Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita4 min

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah

Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo da je jesen godišnje doba za vas. S ugodnim danima koji nisu ni previše topli ni prehladni, ona vas zove da provedete vrijeme na otvorenom.

Jesen je idealna za izlet u prirodu

Ako u prirodi provedete makar i jedan dan, ispunjeni novom energijom, zagarantirano će vam se napuniti baterije za nadolazeći radni tjedan. U to smo se uvjerili sami kada smo odlučili otići na cjelodnevni izlet na našu najveću planinu.

Ovo je fotografija planinskog masiva Velebit

Naš cilj bio je Velebit Jeep Safari, u organizaciji ugostiteljskog obrta i turističke agencije Rajna, u vlasništvu obitelji Marasović, koji u Starigrad-Paklenici posluju već više od 40 godina. Na ovaj način imate priliku Velebit doživjeti na drukčiji način, saznati zašto ovaj najduži hrvatski planinski masiv ima status parka prirode te zašto su njegovi sjeverni i južni dijelovi proglašeni nacionalnim parkom.

Čudesna nedirnuta priroda pružit će vam nezaboravne trenutke i vidike koji spajaju kontinentalnu i morsku Hrvatsku

Vozeći se planinskim cestama, pred vama će se izmjenjivati pejzaž koji je u isto vrijeme surov, ali i bogat krškim oblicima, dok vam s druge strane dopire miris Jadranskog mora i pruža pogled na zadarski arhipelag i obalu.

Velebit Jeep Safari

Naš dan je započeo ukrcavanjem u terence Land Rover Defender i upoznavanjem s vodičem Nevenom, koji nas je tijekom vožnje obasipao zanimljivim informacijama o životu na Velebitu u prošlosti.

Ovo je fotografija konja na Velebit jeep safariju

Prvih desetak minuta vozimo se Jadranskom magistralom od Starigrada prema mjestu Modriču, odakle se makadamskom cestom uspinjemo u podnožje Svetoga brda, visokog 1753 m/nm, i dalje vijugavom cestom koja vodi na 800 m visoku livadu, do zapuštenih pašnjaka i ostataka pastirskih stanova na Malim Libinjama.

Tu saznajemo da su arheolozi nedavno otkrili tumul, dva grobna mjesta sa skeletima za koja se procjenjuje da datiraju od 2000 godina prije Krista, kao svjedočanstvo bogate povijesti ovog danas nenaseljenog kraja.

Ovo je fotografija Lebinja, južni Velebit

Ovo je fotografija ledine na južnom dijelu planine Velebit

O tome svjedoče i obližnja mirila; na velebitskim prijevojima, uzvisinama i čistinama, uz planinske putove, smještena su pogrebna spomen-znamenja izrađena u kamenu, a danas su spomenik jednom drukčijem vremenu. Ovaj pogrebni ritual prakticirao se u vrijeme kada se živjelo na Velebitu i od Velebita, a nastala su u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. Off-road vožnja je kombinirana s povremenim stajanjima kako bismo se osvježili, prošetali ili fotografirali jedinstven krški krajolik.

Spoj mora i planine

Velebit, poznat i kao mitska planina, prostire se na 145 km, i to od prijevoja Vratnik kod Senja pa sve do kanjona rijeke Zrmanje, gdje po liticama, livadama i gustim šumama prolaze divlje životinje, dok suri orao iz visine nadgleda svoj teritorij. Velike zelene površine doprinose bogatoj biološkoj raznolikost Velebita, pa na njemu nalazimo oko 2000 vrsta i podvrsta biljaka i čak 79 endema, što je uistinu dojmljiva brojka. Našu turu nastavljamo prolazeći između južnih i sjevernih vrhova Južnog Velebita, gdje izbijamo do samog podnožja vrha Tulove grede, na najvišu točku te ceste – na 1000 m.

Ovo je fotografija majstorske ceste na Velebitu
Velebit Jeep Safari neodoljiv je za mnogobrojne avanturiste i ljubitelje prirode

Na tom dijelu izleta Velebit Jeep Safari na svoje dolaze ljubitelji filmova o Winnetouu i Old Shatterhandu, mitskim junacima romana Karla Maya, njemačkog pisca koji je vjerno pisao o životu apaškog plemena. Desetak njemačkih filmova ovdje je snimano te je, zahvaljujući Winnetouu, više Nijemaca bilo na Tulovim gredama nego Hrvata.

Off-road vožnja po Velebitu

Izuzetno strmi grebeni vapnenačkih stijena izgledaju kao kruna koja se izdiže iz planine, a na koje se za potpuni doživljaj moguće i popeti i diviti se pogledu koji grebeni uživaju svaki dan.

Od čudesnih Tulovih greda put nas vodi Majstorskom cestom, nastalom 1833. godine, prvom cestom koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku i obalu, a koja spaja Obrovac i Sveti Rok, na sjevernoj, ličkoj strani. Cesta izrađena u kamenu i od kamena, na najužem dijelu Velebita, sve do 1963. godine bila je i jedina poveznica grada Zadra i okolice sa Zagrebom. Na istom putu prolazimo Podprag, mjesto gdje je izgrađena crkva sv. Frane kao znak zahvale mještana austrougarskom caru Franji Josipu za izgradnju Majstorske ceste.

Ovo je fotografija kanjona rijeke Zrmanje

Ovo je fotografija kanjona rijeke Zrmanje

Veoma specifična crkvica kombinira grčko-bizantski stil izgradnje, kojoj se na vrhu nalazi raskošna kupola karakteristična za bizantsko doba. Nastavljamo dalje put Obrovca, vozeći poviše ulaza u tunel Sveti Rok, do naše posljednje točke, vidikovca iznad kanjona rijeke Zrmanje.

Taj netaknuti komad zemlje jedna je od najčarobnijih lokacija Hrvatske, koja će vas zasigurno očarati svojom ljepotom i koloritom. Brzopotezni boravak na Velebitu sigurno vas neće razočarati, a može vas potaknuti na istinsko otkrivanje njegovih ljepota, za koje automobil ipak treba ostaviti parkiran, te se pješice uputiti u hrvatsko carstvo divljine.

Tekst Miljenka Krstičević
Fotografije Kristina Peračić, Boris Kačan & Rajna

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above