Otok Korčula: 20.000 godina života pored mora

8 MINUTES READ

Otok Korčula svojom neposrednošću i inovacijom polako, ali sigurno preuzima primat na karti ‘must see’ odredišta na Jadranu

Ako ste spremni za novu jadransku avanturu, namjestite kompas prema jugu i krenite u otkrivanje Korčule, savršenog spoja netaknute prirode i plemenite divljine, bogate kulturne baštine, te dinamične gastro-enološke scene. Otok Korčula svojom neposrednošću i inovacijom polako, ali sigurno preuzima primat na karti ‘must see’ odredišta.

Korčula je grad prepun povijesti

Usidrite li se u jednoj od brojnih uvala ili, pak, u marini u gradu Korčuli i želite obići cijeli otok u jedan dan, možda je to ipak prevelik zalogaj i za najoptimističnije, jer neke je otočne bisere uistinu teško zaobići, no odlučite li se pratiti naše savjete, moguće je da ćete u formi jednodnevnog izleta osjetiti i okusiti Korčulu u onome što najbolje ima.

Kacan Korcula
Korčula je poznata i kao grad Marca Pola

Inače, Korčula je šesti po veličini otok na Jadranu, a svoj društveno-ekonomski procvat ponajprije može zahvaliti povoljnom zemljopisnom položaju. Na trasi tadašnjih uzobalnih morskih putova, ovaj otok bio je zanimljiv pomorcima već u neolitiku.

Tadašnji jantarni trgovački put omogućio je interakciju s drugim kulturama, što će obilježiti otočnu povijest do današnjih dana. Na najznačajnijem prapovijesnom lokalitetu Vela špilja možemo trasirati početke ljudske aktivnosti čak do 20.000 godina prije Krista.

Morfologija samog otoka s mnoštvom uzvisina i neprekidnim visinskim izmjenama rezultirala je s brojnim padinama, koje će u narednim stoljećima, zahvaljujući vrijednim težačkim rukama, formirati predivne kamene terase na kojima će suncem napajana loza davati fenomenalno vino autohtonih dalmatinskih sorti, s naglaskom na bijela vina i domaće sorte pošip, rukatac i grk.

Kako onda, tako i danas, lokalno stanovništvo zbog tradicije pa i ponosa, njeguje lokalne sorte, među kojima upravo grk predstavlja raritet na enološkoj karti svijeta, ali i poveznicu s počecima zapadne civilizacije.

U svoju kamenu utrobu uvući će vas kula Revelin, a odmah potom naći ćete se na malenom trgu s kojega se možete u svim smjerovima uputiti u istraživanje utvrđenog grada koji obiluju fotogeničnim portama, patiniranim i porušenim palačama te malenim ulicama

Za početak, sidrenje u okolici samog grada Korčule ili možda u obližnjoj Lumbardi (šest kilometara od grada Korčule) idealna je i možda neočekivana polazišna točka za uvod u korčulansku eno-gastro priču. Naime, Lumbarda ne samo da je poznata po sorti grk, nego i kao nalazište jednog od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj – Lumbardske psefizme (3. st. pr. Kr.).

Lumbarda ima najljepše plaže na Korčuli

U doba prvog vala grčke kolonizacije, kada je Korčula i dobila ime – Korkyra Melaina, takvo plodno polje značilo je opstanak kolonista na otoku. Upravo u Lumbardi gotovo se isključivo uzgaja sorta grk, i to zbog toga što raste na pjeskovitom tlu, zbog čega je uspješno odoljela filokseri – bolesti vinove loze (korijena) koja je uništila vinograde cijele Europe pa i Dalmacije.

Lumbarda, Korcula
Pješčanik u Lumbardi ‘terroir’ je čuvenoga grka, a isti pijesak čini i jednu od najljepših plaža na Jadranu

Iako je i pošip autohtona sorta i prvo bijelo vino s etiketom zaštićenog zemljopisnog podrijetla, najbolje uspijeva na predjelima Čare i Smokvice, u kojima brojna obiteljska gospodarstva uzgajaju i prodaju svoje varijacije na temu ovog zlatnožućkastog nektara visokih alkohola.

Grk je pomalo intrigantniji i karakterom jači, ali s notama svježine i voćnosti, te lumbardski grk postaje sve traženija sorta. Jedan od pionira promocije grka Franko Bire, naslijedivši od starine vinograde ove sorte, prije dvadeset godina je uz pomoć UNDP-ova kredita na suhozidnim terasama zasadio nove trsove i od tada svaki dan živi za grk i od grka.

Vinarija Bire, u kojoj je do zadnjeg detalja po vlastitu projektu osmišljena proizvodnja, služi i kao mjesto susreta posjetitelja ne samo s autohtonim sortama ovog kraja, već i sa specifičnim načinom života, koji uz neke moderne preinake ipak baštini vrijednosti predaka koji su kultivirali ovaj predivan otok.

