Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

6 MINUTES READ

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji su omogućili da put vršnim dijelom Velebita propješačite gotovo bez napora

Prirodne ljepote Hrvatske uvijek su zahvalna novinarska tema, a osim mora, kojem smo u našoj reviji najčešće posvećeni, naša lijepa domovina skriva još mnogo znamenitosti za sve koji vole ljepotu pejsaža i okoliša. Jedna od najpoznatijih znamenitosti kopnene Hrvatske je planina Velebit, park prirode koji u svojim njedrima skriva mnoge prizore od kojih zastaje dah.

Gdje se nalazi Premužićeva staza?

Neprohodne šume i prašume, kukovi u kojima je vapnenačka stijena zadobila najmaštovitije oblike, travnati i kameniti vrhovi, dolci i vrtače, sve je to dio velebitskog masiva koji baštini i dva nacionalna parka – NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica.

Ovo je fotografija velebiti premužićeva staza
Dijelovi Premužićeve staze prolaze kroz šumu

Međutim, jedna od najpoznatijih velebitskih atrakcija nije prirodnog porijekla, već je plod ljudskih ruku, a radi se o Premužićevoj stazi, planinskom puteljku koji spaja Zavižan na Sjevernom Velebitu s Baškim Oštarijama na Srednjem Velebitu.

Premužićeva staza kao remek-djelo graditeljstva proteže se duljinom od 57 kilometara, vršnim dijelom planine na visinama između 1.300 i 1.600 metara. Ime je dobila po svom projektantu Anti Premužiću, strastvenom planinaru i inženjeru šumarstva, a gradnja te staze, jedinstvene na ovim prostorima, započela je 1930. godine i završila 1933., prije točno 80 godina. Nije građena pomoću modernih materijala i tehnologija, nego je primijenjena tehnika suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici velebitskog podgorja.

Idejni začetnik bio je Ivan Krajač

Vjerojatno najzaslužnija osoba i idejni začetnik Premužićeve staze bio je dr. Ivan Krajač, strastveni planinar i ministar u tadašnjoj vladi, koji je u časopisu Hrvatski planinar napisao: ‘Tko bude u budućnosti ovim lijepim i komodnim putem prolazio, jedva će si moći da predstavi trud i napore, koje su morali da podnesu prvi pioniri, koji su se kretali ovim teško prohodnim terenom bez ikakvih staza…’

Ovo je fotografija Premužićeve staze
Premužićeva staza nema teških uspona što ju čini pogodnom i za ljude koji nisu navili na planinarenje

Premužićeva staza je dobro poznata planinarima i ljubiteljima prirode, dio ima i poučni karakter, jer se uzduž puta postavljaju ploče s natpisima za posjetitelje koje govore o različitim biomorfološkim obilježjima planine. Gradnju su financirali tadašnja Direkcija šuma na Sušaku, Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava.

Premužićeva staza najljepša je u dijelu koji prolazi kroz Rožanske kukove

Najteža dionica, duga 1,5 km, od Čapuraša do Gromovače u Rožanskim kukovima, u potpunosti je djelo ljudskih ruku i predstavlja istinsko umijeće slaganja kamena.

Premužićeva staza najljepša je u dijelu koji prolazi kroz Rožanske kukove, vijuga kroz kamene gromade, fantastično carstvo krša koje je priroda stvorila. Tu je pedesetak kamenih vrhova viših od 1.600 metara, rastrgane okomice, odlomljene litice, bogatstvo za alpiniste i atrakcija za posjetitelje.

Ovo je fotografija pogled s dbarske kose premužićeva staza
Nakon Rožanskih kukova, pogled s dabarske kose ponovno će vam približiti divlju ljepotu najrazvedenijih oblika stijena

Ima tu nebrojeno jama, vrtača, ponora, sniježnica, bezdana, škrapa, špilja, koje sa smrekovim šumama i jesu razlog da je 1969. to područje proglašeno strogim prirodnim rezervatom i stavljeno pod zaštitu države.

Živi svijet je skroman, škrta vegetacija pogoduje kraljici divokozi da vlada na krševitom terenu, a na stjenovitim vrhuncima obitavaju ptice grabljivice. Na tom dijelu je i Rossijeva koliba podno Pasarićeva kuka, prekrasna kamena kućica dovršena 1929. i obnovljena prije nekoliko godina, koja odolijeva dugim i surovim velebitskim zimama.

Prema jugu se Premužićeva staza pretvara u pitomiji dio, nakon prijevoja Crikvene zalazi u šumu, pa se ponovno otvaraju vidici, ovaj put travnate čistine.

Slikoviti Dabarski kukovi

Do prijevoja Alan uza stazu se izmjenjuju livade i gusta šuma bukve, a nakon Alana ona prolazi travnatim padinama s kojih se pruža prekrasan pogled na more i otoke zapadno od Podvelebitskog kanala. Najčešća dionica kojom prolaze planinari je upravo taj dio Premužićeve staze, jer se na Alanu nalazi udobna planinska kuća (ljeti je moguć pristup i automobilom), a u jednom smjeru treba vam šest sati laganog hoda.

Ovo je fotografije planinarske staze na Velebitu koju je projektirao Ante Premužić
Sve ljepote Velebita moguće je doživjeti jedino planinarenjem

Samo se rijetki upućuju dalje, prema Oštarijama, a odredište na kojem se može prespavati je sklonište na Ograđenici, u stvari kontejner koji itekako dobro dođe planinarima, budući da u blizini nema nikakvih smještajnih objekata.

