Nautičke oaze: Otkrijte čari jadranskih marina



8 min

Jeste li spremni otisnuti se na plovidbeni slalom među tisuću hrvatskih otoka koji oduševi apsolutno svakog nautičara? Možda ih nećete posjetiti tisuću, ali za svaki od njih postoji idealno ishodište, koje se često preklapa s pojmom čarter baze, odnosno marine u kojoj je čarter plovilo privezano, ili iz kojeg jednostavno možete započeti plovidbu vlastitom jahtom

Hrvatske marine skladno nanizane na obali simboliziraju početak i kraj svake plovidbe, a kako bi ona započela i završila na najboljem mjestu, donosimo vam popis onih koje su, po nama, idealne točke za započinjanje plovidbi u Dalmaciji.

Sve marine s našeg popisa smjestile su se na najatraktivnijem dijelu hrvatske obale, između Zadra i Dubrovnika, a udaljene su 50 kilometara (ili manje) od najbližeg aerodroma. Osim toga, ‘ugnijezdile’ su se u srcu obalnih gradova, ili njihovoj neposrednoj blizini.

Zmajevo oko, marina Frapa

Sve marine simbolizira visoka razina usluge, od osiguranog parkinga, besplatnog Wi-Fi, bankomata, restorana, kafića pa nadalje. Sve one nude usluge čartera i servisa plovila te neizostavne priključke za vodu i struju, sanitarne čvorove, 24-satni nadzor te pomoć prilikom isplovljenja ili uplovljenja. U sklopu ili nadomak svake marine nalaze se trgovine prehrambenim proizvodima kako biste lagodno mogli napraviti onu najzahtjevniju, prvu ‘provištu’.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika ili, pak, ‘neusklađenosti’ vašeg dolaska i početka plovidbe, odličnu alternativu za prvu (ili zadnju) večer predstavlja istraživanje tih kopnenih odredišta, posebno Dubrovnika i Splita.

Preporučene hrvatske marine su otvorene 365 dana u godini, a tijekom srpnja i kolovoza slobodan vez najteže je naći petkom i subotom kada se čarter gosti izmjenjuju u svojim polazišnim lukama. Predlažemo da planirate svoj dolazak tijekom tjedna. Tada vladaju osjetno manje gužve u svim kopnenim marinama, ali i na cestama, što će vam olakšati putovanje i boravak.

D Marin Dalmacija vezovi

Pored luksuznih jahti, i druga plovila su počela nuditi čarter aranžmane koji nisu vezani za subotu. Sve marine, osim Marine Slano, imaju benzinsku pumpu u sklopu marine ili na samom ulazu. Marina Slano je udaljena 14 nautičkih milja od najbliže benzinske crpke u Dubrovniku.

Prema tome na vama je samo da odaberete akvatorij koji želite istražiti i marinu koja odgovara vašem itinereru i ‘guštu’. Nakon toga samo preostaje stopiti se s očaravajućim ljepotama plovidbe Jadranom.

Marine u regiji Dubrovnik

Otkrijte raj na Zemlji: Krstarenje dubrovačkim otocima

Dubrovačke zidine

Odaberite svoju omiljenu marinu i zaplovite meditativnim dubrovačkim akvatorijem u kojem mnoštvo uvala možete imati samo za sebe. Elafitsko otočje, nekadašnje utočište dubrovačke vlastele, mami zeleno-modrim nijansama boja. Istražite vinograde Pelješca i jedinstvene ljepote Nacionalnog parka Mljet. Pronađite mir na Lastovu ili se prepustite šarmu Korčule. Završite putovanje u Cavtatu, utočištu megajahti uz Dubrovnik.

ACI marina Dubrovnik

ACI marina Dubrovnik vezovi

ACI marina Dubrovnik predstavlja jednu od najsigurnijih i najljepših marina na Jadranu, a udaljena je tek 6 km od dubrovačkih gradskih zidina. Smjestila na ekskluzivnom mjestu, na ušću rječice Omble, najkraće rijeke na svijetu, podno baroknih stuba impozantnog ljetnikovca Sorkočevića.

Osim raskošnog dvorca, ova marina ima golf-terene, restorane, bazen, igrališta i ekološka dvorišta te predstavlja pravi raj za nautičare. Cjelokupnu ponudu marine nadopunjuju dvije Tesla Only električne punionice i jedna Tesla Universal punionica.

ACI marina Dubrovnik raspolaže s 380 vezova u moru i stotinjak suhih vezova, a u njoj se mogu vezati jahte duljine do 45 metara. Za vrijeme jače bure nautičarima se savjetuje poseban oprez prilikom uplovljenja.

Marina Frapa Dubrovnik

Marina Frapa Dubrovnik vezovi

Marina Frapa Dubrovnik smjestila se nasuprot živahnoj trajektnoj luci Gruž i u neposrednoj blizini povijesne jezgre Dubrovnika. Frapa Dubrovnik ujedno predstavlja prvu marinu na svijetu s potpuno natkrivenim gatovima koji su ukrašeni led diodama koje noću mijenjaju boju, stvarajući poseban i ugodan ambijent.

