Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža7 min
00:01:11
00:01:11

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim pričama kojima će vas trajno zavesti

Prizor visoke i gotovo pustinjske obale sjeverne strane Raba, ogoljene od te silne bure od Senja, ne može vas nikako pripremiti na ono što se krije u srcu ‘Arbe’ ili, u prijevodu, zelenog otoka. Prvo ime Raba, na ilirskom Arba, dolazi od predivnih šuma crnike kojima je gusto oslikan velik dio otoka, a naročito poluotok Kalifront.

This is photo of sandy beaches around Lopar, Rab

Premda ga okolni otoci poput Krka, Paga ili Cresa nadmašuju u površini i popularnosti, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkom kombinacijom vapnenca i lapora (s više od tristo izvora pitke vode), te zanimljivim otočnim pričama kojima će vas trajno zavesti.

Nešto manje od tisuću stanovnika naselilo se u osam naselja, od Lopara na sjeveru, Kampora, Supetarske Drage, Mundanije, Palita, Banjola, Barbata te glavnog Raba na jugu, na oko 90-ak četvornih kilometara pod pravom sredozemnom klimom, i to kao u nekom škripcu između krševite sjeverne strane i šumovite južne strane.

This is photo of bays around Rab

Ako odaberete plovidbu rapskim akvatorijem, na sjeveru otoka možete uživati u predivnim pješčanim plažama, dok se uz razvedenu južnu obalu, nalik raširenim prstima s tisućama nijansi plave, nad kojima se ispreplela gusta šuma crnike, upuštate u nautičku avanturu koju nećete tek tako zaboraviti.

Izbor sidrišta, ali i smjera plovidbe, kažu domaćini, nikad ne bi trebalo biti stvar hira i nepromišljenosti, već pomno proučene prognoze, jer bura ovdje ne samo da dostiže rekordne brojke (u luci izmjereno 180 km/h), već, za razliku od drugih dijelova Jadrana, bura se s Velebita spušta naglo, silovito, a čak i u lipnju zna puhati i po desetak dana.

This is photo of protected landscape

This is photo of protected landscape

I dok je sama luka relativno sigurna, gradski oci odlučili su se na mjestu nekadašnjeg povijesnog gata izgraditi novi lukobran. Odvezete li se na neku od točaka po rubu rapske visoravni, ili, još bolje, popnete li se iz mjesta Mundanije na Bansko brdo ili na Kamenjak (408 m), ne samo da ćete uživati u jednom od najljepših vidikovaca na Kvarner i na Velebit, već će vam biti potpuno jasno zašto su u ovu luku zalazili brojni jedrenjaci, te zašto su moćne zidine opasale ovaj prelijepi grad.

Premda su Iliri i Liburni prvi nastanili ovaj geografski izvrsno pozicioniran otok, rimski car Oktavije August prvi ga je opasao zidinama i učinio municipijem, nakon čega je postao poznatiji kao Felix Arba (sretan/šumovit), što mu savršeno odgovara.

This is photo of a hidden bays Rab

I zaista, ako istražujete uvale s kopnene strane šećući se brojnim stazama po otoku, količina crnike i borovine impresivna je i toliko značajna da je riječ o najočuvanijoj sredozemnoj hrastovoj šumi – Dundo, a nemojte se začuditi ako naiđete na jelene ili muflone. No, akvatorij Raba i okolnih otoka je ono što zaista želite istražiti, i to svaku uvalu posebno.

Dvadesetak uvala po polutoku Kalifront omiljeno je odredište nautičara, ne samo stranih, među kojima mnogi imaju svoje brodove na brojnim suhim vezovima po otoku, već i domaćih. Mladen Šćerbe za prijatelje Mišo, umjetnik je u svakom pogledu, pomorac i možda jedan je od najboljih primjera kako Rab djeluje na čovjeka, jer se iz rodnog Splita odlučio trajno naseliti upravo na Rabu.

