wallywhy150 na testu: Svemirska utrka se nastavlja4 min
00:02:14
00:02:14

Nova Wallyjeva jahta iz budućnosti ističe se futurističkim dizajnom i luksuznim interijerom, koji je namijenjen hedonizmu na moru

Sada već točno 30 godina, počevši od 1994. godine, ime Wally u svijetu jahti znači inovaciju i radikalni, svemirski dizajn koji sigurno jamči okretanje glava za jahtama Wally bilo gdje da se pojave. Wally je 2021. predstavio svoju liniju jahti wallywhy, počevši s modelom wallywhy200, a prošle godine drugi model iz ove linije – wallywhy150 – predstavljen je na sajmu u Cannesu, gdje je, kao i njegov prethodnik, privukao mnogo pozornosti.

Zahvaljujući ikonskim Wallyjevim oštrim linijama, jahta izgleda masivno, robusno, ali i agresivno

wallywhy150 odlikuje se visokim trupom kod kojega je glavna paluba gotovo u potpunosti zatvorena, a obrnuti pramac proteže se sve do vrha druge palube u razini s komandnim mostom, što ovoj jahti daje jedinstven monumentalan izgled. Zahvaljujući ikonskim Wallyjevim oštrim linijama, jahta izgleda masivno i robusno, ali i agresivno.

Još jedna odlika na Wallyjevim modelima je krmena platforma koja je dio glavne palube, a prisutna je i na ovom modelu te se velikim središnjim dijelom spušta u more, dok su stube za nju ugrađene u samu krmu broda. Odmah nakon platforme nalazi se i krmena sofa s pomičnim naslonom, te stubište koje vodi na gornju palubu na lijevoj strani, a čitavi ovaj prostor, kao i gornja paluba na podu, prekriveni su pravom tikovinom, što postaje sve veća rijetkost čak i u svijetu megajahti.

Odmah po ulazu u salon kroz prostrana klizna vrata očekuje nas veliki ovalni stol za objedovanje za osam osoba, dok se dnevni dio s prostranom crnom sofom u obliku slova U nalazi poviše, odvojen središnjim ormarićem za TV.

Ovo je ujedno i centralni dio jahte budući da dugi hodnik nadesno vodi u vlasničku kabinu u pramcu glavne palube, polukružno stubište vodi u kabine za goste u trupu, dok prolaz prema kuhinji ujedno povezuje i stubište koje vodi na komadni most i otvorenu gornju palubu. Wally nudi nekoliko različitih rasporeda salona koji bi trebali zadovoljiti sve ukuse.

Vlasnička kabina, koja se nalazi na kraju dugog hodnika koji vodi niz desnu stranu jahte, pruža predivan pogled od 180 stupnjeva prema naprijed direktno s bračnog kreveta kabine, kroz staklene stijenke pramca koje i čine wallywhy liniju tako posebnom, a malena sofa u samome vrhu pramca vrlo je ugodno mjesto za uživanje u plovidbi. Kupaonica vlasničke kabine, smještena iza uzglavlja kreveta, dolazi s prostranom tuš-kabinom te luksuznom keramikom crne boje.

I dok je vlasnička kabina uređena u srebrnim tonovima kako bi se pojačao dojam pogleda na more, kabine u trupu imaju uglavnom svijetlo uređenje s bijelim panelima na zidovima te pojedinim elementima u svjetlosmeđoj boji kako bi se pojačao osjećaj prostranosti.

U trupu su dvije VIP kabine s bračnim krevetima te jedna gostinska kabina s dva pojedinačna kreveta, a sve imaju vlastite kupaonice, dok se dvije kabine za posadu s krevetima na kat nalaze u pramcu trupa te do njih vodi odvojeno stubište kroz kuhinju na glavnoj palubi.

Komandni most neosporivo daje do znanja da je riječ o dizajnu Wally, kako izvana, tako i unutra. Piramidalnog izgleda na gornjoj palubi na njega se nastavlja karbonski T-top koji prekriva dobar dio gornje palube, dok se njegove bočne zatamnjene staklene stijenke nastavljaju prema krmi te tako pružaju zaštitu od vjetra i pogleda za ovaj natkriveni dio.

Unutrašnjost komandnog mosta je gotovo cijela crne boje, a debele pregrade velikih vjetrobranskih stakala, koje su postavljene pod oštrim kutom, daju dojam kao da sjedite u kokpitu nekog supersoničnog bombardera, a ne jahte.

Kako je most postavljen dosta visoko, pruža dobru preglednost prema horizontu, a za pristajanje tu je sustav kamera koje se mogu pregledavati preko multifunkcijskog displeja, koji ujedno pruža sve navigacijske podatke, kao i podatke o brodu. S komandnog mosta stižemo na natkriveni dio gornje palube, na kojoj je stol za objedovanje, veliki bar smješten između nosača T-krova te prostrana sofa u obliku slova U koja je djelomično natkrivena T-topom. Krmeni dio gornje palube ostavljen je slobodan da se na njega mogu postaviti pomične ležaljke ili stolice.

U plovidbi se wallywhy150 ponaša kao klasična moderna navetta, čvrsto probijajući valove i bez puno ljuljanja, ali s ipak uzdignutim pramcem i s maksimalnom brzinom od 22,4 čvora pri 2450 okretaja i potrošnjom od 568 l/h, dok je optimalna brzina krstarenja pri 13 čvorova i s potrošnjom od 234 l/h ili nešto veća od 15 čvorova i potrošnjom od 341 l/h. Nastavljajući nepogrešiv Wally dizajn, wallywhy150, osim vrhunskog estetskog dizajna i kvalitete, budućim vlasnicima nudi i iznimno komfornu jahtu za duga krstarenja.

wallywhy150 tehnički podaci

Duljina: 23,99 m
Širina: 6,78 m
Gaz: 2 m
Istisnina: 85 t
Spremnik goriva: 9000 l
Spremnik vode: 2000 l
Motori: 3 x Volvo Penta D13 IPS1200 – 900 KS
3 x Volvo Penta D13 IPS1350 (opcija) – 1000 KS
Najveća brzina: 21 čv. / 23 čv. (opcija)
Graditelj: Wally

Tekst Mlađan Marušić

Fotografije Wally

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above