Osim toga, ovo je prva marina u Hrvatskoj koja nudi uslugu pražnjenja tankova na svakom vezu, što je veliki plus za nautičare, a marina osigurava i besplatno punjenje Tesla vozila. U kompleksu marine nalazi se i uslužni objekt s velikom terasom na kojoj se gosti mogu opustiti uz bazen i ležaljke.

Nautičarima je na raspolaganju je 220 potpuno opremljenih vezova za jahte od 10 do 50 metara, a u ponudi je i jedan vez za jahtu do 100 metara.

ACI marina Slano

Hrvatske marine, ACI Slano, vezovi

ACI marina Slano sagrađena je u sjeveroistočnom dijelu prostrane uvale koja je oduvijek bila dobro sklonište za sve brodove. Omeđena je visokim planinskim obroncima u čijem se srcu smjestilo bajkovito i mirno mjesto Slano. Od Dubrovnika je udaljena svega 37 kilometara, a ime je dobila po Veljku Barbieriju, začetniku ideje o osnivanju lanca ACI marina.

Ova moderna marina nudi široku paletu usluga i sadržaja. Gosti na korištenje imaju bazen koji je smješten pokraj restorana, a u blizini marine, u hotelu Admiral, nalazi se i wellness centar i frizerski salon te dvije manje trgovine prehrambenim proizvodima. ACI marina Slano također ima dvije Tesla Only i jednu Tesla Universal punionicu.

Marina raspolaže s 193 veza u moru, a u njoj se mogu vezati jahte do 50 metara.

Marine u regiji Split

Magija jadranskog jahtinga

zlatni rat. bol. otok brač

Splitske marine predstavljaju jedinstvenu uvertiru za spektakularno krstarenje! Istražite dragulje splitskog akvatorija: ljepote Šolte, legendarnu plažu Zlatni Rat na Braču, ‘hrvatski Saint Tropez’ – Hvar i UNESCO-om zaštićen arhipelag Visa s očaravajućom Modrom špiljom. Otkrijte svoju jadransku bajku.

ACI marina Split

Hrvatske marine, ACI Split vezovi

Zaštićena dugim kamenim lukobranom od svih južnih vjetrova, ACI Marina Split je jedna od najpopularnijih srednjih marina u Hrvatskoj. Ugnijezdila u srcu grada Splita, preko puta živahne splitske trajektne luke. ACI marina Split je i polazišna točka za predivnu šetnju uz more, koja vodi do Dioklecijanove palače i ostalih znamenitosti grada.

Ovu moderno opremljenu marinu, osim punionice za električna vozila, krase restorani, barovi, mala trgovina prehrambenim proizvodima i mnoge druge usluge kako bi se osigurala sigurnost i udobnost svih gostiju. Svojim impresivnim kapacitetom od 318 vezova u moru i 30 suhih vezova, ACI marina Split nudi savršeno sklonište za plovila svih veličina, do 90 metara duljine.

U ljetnim mjesecima marina se pretvara u pravu modnu pistu za jahte, privlačeći pažnju ljubitelja nautike i luksuza.

Marina Kaštela

Marine u Hrvatskoj, Marina Kastela

Marina Kaštela jedna je od najposjećenijih marina u Hrvatskoj jer osim širokog spektra usluga ima i izniman geografski položaj. ‘Usidrila’ se u dnu prostranog Kaštelanskog zaljeva kojeg od vjetra i valova štite zeleni obronci brda Kozjak i Marjan te poluotok Čiovo.

Osim standardnih usluga, za vrijeme vrućih ljetnih dana gostima je na raspolaganju bazen, a malena plaža s koktel barom smjestila se tik do marine. U Marini Kaštela nautičari će dobiti sve što požele, pa tako i mogućnost punjenja električnih vozila.

Marina raspolaže s 420 vezova u moru i 200 vezova na kopnu, a duž 500 metara lukobrana nudi prihvat megajahti, što joj daje dodatan šarm.

Trogirske marine

Marine u Hrvatskoj, Marina Baotic Trogir

Na području grada Trogira, na udaljenosti od svega nekoliko kilometara smjestile su se tri atraktivne marine – ACI marina Trogir, Marina Trogir i Marina Baotić. Dok prve dvije, smještene na poluotoku Čiovu, krasi pogled na impozantne trogirskih kule i zidine, Marina Baotić se nalazi na kopnenoj strani Trogira, te je svega dva kilometra udaljena od UNESCO-om zaštićenog grada.

ACI marina Trogir je najstarija trogirska marina koja raspolaže s 174 veza u moru i 35 suhih vezova, a tik do nje smjestila se Marina Trogir s 232 morska veza i 114 suhih vezova. Obe marine mogu prihvatiti plovila duljine do 30 metara te raspolažu sa svim standardnim uslugama.