This is photo of hidden bays and sandy beaches, island Rab

Kada Mišu spojite s Josipom Perčinićem, fetivim Rabljaninom i zagriženim big-gamerom i postavite ga za kormilo jahte Pičuljan 980 iz domaće radionice Romana Pičuljana, imate fenomenalnu kombinaciju vodiča za sve što se vrijedno, zanimljivo i lijepo ima doživjeti na Rabu.  Na vrlo živoj trasi srednjovjekovne trgovine između Venecije i Carigrada, otok Rab je slovio kao sigurno sidrište i centar trgovine najluksuznijom robom tadašnjeg svijeta, a moćna rapska vlastela čak je vladala i obližnjim Lunom na Pagu, i to sve do 1992.!

Šetnja među zidinama, gradskom ložom i kneževim dvorom, te patricijskim palačama Tudoris, Nimira-Dominis i očuvanim povijesnim središtem nad kojim se nadvisuje zvonik rapske katedrale, otkriva kakav je status otok Rab imao u prošlosti.

This is photo of a island Rab

I danas otok Rab ima najveću operativnu obalu na Jadranu, a promatrajući iz hlada rapskih zidina, koje moćno i skladno dijele grad od mora, promet jahti u lipnju, pred Rabom je živo nautičarsko ljeto. A svratite li u ljeto kada se održava festival – Rabska fjera, sa samostreličarima u povijesnim odorama, muzikom i rapskom tortom na svakom kantunu, te tisućama gostiju koji se okupe u želji da snime koju fotografiju ovog spektakla, perspektiva za ovaj otok će vam biti puno jasnija.

Za to postoji i statistička potvrda, jer Rab je jedan od rijetkih otoka na Jadranu koji se ne bori s iseljavanjem stanovnika. Već izlaskom iz luke, s gradskim zidinama po boku, poželite se usidriti u Vali sv. Eufemije, u čijem se dnu nalazi istoimeni franjevački samostan.

This is photo of a historic part of town Rab

I nećete pogriješiti, jer ljeti je ovdje jedno od popularnijih sidrišta, a odavde možete u miru isplanirati cijelu đitu. Na jednoj takvoj ‘celebrity’ điti, čarterirajući jahtu ‘Nahlin’ (i danas plovi), kralj s najkraćim stažom u povijesti engleske krune – Edward VIII., poželio se okupati nag s pratiteljicom Wallis Simpson u uvali Kandarola, te je tako 1936. potpuno nesvjesno pokrenuo nudistički trend na Jadranu.

No, desetljećima prije toga, Rab je od strane gradskih otaca još 1889. proglašen turističkim odredištem i lječilištem, a otok je i danas poznat po elitnim gostima koji cijene unikatnu scenografiju istinskog bisera Kvarnera. Uvale su uglavnom oslobođene divlje gradnje, u nekim su, poput uvale Gožinka ili u Suhoj punti, objekti restoranskog tipa, no u većini se lijepo i mirno sidri, pogotovo brodovi do dvadesetak metara i s manjim gazom, s kojima se lako zavući u kraj uvale, dok su po sredini uvala dubine oko desetak metara.

This is photo of a histroic part of town

Duga je tradicija sidrenja u ovim valama, što pokazuju stare klesane kolone u uvali Kristofor, koja slijedi odmah nakon duboke i popularne uvale Čifnata. Slijede podjednako lijepe Sitovica, Valsika, a s brzinom krstarenja od 12 čvorova šuljali smo se tako od vale do vale, sve do posljednje prije punte.

Ta posljednja, Uvala sv. Mare, račva se na dva kraka i nudi dovoljno mjesta za sve koji žele prenoćiti na sidru, jer gotovo nevjerojatno zvuči, ali cijeli Rab nema niti jedno službeno sidrište, pa gosti uglavnom borave ovdje na jednodnevnim izletima. Jednom kad prođete poluotok, otvara vam se pogled na neobičan mali arhipelag koji čine tri otočića, Maman, Sridnjak i Šailovac, a koji čuvaju ulaz u Supetarsku Dragu, u kojoj je ACI marina.

This is photo of Rab

Sličnu količinu milja kao od Raba do rta Kalifront morate ostaviti ispod kobilice, kao od Kalifronta do Lopara, koji krije sasvim jedno drugo lice otoka Raba – pješčano carstvo Lopara. Rajska plaža okrenuta prema jugu svojedobno je ušla u deset najljepših plaža svijeta, ali s ovih fotografija iz zraka očito je i da sve ostale loparske plaže zaslužuju čisto zlato.

