ACI Marine: 40 godina nautičke izvrsnosti3 min
00:02:58
00:02:58

Kako je ACI, najveći lanac marina na Mediteranu, predvodio Hrvatsku prema statusu najpoželjnije nautičke destinacije na Sredozemlju

Hrvatska danas s razlogom nosi titulu jedne od najatraktivnijih zemalja na svjetskoj nautičkoj mapi, zahvaljujući brojnosti otoka, izvanrednim prirodnim ljepotama, povoljnoj klimi i bogatom povijesno-kulturnom nasljeđu koje krasi našu obalu i otoke.

Uspjeh nacionalnog turizma temelji se na znanju i iskustvu koje omogućuje maksimalno iskorištavanje prirodnih resursa te njihovo povezivanje u jedinstvenu turističku ponudu koja privlači nautičare iz svih krajeva svijeta.

Upravo ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni lider u nautičkom turizmu, predstavlja sinonim za takvo znanje i iskustvo.

Zahvaljujući nacionalnom nautičkom lancu, Hrvatska je postala vrhunska nautička destinacija, a ACI upravo ove godine obilježava veliki jubilej – 40 godina od svog osnutka.

40 godina ACI-ja, Rovinj
Proslava 40 godina ACI d.d. u Rovinju

Ideja o jedinstvenom nacionalnom lancu marina postala je stvarnost 1. srpnja 1983. godine. Zahvaljujući smjelosti, inovativnosti i vizionarskom pristupu Veljka Barbierija započet je projekt izgradnje jedinstvenog nacionalnog lanca luka nautičkog turizma.

Zajedničkim snagama Veljko Barbieri i Ante Marković viziju su konkretizirali u ‘Programu nade’, koji je ponudio razvoj modernog nautičkog turizma kakav danas poznajemo. Pokrenuvši projekt izgradnje lanca marina, okupljen je najstručniji mogući tim prijatelja, jedriličara, nautičara, ekonomista, pravnika i gårađevinara, poznatiji i kao ‘prva šestorica’.

Veljko Barbieri
Veljko Barbieri predaje trofej Chrisu Dicksonu, pobjedniku 2. ACI Cupa
ACI marina Pula

U samo godinu dana od osnutka otvorene su prve marine – u Vodicama, Jezerima i Skradinu, sagrađene u svega 120 dana. Ukupno je 16 marina sagrađeno u rekordnom roku od 18 mjeseci. Tu su redom bile ACI marine Žut, Piškera, Trogir, Milna, Palmižana, Vrboska, Pomer, Umag, Rovinj, Supetarska Draga, Pula, Rab i Split.

ACI marina Rab

Već od samih početaka, zahvaljujući iznimnom poznavanju nautičarskih prilika i jedrenja, izgrađena je čvrsta veza sa slavnim svjetskim zvijezdama, koje su se u ACI-jeve marine vraćale iz godine u godinu. Hrvatsku obalu su tako rado posjećivali Luciano Benetton, Ottavio Missoni, Bernie Ecclestone, Cliff Richard, Armand Assante, nizozemski kraljevski par i mnogi drugi.

ACI je do današnjeg dana stasao u najveći lanac marina na Mediteranu, neupitnog nautičkog lidera te regionalnog predvodnika u zelenoj tranziciji nautike. Nacionalni nautički lanac danas broji 22 marine s 23., ACI marinom Rijeka, na putu, kojima povezuje najljepše destinacije hrvatskog dijela Jadrana, od najsjevernije marine u Umagu do najjužnije u Dubrovniku.

Tijekom dugih 40 godina težnje prema izvrsnosti i ljubavi prema moru, jedrenju i zajednici, ACI je postao jedan od najprepoznatljivijih brendova Hrvatske, osobito u pogledu nautičkog turizma i jedrenja.

Aci marina Ičići

Utemeljitelj je i organizator ACI Match Race regata, a i jedina je kompanija u svijetu koju je Nautor Swan izabrao za ekskluzivnu suradnju na projektu ACI Sail. Stoga ACI danas raspolaže najvećom svjetskom flotom od šest ClubSwan 36 jedrilica te jedinim svjetskim trening centrom za takva plovila u ACI marini Split.

U okviru ovoga projekta, ACI je postao punopravni član ClubSwan regatnog kalendara, najprestižnije nautičke lige na svijetu, pa je tako već dvije godine zaredom ovo natjecanje posjetilo Split, a Hrvatska je stala uz rame mondenim svjetskim nautičkim destinacijama kao što su Monte Carlo, St. Tropez, Palma de Mallorca i Porto Cervo.

Unatoč statusu koji ACI ponosno nosi kada su u pitanju zelena tranzicija, postavljanje trendova i implementacije najsuvremenijih tehnologija, pravi iskoraci tek slijede.

Tekst Zjena Marinković Vuković

Fotografije ACI, Božidar Vukičević, Petar Fabijan & Davor Žunić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above