Premužićeva staza završava u Baškim Oštarijama, prije kojih treba prijeći preko Ravnog Dabra, kada se nakon izlaska podno Visibabe ukazuju Dabarski kukovi, od kojih također, zastaje dah.

Prekrasni krajolici su riznica biljnog svijeta koji je privukao veliku pozornost botaničara. Nedaleko od planinarskog doma Zavižan, uz cestu koja vodi prema Lomskoj dubini, u Modrić Dolcu je botanički vrt i rezervat, jedna od najposjećenijih atrakcija Nacionalnog parka, s više od 400 biljnih vrsta.

Idealna ruta za izlet na Velebit

To je idealna ruta za posjetitelje koji nemaju previše vremena, a ipak žele vidjeti i doživjeti Nacionalni park. U proljeće na tom lokalitetu možete vidjeti i autobuse koji dovoze škole na izlet.

Ovo je fotografija Nacionalni park Sjeverni Velebit
Premužićeva staza dugačka je ukupno 57 km, a prvih 16 km prolazi područjem NP Sjeverni Velebit

Ipak, iako se do Zavižana, kao i do Baških Oštarija može doprijeti autombilom, jedini pravi način da se upoznate s ljepotama Velebita jest hodajući. Pri tom je neiskusnim posjetiteljima najbolje izabrati topla godišnja doba, kraj proljeća i ljeto. Velebit nije visok ni surov poput Alpa, pa je možda to razlog da ga ljudi znaju podcijeniti, ali kao i prilikom svakog odlaska u prirodu čovjek treba biti svjestan realnih opasnosti i vlastitih ograničenja.

Stvarnost zna biti zahtjevna, jer je planina nepredvidljiva, čak i ljeti, kada se događa najljepša transformacija, kada priroda iz ledenih zimskih okova ubrzanim ritmom prelazi u zelenu romantiku, bure utihnu, a svako malo ugledate neki novi cvijet koji svojim bojama uljepša svijet oko sebe.

Premužićeva staza zimi poziva na oprez

Zimi je Premužićeva staza relativno opasna i samo se iskusni usude prijeći dijelom koji prolazi kroz kukove. Naročito je opasan žlijeb prije Crikvene, gdje su obavezna oprema cepin i dereze, a preporuča se hodanje u navezi. Staza se tada niti ne vidi, jer je snježni smetovi poravnaju pa će vam ponekad vrlo dobro doći krplje ili čak turno skije.

Ovo je slika Premužićeva staza planinarenje
Premužićeva staza često se opisuje kao najljepši planinarski izlet u Hrvatskoj

Međutim, navedene opasnosti ne trebaju biti razlog da ne pohrlite u jedan od najljepših predjela Hrvatske, već samo savjet da ukoliko niste vični kretanju u planini u zimskim uvjetima, izaberete povoljan dio godine, ili se okružite iskusnim pojedincima ili grupama kojima takva iskustva nisu strana.

Odlični izvori informacija su planinarska društva, kao i uprava Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u čijem uredu, osim niza korisnih informacija, možete nabaviti i planinske karte i korisne brojeve telefona.

Ljepota današnjih posjeta Velebitu je činjenica da vas od civilizacije dijeli samo nekoliko sati vožnje autoputom A1, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske živjeli, pa je još veća šteta propustiti nesvakidašnju ljepotu koja vam je na dohvat ruke, a koju je Ante Premužić prije osamdeset godina prepoznao i učinio dostupnom tadašnjom ‘autocestom V1’.

Velika je šteta što taj dio naše domovine nije poznatiji hrvatskim građanima, a i strancima koji često i ne znaju kakva ljepota im ostaje nepoznata dok hrle na jadranske plaže. Susjedna Austrija, sa čijim se planinskim krajolicima Hrvatska ne može realno uspoređivati, više prihoda ostvari od ljetnog turizma nego od zimskog.

Remek-djelo Ante Premužića

Ovo je fotografija Premužićeva staza putokaz
Dio Premužićeve staze između Zavižana i Alana posjećuje najveći broj posjetitelja, zahvaljujući ‘vrludanju’ kroz pejzaže kukova maštovitih oblika i nedirnute prirode koja je strogo zaštićena

Premužićeva staza jedan je od primjera kako bi se i naše goste moglo zadiviti ljepotom planina, pa razloga za unapređenje svijesti o ljepotama ima gledajući i s ekonomske strane. Pitanje je hoćemo li ikada biti dovoljno pametni da prepoznamo prostor u kojem živimo – i da živimo u skladu s tom ljepotom.

U međuvremenu vam preostaje da, ako imate imalo sklonosti prema prirodi, ‘strpate’ gojzerice u automobil i pogledate zašto je Ante Premužić prije osam desetljeća uložio toliko truda u jednu planinsku stazicu. Premužićeva staza pravi je velebitski Walk of Fame.

Tekst Damir Vrdoljak Mandeta & Darko Šupuk
Fotografije NP Sjeverni Velebit & Darko Šupuk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
This is photo of a island Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Ovo je slika Tri vrha Lavareda Putovanja

Tri vrha Lavareda: Najljepša šetnja u oblacima bez kojih nijedan posjet Dolomitima nije potpun

Tri vrha Lavareda spadaju među najveće planinarske trofeje u ovom dijelu Europe. Uskočite u gojzerice Reinholda Messnera koji je za Dolomite rekao kako možda nisu …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Scroll to Top