Obiteljska atmosfera u kojoj ćete s tipičnom ljubaznošću doznati i onu neslužbenu i nenapisanu povijest mjesta i otoka, s izvrsnom ponudom hladnih predjela i nezaobilaznih makaruna po drevnom receptu, te degustacijom njihova plavca, rosea i dakako grka, koji se izvrsno sljubljuje s plodovima mora, dat će vam pravi impuls za otkrivanje sljedeće stanice – grada Korčule.

U vrijeme života Marka Pola, najpoznatijeg stanovnika ovoga grada i jednog od najvećih istraživača u povijesti, dolazi do iznimnog procvata grada Korčule, te pisanja vlastita statuta 1241. godine, drugog najstarijeg pravnog dokumenta kod Slavena

Više od tri i pol stoljeća vladavine Venecije nad Korčulom ostavilo je duboki trag u arhitektonskom smislu, osobito u obrambenim bedemima grada, sakralnoj i stambenoj arhitekturi, ali i u društveno-ekonomskom pogledu.

Zidine Starog grada Korčule u sumrak izgledaju spektakularno

I dalje je to jedna od obaveznih i opskrbnih stanica za nautičare, a odlučite li se za sidrenje pod samim povijesnim zidinama grada kako biste za jednodnevnu turu imali što manje hoda, ACI marina u Korčuli nudi 160 moderno opremljenih vezova, kao i cijelu standardnu infrastrukturu s dvjestometarskim lukobranom, no za jahte samo do 40 metara.

Istražite stari grad Korčulu

Za one koji se vole na miru sidriti, obilje skrovitih zaljeva i uvala krije južna strana otoka, a Zavalatica, Brna, Rasohatica, Prižba, Karbuni samo su neke od njih.

Povijest starog grada Korčule zapisana je u kamenu, a šetnja brojnim uličicama ispod bogato ukrašenih renesansnih i gotičkih pročelja i palača, te baroknih crkava, iskustvo je nimalo manje od šetnje razvikanim i uvijek s turistima napučenim Dubrovnikom.

U svoju kamenu utrobu uvući će vas kula Revelin, a odmah potom naći ćete se na malenom trgu s kojega se možete u svim smjerovima uputiti u istraživanje utvrđenog grada koji obiluju fotogeničnim portama, patiniranim i porušenim palačama te malenim ulicama.

Korčula
Povijest starog grada Korčule zapisana je u kamenu, a renesansne palače i danas oduzimaju dah

Poželite li se izgubiti s uhodanih turističkih pasaža, odaberite bilo koju stranu ili pravac i naći ćete se u magičnom labirintu srednjovjekovnog rastera koji tlocrtno ima oblik riblje kosti, a čija je svrha ublažiti vjetrove koji učestalo pušu u kanalu između Pelješca i Korčule. Ipak, možda najvrjednije što ćete doživjeti jest pogled u svijet lokalnog stanovništva koji ljubomorno čuva komadiće starog urbaniteta.

Da Korčulani zaista žive svoju stoljetnu tradiciju, moguće se uživo uvjeriti prilikom izvođenja moreške (u sezoni svakog ponedjeljka i četvrtka), jedinstvenog romantičnog bojnog plesa sa sabljama, u kojem generacije korčulanskih obitelji ponosno sudjeluju, a u novije vrijeme prvi puta praizvedene 1912. za engleske turiste.

Nađete li se, pak, u srcu sezone, negdje od 20. srpnja do polovine kolovoza, vrlo vjerojatno ćete naletjeti na Dane pošipa, Festival viteških igara kada grad odjene svoje srednjovjekovno ruho ili pak Festival vina, kada se skrivene pjacete poput one sv. Justine pretvaraju u intimističke kulise gdje se slavi i nazdravlja životu uz žamor svojstven ljetnim mjesecima.

Kula Veliki Revelin čuvar je stare jezgre grada Korčule od trinaestog stoljeća

Za razliku od razvijenijih turističkih odredišta, ovdje se naizmjence nadopunjuju obrtničke radnje, restorani, urari, vinarije, obične trgovine, malene manufakture nakita i zanatstva, ukratko sve ono karakteristično za Mediteran (kakav je nekad bio). Jedna od najpoznatijih svakako je palača Gabriellis, danas Gradski muzej Korčule, nezaobilazna riznica povijesti grada, posebice pomorske i kamenoklesarske baštine, a čije najznačajnije uspone možete doživjeti u obližnjoj katedrali sv. Marka iz 15. stoljeća, koja dominira cijelim utvrđenim gradom.