Sazdane od prekrasnog pijeska, koji ih okružuje, spaja i uz pomoć valova ukrašava, uvale i plaže Ciganka, Luria, ispred koje je otočić Školjić, Podšilo i poznata plaža Sahara, razlog su zbog čega je Rab sebi priskrbio mnoge obožavatelje i dugogodišnje goste.

This is photo of a cove Kalifront

Ispred ovih plaža može se opisati trokut koji čine Rab, Sv. Grgur i Goli otok, a stariji ga mještani zovu ‘vrtlić’, jer ribari su nekad, a i danas, zbog nekog valjanog razloga, uvijek mogli izvući dobar ulov iz ‘vrtlića’. Restorani koji drže do sebe ponudit će vam živu ribu i rakove, ali odabir restorana ipak prepuštamo osobnim ukusima. No, ne možemo izostaviti našeg domaćina Milana Tariba iz Gonara, s desetljećima iskustva podjednako u lovu i pripremi ribljih delicija, a čijeg se specijaliteta – živog hlapa na maneštru, ne bi posramili ni restorani s Michelinovim zvjezdicama.

A ne bi ni bio red zaboraviti pastu ‘all’Amatriciana’, jednostavno i do besvijesti ukusno jelo pripremljeno od strane naših vodiča, domaćina i skipera Miše i Josipa, koji su nam na pravi način pokazali što znači živjeti na Otoku sreće.

Marine na otoku Rabu

Na Rabu postoje četiri marine, od čega su dvije iz ACI sustava. ACI Marina Rab (+385 (0)98 399 482) ima 134 veza s najvećom dopuštenom duljinom plovila od 20 metara. Uz sanitarije, trgovinu, bankomat i restoran, raspolaže i navozom, dizalicom i servisom, dok je u neposrednoj blizini INA benzinska crpka koja u sezoni radi od 6 do 22 sata.

ACI Marina Supetarska Draga (+385 (0)98 398 841), s valobranom dugim 200 metara, nudi više od 300 vezova u moru i više od 50 suhih vezova, a ima i punionicu za Tesla vozila. Brodogradilište Pičuljan (+385 (0)51 721 013) ima marinu sa 100 vezova u Barbatu, trgovinu rezervnih dijelova i servis, dok je u Banjolu Marina Lučica (+385 (0)51 721 510) s 20 vezova. Za sve druge informacije vezane uz sigurnost plovidbe možete se obratiti Lučkoj kapetaniji Rijeka – ispostava Rab (tel/fax: +385(0)51 725 419) ili na VHF kanalu 17.

Outdoor aktivnosti na Rabu

Najpoznatiji po prekrasnoj Premužićevoj stazi na Velebitu, genijalni inženjer Ante Premužić projektirao je i tri kilometra staze na Rabu. To je samo dio od stotinjak kilometara pješačkih i biciklističkih staza na ovom neobičnom otoku, pa doista imate što raditi u slobodno vrijeme. Zahvaljujući nevjerojatnom geološkom slučaju, koji je Rab ispresijecao vapnenačkim i eocenskim pješčanim i laporskim slojevima, otok je prebogat vodom (više od 300 izvora) i geo lokalitetima koje se nastoji čuvati kao značajni krajobraz te kroz projekt Geopark.

Uz pomoć mobilne aplikacije Rab Archaeological (T)races na jedinstven način možete istražiti 34 info točke obogaćene sadržajima o prirodnim i kulturnim znamenitostima i to kroz tri tematske staze otoka: staza Capo Fronte-Kampor, staza Epario-Lopar i staza Frux-Supetarska Draga. Osim toga, otok Rab slovi i kao izvrsna ronilačka destinacija. Nekoliko ronilačkih centara nudi atraktivne ronilačke izlete, od potopljenog ratnog broda u uvali Zavratnica, florom i faunom bogatog podmorja hridi Macinj i rta Kalifront, do jedinstvenih izleta na susjedne otočiće Goli otok, Grgura pa čak i do otoka Prvića koji skriva skrivenu podvodnu špilju.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Mladen Šćerbe, Filip Bubalo, Boris kačan & Darko Šupuk

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above