijancima se ovdje ne poslužuju ostaci, već zasebna jela poput artičoka, naravno ispod peke. Nije peka tako jednostavna kao što se čini, jer ovdje zalaze i najokorjeliji bonkulovići, pa nije rijetkost da ćete vidjeti žene u večernjim toaletama, ali jednako tako muškarce u odjeći ispranoj od mora.
Autohtona bugava
Prekrasna terasa kapaciteta stotinjak ljudi nedavno je obogaćena prostorom za degustaciju vina, uz koje se služi lagani morski ‘primo piato’ s carpacciom od tune, slanom i mariniranom ribom, te ribljom paštetom. Forte je vinarija s 55.000 litara vina, a najinteresantnija je etiketa autohtona bugava, koja svojim karakterom najbolje paše uz riblje peke, dok uz mesne peke ide vrhunski plavac ili cuvée barrique.
Novi prostor za degustaciju izmjestit će vas iz ruralnog ambijenta, ali potpuno uvući u priču o vinima, a opuštena atmosfera s naročito lijepim ambijentom noću začinit će susretljiva posluga koja će popratiti svaki vaš gastro-zahtjev, uz domaći kruh ili višku pogaču direktno iz krušne peći. Za nautičare Roki’s nudi uslugu prijevoza u vlastitu aranžmanu, čak i ako se nalazite u nekoj viškoj vali.
Pri sljedećoj plovidbi viškim akvatorijem, uz već poznate okuse i neke gastro-hramove, poput Senka u Maloj Travnoj, Andre na Budikovcu ili Zorana u Pojodi, budite spremni potegnuti u unutrašnjost otoka i otkriti jedno novo lice viške gastronomije.
Restorani Vis: Fields of Grace Vineyards Estate
Iza engleskog naziva i natpisa na kineskom ‘Dai pai dong’ (u prijevodu ‘street food’) krije se ljubavna priča Jakše Kivele, rođenog Komižanina, i Kineskinje Fung Lin Leung, koji su na početku polja stvorili neobičan spoj svjetskih gastro-trendova, iskustvo rada u Michelinovu restoranu te održive ekološke poljoprivrede.
Usred imanja smješten je paviljon za degustaciju, koji kao da je teleportiran s ulica Hong Konga. Na imanju se gosti mogu šetati kroz mali labirint svakojakog bilja, te sami ubrati povrće, od kojeg će chef Jakša u maniri ‘street’ kuhara napraviti jelo inspirirano trenutkom.
Tamo gdje Kina ljubi Vis…
Jakša priprema degustacijske menije, od kojih svaki sadrži starter kao, na primjer, rižine rezance s miksom povrća u svježe pripremljenom dressingu, pa zapečene rižote, i to u glinenim posudama i s dodatkom curryja. Zapečena patka ‘a la Macau’, odojčići na kineski način ili Jakovljeve kapice kuhane na pari, uz dodatak soje i začinskih trava, jela su od kojih se pet kilometara od Visa prema unutrašnjosti otoka šire mirisi Azije.
I ponuda vina je zanimljiva jer se, uz rose domaćih sorti grožđa, nudi i neautohtona, ali Jakši sasvim logična, sorta graševina, te nijedno vino, osim plavca, ne prelazi 13 posto alkohola. Naime, Jakša je uvjeren da se ljeti trebaju piti lagana vina, pa su njegova graševina ili rose dio pristupačnog menija s predjelom, glavnim jelom i desertom, koji će vas sigurno ugodno iznenaditi u ovakvom ambijentu.
Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara
Pročitajte: Restorani južnog Jadrana: Što južnije, to ukusnije
Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare
Restorani Vis: Vinograd Senjanović
Zašto ne započeti gastro-turu s fenomenalnim autohtonim vinima, koja će pogurati vaš osjećaj gladi, ali i pripremiti nepce za avanturu koja vas očekuje u viškom polju?
Vinograd Senjanović mikrolokacija je na desetak minuta vožnje cestom od Visa prema Milni ili pak tridesetak minuta hoda iz popularne uvale Stončica i legendarne konobe trojice braće Linčir, koje smo poput hodočasnika i ovaj put posjetili, i to uz savršenu tabinju i kozletinu na žaru.
Upravo kroz ovu nautičarima omiljenu konobu i druge vrhunske restorane, vina Senjanović su vrlo brzo našla put do svojih obožavatelja, i to već nekoliko godina nakon prvog komercijalnog vina iz 2008. Vinograd Tihe braće je i naziv etikete, a fenomenalni terroir na kojem plavac ovdje raste iz pijeska kreirao je jedinstvenu vinsku priču.
No, kako svake godine raste broj ljubitelja ovih vina, sadnjom novog vinograda i dogradnjom vinarije, koja će dogodine imati i salu za prezentaciju, plavac mali Tihe braće, vugava, rose i tribidrag moći će se degustirati na terasi vinarije s jednim od najljepših pogleda na Visu.
Tekst Filip Bubalo
Fotografije Mario Jelavić