Korčula De La Ville najstariji je hotel u gradu

Bogatstvo arhitektonskih elemenata, zapravo umješnost generacija lokalnih kamenoklesara, vidljiva je na svakom pedlju starog grada – zvonicima, rozetama, portalima i kalama – podignutog kamenom iz kamenoloma s otočića Vrnika i Badije. Osjetite li potrebu da nepcima podcrtate okus povijesti, pred vama je nimalo lak izbor.

Iako većina restorana poslužuje tradicijska jela skuhana po starim receptima u bezvremenskoj atmosferi, kakva vlada u konobi Škver ili u konobi Adio Mare (u blizini Muzeja Marka Pola) u kojoj na meniju vladaju po dva-tri tradicijska jela, te odabrana lista lokalnih vina, Korčula u svojim kamenim njedrima krije još mnoga gastro-iznenađenja.

Jedno takvo iznimno (povijesno) iskustvo servirat će vam se na otvorenoj terasi najstarijeg hotela u gradu – hotela Korčula De La Ville, potpuno preuređenog hotela u kojem su odsjedali britanski kralj Edward VIII., Jackie Kennedy i brojni drugi pripadnici jet-seta, i čiji su duh arhitekti uspjeli zadržati udahnuvši mu novi sjaj.

Korčulanski restoran s pogledom na more
Otok Korčula je jednostavno pravi raj za gurmane…

Na neki način, slična stvar događa se u posljednje vrijeme i s otočnom gastronomijom, pa tradicionalne namirnice postaju zvijezde nekih novih jela, a spring food & wine festival nazvan Korčulanske pjatance oživio je cijelu otočnu restoransku scenu s ciljem promocije autohtonih i tradicionalno uzgojenih namirnica i proizvoda, ukratko izvornog okusa Korčule.

Novi val restorana na Korčuli

No, jedan od rodonačelnika cijelog novog vala korčulanskih restorana pokrenut je iz kuhinje boutique hotela Lešić-Dimitri, iznimnog primjera blenda restaurirane kulturne baštine i inovativnog pristupa hotelijerstvu, gdje se uz apartmane koji se dizajnom naslanjaju na putovanja Marka Pola nudi i vrhunska usluga s ishodištem u eno-gastro ponudi izvornih namirnica i dekonstruiranog pristupa modernih chefova tradicijskim korčulanskim receptima.

Otok Korčula ima mnogo skrovitih vala u kojima je moguće sidrenje u neposrednoj blizini atraktivnih plaža, poput Vaje, Žitne, Bačve i drugih, pogotovo za obitelji s djecom. Pronalaženje svog dijela korčulanskog raja među 19 otočića arhipelaga koji ga okružuju slatka je briga. Čak i u sezoni nije pretjerano teško naći sidrište ispred najvećih, ali i najbližih otočića Vrnika i Badije, koji pružaju velik izbor osamljenih plaža, ali i sigurnost za uobičajenog ljetnog vremena.

Na nešto manje od četiri kilometra od samog centra grada Korčule, predivna su mjesta Žrnovo i Postrana. Pitoreskna, uronjena u vlastiti godišnjih ritam, bez turističke vreve, savršena su za nagraditi sebe tradicijskim jelima

Upravo ti otočići obavezne su stanice na kajak turi koju organizira adventure tvrtka Korčula Outdoor, koja u nekoliko sati vožnje nudi kombinaciju prekrasnih vizura arhipelaga, utvrđenog grada, ali i izoliranih prekrasnih plaža otoka Korčule do kojih ste doveslali vlastitim snagama.

Ista tvrtka nudi i ture po vašoj mjeri, pa možete otkriti kako otok Korčula izgleda u unutrašnjosti, koja skriva i dva najveća plodna polja na hrvatskim otocima (Lumbardsko i Blatsko) iz kojih se i danas dobiva većina otočnih proizvoda, pa i korčulansko ekstra djevičansko ulje koje je nedavno zaštićeno oznakom izvornosti EU-a. Za istraživanje ruralnog dijela otoka najbolje je izabrati bicikl.

Korcula
Otok Korčula isprepliće stoljeća tradicije s mediteranskim duhom života

Na nešto manje od četiri kilometra od samog centra starog grada Korčule, predivna su mjesta Žrnovo i Postrana. Pitoreskna, uronjena u vlastiti godišnjih ritam, bez turističke vreve, savršena su za nagraditi sebe tradicijskim jelima.

Krajolik ovih sela nije se praktički mijenjao stoljećima, a nekad stare jednostavne kućice vrijednim su rukama ponosnih vlasnika obnovljene i sada, poput agroturizma Kod Mahe, pružaju uvid u bogato naslijeđe ovog kraja.