Marina Baotić najveća je marina s 480 veza i dvjestotinjak suhih vezova, a osim standardnih usluga, ovu marinu krasi otvoreni bazen te privatna plaža s izravnim pristupom iz marine. Električnom punionicom Tesla zaokružuje se i cjelokupna ekološka priča ove moderne marine.

Marine u regiji Šibenik

Otkrijte ljepote Jadrana iz šibenskih marina

Nacionalni park Kornati

Marina Frapa i Marina Kremik predstavljaju idealno polazište za Kornate i Vis! Smještene tridesetak nautičkih milja od oba, nude savršenu ravnotežu za istraživanje srednjeg i južnog Jadrana. Marina Mandalina smještena u slikovitom Šibeniku, gradu bogate povijesti i kulture, otvara vrata prema spektakularnim Nacionalnim parkovima Kornati i Krka.

Marina Frapa

Marine u Hrvatskoj, Frapa Rogoznica vezovi

U srcu Dalmacije, u lijepoj i zaštićenoj uvali Soline, smjestila se Marina Frapa. Ova atraktivna marina je ekološki osviještena i zadovoljava sve najviše svjetske standarde, zbog čega je već 11 godina dobitnica Plave zastave.

U središtu Marine Frapa nalazi se umjetno izgrađeni otok na kojem se ‘razvukao’ 396 metara dug tranzitni gat za megajahte. Obalni marinski kompleks uključuje 10 gatova s 462 potpuno opremljena veza te čuvani prostor za stotinjak suhih vezova.

Da bi gostima pružila cjelovitu uslugu, marina nudi sve potrebno za ugodan boravak, od smještaja u luksuznom hotelu s 5 zvjezdica i mogućnosti punjenja električnih automobila do nautičkih usluga, poslovnih sadržaja i uslužnih objekata.

Marina Kremik

Marina Kremik nalazi se u slikovitoj uvali Kremik, duboko uvučenoj u kopno. Zahvaljujući tome, nudi visok stupanj sigurnosti i zaštite tijekom cijele godine. Marina je idealna za nautičare koji žele pobjeći iz buke i prenatrpanih marina u gradovima, a nalazi se samo nekoliko minuta vožnje od slikovitog Primoštena. Marina raspolaže s 393 veza u moru i 150 vezova na kopnu, koji mogu primiti plovila dužine do 26 metara.

D-Marin Mandalina

Marine u Hrvatskoj, D-Marin Mandalina, Sibenik

Marina Mandalina smještena je u Šibeniku, gradu bogate povijesti i kulture, a predstavlja idealno polazište za istraživanje nacionalnih parkova Kornati i Krka. Marina je jedina u Hrvatskoj koja je posebno dizajnirana za prihvat megajahti te nudi visoku razinu sigurnosti i udobnosti.

Gostima su na raspolaganju brojni sadržaji, uključujući D-Resort Šibenik, spa centar, Yacht Club i konferencijske dvorane te otvoreni bazen s barom kao i Tesla električna punionica. Marina raspolaže s 452 veza u moru i tridesetak suhih vezova, a nudi prihvat jahti dužine do 70 metara.

Marine u regiji Zadar

Zadarski eliksir: Telašćica & Kornati

slano jezero mir, telaščica

Zadarske marine idealne su za istraživanje niza prirodnih atrakcija. Otkrijte Telašćicu, duboku uvalu s ponosnim liticama i jezerom kao pravim prirodnim fenomenom! Istražite mnoštvo skladno nanizanih kornatskih otoka. Za savršeni završetak avanture, posjetite Nacionalni park Krka i prepustite se veličanstvenosti njegovih zadivljujućih slapova.

Marina Kornati

Marina Kornati ponosno nosi titulu nautičkog i regatnog centra Sjeverne Dalmacije, a među nautičarima je prvenstveno prepoznata kao organizator jesenskog nautičkog sajma Biograd Boat Show. Osim vlastite servisne zone i restorana s konobom, u sklopu marine djeluje tridesetak vanjskih tvrtki koje osiguravaju vrhunsku uslugu svim gostima.

S kapacitetom od 705 vezova, od čega 70 na kopnu i 15 gatova za plovila do 23 metra, Marina Kornati spada u jednu od tri najpopularnije marine u Hrvatskoj.

D-Marin Dalmacija

D-Marin Dalmacija

D-Marin Dalmacija je najveća hrvatska marina koja se smjestila u samom središtu hrvatske obale, a samo 5 kilometara je dijeli od zračne luke Zadar. Portus Beach Club s restoranom, lounge bar, dječje igralište i plaža obogaćuju raznoliku ponudu marine i čine boravak u njoj posebno ugodnim.

Marina ima 1360 vezova u moru i 300 vezova na kopnu, od čega 160 na gatovima koji se upotrebljavaju za kran-pass. Na raspolaganju su i vezovi za superjahte do 70 metara dužine.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije ACI, D-Marin, Marina Frapa, Marina Baotić, Marina Kaštela, Petar Fabijan, Davor Žunić, Foto Adria & Zvonimir Barišin

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above