Posjetite zaštićen park prirode Kočje

Nedaleko od ove sada već poznate konobe, obiteljsko je gospodarstvo Marović, poznatije kako Eko škoj, u kojoj vrijedne ruke ove obitelji nude autohtone proizvode iz vlastita vrta. U želji da svoj otok predstave kroz autentične, ekološki uzgojene proizvode, kojih broje čak 70-ak, Eko škoj je vrlo brzo našao svoje poštovatelje i brojne zadovoljne posjetitelje.

Tajni recept uspješnosti ovog agroturizma jest personalizirani pristup posjetiteljima, gdje se grupe nikada ne preklapaju, već imaju cijeli prostor na raspolaganju. U njihovoj ponudi su i domaća rakija, likeri, povrće, slatke delicije i tradicionalna jela.

Kamene kuće pričaju priču o tome kako je u davna vremena živio otok Korčula

Iako vegetarijanstvu naklonjeni, domaćini koriste resurse cijelog Žrnova, te je, uz prethodni dogovor, tradicijski pripremljena kozletina njihov skriveni adut. U blizini Eko škoja početna je točka Marmontova puta kojim se dolazi do Pupnata, no kojim možete posjetiti i zaštićen park prirode Kočje, te šumskim putevima otkriti zaboravljene lokve, male crkvice pa i špilju, no najviše ćete prolaziti pokraj napuštenih zaseoka koji su spomenar kako je otok Korčula nekada živio.

Oni uporniji svakako mogu produžiti još osam kilometara do legendarne pupnatske konobe Kod Mate, jer autentičnost ovog mjesta i obiteljske kuhinje sastavljene u velikom dijelu od vlastitih namirnica nadaleko je prepoznata.

Prava je šteta što se obitelj ne bavi i iznajmljivanjem soba, jer jedino što vam nakon prave male ruralne gozbe treba jest ležaj na kojem ćete zasluženo odraditi popodnevnu siestu i možda u ljetnom snu već planirati nove posjete otoku Korčuli s mnogo neočekivano skrivenog blaga koje čeka na otkrivanje, i to malo više nego za jedan dan.

Tekst Filip Bubalo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
4 Islands MTB race Sport

Sedmo izdanje biciklističke utrke 4 Islands MTB race

4 ISLANDS MTB STAGE RACE petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. …

Park prirode Lonjsko polje vidikovac Hrvatska

Park prirode Lonjsko polje: Život s rijekom

Park prirode Lonjsko polje najveća je hrvatska močvara u kojoj je moćna Sava vladarica života. Tradicijsko pašarenje, arhitektura drvenih kuća, biljni i životinjski svijet – …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija šetnje po Antarktiku daleka putovanja Putovanja

5 luksuznih avantura na kojima snovi postaju stvarnost

Dizajnirana za ekološki osviještene putnike i istraživače, ova daleka i egzotična putovanja nude savršen odmor u prekrasnim krajolicima, bliski kontakt s divljim životom i besprijekoran …

Ovo je fotografija otok svetac jedrenje Hrvatska

Zašto je otok Svetac jadranska ‘ultima Thule’?

Svetac ili Sveti Andrija – pučinski otok u viškom arhipelagu, praktički na kraju jadranskog svijeta, bio je inspiracija brojnim hrvatskim umjetnicima, koje je privukla njegova …

Ovo je fotografija sa Velebit jeep safari Aktivni odmor

Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo …

Gastronomija

Michelin restorani u Hrvatskoj

Nagrađeni restorani nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju Kada je 2017. godine, početkom veljače, na svom Twitter profilu …

Biograd Boat Show održava se u marini kornati Jahting

Biograd Boat Show: Najveći srednjoeuropski sajam na moru

Ovogodišnje, 24. izdanje sajma, održat će se od 26. do 30. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru u srednjoj i istočnoj Europi …

BMW X1 Automobili

Treća generacija novog BMW-a X1 u Hrvatskoj

U zagrebačkom BMW Tomić City Store na Roosveltovom trgu ekskluzivno je predstavljena treća generacija novog BMW-a X1 Robusna aura novog BMW-a X1, s motorom s …

Gastronomija

Međunarodnim festivalom Taste the Mediterranean počinje Mjesec gastronomije u Splitu

Jubilarnim 10. izdanjem najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, u Splitu će započeti 1. Mjesec gastronomije Obilježit će ga čitav niz uzbudljivih događanja: …

Jahting

Brend Posillipo vraća se u grupu InRizzardi

Brend Posillipo vraća se u grupu InRizzardi, a ovom viješću završava ponovna akvizicija poznatog brenda i otvara novi ciklus koji će donijeti budući razvoj za …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG: Sezona potrganih spinakera

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o tri offshore regate u Klasi 40 koje su jedrene u Bretanji Class 40 flota s …

Scroll to Top